Een dieet dan maar…?

weight-scale-1548017

Ik weeg mezelf ook niet zo vaak eigenlijk. Maar in het afgelopen jaar viel het me geregeld op dat ’t lijf wat minder strak werd en er ook zo af en toe een kilootje bij leek te komen.

Dat is ook echt mijn eigen schuld. Sinds ik nu alweer een jaar of vier thuis werk is de verleiding dichtbij en sluipenderwijs ging ik steeds meer tussendoor snacken. En waar ik voorheen eigenlijk nooit snoepte en een onaangebroken pak stroopwafels gerust een maand of twee ongeopend in een kast kon hebben liggen, gingen er afgelopen winter toch wel heel wat pakken stroopwafels doorheen. Ik kreeg steeds meer een voorkeur voor “zoet”, geen goede ontwikkeling.

De instinker was ook dat dit zó geleidelijk ging, dat ik me er niet bewust van was. Ik ga mijn leeftijd de schuld. Maar pas toen ik een eetdagboek ging bijhouden en daarin ook ècht eerlijk was, zag ik dat er toch wel wat veranderd is in mijn eetpatroon. Dat heeft dus niets met leeftijd te maken.

En toen ik onlangs eindelijk weer eens een nieuwe batterij in mijn weegschaal had gedaan bleek dat ik bijna 63 kilo woog. Dat is nog steeds een prima gewicht, maar het was wel maarliefst vijf kilo méér dan een jaar eerder. Als ik op dezelfde voet door zou gaan dan zou ik over tien jaar meer dan 100 kilo wegen en krijg dat er dan maar weer eens af; ik heb weliswaar geen ervaring met afvallen maar ’t is vast nog veel moeilijker dan op gewicht blijven.

Dus ja, er moest iets gebeuren. Doel één: niet verder groeien. Doel twee: liefst weer terug naar het gewicht dat ik al sinds mijn 25e had: tussen de 55 en 59 kilo.

Meer bewegen kan ook als je al best veel beweegt

Nu sprak ik daar met iemand over die me verzuchtte dat ik toch echt niet nog meer kon bewegen dan dat ik al deed, met die anderhalf uur wandelen per dag en daarnaast ook nog geregeld klimmen. Dat was voor mij een interessante gedachte: ik vind helemaal niet dat ik zo veel beweeg namelijk….

Degene die het me vertelde worstelt met behoorlijk wat overgewicht, dus ik heb haar opmerking op de juiste manier geïnterpreteerd: meer bewegen kan bést! En sindsdien sta ik per week twee ochtenden (en soms zelfs drie) vroeg op om te hardlopen. Of… nou ja… hardlopen…… het is meer voortsukkelen maar geen mensch die dat ziet, op kwart over zes in de ochtend…. en ik gebruik er wel meer energie door dan voorheen…

Eigenlijk moet je krachttraining doen om een verschil te maken qua energiegebruik. Maar die stap stel ik nog even uit…. ik houd me eraan vast dat ik met het boulderen toch wel wat aan krachttraining doe.

… en dat eten dan…?

De stroopwafels zijn verbannen uit huize Mariimma. Zonne vroeg er nog wel een paar keer naar en toen ze dat tijdens het boodschappen een keertje deed, belandden er toch weer stroopwafels in de kar. Zonne at er eentje, alle andere at ik op. Verdeeld over drie avonden, zeg ik ter mijner verdediging. Maar duidelijk was dat ik de wilskracht van een regenworm had.

Dat ene balansdagje werkte ook al niet echt….

Voortsukkelen in het bos is natuurlijk dikke prima. Ik viel in een maand tijd maar één kilo af, dus doel één (niet zwaarder worden) is vooralsnog bereikt…. maar eigenlijk wil ik toch wel heel graag weer die “5” als eerste cijfer op de weegschaal zien en dan liefst ook met een wat minder spekkig buikje.

Wat er volgde was een periode van verdiepen in afvallen en diëten. Eigenlijk is het heel simpel: als je meer energie verbrandt dan dat je binnen krijgt, val je af en vice versa. Ik zou dus ook minder moeten gaan eten en dat laatste vond ik lastiger dan gedacht.

Vroeger waren er altijd wel periodes in mijn leven dat ik een tijd lang minder at of meer verbrandde: omdat ik het te druk had met werk en er daardoor niet aan toe kwam, omdat ik kampeerde in de kou en daardoor veel meer energie nodig had om mezelf warm te houden, vanwege liefdesverdriet of iets anders. Veel vrouwen zijn emotie-eters, ik ben eerder een emotie-“vaster”….

Het beste dieet is een dieet dat je volhoudt.

Geen idee in welk boek of op welke website ik deze zin tegenkwam, maar het is natuurlijk wel echt waar: het beste dieet is een dieet dat je volhoudt. Behalve dan diëten die echt ongezond zijn, dat spreekt vanzelf.

Liever is het overigens helemaal geen dieet maar gewoon een wat gezondere versie van de voor jou normale manier waarop je met eten omgaat, zonder dat je het gevoel hebt dat je jezelf steeds iets moet ontzeggen en zonder dat je met een overdreven hongergevoel of algemene slapte rondloopt.

Vind ik dan. Ik ben namelijk geen gezondheidsgoeroe of dietiste, ik ben geen eetspecialist. Maar wel ben ik een psycholoog die ooit eens twee jaar in een eetstoornissenkliniek rondliep, voor wat het waard is….

En dus…?

Dus heb ik allereerst voor mezelf geïnventariseerd wat voor soort voedsel ik lekker vind, welke (gezonde) eetgewoontes ik sowieso al heb en welke gewoontes ik in het verleden gehad heb. Ik heb geïnventariseerd wat bij me past, dus.

Dat heb ik gecombineerd met informatie die ik vond over eten en diëten, waarbij ik me uitsluitend gericht heb op de opties die ook echt wetenschappelijk onderzocht zijn (dus mét uitgebreide referenties naar de publicaties van dat wetenschappelijk onderzoek).

Ik kwam uit bij een combi van de flexitarische versie van KETO met intermittend fasting en daar ben ik nu sinds een week mee aan de slag. Ik heb al heel wat komkommers, sla en avocado’s op.
Welke keuzes ik maak en wat ik ervan vind, ga je de komende weken dus bij me lezen.

 

Ik besef dat ik op dit bericht misschien wel heel veel reacties ga krijgen. Misschien wel echt eigen ervaringen met KETO of IF, dat zou leuk zijn. Maar wanneer je me andere diëten gaat adviseren omdat jijzelf of de zus van de buurvrouw van je nicht dat zo fijn vond of wanneer je keto of IF helemaal niks vindt, dan wel graag met een wetenschappelijke onderbouwing (met link en/of referentie) erbij. In ieder ander geval behoud ik me het recht om reacties te verwijderen. 

13 gedachten over “Een dieet dan maar…?

 1. Ik laat die tussendoortjes en het tweede en derde bordje staan. Met een beetje geluk krijg ik de 6 weer terug..
  Maar inderdaad, een nadeel van de hele dag thuis zijn is dat je klep ook wat sneller gevuld kan worden…

  Geliked door 1 persoon

 2. ik werk ook thuis (3 dagen per week), maar fiets wel elke dag naar mijn werk en naar huis (5 dagen per week). Ik kwam namelijk direct 5 kilo aan toen ik stopte met elke dag twee keer 6 km fietsen. Dus nu stap ik ’s ochtends eerst op de fiets en ’s avonds als de man thuiskomt weer.

  Qua dieeten heb ik geen ervaring mee, ik geloof heilig in ‘gewoon goed en niet teveel eten en troep laten staan’. In de winkel laten staan dan hè, niet thuis. Want dan eet ik het toch op. Of erger, mijn kinderen.
  Af en toe ‘honger’ is ook geen drama, dat zijn we een beetje uit het oog verloren als maatschappij van overdaad. Soms heb ik geen trek rond een ‘etenstijd’ en dan eet ik niet. Vooral de lunch laat ik gewoon achterwege als ik om drie uur nog niet gegeten heb. Dan is het tenslotte alweer bijna etenstijd. En bij geen koek en snoep in huis laat ik het daar dan ook bij.

  Succes, ben benieuwd naar je voortgang 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Grappig dat je schrijft over dat je af en toe de lunch achterwege laat. Tegenwoordig heet dat dan dus heel hip “intermittend fasting”. Dat is ook dat ik hiervoor gekozen heb: ik ontbeet toch al heel vaak niet. Dus eigenlijk is het gewoon officieel toestemming hebben en wat vaker kiezen voor iets dat ik toch al deed… en daar dan heel hip over doen… 😉

   Like

 3. Heel herkenbaar om gewoon op gewicht te willen blijven. Ik krijg altijd rollende ogen als ik dat zeg, omdat ik met die vijf kg meer (nu begin 60) ook nog slank ben. Maar je wilt idd niet dat je over een paar jaar nog verder gegroeid bent en het er onmogelijk af krijgt.
  Ik hou zelf niet van drastische veranderingen omdat die op termijn vaak niet vol te houden zijn, maar door ietsje minder eten en minder snacken gaat het de goede kant op en weet ik ook dat het blijvend is.
  Ik heb vooral moeite met meer bewegen, maar doe nu toch wat krachtoefeningen om bepaalde gebieden strakker te krijgen. Voor vrouwen schijnt dat met krachttraining het beste te gaan. Hesjtek fitgirl 🙂

  Succes met de omslag, als toch iemand t moet kunnen, ben jij het.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kleine toevoeging: ik was niet gegroeid naar die 60+ maar was een jaar geleden zwanger en ben recent geopereerd waarvoor het gewicht stabiel moest blijven.
   Ik herken trouwens ook het niet-emotie-eten. In periodes van stress en ellende was ik altijd veel te dun.

   Like

 4. Ik eet al zeker 15 jaar kha als ik wil afvallen deed is het 100% zonder in ketose te zijn want daar voel ik me niet prettig bij weet ik uit ervaring. Op gewicht blijven is dan door de week kha en in het weekend khd. Vorige jaar door veel gekregen broodjes en het heerlijke zomerfruit 5 kilo aangekomen. Met gewoon kha viel ik nauwelijks meer af en nu doe ik sinds januari 2 dagen per week alleen avondeten en op paar ons na zijn de 5 er weer af.
  Ik heb ondervonden dat het voor mij makkelijker is om niet te eten de hele dag, dan heb ik ook geen trek, pas als ik wat eet ga ik trek krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 5. KETO/LCHF is makkelijk vol te houden. Ik doe dat al ruim 3 jaar en ben 30 pond afgevallen en nog belangrijker op gewicht gebleven. Mijn resting hart rate is naar 61 bpm, en mijn BMI naar 23. Ik ben 53 en ben sinds 6 maanden gaan hardlopen (ik ben niet snel) en dat gaat goed. Sucess! Ik ben er van overtuigd dat ieder dieet werkt zolang je het kan volhouden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Keto is goed te doen, IF heb ik meer moeite mee omdat ik dan denk dat ik moet compenseren in de periode dat je kunt eten. Bij IF ben ik in gedachten ook meer met eten bezig. Bij keto heb ik juist veel minder en ook veel minder honger. Succes met je nieuwe levensstijl.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en lees je ervaringen graag. Wie weet kan ik er nog wat van leren. Ik vind het meer bewegen echt best lastig zowel qua tijd als motivatie. Blijf gelukkig wel op gewicht nadat ik wel wat kwijt was geraakt na het eerst te zijn aangekomen door medicijngebruik. Maar eraf halen van meer gewicht is me nog niet gelukt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat meer bewegen, dat is ook echt lastig! Qua tijd vind ik het wel meevallen: kwestie van ’s avonds wat vroeger naar bed en dan dus ’s morgens vroeger opstaan. Meestal doe ik ’s avonds niet zo veel, veel mensen hangen avonden voor de tv. Maar die motivatie, dat is een lastige!

   Like

Reacties zijn gesloten.