Dividend dat is echt heel leuk!

shutterstock_433446766

Blijkbaar moet je een strategie hebben als je belegt. Daarom heb ik die natuurlijk ook. Soort van, dan, want ik ben ook gewoon af en toe iemand die impulsaankopen doet. Beredeneerde impulsaankopen, dat wel. Maar toch… wel op impuls.

De strategie waar ik tot nu toe zonder probleem aan vastgehouden heb, dat is de “buy and hold” strategie. Ik koop aandelen niet voor “eventjes” maar ik ben van plan ze nog jarenlang vast te houden, tot hun waarde minimaal verdubbeld is.

Spreiden, ook al zo’n toverwoord. Mensen die zich daarin verdiept hebben zweren bij VWRL. Nadat ik hun overwegingen las, besloot ik ze daar maar gewoon in te volgen. Een groot deel van mijn belegde kapitaal zit dus in die ETF. Bovendien zit ik met mijn BV alleen in fondsen, dus ook daar een goede spreiding.

Individuele aandelen kiezen

Daarnaast houd ik echter ook wel van een beetje “freewheelen”: aandelen kopen van een bepaald bedrijf omdat ik in al mijn boerenwijsheid denk dat dat bedrijf het ook in de toekomst goed zal blijven doen.
Een andere overweging die daarin mijn keuze mede bepaalt is of het bedrijf geld verdient op een wijze waar ik achter kan staan. Ik doe daar overigens niet zo veel uitzoekwerk in, gewoonweg omdat ik te lui ben…. hmmmzz…
De derde overweging is de dividenduitkeringen van die bedrijven. Dat is immers “gewoon” gratis geld. En nu zijn er mensen die vinden dat aandelen op het moment van zo’n uitkering minder waard worden. Het geld dat uitgekeerd wordt aan aandeelhouders wordt immers onttrokken aan het kapitaal van dat bedrijf en dat bedrijf is dan dus ook daadwerkelijk minder waard. Maar de andere kant van het verhaal is dat ik het vermoeden heb dat als ík het leuk vind om dividend te ontvangen, dit waarschijnlijk voor heel veel beleggers geldt. Dat zorgt dus óók voor stabilisering of stijging van de waarde van de aandelen: kwestie van vraag een aanbod.

Onderzoeken welke aandelen interessant zijn voor dividendbeleggen is niet zo moeilijk, deze lijsten zijn gemakkelijk te vinden als je even zoekt.

 

Ja, zo simpel denk ik over beleggen. Er zijn mensen die er allerlei diepzinnige dingen over zeggen met heel veel jargon, daar haak ik op af. Ik houd van simpel. Misschien heb ik het mis. Misschien niet. De toekomst zal het leren.

Sparen is saai.

De afgelopen maanden heb ik alleen BV-geld (geld dat ik geblokkeerd beleg en pas wil gaan opnemen na pensionering) omgezet van de spaarrekening naar beleggen. Mijn privégeld bleef braaf op een spaarrekening (tegen 0% rente, yep). Het leek me namelijk toch eens verstandig dat ik maar eens een buffer ging opbouwen in plaats van steeds maar even geld lenen van de BV, wanneer die ketel vervangen moest worden bijvoorbeeld.

Die leningen betaalde ik dan ook wel weer gewoon netjes terug. Eigenlijk is het met zo’n BV kwestie van broekzak – vestzak en wanneer de bedragen niet te groot worden doet de belastingdienst niet moeilijk over dit soort leninkjes.

Maar het kán netter.

Ik was nu dus voor het eerst in mijn leven aan het sparen op een spaarrekening: een buffer voor de onvoorziene uitgaven èn een buffer voor een stabiel inkomen.

Heel verstandig allemaal, maar wel wat saai….

Dividend is leuk!

De koersen gaan de laatste tijd nogal op en neer. Ik heb al heel wat koopmomentjes watertandend aan mezelf voorbij laten gaan. Ondertussen groeide het geldpotje in mijn “vrije ruimte”: ik kreeg namelijk regelmatig dividend uitgekeerd. Tot vorig jaar rond deze tijd was dat nog tientjeswerk, maar omdat ik sindsdien meer gefocust heb op dividendbeleggen en ik sowieso vrij veel bijgekocht heb in de afgelopen 12 maanden – vooral in december, tijdens het dipje – zijn die dividenduitkeringen aardig gestegen.

Het potje mocht even blijven groeien, maar gisteren besloot ik toch maar wat bij te kopen. Voor het eerst kon ik een paar aandelen VWRL bijkopen zonder dat ik daarvoor eerst geld had moeten overmaken. Vanwege die dividenduitkeringen. En aangezien ik dus sowieso al aan het bijkopen was verloor ik toch eventjes mijn zelfbeheersing. Vooruitlopend op de betaling van de eerste factuur van die éne nieuwe grote opdracht, maakt ik (yep, 100% impuls maar wèl met die factuurbetaling in het achterhoofd…) mijn braaf opgebouwde buffer in één klap leeg, stortte alles in mijn beleggingsrekening en kocht ik toch maar weer aandelen bij. Dividendaandelen.
Mijn buffer is dus weer leeg. Maar ach… die ketel is al vervangen, de auto rijdt nog wel even…. en binnenkort komt er wel weer geld binnen van die nieuwe opdracht… plus iets met vos en haren en streken…..

Want ja. Dividend krijgen, dat is gewoon echt heel leuk. Deze maand komt er nog 15 euro aan. Gratis. Dat is toch mooi weer éénvijfde aandeel VWRL. Dikke prima!

15 gedachten over “Dividend dat is echt heel leuk!

 1. Komisch! Ik beleg al jaaaaaren, voor de transparantie vooral via de ASN-bank en de Triodos – dan hoef ik mezelf tenminste niet druk te maken of mijn geld wel goed belegd wordt – maar ik heb werkelijk géén idéé wat ETF-en en VWRL-en zijn! Ik zie nu reikhalzend uit naar de uitkomsten van de aandeelhoudersvergaderingen (ga ik ook al niet heen…): ik ben erg benieuwd hoeveel mijn beleggingen opleveren (maar ze zijn vooral bedoeld als buffer / vroegpensioengeld – over een jaar of 10?)

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja lekker simpel houden is het beste. Leuk te lezen dst je ook in VWRL zit. Ik leg nu wat meer in in crypto en door lekkage moeten we geld opzij zetten omdat de onvoorziene zaken pot leeg is maar hopelijk kunnen we in 2e helft van jaar weer inleggen op de gewone beleggingen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Omdat die markt aan een herstel bezig is, daarnaast is alle investeringen nu een vermindering op het verlies. Buy the dip. Verder is de industrie zo in volle gang wat mainstream nog niet ziet. Dit is geen doodgebloede industrie.

    Daarnaast gaat winst behalen sneller dan bij etf’s

    Voorbeeld, ik heb voor 168€ extra aan bitcoin gekocht, nu zit daar 48% rendement op.

    Ik volg dagelijks de crypto space. Volg jij het of lees je alleen het nieuws uit mainstream media?

    Like

   2. Ik probeer me eigenlijk nèt genoeg in beleggen te verdiepen dat ik er grip op heb. Ben ook helemaal niet nieuwsgierig naar Futures en short of long gaan. En dus ook niet in crypto’s. Wellicht kost me dat rendement, maar het heeft me al veel tijd opgeleverd…. 😉

    Geliked door 1 persoon

 3. ik heb jaren gewerkt bij bedrijven waarbij een hoge aandelenkoers als het summum van succes werd beschouwd, daar werd veel voor opgeofferd. Nu werk ik voor een bedrijf waar het uitkeren van dividend meer centraal staat en de sfeer in het hele bedrijf is echt anders. Kan puur toeval zijn, maar ik vaar er wel bij. Misschien omdat ik zelf dividend meer waardeer als de beloning voor het investeren van geld, dan koersstijging.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik beleg niet, heb er geen verstand van en eigenlijk ook geen zin om me erin te verdiepen maar ik vind het leuk dat het jou wat meer oplevert dan een spaarrekening!

  Geliked door 1 persoon

 5. Lekker hè! Precies daarom gaat er hier ook vrijwel elke maand naar VWRL 🙂 Ik neem aan dat je ’t wel weet, maar anders even voor de zekerheid; je kunt bij DeGiro één keer per maand gratis een aankoop doen (en ik meende dat het bij andere aankopen vanaf 1.000 euro ook zonder kosten kon, maar dat weet ik niet helemaal zeker), omdat hij bij de kernselectie hoort.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh yep ja dat weet ik… 😉 maar bedankt voor de heads – up. Ik heb dat geprobeerd te vergeten in de afgelopen maanden trouwens, omdat ik dus al een tijdje niks meer bijgekocht heb vanwege die poging tot het opbouwen van een buffer… 😉

   Like

  2. Als dividend leuk, is moet je vooral niet in VWRL zitten. Voor spreiding heb ik ook VWRL, maar het dividend rendement is niet heel hoog. Je kan ook kiezen voor wat mee regio gebonden ETF’s. iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF bijvoorbeeld zit op bijna 6 procent dividend rendement op jaarbasis. En iShares Euro Dividend UCITS ETF zit op 4,2 % dividend rendement. Kies je dan nog een Amerikaanse ETF erbij, dan heb je ook een behoorlijke wereldwijde spreiding te pakken :).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja ik heb inderdaad ook wat zogenaamde ‘dividend-ETF’s” in mijn selectie zitten. Bovendien is het kapitaal dat ik via de BV beleg, veel groter dan wat ik privé beleg en met de BV zit ik alleen in fondsen via BND. En daar blog ik eigenlijk nooit over. Het zit dus wel goed met die diversificatie, daarom vind ik het geen probleem om via DeGiro af en toe wat individuele aandelen bij te kopen. En REITs, ook leuk voor het dividend natuurlijk… 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.