Het keto-if dieet: mijn ervaringen met intermittent fasting.

20190518_1407434367190855257138101.jpg

Laatst schreef ik er al over: ik wilde een paar kilo’s kwijt omdat er in een jaar tijd te veel bij was gekomen.

Vandaag schrijf ik over mijn eerste ervaringen, en dan vooral over het “intermittent fasting”.

In eerste instantie dacht ik dat zo af en toe een balansdagje en wat minder snoepen wel genoeg was, maar dat viel tegen… In tweede instantie liet ik me uitdagen door een opmerking dat meer bewegen voor mij niet mogelijk was en besloot ik af en toe ’s morgens vroeg op te staan om rond te sukkelen in het bos. Al met al viel ik één kilo af in de afgelopen twee maanden, dat was mooi meegenomen maar voor mij niet genoeg.

Ondertussen kwam het bikiniseizoen dichterbij en ondanks dat ik dacht niet ijdel te zijn, wil ik blijkbaar toch wat strakker in mijn vel zitten voordat het zo ver is…. Dus er kwam een heus dieet om nog wat kilootjes kwijt te raken.

Het beste dieet is een dieet dat je volhoudt

Nu heb ik sinds mijn studie wel wat afkeer gekregen van diëten. Maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat je je daarom maar te buiten zou moeten blijven gaan aan ongezond eten, standaard te grote porties zou moeten eten of dat je dan maar niet op je eetpatroon zou moeten letten.

Maar ondanks die initiële afkeer ging ik me toch maar eens inlezen. Ik bezocht websites en leende boeken van de bieb, met name over de wetenschappelijke achtergronden van de diëten. Ergens las ik bovenstaande zin over het volhouden, en dat triggerde me. Gedragsverandering is hardstikke moeilijk, weet ik namelijk. En wanneer je dan kleine stapjes kunt nemen, is het makkelijker vol te houden. Mijn uitgangspunt was ik zelf, dus: hoe heb ik tot nu toe in mijn leven gegeten, waar houd ik van, wat kan ik makkelijk missen?

Ik koos daarom uiteindelijk voor het (flexitarisch) keto-dieet in combinatie met intermittent fasting. Informatie daarover vind je hier, hier en hier.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting (afwisselend vasten) is eigenlijk niet veel meer dan af en toe een maaltijd overslaan. Toch zijn er ook weer allerlei schema’s ontwikkeld door aanhangers van IF met de daarbij horende theorieën dat dit toch wel echt het beste schema is.
De theorie erover moet je zelf maar opzoeken via de linkjes hierboven (nog één linkje dan…), kort samengevat zou je lichaam door te vasten beter worden in het gebruik van vetten als brandstof (in plaats van koolhydraten, omdat die op een gegeven moment “op” zijn). De meningen zijn verdeeld over of het echt werkt. Maar er is ook niet zo heel veel hard bewijs te vinden over het “zes maaltijden per dag” – dogma en dat ontbijten echt heel goed voor je is.

Waarom ik ervoor koos….

Nou, allereerst uit nieuwsgierigheid. Ik houd wel van een experimentje.

De reden dat ik koos voor IF is daarnaast simpel: ik ben sowieso al niet zo’n enthousiaste ontbijter. Ik ken mensen die vertellen dat zij gewoon bijna duizelig worden als ze laat ontbijten, volgens eigen zeggen vanwege een lage bloedsuikerspiegel. IF-aanhangers (en ook keto-aanhangers trouwens) zouden dan zeggen dat je dan dus té verslaafd bent aan snelle koolhydraten en dat juist jóuw lichaam een “reset” nodig heeft. Maar persoonlijk heb ik veel te weinig verstand van hoe het allemaal werkt met insuline-aanmaak en zo, ik zeg daar niets over dus. Behalve dan dat het patroon van vasten voor mij niet moeilijk is. Ik heb géén honger en voel me níet slapjes gedurende de ochtend.

Voor mij is het dus niet zo’n grote stap om bewust te kiezen voor deze eet-regel en dat is de reden dat ik ervoor koos. Het beste dieet is immers een dieet dat je volhoudt.

Hoe ik het tot nu toe heb aangepakt

Sinds een dikke week vast ik dus “bewust” na de warme maaltijd tot lunchtijd, de volgende dag, dus van ca 19.00 uur tot ca 12.30 – 13.00 uur. Concreet betekent dat voor mij dat ik ’s avonds niet meer snack en dat de koffie-verkeerd-met-suiker in de ochtend is vervangen door een zwarte koffie. Gedurende de ochtend drink ik vervolgens water, eventueel met wat citroensap, en thee. Ik eet een grote lunch, een klein tussendoortje en een grote avondmaaltijd (met veel goede vetten en veel bladgroenten, maar dat is dan weer niet persé IF maar Keto).

Overigens heb ik afgelopen zaterdagochtend gewoon, zoals altijd, wafels gegeten met Zonne. Op die dag is er door mij dus niet gevast want sommige rituelen zijn belangrijker dan die paar kilo eraf. En oh ja… een half uurtje door het bos sukkelen op lege maag is voor mij geen enkel probleem.

Een eerste conclusie na 10 dagen intermittent fasting

Voor mij is het alleen afgelopen maandagochtend lastig geweest om na half acht ’s avonds en vóór half één ’s middags niets te eten (ik gok dat dat komt omdat ik op zondag te veel koolhydraten at…).

Ook zijn de avondlijke snoeppartijen over en tot mijn verrassing is dat nu een stuk makkelijker dan eerder . Ik heb minder “lekkere trek”, en wanneer die zin toch ontstaat, is dat voor mij nu eerder een signaal om naar bed te gaan dan om te gaan snacken. Ik ga dus soms wat vroeger naar bed. Bijkomend voordeel is dat het ’s morgens vroeger opstaan makkelijker is en ik dus wat vaker ’s morgens voor 7 uur door het bos sukkeldraaf. Win-win, dus.

In de afgelopen 10 dagen ben ik anderhalve kilo afgevallen. Het kan zijn dat dat vooral vocht is omdat ik ook echt anders ben gaan eten.

Over het hele keto-verhaal schrijf ik volgende week wel een keertje.

Disclaimer:

Ik besef dat ik op dit bericht misschien wel heel veel reacties ga krijgen. Misschien wel echt eigen ervaringen met Keto of IF, dat zou leuk zijn. Maar wanneer je me andere diëten gaat adviseren omdat jijzelf of de zus van de buurvrouw van je nicht dat zo fijn vond of wanneer je keto of IF helemaal niks vindt, dan wel graag met een wetenschappelijke onderbouwing (met link en/of referentie) erbij. In ieder ander geval behoud ik me het recht om reacties te verwijderen.

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in babysteps, dagelijksedingen, eten. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het keto-if dieet: mijn ervaringen met intermittent fasting.

 1. Audrey zegt:

  Interessant om te lezen, en leuk dat je nu al wat resultaat ziet. Hopelijk komt dat inderdaad door je nieuwe dieet.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik vind IF ook top! Ik ontbijt tegenwoordig vaker wel dan niet hoor maar het enige wat ik weg krijg is wat yoghurt, brood hoef ik echt niet te proberen. Ik heb een jaar geleden 4 weken lang IF gedaan. Ook hetzelfde als jij, dus: na het avond eten niet meer eten tot half 1 de volgende dag. Ik was toen 6 kilo afgevallen. Inmiddels zit dit er jammer genoeg allemaal weer aan door een depressie maar ik doe nu weer mijn best de kilo’s er weer af te krijgen.
  Succes! Als je iets doet wat bij je past dan is het inderdaad goed vol te houden 🙂

  Liked by 1 persoon

  • mariimma zegt:

   Goed om te lezen dat jij er na die vier weken nog enthousiast over bent, maar jammer dat de kilo’s er weer bij gekomen zijn. Een depressie is niet niks, fijn dat het nu weer beter gaat. Dat hoop ik tenminste op te maken uit dat je nu weer probeert om op gewicht te komen?

   Like

 3. Lily zegt:

  Van laat ontbijten ‘bijna duizelig worden’…I wish. Bij mij probeert mijn maag wat er dan toch al niet in zat ook nog uit te werken en als ik dat negeer val ik flauw, dus dat heb ik wel afgeleerd. Maar aan koolhydraten doe ik niet in de ochtend. Uitsluitend groente, fruit en eiwitten (meestal yoghurt) of een combi van voorgaande. Overigens is de misselijkheid eenvoudig op te lossen met een kopje thee, een glas water en/of een stukje groente of fruit. Als er maar IETS in mijn maag zit, is het over. Volgens mijn tante (diëtiste) is dat allemaal zo ernstig niet, je spijsvertering wil gewoon ook graag aan de dag beginnen.
  Overigens sla ik dan weer moeiteloos de lunch over. Ik vergeet het regelmatig gewoon en als ik na vieren trek krijg, kan ik makkelijk (zonder snoepen, anders dan misschien wat groente want hoe kom je anders aan die 300 gram op een dag?) tot de avondmaaltijd wachten. Ik had tot vandaag alleen geen idee dat het nog een officiële naam blijkt te hebben ook!

  Like

  • Olga zegt:

   Intermittent fasting betekent niet dat je helemaal niets neemt, maar alleen dat je dan niet eet. Wel drinken dus. Een half etmaal niets drinken, zou ik ook ook misselijk zijn. Enne, in groente, fruit en zuivel zitten ook koolhydraten.. alleen in onbewerkt vlees en vis niet.

   Like

  • mariimma zegt:

   Ik begin mijn dag gewoon met een kopje koffie, had ik dat niet gemeld? En daarna veel drinken tot het eerste eetmoment.
   300 gram groente per dag, soms lastig. Vandaag at ik echter een kilo! asperges weg, zonder probleem… 😉

   Like

 4. Ik zit er ook al een tijdje aan te denken. Al zou ik maar beginen met van 18:00 ’s avonds tot 10 uur in de ochtend. Hou ons op de hoogte please.

  Like

 5. Pingback: Vallen en opstaan: sporten | Struikelen

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s