Het keto-IF dieet: mijn ervaringen met Keto

20190525_1306476529318070179246854.jpg

Salade met gerookte zalm, avocado, zongedroogde tomaatjes en kappertjes.

Nou mensen, ben ik weer met mijn dieetverhalen. U mag overslaan als uw wilt, want ik heb er niet persé verstand van. Ik schrijf alleen maar over mijn ervaringen met Keto, misschien geef ik zelfs tips. Dus als je daar geen zin in hebt…? Morgen weer een dag…!

Wat is da nou, da ge-keetoow?

Dat moet je googlen, ik ben namelijk geen deskundige, alleen maar zo’n beetje aan het experimenteren met mijn eetpatroon om die paar kilootjes te veel er weer af te krijgen. Maar de “regel” is eigenlijk best simpel: eet veel vetten, weinig eiwitten en amper koolhydraten. In lekentaal is het idee erachter dat je afkickt van suiker -koolhydraten- cravings. En iets met insuline en zo, dat dan minder fluctueert waardoor je minder trek hebt.
(Ik snap de theorie wel iets beter dan dat ik het uitleg, maar wil me absoluut niet als deskundige voordoen, vandaar dat ik het vaag en summier houd). 

20190524_1824031034634892558609771.jpg

Een heel groot bord vol met heel veel asperges (eronder ligt nog een laag!), twee eieren, nog wat van die gerookte zalm en een botersaus met slagroom.

Als je een paar kilootjes of veelsteveel te veel bent, dan zit daar waarschijnlijk ook nogal wat lichaamsvet bij waar je vanaf wil. Dan is het handig dat je lichaam dat vet ook echt gaat verbranden en de stoffen gaat aanmaken die nodig zijn voor vetverbranding, in plaats van bijvoorbeeld insuline, dat nodig is voor het verbranden van koolhydraten.

Keto-professors claimen daarnaast allerlei andere gezondheidsvoordelen van KETO-diëten die wel of niet echt bewezen zijn, daar wil ik vanaf zijn. Ook staan sommige artikelen vol verwijzingen naar oermenschen die nooit overgewicht zouden hebben. Wat mij betreft is het echter wel de vraag of die oermensen zo gezond en fantastisch leefden, mij persoonlijk lijkt het behoorlijk afzien. Ik bedoel: ze hadden géén stofzuigrobot of vaatwasser en ook al geen airfryer…. Persoonlijk vind ik dat oerverhaal dus een non-argument: vroeger namen mensen ook geen medicatie bij ziektes en dat wil niet zeggen dat wij dat nu dus ook nooit zouden moeten doen.

Maar ik dwaal af. Ik ging vertellen over mijn keto-dieet.

20190331_131615-14691701921605717839.jpg

Ijsbergsla met twee avocado’s, geitenkaas en paprika.

Hoe pakte ik dat nou aan?

In social media zie je veel juichende foto’s voorbij komen van keto-maaltijden die bestaan uit bijvoorbeeld worstjes, gebakken spek, gebakken eieren en gesmolten kaas. Veel vlees dus: meerdere soorten bij mekaar en dan nog even wat vette gebakken eieren erbij. Ieder zijn meug, maar ik word al onpasselijk bij het idee.

Ik heb gewoon een app waarmee ik kan registreren wat ik eet, en die rekent dan voor me uit hoe het zit met koolhydraten, vetten en eiwitten.

Ik google recepten met zoekwoorden als “keto”, “low-carb” of “koolhydraatarm”. Ik lees etiketten op de verpakkingen. En ik bezocht websites over keto. Daar leerde ik al snel dat het handig is om even geen fruit te eten, met uitzondering van al het fruit dat in het engels eindigt op “-berry”. Dus ik at bijvoorbeeld ananas.

20190518_1819288432418356468021381.jpg

Heel veel broccoli uit de oven, heel veel pijnboompitjes, wat walnoten, gemengde sla en twee biokipdrumsticks.

Grapje. Ook geen ananas. Wel blauwe bessen, aardbeien en frambozen.

Ook veel groenten zitten vol met koolhydraten. Alles dat onder de grond groeit bijvoorbeeld: wortelen, aardappelen, zoete aardappelen en veel knollen. En de erwten- en bonenfamilie; ook veel koolhydraten. Dus eet ik veel sla, veel kool (roergebakken of als salade, keilekker en goedkoop!), komkommer, spinazie, courgette en broccoli. En het goede nieuws is dat je ook zo ongeveer onbeperkt asperges kunt eten want nauwelijks koolhydraten, bof ik even!

Veel vlees? Nee hoor.

Ik eet nog steeds flexitarisch. Wel iets meer vette vis dan normaal. Meer eieren, meer kaas en vooral véél meer salades, avocado en noten. Eerlijk gezegd kon ik even geen avocado meer zien nadat ik er tijdens de eerste twee weken minimaal eentje per dag at. Dat die avocadosoep mislukte was dus een “blessing in disguise”: avocado’s worden bitter wanneer je ze langdurig verhit, dus de slowcooker is géén goed idee. Weten we dat ook weer, deze week misschien wel weer een nieuwe poging.

20190524_1056141477139932981636996.jpg

De mislukte avocadosoep. Ik kocht 15 overrijpe avocado’s voor 1 euro op de markt. Gelukkig ging er met deze bittere niet te vreten soep geen kapitaal verloren….

Effe concreet nou

Ik lunch tegenwoordig altijd met salade. Ik kauw gerust een halve krop sla of een halve kool weg. In de eerste twee weken zat daar dus vaak avocado bij, deze week doe ik het dus even zonder en ontdekte ik de koolsla. Met mayonaise want dat is vet maar er zitten amper koolhydraten in. En noten, véél noten. Die noten zijn samen met een stukje kaas mijn favo snack van de afgelopen weken. Ik hapte ook nog een paar komkommers weg, trouwens maar die vind ik als snack toch ongeschikt…..

De allerfijnste snack vind ik echter olijven. Oh joy: amper koolhydraten en veel goede vetten, hoera!

20190329_170826-13183777624088484769.jpg

Ijsbergsla, walnoten, geitenkaas, balsamico-azijn (met iets te veel koolhydraten, maar gelukkig drink je van die azijn niet een hele fles achter mekaar leeg…)

En ’s avonds is het roergebakken kool met tofu en een eitje. Of spaghetti gemaakt van courgette (yep ik kocht zo’n spiralending…) (3 euro) met een saus van tomaten en/of paprika en/of paddenstoelen en een al dan niet vegetarische versie van gebakken spekjes. En kaas.
Of heel veel broccoli uit de oven, besprenkeld met knoflook en op het laatste moment kaas erover, met tofu of een stuk vlees.
Of gewoon zo veel mogelijk asperges als je kunt eten met een botersausje en gekookte eieren. Dat lust ik iedere week wel, en óók twee keer per week.

In één klap weet ik precies waar alle aspergeboeren zitten, bij mij in de buurt.

“Keto is een levensstijl”

Dat las ik zo hier en daar. Want ik heb dus nogal veel over keto gelezen de laatste tijd.

Ik geloof dat wel hoor, daar niet van. Maar niet voor mij. Ik heb geen suiker-cravings, maar na bijna drie weken keto eten heb ik wel eens zin in een ijsje of een glaasje wijn. Of een lekkere verse boterham met kaas.

Dat ga ik nu nog niet eten want als ik de verhalen wil geloven valt mijn lichaam dan meteen weer als een BLOK voor die heerlijke koolhydraten-met-suiker en duurt het weer een etmaal – twee etmalen – een hééle week, voordat ’t lijf weer zin heeft in die vetten. De logica daarachter snap ik niet helemaal: na één boterham heb je immers nu ook weer niet zó veel koolhydraten op, toch…? Ik heb nog geen onderbouwing kunnen vinden van sommige termijn die men noemt tot je weer “in ketose bent”.

Ondertussen eet nog wel een weekje (of twee) aardbeien en asperges. Ook geen straf.

20190518_1407434367190855257138101.jpg

Gemengde sla met avocado, zalm, olijven en aiolie.

En hoe is het met ’t lijf?

Keto zou in het begin allerlei bijwerkingen hebben, zoals de zogenaamde keto-griep: hoofdpijn, problemen met de spijsvertering, weinig energie, enzovoorts.

Op één leegloop-momentje op het toilet na – ik bespaar u verdere details – heb ik verder niks geks gemerkt.

Koolsla met twee soorten noten, aangemaakt met een mix van griekse yoghurt, mayo en roomkaas. Als ik nou een echte foodie was had ik natuurlijk al die snippers van de randen van mijn bord geveegd en een leuk contrasterend bord genomen. Maar helaas. Ik ben maar gewoon een amateur.

Het resultaat na drie weken

Na twee weken was ik vier kilo kwijt en in de laatste week is mijn gewicht gelijk gebleven, waarschijnlijk vanwege de menstruatie. Misschien was ik die vier kilo’s anders ook wel kwijt geraakt hoor, met al die salades…. Toch eet ik gewoon 1.600 tot 2.000 kilocalorieën per dag, wat niet veel minder is dan wat ik normaliter al at. Die stroopwafels in de avonduurtjes niet meegeteld, dan. Maar die at ik al wat langer niet… en dat leverde me maar één kilo gewichtsverlies op in een maand tijd…..

Ik maak mezelf daarnaast ook wijs dat mijn probleemgebied, de buik, wat strakker geworden is. Of beter gezegd, iets minder rollen telt. Maar dat weet ik eigenlijk helemaal niet zeker, aangezien deze pseudo-wetenschapper dat helemaal niet gemeten heeft…..

Anyway. Nog een week of drie of zo. Tot het einde van het aspergeseizoen. Dan is er misschien nog een kilootje of 2 – 3 af en dan is het mooi geweest met dat ge-keto. Kunnen we weer eens pizza eten. Of poffertjes.

18 gedachten over “Het keto-IF dieet: mijn ervaringen met Keto

 1. Dit heeft een hoop weg van het koolhydraatarme programma dat ik vorig jaar volgde. Ik heb toen ook van die ketostripjes gebruikt om te kijken of ik wel of niet in ketose was. Na het beginnen was dit eigenlijk vrijwel altijd de volgende dag of hooguit de dag erna, dus gelukkig geen weken 😉 Ik vond het overigens zelf wel makkelijker om alles of niets te doen. Als ik wat ging sjoemelen, dan kreeg ik snel meer behoefte aan zoetigheid/ongezond en werd het een beetje een glijdende schaal.

  Maar ik heb sowieso niet heel veel weerstand als het gaat om ongezond eten, dus dat kan ook gewoon aan mij liggen.

  Liked by 1 persoon

  • Ja dat vind ik ook wel een voordeel, dat het een kwestie van alles of niets is. Daarnaast is het ook wel heel fijn geweest om “op tijd in te grijpen”. Als ik meer dan 10 kilo zou moeten afvallen dan zou ik het gevoel hebben veel te lang vast te moeten zitten aan alle eetregels, dat zou erg demotiverend zijn. Juist omdat ik weet dat het nog maar 2 of 3 kilo is, maakt dat ik toch nog maar even door ga.

   Like

   • Oh ja die ketostripjes… die vind ik dus al een beetje te ver gaan. Als je meerdere weken achter elkaar maximaal 20 gram koolhydraten per dag eet en je blijft overeind dan moet die energie dus ergens anders vandaan komen.

    Maar goed om van jou te weten dat het na een slippertje geen lange periode duurt. De goeroe’s roepen dat wel allemaal, maar misschien is dat ook wel omdat zij naast goeroe-en, ook producten in de aanbieding hebben die je blijkbaar nodig zou moeten hebben tijdens dit dieet, zoals veel extra vitaminen en mineralen. En wanneer mensen door het dieet heen zakken is het natuurlijk altijd weer de vraag of ze het weer oppakken en een nieuwe bestelling doen.

    Ik kan me nog herinneren dat jij hierover blogde, vorig jaar. Heb je nog iets aan het dieet over gehouden? In de zin van: ben je anders gaan eten? Heb je je doel(-en) bereikt? Ik kan me dat namelijk niet meer herinneren….

    Like

 2. Gestopt met roken, vlees eten en alcohol drinken: cold turkey, ik rookte een pakje shag per dag, at minstens 4 keer per week vlees en dronk gemiddeld een kwart liter jenever per jaar!
  Het Keto-dieet zou ik niet kunnen volbrengen: ik ontbijt met havermout, lunch met 2 dikgesneden boterhammen (met kaas, dat wel) en mijn diner bestaat uit veel geroerbakte groente met rijst, quinoa of een halve aardappel, met een stukje vette vis, zelfgemaakte falafel of een gekookt of gebakken ei. Iedere avond wil ik chocola, liefst melkchocola van Tony maar meestal een halve reep pure…….
  En natuurlijk ben ik te zwaar, wel 5 kilo denk ik!!

  Liked by 1 persoon

 3. Heerlijk weer om te lezen. Ikzelf eet koolhydraat arm en wel met vlees. Ik heb een week of vijf het programma van de foodsisters gevolgd. Heerlijk menus volgen includief boodschappenlijst. Lekker makkelijk. Wel hield ik vaak boodschappen over en ik was duurder uit. Toch 8 kilo afgevallen. Nu eet ik gewoon hollandse pot en weinig koolhydraten en blijf netjes op gewicht.

  Liked by 1 persoon

 4. Mooi resultaat! En ik vind dat je het mooi varieert. Ik ken inderdaad veel mensen die ‘koolhydraatarm’ implementeren als ‘veel-meer-meest vlees’.
  In de tijd dat dokter Frank hip was, at mijn vader ook koolhydraatarm. Ik was er binnen een halve week al helemaal klaar mee, vanwege inderdaad de hoeveelheden vlees. Dit klinkt een stuk beter, met asperges (zo lekker!) en coleslaw. Onbewust al best wat keto in mijn dieet ingeslopen, misschien toch nog maar eens proberen om wat extra’s kwijt te raken, want ik zit nu ook op het tempo van 1 kg. per maand. En hoewel ze zeggen dat alle goede dingen langzaam komen, zou iets meer tempo toch best welkom zijn.

  Ik moest trouwens hardop lachen om je foodie-comment.

  Liked by 1 persoon

 5. Mooi blog, vol met goede ideeën. En met behoorlijke uitleg van principes en gedachten erachter, heel fijn.
  Voor mij nog niet helemaal toepasbaar, vanwege de 3-4 dagen dat ik best wel beweeg (2x n uur fietsen van/naar werk). Helemaal zonder koolhydraten lukt me dat niet. En als vegetariër (liever ook geen vis), is het dan wel lastig te keto-en.
  IK lees m straks nog s voor extra tips, want die zijn wel altijd welkom.

  IK probeer wel de koolhydraten te beperken en degenen die ik verorber van de hoog-vezel-varianten te laten zijn. En ruime porties eiwit naar binnen (kwark en gekookte eieren mee naar werk, en veel bonen bij de avondmaaltijd, noten als snack). Helpt wel iets, maar dan lukt het nog niet helemaal.
  Maar afvallen lukt toch het beste door minder te eten (op fietsvakantie lukte dat laatst prima, terwijl dat incl elke dag 1-2 broodmaaltijden was, en lunch = koffie met taart bij de banketbakker. Maar wel max 1 supermarkt per dag in zicht, weinig alcohol verkrijgbaar en alles zelf meeslepen) en goed te bewegen. En dat minder eten blijft het lastigste, zeker nu ik weer in de de kantoortuin zit, met bijbehorende snoeppot, kantine en frimibo.
  Misschien dat ik je ideeen van salades met ei& avocado & kaas eens ga uitproberen. Hoe pak je de verleidingsmomenten aan? De middag is bij mij zwaar, zeker als ik een lange dag maak.

  Liked by 1 persoon

  • Volgens de keto-goeroes zou sporten zonder koolhydraten geen enkel probleem moeten zijn. Als je lichaam in ketose is tenminste, dus ingesteld op vetverbranding. Er zijn ook topsporters die keto eten, blijkbaar. En het zou vooral voor duursporters geschikt zijn omdat je lichaam dat is ingesteld op het verbranden van vet dus geen “suikerdips” kent.

   Like

  • Het idee van keto is om ook niet te veel eiwitten te eten. Mocht je willen weten waarom, dan zou je dat even moeten googlen.
   Qua verleidingsmomenten…. tja…. ik werk thuis…. dus dat scheelt een stuk. Gewoon niks in huis halen. Bovendien zou je bij snoepen je lichaam uit ketose halen, daardoor is de drempel wat hoger om het toch maar niet te doen. Dit in tegenstelling tot “gewoon lijnen”, dan denk je eerder “ach… die éne stroopwafel…”.

   De theorie is dat, wanneer je in ketose bent, je insulinespiegel en (daarmee samenhangend) je suikerspiegel en -behoefte minder fluctueert waardoor je minder “zin in lekkers” hebt. Als de vetten in je spijsverteringsstelsel op zouden zijn dan zou je overgaan op de door je opgeslagen vetten.
   Bij mij klopt dat eigenlijk wel. Dus in plaats van pieken en dalen en om de 3 uur honger, kun ik zonder problemen langere periodes zonder eten. In mijn geval van 7 uur s avonds tot 1 uur s middags. In deze 3e / 4e week dat ik “keto eet”merk ik een verdere afname aan “lekker-honger”. Ik eet nog nauwelijks een tussendoortje.
   Gewoon die maaltijd salade voor lunch en vervolgens om half 6 – 6 uur avondeten. Dat komt óók omdat mijn vooroordelen over vet eten beginnen af te nemen en bijvoorbeeld meer (gezonde) olie over mijn salade doe dan eerder. Avocado-olie, olijfolie of walnootolie bijvoorbeeld. In een potje doen, biologische mayonaise erbij, beetje limoensap, shaken en schenken.

   Er komt nog wel meer bij kijken hoor, bij dat koolhydraat-arm / keto eten. Dus als je het echt overweegt dan zou ik me goed inlezen.

   Like

 6. Haha, je had me even bij de ananas!
  Ik heb dit ook 2 jaar geleden geprobeerd maar voor mij werkte het niet. Ik werd er heel chagrijnig van. De plaatjes zien er heerlijk uit. Succes met de resterende weken!!

  Liked by 1 persoon

 7. Die ananas, briljant! Ik eet gewoon gezond en gematigd met af en toe een zondig moment. Ik blijf daarmee stabiel en val heel langzaam kleine beetjes af.

  Nog een paar weekjes is vol te houden, hopelijk. Mooi experiment. En inderdaad, dan een heerlijke zelfgemaakte pizza ofzo, als prestatiebonus 🙂

  Liked by 1 persoon

 8. Pingback: Vallen en opstaan: sporten | Struikelen

Wat vind jij daarvan?

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s