Vallen en opstaan: sporten

Zoals u weet probeer ik een paar kilo’s kwijt te raken: onlangs stond ik op de weegschaal en wees deze dik 63 kilo aan. Dat is objectief gezien niet te veel voor mij, maar het was wèl meer dan dat ik ooit gewogen heb en die extra kilo’s waren ook behoorlijk zichtbaar aanwezig in de buik-regio. Ik vond het dus wél te veel: het is een gewicht (en extra lichaamsvorm) dat niet bij me past.

Wat ik al deed om (letterlijk) weer een beetje in vorm te komen.

In het kader van “voorkomen is beter dan genezen” vond ik dat ik toch maar eens wat aandacht moest gaan besteden aan mijn eetpatroon en mijn gewicht: als ik ieder jaar vijf kilo zwaarder word dan is het echte overgewicht nabij.
In eerste instantie besloot ik dus om ’s avonds maar eens wat minder stroopwafels te snoepen en zo viel ik één kilo af. Maar dat vond ik niet genoeg.
Daarom ging ik voor het eerst van mijn leven op dieet: ik woog inmiddels dus 62 kilo en ik wilde in ieder geval onder de 60 uitkomen, liefst met een leuke marge. Buiten mijn zwangerschap woog ik immers altijd tussen de 55 en 58 kilo en voor mij voelt dat als een gewicht dat bij me past.
Over dat diëten leest u hier, hier en hier.

Inmiddels zit ik op 59 kilo. Mijn eerste doel (onder die 60 kilo) is bereikt. Maar eigenlijk vind ik die kilo’s niet zo belangrijk, mij gaat het er vooral om dat ’t lijf wat strakker wordt (en blijft). Daarom heb ik dat “gewicht-doel” wat losgelaten en wil ik de komende periode wat meer focus op het “strak-doel”.

Het beste trainingsschema is een trainingsschema dat bij je past.

Ik koos voor een dieet dat bij me paste en ondanks dat Keto-IF als een behoorlijk heftig dieet wordt gezien, is het voor mij niet extreem.
Na drie weken wil ik er graag een stapje bij doen en dan is het logisch om mijn sporten onder de loep te nemen.

Wat doe ik nu aan sporten?

Ik vind sporten leuk. Of liever gezegd: ik vind klimmen leuk. Ik doe dat met veel plezier, eens (en soms twee keer) per week. En zo af en toe sukkel ik op een vroege ochtend door het bos, maar dat is zeker niet structureel. En oh ja. Wandelen met de hond. Een uur per dag.

Als oud-trainer besef ik ook wel dat ik met die éne keer klimmen en die nog-niet-éne-keer door het bos voortsukkelen, de oorlog niet ga winnen. Dat uurtje wandelen is ook lang niet intensief genoeg om een verschil te maken.

Toch vond ik het best lastig om hierin (letterlijk) wat stappen te zetten. Ik heb namelijk gewoon echt een bloedhekel aan cardio-workouts. Als ik loop te hijgen of als ik mijn benen voel verzuren, gaat de innerlijke mopperpot om mezelf zó tekeer dat ik haar niet meer kan negeren.

Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Dit gevoel in mijn kuiten, dat kan toch niet goed voor een mens zijn? Hoor mij eens hijgen. Jeezs wat is dit saai. My god ik kom nauwelijks vooruit en toch houd ik het amper vol. Oké even pauze dan maar. Nah nu ik pauze heb genomen kan ik er net zo goed mee kappen. Wat ben ik toch een loser dat ik niet eens een rondje van twee kilometer kan rennen.

Dat dus.

En net zoals bij het kiezen van een dieet dat ik kon volhouden, namelijk een dieet dat past bij mijn eetpatroon, ging ik dus ook maar eens op zoek naar een trainingsschema dat bij me past.

De analyse.

Na een goede gesprek met mezelf, kwam ik tot de volgende uitgangspunten:

 1. Klimmen vind ik super leuk. Maar wanneer ik te veel en te fanatiek klim dan raak ik geblesseerd. Ik ben helaas geen 25 meer…. vaker dan tweemaal per week klimmen is dus geen aanrader: steeds als ik dat probeerde kreeg ik blessures.
 2. Ik blijf het leuk vinden om te “presteren” in het klimmen. Eigenlijk wil ik gewoon progressie blijven maken. Ook al is dat misschien wel lastig gezien mijn leeftijd, die 7a wil ik gewoon nog steeds bereiken en er zijn genoeg ouwetjes die zelfs 8a klimmen, dus waarom ik niet?
  Ik weet heel goed van mezelf waarom ik geen progressie maak. Ik heb ervaring en techniek genoeg, maar ik ben (vaak) niet sterk of explosief genoeg en bovendien heb ik soms het lef niet om echt voor bepaalde bewegingen te gaan.
 3. Voor een optimalisering van mijn metabolisme kan ik beter krachttraining doen dan cardio. Ik vind dat ook leuker. Àls ik al iets met hardlopen zou gaan doen, dan zou dat buiten zijn. Niet binnen.
 4. Voor het verbeteren van mijn klimmen kan ik beter krachttraining doen dan meer klimmen. Krachttraining in een sportschool is veel minder blessuregevoelig.
 5. Ik zeg al 20 jaar tegen mezelf dat ik eigenlijk eens wat leniger moet worden. Misschien moet ik daar maar eens mee beginnen.
 6. Ik vind het motiverend en gezellig om samen met anderen te sporten. Maar aan de andere kant ben ik niet erg bereid om concessies te doen qua tijdstip: ik wil sporten wanneer mij dat uitkomt. Liefst overdag en liefst zo goedkoop mogelijk. Eigenlijk wil ik gewoon iedere dag kiezen waar ik zin in heb.
 7. Ter voorkóming van blessures vind ik het fijn als iemand die er verstand van heeft, met me meekijkt.

Het plan.

Sinds ik verhuisd ben woon ik op kruip-afstand van het lokale zwembad – annex – fitnesscentrum. Echt. Zelfs als ik krúip ben ik er binnen een minuut. Een hondenwandelvriendin van me uit Ons Dorp vertelde enthousiaste verhalen over deze plek. Ook liet ze laatst vallen dat er een zomeractie was.
Ik besloot dus om er eens binnen te lopen en kocht een abonnement: drie maanden voor 99 euro zonder automatische verlenging. Daar kun je geen buil aan vallen, dacht ik.

Nu heb ik al weleens eerder een poging tot fitness gedaan bij een filiaal van een grote keten. Ik vond het er verschrikkelijk: veel zwijgende jonge meiden die met een blik op oneindig naar een scherm staarden terwijl ze op een loopband stonden. Opgepompte zwetende mannen die pochend tussen de gewichten aan de slag gingen. Geen begeleiding tenzij je daar extra voor wilde betalen. Geen groepslessen tenzij je je portemonnee trok. Ik voelde me er niet thuis en na een paar keer bleef ik er weg. Dat kon, want het was een proefabonnement van een maand. Voor mij nooit meer fitness, dacht ik….

Niet alle sportscholen zijn hetzelfde.

Het kan dus ook anders. Ik zag er mensen van alle leeftijden. Behoorlijk veel ouderen ook, trouwens. Maar misschien was dat wel omdat ik als “parttime gepensioneerde” een afspraak maakte om half elf ’s morgens….

In deze sportschool kreeg ik een uitgebreide intake: mij werden behoorlijk veel vragen gesteld over waarom ik wilde gaan sporten, of ik doelen had en zo ja welke, of ik ervaring had, wat ik leuk vond, of ik blessures had of had gehad enzovoorts. Vervolgens ging ik op de weegschaal die ook het vetpercentage, hydratatie, gewicht van je spieren en gewicht van je botten kan wegen (voor zover één zo’n meting betrouwbaar is…). Als ik die weegschaal moet geloven, wegen mijn botten 2,3 kilo en heb ik 40-45 kilo aan spiermassa, en een vetpercentage van 23-25%.
Het beste nieuws was dat de weegschaal vond dat mijn biologische leeftijd 31 is. En ze heeft niet eens gevraagd of ik rook of niet…..

In tegenstelling tot mijn ervaringen in de vorige sportschool, krijg ik in deze sportschool een persoonlijk trainingsschema dat gebaseerd is op mijn wensen, voorkeuren en doelen. Dit schema wordt maandelijks aangepast. Komende dinsdag heb ik een nieuwe afspraak: dan wordt het schema me helemaal uitgelegd. Ook mag ik gratis meedoen aan alle groepslessen (waaronder yoga voor core en lenigheid, check..!). Het trainingsschema is een op maat gemaakte kracht-workout op apparaten waarmee ik twee keer per week ongeveer een uur zal bezig zijn. Met een altijd aanwezige, niet-eng zonnebrandbruine of geëpileerde gestylede begeleider aan wie je zonder hiervoor extra te betalen al je vragen kunt stellen. Er werken “slechts” drie mensen die je binnen no-time leren kennen, ook al zo fijn.

En dan natuurlijk die hondjerondjes-vriendin die niet kan wachten om samen aan de slag te gaan. Dus ook die gezelligheid zit wel goed.

Eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot het dinsdag is!

9 gedachten over “Vallen en opstaan: sporten

 1. Klinkt leuk én constructief. Goed bezig hoor!

  Hopelijk levert het je ook iets op qua klimmen. Ik vond het in ieder geval verbazingwekkend hoezeer m’n conditie en kracht erop vooruit zijn gegaan met wat ik thuis niet heel fanatiek sport (kwartiertje cardio per dag en 3 x per week ‘iets’ aan krachttraining 15 tot 45 minuten).

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.