Van niets doen word je lui. Ik wel tenminste.

Ik heb een primaprima leventje, mij hoor je niet klagen. De laatste keer dat ik stress had was een jaar geleden omdat ik toen een huis aan het verkopen was. En de keer daarvóór was alweer twee jaar geleden, toen ik in de clinch lag met die rare antroposofische school en ik ad hoc moest besluiten een andere school te zoeken voor Zonne.

Geen stress in mijn leven. Alleen af en toe wat lichte bezorgdheid.

Dat mijn werkzaamheden soms een paar maanden vooral bestaan uit acquisitie, netwerken en offertes schrijven, maar ik daaruit geen inkomen haal, is nooit leuk en blijft een reden tot bezorgdheid. Maar hoe meer ik bespaar op mijn vaste lasten èn investeer in beleggingen, hoe gemakkelijker ik die maanden relatief onbezorgd doorkom. Zo gaat het al 16 jaar met mijn inkomen. Dat overleef ik wel. Ik heb geloof ik ook wel talent voor een vrij onbezorgde levenshouding.

Ik slaap dus altijd wel goed.

Parttimen omdat de uitgaven gedaald zijn.

Sinds ik eind vorig jaar mijn vorige huis met overwaarde verkocht en daardoor bij de koop van mijn nieuwe huis een lagere hypotheek kon afsluiten tegen een zeer gunstige rente, zijn mijn vaste uitgaven dusdanig gedaald dat ik het me kan permitteren om minder hard te werken.

Eerder dit jaar rekende ik uit dat ik meestal nog maar zo’n 15 uur per week werkte, inmiddels heb ik het iets drukken en zit ik gemiddeld op ongeveer 20 uur. Nog steeds goed te doen, dus. Dat is niet persé een bewuste keuze: ik zou best wat méér kunnen en willen werken. Om dat te bereiken zou ik echter mijn acquisitiewerkzaamheden moeten opschroeven en dat is nou niet persé een taak waar ik verschrikkelijk van geniet. Soms gebeurt het wel dat ik een paar weken wat meer uren werk, wanneer ik met een grote opdracht bezig ben, bijvoorbeeld. Het is fijn om te kunnen opschakelen zonder dat ik dan meteen privé in de knel kom. Ik laat het dus maar zo. Misschien dat ik er volgend jaar een keertje keihard voor ga. Dit jaar vind ik het wel prima, allemaal.

Over het algemeen houd ik dus tijd over. Nu zijn er genoeg thuisblijfmoeders die het erg druk hebben, maar daar hoor ik dus niet bij en in tegenstelling tot wat ik laatst een thuisblijfmoeder hoorde beweren, is het ècht niet zo dat ik als werkende moeder te weinig tijd over zou houden om bijvoorbeeld iedere dag een verse maaltijd te koken. Ik parkeer mijn dochter niet vijf dagen per week bij de BSO en ze zit ook al niet de hele dag achter een scherm. Ik zaai zelfs plantjes en bekijk insecten en ik draag zélfs heel regelmatig rokken en jurken, gekker moet het niet worden. Ik heb geeneens een schoonmaakster die voor mij de ramen lapt.

Parttime FIRE of FIRE light.

Een paar mensen uit de FIRE-community bedachten de term “HOT”; Happy, Opportunity-rich and Time-rich. FIRE zou betekenen dat je alles op alles zet qua werk, inkomen en uitgaven, om zo veel mogelijk geld te kunnen investeren in kapitaal opbouw en/of passief inkomen. Wanneer je dan genoeg geld hebt gespaard kun je helemaal stoppen met werken. Je bent dan FIRE: Financial Independant Retire Early.

In Nederland ken ik méér mensen die niet persé zouden willen stoppen met werken, maar zoeken naar meer balans tussen werk en privé. Zij leven dus ook spaarzamer dan wat voor hun inkomen gebruikelijke is, waardoor ook zij geld kunnen investeren in beleggingen of vastgoed of bijvoorbeeld hun hypotheek versneld aflossen. Niet stoppen met werken is het doel, maar mìnder werken. Men noemt dat HOT. Ik vind dat wel een erg ambitueuze term omdat het leven nu eenmaal niet helemaal maakbaar is qua “Happy” en ook niet qua “Opportunities”, ik noem het zelf liever “parttime FIRE” of “FIRE light”.

Ik heb dat dus gewoon al bereikt met mijn werkweek van 15-20 uur. Mijn nieuwe doel is vooral om te zorgen voor een financieel netwerk bij eventuele arbeidsongeschiktheid en daarnaast blijf ik investeren in een goed pensioen en het langzaam – maar – zeker verschuiven van de balans richting méér privé en minder werk. Vooralsnog heb ik de behoefte om nog minder te werken echter niet.

Even een versnelling hoger.

Ik heb al wel wat kleine invullingen gevonden voor mijn extra vrije tijd, ik blogde daar hier al weleens over: ik ruim af en toe zwerfafval op en iedere dinsdag ben ik hulpmoeder in Zonne’s klas. Ik heb inmiddels gesprekken gevoerd met de ambtenaren van de gemeente van Ons Dorp over mijn eetbare tuin plannen, dit wordt vervolgd na de zomervakantie. En sinds ik het abonnement op de sportschool aan de andere kant van de straat nam, sport ik meer. Dat bevalt vooralsnog erg goed.

Toch… eerlijk is eerlijk…. zijn er nog steeds wel dagen dat het voor mij wel erg verleidelijk is om mijn tijd te verdoen in nutteloosheid. Social media spelen daar een belangrijke rol in maar daarnaast kies ik er ook eerder voor om even lekker een uurtje te rommelen in mijn tuin, dan dat ik bijvoorbeeld eindelijk eens dat logeerbed dat al sinds onze verhuizing in november op me staat te wachten, in elkaar zet.

Yep. Ik heb een lijst met uitstelklusjes en die lijst groeit eerder dan dat íe krimpt. En dat is nergens voor nodig…..

De boog kan niet altijd gespannen zijn en ik weet inmiddels van mezelf dat ik de lat soms wel erg hoog leg. Ik sta niet een kwartier te ouwehoeren met collega’s bij het kopieerapparaat, dus ik mag bèst even wat blogjes lezen en daarop reageren. Maar het moet niet te gek worden.

Even een versnellinkje hoger dus, deze week. Ik beloof jou bij deze dat je aan het einde van de week van mij hoort welke uitstelklusjes ik eindelijk heb kunnen afvinken. In meervoud. Dus dat zijn er minimaal twee.

10 gedachten over “Van niets doen word je lui. Ik wel tenminste.

 1. Goh, wat menselijk. Als je onderste maslov zaken geregeld zijn (huis, eten, dokter, warmte, etc) ga je naar de volgende laag. En daar krijg je minder adrenaline van. Dat voelt lui, en soms nutteloos. Uhuh.
  Dat duivelse stemmetje ken ik ook. “leef ik om te werken, of werk ik….?” zeg ik dan terug. Waarna stemmetje en ik doorfilosoferen over wat leven is, of zou moeten zijn. Hoe nuttig enzo. En of gewoon genieten van de zon, bloemetjes, bijtjes, enz ook goed leven is.
  Ik ben een paar jaar geleden naar het Guus Flater kamp overgestapt: “ik wou dat alle generaals met een kat op hun schoot zouden zitten”. Stil zitten en genieten is wel iets waar de wereld beter van wordt, al levert het geen nieuwe uitvindingen, deltawerken, oid op. HEt is gewoon een goed leven (en daar deed ik al die dingen stiekum toch voor?)

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel herkenbaar! Maar die luiheid is soms nodig om goed uit te rusten. Na een luie periode en met enige deadlines in het verschiet is het weer fijn werken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha! Ik ben benieuwd naar je uitstelklusjes-update.

  Volgens mij staat er trouwens een foutje zo halverwege: je uitgaven zijn niet gestegen, maar juist gedaald, toch?

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh ja, die uitstelklusjes…ik heb nog geen modus gevonden om daar mee om te gaan. Behalve dan ze te negeren, maar dat is uiteraard niet wat ik ambieer ;-). Ik wens je er veel succes mee deze week. En ben benieuwd naar de uitkomst…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.