Klaar met Keto-IF: een korte evaluatie

Quino. Niet keto. Wel lekker. En gezond.

Een maand lang heb ik het keto-IF dieet gevolgd omdat ik merkte dat ik in het afgelopen jaar toch stiekem wat zwaarder geworden was en die extra kilo’s gaven me rondingen en kwabjes op plekken die ik niet zo wenselijk vond.

Inmiddels ben ik er wel klaar mee. Een dieet volgen is best heftig, respect voor mensen die dit jarenlang doen…. Voor mij was het dus een verstandige keuze om er gewoon op tijd “bij te zijn”. Ik kan de zomer prima in, nu. En ik ben een ervaring rijker: ik weet hoe het is om een dieet te volgen.

Wat heeft het volgen van dit dieet me gebracht?

 • Ik ben vier kilo afgevallen.
 • Ik kijk niet meer met afgrijzen naar een groeiend blublaagje op mijn buik, die is namelijk zichtbaar geslonken.
 • Door een maand Keto te eten heb ik geleerd dat voedsel met veel vetten, niet slecht voor je lijf is. Van vet word je niet persé vet. Ik werd er zelfs minder vet van, maar dat kan ook hebben gelegen aan het IF (intermittent fasting) – gedeelte èn aan het feit dat ik me door het volgen van dit dieet, erg bewust werd van wat ik per dag at.
 • Ik vind de theorie van Keto-aanhangers over de rol van koolhydraten en insulineschommelingen die leiden tot “sugar cravings”, mogelijke opslag van vet en gewichtstoename, erg logisch. Ik vind het óók logisch dat je gemakkelijker vet verbrandt wanneer je minder insulineschommelingen hebt op een dag en je lichaam door gebrek aan koolhydraten in het lichaam ingesteld is op vetten als primaire brandstof. (weet u nog wel, de citroenzuurcyclus? Of lees anders eens hier, op wikipedia…)
 • Een dieet waarin je slechts 20 gram koolhydraten per dag mag eten is niet zo eenvoudig in Nederland – broodland. En een keertje risotto is gewoon wel heel lekker.
 • Ik weet niet zo goed wat ik ervan vind dat ik, als belangrijkste rolmodel voor mijn dochter, een dieet volgde in haar bijzijn. Aan de éne kant vind ik het goed dat ik haar laat zien dat ik goed wil zorgen voor mijn lichaam. Aan de andere kant vond ik het confronterend en zorgwekkend om haar kopieergedrag te zien. En dat is ook de doorslaggevende reden geweest om ermee te stoppen.
 • Ik ben nu een kleine week gestopt met keto eten. Ik vind dat nog te kort om nu al te concluderen of ik blijvend anders over eten ben gaan denken, maar voorlopig ben ik me wel meer bewust van de risico’s van te veel koolhydraten en de spiraal waarin je terecht kunt komen (koolhydraten eten – insulineproductie – insulinedaling – sugar craving – snoepgedrag).
 • Mijn logica zegt nog steeds: het is allemaal calorieën. Maar mijn ervaring heeft daar nu aan toegevoegd: door minder koolhydraten te eten heb je minder vaak trek en al helemaal minder vaak lekkere trek, waardoor je uiteindelijk ook minder calorieën tot je neemt.
 • Intermittent fasting ligt dicht bij mijn natuurlijke eetpatroon. Ik ben nooit fan geweest van ontbijten, ik heb ook geen bewijzen gevonden van het gezegde dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag zou zijn.

Wat ik dus anders zal blijven doen is letten op mijn koolhydraten-intake. Daarnaast voel ik me gesterkt in mijn neiging om niet te eten wanneer ik geen honger heb, ondanks dat sommige deskundigen blijven roepen dat je zes keer per dag moet eten. Want mijn lichaam kan prima aangeven wanneer ik eten nodig heb en als dat niet zes keer per dag is, dan is dat óók prima.

En ondertussen aten wij gisteren weer gewoon een lekkere risotto en kon ik eerder deze week al eens heerlijk genieten van een paar verse boterhammen met pompoenpitten.

12 gedachten over “Klaar met Keto-IF: een korte evaluatie

 1. Beste Mariima, ik wil heel graag stoppen met Keto, kun je me vertellen hoe je dat zo snel hebt gedaan (stoppen) en wat voor effecten dit had? Ik doe t nu bijna een maand maar voel me verschrikkelijk en wil zsm weer m’n oude eetpatroon oppakken.

  Like

 2. Wat goed dat je het geprobeerd hebt, je wordt er nooit slechter van. Zoveel mensen en zoveel diëten, je moet inderdaad zoeken wat het beste bij jou past. Interessant dat keto dieet. Ik eet niet heel veel koolhydraten maar ik houd wel van zoet en veel wijn of bier. daar blijf ik tov sport nog even in disbalans.

  Like

 3. Ik maak mijn risotto al jaren met zilvervliesrijst. Was een tip van een dietiste. Wij eten nogal eens risotto, en dit was een mooie manier om te minderen in koolhydraten. Door daarnaast aan elke risotto maaltijd peulvruchten toe te voegen, geef ik mijzelf zo ook extra goede eiwitten. Win-win dus. Wij weten niet beter meer.

  Like

  1. Peulvruchten én rijst, dus ook zilvervliesrijst, bevatten volgens de Keto-goeroes te veel koolhydraten. Maar dat zilvervliesrijst dan wel nog wat meer vezels en mineralen bevat is dan wel beter, ja.

   Like

   1. Zit het minder koolhydraten niet in dat je er minder van nodig hebt om een voldaan gevoel te hebben? Zoiets als dat een volkoren boterham beter vult dan een witte boterham?
    Zelf gebruik ik altijd 60 gram pp van volkoren rijst of pasta (ongekookt). Volgens mij is dat bij witte eerder 100 gram.

    Like

   2. Ik mag nog gewoon koolhydraten eten. Alleen niet meer die snelle. Nu mag ik tegenwoordig niks meer hebben met gluten, dus dat scheelt meteen een slok op een borrel.

    Like

 4. Mmm, risotto! Kan me voorstellen dat je daar naar verlangde. Interessant om je bevindingen te lezen. Het lijkt me inderdaad lastig om te dieten met een kind in de buurt waar je een voorbeeldfunctie voor hebt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Al jaren een ik koolhydraatbeperkt en grootste voordeel vind ik dat ik dan makkelijker op gewicht blijf en lekkerder en meer kan eten dan met elke dag brood. Nu eet ik door de week geen brood, aardappelen, pasta of rijst en in het weekend een luxe broodje en bv gebakken aardappelen omdat ik die erg lekker vind.
  Nu zit ik in een afvalperiode en doe ik 2 dagen in de week dagen van 500. Elke dag begin ik met fruit en kan daar eigenlijk de hele ochtend wel mee voort. Dat heb ik overgehouden van de Methode Montignac

  Like

Reacties zijn gesloten.