Hoe doen die oudjes dat??!

de foto komt van hier

Ik schreef er hier al over: Ik sloot een abonnement af op de sportschool om de hoek. En de eerste ervaringen zijn positief!

Voor mij is dat geen vanzelfsprekendheid. De laatste keer dat ik dacht te gaan fitnessen ging ik welgeteld drie keer: ik had géén “klik” met die sportschool en hield het al snel voor gezien. Gelukkig nam ik er geen jaarabonnement en was ik na een maand uit de kosten.

Overdag sporten, wat een luxe!

Maar bij die sportschool om de hoek in Ons Dorp voel ik me wél thuis. De mensen groeten elkaar bij binnenkomst, héél fijn. En ik heb er nog geen opgepompte zonnebankbruine geëpileerde dames en heren rond zien lopen.

Ik ga alleen overdag onder schooltijd, dan ben ik nu eenmaal kindloos en dus veel flexibeler. En heel veel mensen werken dan. Behalve van die mensen zoals ik, die het gewoon goed voor elkaar hebben en grotendeels zelf kunnen bepalen wanneer ze werken. En thuisblijfmoeders met schoolgaande kinderen, maar die hebben het te druk met netflixen koeien melken het huis schoonmaken, die ben ik dus nog niet tegengekomen. En bejaarden. Hoewel die echt niet altijd vrij zijn, echt niet, die zijn keidruk, echt.

Maar ik niet. Ik ben niet druk. Ik sport dus overdag. Tussen de bejaarden en een enkele andere zestigminner. Het is er nooit druk, wanneer ik ga. Ik kan ongestoord mijn gang gaan en ondertussen, als ik daar zin in heb, een praatje maken.

Een trainingsschema.

Natuurlijk heb ik een trainingsschema. Ik ben niet voor iets ooit trainer geweest. Het eerste trainingsschema kreeg ik van een medewerkers van de sportschool, maar die wilde dat ik eerst even langzaam zou wennen en vooral niet te zwaar aan de slag zou gaan. Toestellen en gewichten zó instellen dat ik gemakkelijk 20 herhalingen zou kunnen doen.

Ik zette dus maar meteen in op hypertrofie: drie sets van 10 tot 12 herhalingen met gewichten op 60-70% van mijn maximum en steeds een minuut rust tussen de sets. De oefeningen richten zich vooral op mijn bovenlichaam: armen, schouders, rugspieren en borstspieren. Vooral de oefeningen voor de schouders vond ik in het begin best spannend; anderhalf jaar geleden had ik immers een fixe schouderblessure vanwege overbelasting en al meteen tijdens de eerste keer sporten, voelde ik diezelfde schouder weer. “Op geleide van pijn doorbewegen”, zei mijn fysio toen. En daarnaast werken aan de mobiliteit van mijn schouder. En ja: tot mijn opluchting bleef de pijn in de tweede week helemaal weg.

En… oh ja…. CORE…. boy… wat valt dat tegen!

Core-training doe je voor stabiliteit in je romp. Voor klimmers is dat erg belangrijk, weet ik. Maar het is ook gewoon heel erg saai en bovendien word je er moe van en ben je steeds geneigd om het op te geven. Ik wel, tenminste. Na een minuut planken vind ik het al snel genoeg.

Daarom doe ik mee met de CORE – groepslessen. Je ligt dan op een yogamatje buikspieroefeningen te doen samen met een aantal anderen. Of planken. Of een serie supermannen, altijd leuk. De trainer die voor de groep staat vertelt wat je moet doen en als dan die hele groep dat doet… tja.. vooruit dan… dan kun je niet achterblijven….

En dan ben je daar dus bezig, zwetend en al, tussen vijf bejaarde vrouwen en twee bejaarde mannen. En dan ben je dus echt DE ENIGE die halverwege die plankoefeningen neerploft. Echt de enige. Vervolgens loop je twee dagen rond met dikke spierpijn in AL je rompspieren. En als die spierpijn dan weggezakt is gan je weer naar zo’n groepsles. Deze keer met vier bejaarde vrouwen, één bejaarde man en één vrouw van in de vijftig. Ben je dus wéér de jongste. En wéér DE ENIGE die het niet volhoudt.

Gelukkig heb ik zelfspot.

Als een boer met kiespijn. Of spierpijn, in mijn geval.

En dan heb ik de yoga groepsles nog niet eens uitgeprobeerd, als notoir stijf mensch. Dat wordt al helemáál lachen, ben ik bang…….

Naschrift: ik heb niet de intentie om de 65-plussers te beledigen met mijn stukje. Integendeel. Het is puur bedoeld ter zelfspot.

16 gedachten over “Hoe doen die oudjes dat??!

 1. Zo herkenbaar. Ik sport ook overdag (wegens afwezig energielevel in de avond). Maar dat zijn gewoon hele fitte 60+ers hoor!!! Als ik om me heen kijk zijn er genoeg leeftijdgenoten (mid-40) die een stuk minder fit zijn dan ik….

  Like

 2. Waarschijnlijk zijn die oudjes beter getraind dan jij.
  Ik herken het trouwens. Heb een tijdje gefitnessed bij de bedrijfsfitness. Daar liepen ook de dames en heren van Hart In Beweging rond. DIe waren standaard een stuk ouder, en hadden stevast een betere conditie.
  En toen op een dag stond ik op gelijke voet.

  Geliked door 1 persoon

 3. ja he hallo! thuisblijfmoeder hier, die dus echt wel drie keer per week in de sportschool is! (na het melken dan he) overigens kijk ik dan wel netflix of luisterlees ik via storytel maar toch. effe dimmen jij werkmama 😜

  Geliked door 1 persoon

  1. Overigens leg ik het ook bij veel van die groepslesjes af tegen de IJzeren Bejaarden. Stiekem zijn dat gewoon van die anabole twintigers verkleed als bejaarden hoor.

   Like

 4. Anoniem van 8.03 : Tijd voor de oogarts! De mevrouw op de foto draagt een zgn sportpanty hetgeen haar overigens niet belemmert in haar bewegingen!

  Ik ben zo’n “bejaarde sportschoolbezoeker” en voel me totaal niet beledigd!

  Geliked door 1 persoon

 5. Over die foto: zeldzaam goede benen en goed figuur heeft die dame nog voor haar leeftijd. De meeste benen zien er heel anders uit, niet voor niets dragen oudere dames in de sportschool graag een sportlegging die hun blauwe aderen en verzakte knievelletjes (ja echt!) camoufleert.
  Over oefening: er is een Griekse mythe over een held die een kalf kreeg. Hij tilde dat kalf iedere dag op en omdat het kalf opgroeide en zwaarder werd, kon hij uiteindelijk een os optillen. Zal ik eens aan denken wanneer er bij het planken weer een gewicht op onze rug wordt gelegd (ik vind planken moeilijk!)

  Geliked door 1 persoon

 6. hahahahaha! succes! Ik ben 53 en sport regelmatig met mijn buurvrouw van 38. Zij zei vorige week “Ik hoop dat ik nog kan wat jij nu kan” het was een compliment maar ik voelde mij stokoud. Functional fitness is heel erg belangrijk om onafhankelijk te blijven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.