Laat ik eens weer een keertje over GELD schrijven

Ik heb het daar weleens over met een paar vrienden uit de slackgroep met actieve leden: schrijven over geld is best saai. De weg naar financiële onafhankelijkheid ook.

Ontdekken is leuk

In het begin is nog alles nieuw en ontdek je dat je gemákkelijk 100 of 50 of 300 euro per week minder aan boodschappen kunt uitgeven. Na een hoop mitsen en maren ga je toch maar eens een keertje bijhouden hoeveel je precies per maand uitgeeft en waaraan, en je ontdekt dat die ad hoc aankopen van “koffie on the go” en dat éne leuke frutseltje bij de Action – of alle vijf – als je ze allemaal bij elkaar optelt, heel veel geld kosten. En dat als je per jaar 50 truitjes in de uitverkoop koopt die na twee keer wassen eigenlijk toch niet meer zo leuk zijn, de “prijs per gedragen uur” misschien wel erg hoog is.

Vervolgens kom je erachter dat dat beknieperen op de prijs per kilo inderdaad wel leuk en aardig is, maar het eigenlijk gewoon veel meer loont om eens per jaar al je vaste lasten na te lopen: overstappen naar een andere energieleverancier, prijzen van verzekeringen vergelijken. Je afvragen of je die verzekering eigenlijk wel nodig is. Erachter komen dat je blijkbaar al jarenlang twéé abonnementen hebt op een mobiele telefoon.

De boel op orde hebben maakt geld leuk

En vervolgens heb je orde op zaken gesteld en ontdek je dat je geld overhoudt, dat je minder vaak rood staat of zelfs een buffer kunt opbouwen en dat je je daardoor minder druk hoeft te maken over geld. Dat je het leuk begint te vinden om met geld bezig te zijn omdat je ziet dat je iedere maand toch een beetje méér geld op die rekening hebt staan.

Misschien ontdek je het consuminderen wel en ga je eens flink opruimen. Daar kun je dan ook weer een tijd heel erg druk mee zijn en veel energie van krijgen. Of je probeert het een keertje om vervolgens te besluiten dat dat beetje zooi wel fijn is eigenlijk, dat dat gewoon bij je past zo lang je die vijf frutsels per maand van de Action maar laat liggen.

Schulden zien slinken is leuk

Schulden aflossen is al helemáál onontgonnen gebied, in het begin. Je leest al die succesverhalen over Zij Loste Een Ton Af In Twee Jaar Tijd en je denkt: “Dat wil ik ook!”. Iedere euro is er immers één, staat er in die verhalen. Met iedere aflossing betaal je minder rente en houd je meer geld over om nóg meer af te lossen. En dat is superleuk. Dus je stelt doelen en gaat aan de slag. Super nuttig. En met iedere aflossing wordt dat huis een beetje meer van jou of is die studieschuld weer een lekker hapje kleiner. Daar kun je ook weer hele leuke plaatjes van maken, een huis bijvoorbeeld die je langzaam inkleurt. Of een stijgende of juist dalende grafiek. Helemaal top!

Hoewel de meesten van ons na twee jaar géén ton afgelost hebben. Dat is dan toch wel weer jammer.

En als het nieuwe eraf is?

Dan kun je óók nog op het idee komen om te gaan beleggen. Je ontdekt misschien wel de het compounding effect en de regel van zeven. Je ziet je belegd kapitaal groeien en je ontvangt zelfs gratis geld, in de vorm van dividend.

Helemaal leuk!

En dan maak je voor het eerst mee dat je beleggingsportefeuille mínder waard kan worden en zo ontdek je beetje bij beetje wat voor jou comfortabel is: hoeveel geld wil je op een spaarrekening hebben? Hoeveel wil je aflossen en bij welk belegd bedrag voel jij je nog comfortabel?

Je kunt ervoor kiezen om jouw keuzes uit te dragen en anderen te overtuigen hetzelfde te doen en daar dan weer volledig op focussen.

Maar dan… ja… dan is het nieuwe er wel een keertje af. Iedereen die langer bezig is met het bereiken van FIRE, financiële onafhankelijkheid, heeft op een dag wel een modus gevonden waar hij of zij zich prettig bij voelt. Of dat nou het aflossen van die hypotheekschuld is of alles beleggen. Of je nou belegt in één breed gespreide ETF of ook af en toe wat bitcoin koopt. Of je nou gaat voor dividend of vastgoed.

Je komt erachter dat je vooral gewoon stug moet volhouden en dat dat best saai kan zijn. Misschien stel je wel kleine doelen of houd je alles bij in grafiekjes. Misschien vier je die mijlpalen wel en misschien ook niet. Misschien is het wel zó een gewoonte geworden dat je er nauwelijks nog over nadenkt.

En veel valt er dan eigenlijk niet meer over te vertellen behalve steeds hetzelfde verhaal.

Waar ga je het dan over hebben eigenlijk?

In ons groepje zijn de laatste tijd veel verschillende onderwerpen langs gekomen. Het gaat er over duurzaamheid en energie. Over sporten en gezondheid. Over de keuzes die je maakt om je vrije tijd door te brengen. Over het dilemma van al dan niet stoppen of juist weer beginnen met werken. Over ondernemen, je financiële vangnet en over het opmaken van een testament. Over moestuineren en 100 manieren om sla en spitskool te bereiden.

Ik ben ook heel erg benieuwd naar de ervaringen van de paar leden van ons groepje die inmiddels ontslag genomen hebben of een sabbatical nemen, ik hoop daar binnenkort meer over te horen. Dat is een stap waar ik immers nog lang niet aan toe ben en hun ervaringen kunnen mij weer helpen om alvast voor te sorteren.

En ja… soms gaat het ook over beleggen, over inkomen en uitgaven en over aflossen. Over je eerste baantje en hoe ver je sindsdien wel niet gekomen bent.

Eigenlijk is die weg naar financiële onafhankelijkheid best saai als je in de tussentijd niet gewoon lekker blijft leven en soms eens wat nieuws probeert…. Maar… de volgende keer dat ik erover schrijf, zal ik wat leuke mijlpaaltjes met je delen. Dat blijft toch ook best leuk om eens even bij stil te staan, immers.

12 gedachten over “Laat ik eens weer een keertje over GELD schrijven

 1. Saai misschien. Toch vind ik het altijd heel leuk als bloggers met regelmaat updates schrijven, bijvoorbeeld de vooruitgang tov een jaar ervoor etc. Blijft inspireren om zelf ook vol te houden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kortom: stug volhouden op de ingezette koers en ondertussen blijven genieten (zonder ongeremd het geld in de rondte te strooien).

  Het grappige is dat die taktiek voor veel dingen geld (in iets andere termen misschien). Kinderen (of pups) opvoeden, je huis verhuisklaar maken, iets nieuws leren, klusse .

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik hoop 100 te worden en heb dan nog 30 jaar te gaan! Geld genoeg om die jaren op een prettige manier door te brengen en netjes (🤔) verast te worden! Meer heb ik niet nodig!

  Like

 4. ai. kom net bij de action vandaan. ik moest plakband hebben, dus nu 27,60 betaald voor die plakband+…
  morgen maar weer eens een maandstaatje maken denk ik

  Like

Reacties zijn gesloten.