Back to the 80’s…. voor het laatst een thuis12uurtje deze week….

Dollydots.com

Sinds wij in Ons Dorp wonen waan ik me af en toe in de jaren ’80. We wonen nu namelijk in eenzelfde type wijk als waarin ik zelf opgroeide, toentertijd waren dit soort woningen nog nieuw. Er wordt veel buiten gespeeld. Buren groeten elkaar. Zelfs op de fiets naar het winkelcentrum voor de boodschappen voelt vertrouwd.

Ons nieuwe huis heeft een zonnescherm dat ik ervan verdenk er al sinds de oplevering van de woning te hangen. Het heeft dezelfde kleur als het zonnescherm uit mijn jeugd. Met gebruiksaanwijzing, inmiddels, want hij zwengelt niet meer zo soepel naar boven. Vanzelfsprekend hebben we een “kast onder de trap” en zoals vanouds houden we aan de binnenkant van deze kastdeur Zonnes lengte bij. Met datums.

We hebben sinds een paar maanden alleen nog maar NPO op de televisie, zelfs dáárin zijn we terug gegaan in de tijd.

Om het plaatje compleet te maken heeft Zonne’s school nog ouderwetsche schooltijden: van half negen tot kwart over drie, met tussen de middag meer dan een uur pauze.

Zo ging dat vroeger immers ook. Toen kwamen we rond het middaguur naar huis om daar een boterham te eten. Pas in de vijfde klas, wat nu groep zeven heet, bleven wij af en toe over. In die periode ging mijn moeder namelijk naar de Moedermavo om alsnog een middelbareschooldiploma te halen. Zij en haar zusjes gingen immers als 13-jarige van de huishoudschool af om mee te helpen op de boerderij. Zo ging dat vroeger.

Lunchroom Chez Nous, wat een gezelligheid…!

Waar was ik gebleven… oh ja… tussen de middag thuis eten….

Zonne blijft dus twee keer per week over, twee keer per week loopt ze zelfstandig van school naar huis en terug om thuis te eten. Op woensdagmiddag heeft ze vrij. Net zoals ik vroeger, dus.

We hebben afgesproken dat een vriendje of vriendinnetje altijd welkom is voor een twaalfuurtje. En Lunchroom Chez Nous is populair: de klasgenootjes weten inmiddels wel dat er bij ons thuis altijd wel iets “speciaals” is tussen de middag: een tosti, een schaaltje aardbeien, komkommertjes, een smoothie, vers gebakken wafels, verse muntthee of een portie poffertjes.

Soms komen ze ook met zijn drieën of vieren aanzetten. Ik vind dat prima, maar wil dan tevoren wel even overleg. Als je een tweepersoonshuishouden hebt dan is het namelijk niet vanzelfsprekend dat je ook vier of vijf mensen tegelijkertijd kunt voederen tussen de middag, ook niet als het van die klein uitgevallen exemplaren zijn.

Ik kan echt genieten van alle gezellige aanloop tijdens deze uurtjes: het zachtaardige jongetje met het brilletje, de spontane blonde zelfverzekerde jongedame, het meisje met de ravenzwarte haren dat niet zo vloeiend Nederlands spreekt en het roodharige mannetje met gebruiksaanwijzing. De gesprekken die we voeren gaan over verliefdheden, waarom bij vrouwen borsten groeien (voor de melk voor de baby), of jongens sterker zijn dan meisjes (tot de puberteit niet), hoe oud een olifant kan worden (50 tot 70 jaar), waarom in Italië zoveel eten is uitgevonden en in Nederland niet (pizza, spaghetti, lasagne, ijs en cappucino, versus kaas, drop, haring, snert en stamppot), hoe oud Rembrandt geworden is (63), wat beleggen is (…) en nog tal van andere onderwerpen.

Toch gaan we sluiten….

Helaas gaat onze lunchroom na deze week voor altijd dicht. De schoolvakantie begint namelijk volgende week en volgend schooljaar gaan we over op het continurooster: de lunchpauzes worden ingekort. Ik vind dat een fijne ontwikkeling omdat het buiten spelen tussen de middag niet altijd gezellig blijft. De tussenschoolse opvang kampt met chronische onderbezetting en de kwaliteit van de begeleiding tussen de middag is niet altijd je-van-het, waardoor pestgedrag op de loer ligt en er regelmatig knokpartijen zijn.

Ik schreef daar al weleens over.

Voor mij persoonlijk gaat het wat lastiger worden om werk en privé met elkaar te combineren, omdat Zonne volgend schooljaar dus al halverwege de middag vrij is. Het wordt voor mij wat lastiger om ’s middags een externe afspraak in te plannen, dus. Toch zal het in de praktijk misschien wel meevallen: nu ben ik immers twee keer per week vrij “druk” met het runnen van de lunchroom. Die tijd kan ik nu besteden aan werk. Ook volgend schooljaar hoop ik het dus te kunnen redden met één vaste BSO-middag en af en toe een ad hoc dagje extra.

Maar die gezellige 12uurtjes… die ga ik wel missen, dus ik voorzie een zaterdagopening!

8 gedachten over “Back to the 80’s…. voor het laatst een thuis12uurtje deze week….

  1. Het heeft allebei zo zijn voordelen. Maar ik vind dat het veel te kort geduurd heeft hoor, dat thuis eten. Het kan immers pas sinds we in ons nieuwe huis wonen, dus sinds november vorig jaar…. ik had er graag wat langer van genoten!

   Like

 1. Jammer, het is altijd zo gezellig de lunch met je kind(eren) en aanloop! Mijn jongste dochter ging vanaf haar 4E tot haar 7E naar een speciale school (met taxi en bus). Om 7.30 uur werd ze gehaald en om 16.30 uur werd ze weer thuisgebracht.
  Op haar 8ste ging ze naar de school in de buurt en kwam samen met zus en aanloop thuis lunchen! We hebben er 4 jaren van kunnen genieten: de middelbare school had een continu rooster.

  Like

 2. Gezellig blog om te lezen. Klinkt alsof Zonne later ook met veel plezier op haar jeugd zal terugkijken.

  Misschien kan de lunchroom een tearoom worden, waar na schooltijd kinderen nog een drankje kunnen doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Lunchrooms doen het vaak best goed in het weekeinde…

  Het voordeel van vroeg uit zijn is dat je meer kunt doen ’s middags. Misschien doet Chez Nous wel een middagopening!

  Geliked door 1 persoon

 4. Echt heel fijn dat je dit hebt kunnen en willen doen. Ik heb ook hele fijne herinneringen aan t eten thuis tussen de middag.. en ik snap dar zowrl jij als ook Zonne dit zal gaan missen.
  Maar dit hebben jullie al wel mooi in the pocket..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.