Vakantie – voorpret

Neuschwanstein ligt helaas niet op de route
(neuschwanstein.de)

Wat ik van het reizen van de Sunnybus geleerd heb, is dat het gewoon véél relaxter is wanneer je besluit dat je vakantie begint wanneer je de deur van je huis achter je dicht trekt. Met een camperbusje is dat niet zo lastig, maar dit jaar gaan we niet met de Sunnybus. Die gaat morgen op marktplaats, ik hoop haar vóór onze vakantie nog te verkopen.

Lekker tuffend op vakantie.

Maar óók met aan auto moet het ons lukken om meteen nadat we onze reis gestart zijn, het relaxte vakantiegevoel te vinden. En het voordeel van zes jaar lang met een bus uit de jaren ’80 op vakantie gaan, is dan bijvoorbeeld dat het rijden in een klein japannertje voor mij al heel luxe is. Zo kunnen we in ons autootje gewoon met elkaar praten zonder dat we onze stem te hoeven verheffen, ik hoef niet tegen te sturen bij windvlagen. En dan heb ik ook nog eens stuurbekrachtiging in de auto, dat maakt het allemaal een stuk minder fysiek.

Toch ga ik qua “reisschema” niet zo veel aanpassen op wat ik mezelf aangewend heb tijdens onze vakantiereizen met Sunny: we rijden hooguit (netto) 7 uur per dag, verdeeld in minimaal twee etappes en met een lange pauze. Met lange pauze bedoel ik dan ook echt een lange pauze: een pauze van een middag bijvoorbeeld. Geen gehaast en wellicht stukken via binnendoorroutes. Geen gehaast op de snelweg voor ons, als we op vakantie gaan!

De “tussendoorbestemmingen”.

Om die reden verkende ik onlangs al wat gebieden en steden tussen ons huis en de plek van bestemming: wat is leuk om tussendoor te bezoeken? Waar gaan we overnachten?

De lijstjes met leuke geocaches onderweg heb ik al gemaakt. Geocaches brengen je vaak in prachtige omgevingen waar je anders zó aan voorbij gaat. Dus die voorbereiding is al af.

Nou zijn er twee routes mogelijk:

 • Koblenz – Stuttgard – München – Ljubljana – Starigrad
 • Frankfurt – Neurenberg – Passau – Graz – Zagreb – Starigrad

De uiteindelijke keuze van de route wil ik laten afhangen van de uitjes die we kunnen doen en een eventuele vreselijke file of andere vertraging op één van de routes.

Voor mij is het best een uitdaging om er een mooie route van te maken met fijne uitstapjes tussendoor, want waar ik in Frankrijk bijna blind de weg weet en een neus heb voor mooie natuurgebieden en/of pittoreske steden en stadjes, is Duitsland voor mij een onontgonnen gebied. In de tijd dat ik nog bondscoach was en vaak aan rotsen hing, was Duitsland dat land waar je doorheen speerde op weg naar Noord Italië. Toen had ik nog die bolide en haast.

Inmiddels weet ik dat Fürth een mooi stadje moet zijn. Ook München en Neurenberg staan steeds hoog in de “DEZE TIEN STEDEN…” – lijstjes. En Passau vind ik ook wel interessant.

Jij nog een tip?

Nou heb ik een groep hele leuke lezers, dus ik bedacht me om maar eens wat hulp te vragen. Iemand nog een tip, ook voor een eventuele overnachting? De tweede nacht wilde ik sowieso doorbrengen in Zagreb of Ljubljana, zodat we de laatste etappe rustig – aan kunnen doen. Mocht je daar weleens geweest zijn, dan ben ik óók benieuwd naar tips…

… en met de trein terug!

De terugweg is al rond: in onze besloten slackgroep liet een mede-FIRE-friend weten dat hij met de autoslaaptrein ging. Díe optie had ik dus helemaal over het hoofd gezien! Het is een relaxte manier van reizen die ook nog eens milieuvriendelijk is, dus ik besloot meteen om te boeken. Voor de heenweg waren er geen mogelijkheden meer. Dat is ook niet zo erg: onderweg zijn is gewoon óók heel leuk. Maar de terugreis brengen we slapend door: in de trein van Innsbruck naar Düsseldorf. Dat lijkt me heel relaxed!

18 gedachten over “Vakantie – voorpret

  1. Nee die kende ik niet. Zijn dat speeltuinen die ook leuk zijn voor volwassenen…?
   Ik ben namelijk helaas niet zo’n moeder die diep gelukkig is als ze eenzaam aan een tafeltje zit naar haar spelende kind te kijken, het mag voor mij ook leuk zijn…. 😉

   Like

 1. Van Koblenz naar Stuttgart kan je de 61 snelweg nemen, maar de 9 via oa Boppard is veel mooier door de vele romantische kastelen en ruïnes langs de Rijn.
  Veel (voor)pret toegewenst!

  Like

 2. Heb Zagreb en Ljubliana bezocht zo’n 15 jaar geleden en vond de laatste leuker. Klein maar ook een vriendelijke sfeer en mooie oude gebouwen. En in zowel Slovenië als in Kroatië verder genoeg moois te zien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Koblenz ben ik nog niet geweest, maar de verhalen over de romeinse resten (echt viaduct, serieuze brokken gebouwen die daarna gerestaureerd zijn) zijn voor mij wel een die-staat-nog-op-de-verlanglijst. Omdat ik me dan allerlei verhalen voorstel met wat ik van de romeinen weet, en ik leer bij elk bezoek weer meer. Dat daar echt Julius Caesar heeft gelopen enzo.
  Maar Duitse steden hebben allemaal wel iets leuks, dus vermaken gaat je zowiezo wel lukken. Njoy!

  Geliked door 1 persoon

 4. Midden in Graz heb je een klokkentoren op een berg met een park eromheen, ergaat een treintje omhoog, daar k u n je je wel een paar uur vermaken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nee, ik heb in die omgevingen geen tips voor je. Maar wens je wél alvast fijne voorpret en een leuke vakantie.

  Geliked door 1 persoon

 6. ik hoop dat je gauw een koper vindt voor de Sunnybus en wens jullie alvast een hele fijne vakantie toe!

  Geliked door 1 persoon

 7. Neurenberg en Passau zijn hele mooie steden, zeker als je graag door een stad wandelt, heel veel sfeer. In Passau is het leuk om een boottochtje te doen, er komen 3 rivieren samen en dat zie je in de waterloop en -kleuren.

  Ljubljana is ook mooi trouwens en voor kinderen is het leuk om met het “treintje” de berg op te gaan naar de burcht (die een museum is als ik me goed herinner)

  Wees maar niet bedroefd dat je niet langs Neuschwanstein gaat, mooi vanaf een afstand, maar heeeeeeel erg druk en het viel ons gezin erg tegen.

  Veel vakantieplezier!

  Cath

  Like

  1. Eerlijk gezegd was die foto vooral om te voorkomen dat mensen me de tip zouden geven om daar naar toe te gaan… 😉

   Jij bedankt voor je leuke tips, dat van die drie rivieren had ik al zitten checken!

   Like

 8. Helemaal leuk, zo reizen.
  Probeer een tussenstop te maken bij Playmobil land bij Neurenberg.
  Het is een ontzettend relax, prachtig park met vooral veel ruimte om zelf te spelen en wat behapbare attracties.
  Voor Nederlandse begrippen erg goedkoop, schoon en ruim opgezet.
  Onze kinderen vonden het fantastisch!

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh dat klinkt als een mooi idee! Ik overweeg om daar ergens te overnachten, dus dan kunnen we er ’s morgens doorheen wandelen. Of ’s middags / begin van de avond, vóórdat we gaan slapen….

   Like

   1. Je kunt je er prima twee hele dagen vermaken, dus ik zou er zeker goed de tijd voor nemen. In Neurenberg is een prachtig stadsmuseum. Kun je ook genieten met kinderen.
    De camping bij Playmobil Funpark is hutjemutje, het hotel prachtig.

    Like

Reacties zijn gesloten.