Vakantiezakgeld

Twee jaar geleden, toen ze vijf was, stelde ik tijdens onze vakantie in Frankrijk dag-zakgeld in voor Zonne. Ze kreeg een euro per dag en het was haar helemaal vrij om te besluiten wat ze met dit geld zou doen.

Meestal kocht ze er een ijsje van. Er waren verschillende ijsjes te koop op de camping, variërend van 60 cent tot twee euro. Het meest begerenswaardig was het zogenaamde “schatkistje”: een blauw plastic bakje in de vorm van een schatkist, met daarin twee smaken ijs en – in het deksel geklemd – een plakplaatje. Om die plaatjes ging het natuurlijk. Zonne is ook dol op verrassingseieren.

Keuzes maken.

Haar favoriete ijsje kostte méér dan die euro. Dat betekende dat ze dagelijks een dilemma had: het lekkerste ijsje kopen binnen haar dagbudget, dat precies een euro kostte, òf een goedkoper ijsje, waardoor ze de volgende dag genoeg geld over zou houden voor haar geliefde schatkist-ijs.

Voor een vijfjarige is het uitstellen van een beloning niet altijd een gemakkelijke keuze. Toch vond ik het voor haar een goede oefening. Zo werkt het immers, met geld: je kunt nú je geld uitgeven aan goedkope kleding, een nieuwe zonnebril, terrasbezoek en iedere dag een koffie op het station, maar je kunt dat ook niet doen en zo een gave reis / nieuwe fotocamera / eerder pensioen bij elkaar sparen.

Ook voor grote mensen moeilijk.

Overbodige uitgaven doet nagenoeg iedereen weleens. Zelfs mensen waarvan ik dacht dat ze heel goed in staat waren om dit soort korte termijn beloningen uit te stellen omdat ze bijvoorbeeld blogs volschrijven over beleggen, rendementen en aflossen, blijken hele gesprekken te voeren over de recentelijk aangeschafte dure auto’s en (in mijn ogen) overbodig en duur technologisch fruit, extra hardware om huis-tuin-en-keuken bestandjes realtime te backuppen en shizzle om het klimaat in het huis 100% te kunnen controleren.

Moeten ze verder lekker zelf weten hoor. Het is niet aan mij om te bepalen hoe nodig of overbodig bepaalde aanschaffen van andere mensen zijn. Net zoals Zonne op de camping altijd zelf mag weten of ze al dan niet ontbijt met een ijsje: mij maakt het niet uit. Op is op, denk ik dan maar, en een bijkomend voordeel is dat ik nooit naar een kind dat zeurt om een ijsje hoef te luisteren (en daar was het me natuurlijk vooral om te doen).

Een vakantiebudget?

Maar ik dwaal af, ik wilde vandaag immers een blogje schrijven over vakantiebudgetten.

Vakantie is voor mij hèt moment van verleidingen. In de ontspannen modus blijken de moetens en mogens ver te zoeken en voordat ik het weet geef ik dagelijks tientallen euro’s uit aan dat terrasbezoek dat ik thuis oversla, lekkere hapjes die ineens op ieder moment van de dag genuttigd mogen worden en nieuwe sandaaltjes die ik plotseling ontzéttend nodig heb. Nou zijn die sandaaltjes misschien niet zo duur als een volledig ingericht thuisnetwerk voor het backuppen van wat bestandjes, maar overbodig is overbodig.

Ik twijfel dus een beetje. Misschien is het geen verkeerd idee om niet alleen een dagbudget in te voeren voor die zevenjarige, maar óók een dagbudget voor ons gezinnetje. Gewoon eens die ouderwetse envelopjesmethode instellen die ik altijd met wat argwaan bekijk. Voor mij zou het de eerste keer zijn dat ik zo budgetteer, maar ik sta altijd open voor experimenten.

De andere kant van het verhaal is dat zulke dagbudgetten niet helemaal passen bij de fase van de reis naar financiële onafhankelijkheid waarin ik mij bevind. Ik heb al grote slagen gemaakt, met name in het zwaar verminderen van mijn vaste lasten en daar kan geen andere besparing tegenop. Een deel van mijn kapitaal staat geld voor mij te verdienen: de laatste tijd word ik dagelijks een leuk bedrag rijker zonder er iets voor te doen. Gemiddeld, dan tenminste…. En dan geef ik óók nog eens geen geld uit aan dure auto’s, gadgets of die dagelijks café latte de luxe.
In de laatste jaren heb ik ook erg weinig geld uitgegeven aan vakanties: ik vond dat de Sunnybus zichzelf moest terugverdienen dus iedere vakantie werd de helft van de overnachtingen doorgebracht op gratis camperplaatsen en ook bezochten we nooit campings met meer dan twee sterren. Hotels of gehuurde appartementen zijn voor mij onontgonnen gebied en uit eten doe je sowieso niet echt met een klein kind. Zo bleven mijn uitgaven tijdens vakanties beperkt tot de kosten voor LPG en een tiental goedkope overnachtingen: boodschappen doe je thuis ook.
Die goedkope vakanties waren prima, maar terugkijkend naar de afgelopen tien jaar heb ik toch een beetje spijt: twee dagen geen wc zien is misschien wel wat erg basic…..

Een omgekeerd vakantiebudget?

Ik vind reizen leuk, ik geniet ervan. Sinds ik moeder ben houd ik natuurlijk rekening met onze beider wensen en zijn de vakanties qua intensiteit en dagprogramma wel wat veranderd, maar nog steeds hebben onze vakanties echt een meerwaarde in mijn leven zoals dure auto’s en gadgets andermans leven spark joyen.

Omdat ik het blijkbaar toch moeilijk vond om geld uit te geven aan vakanties en bovendien op sommige vakantiedagen behoorlijk liep af te zien, heb ik vorige zomer een vakantie-spaarrekening geopend. Maandelijks wordt automatisch een bedrag overgemaakt naar deze rekening en ik heb mezelf met mijn hand op mijn hart beloofd dat ik dat geld níet ga opmaken aan het vervangen van een wasmachine of de wekelijkse boodschappen. Dat pakte goed uit: voor dit jaar boekte ik een semi-georganiseerde vakantie op een vier(!!)sterrencamping en aangezien de pot nog niet leeg was, reserveerde ik voor de terugweg ook nog een plek voor ons rode autootje en onszelf in de autoslaaptrein.

Maar die kleine uitgaven dan?

Vakantie vind ik fantastisch maar die dagelijkse ad hoc uitgaven voegen daar niet zo veel aan toe. Of wel. Of niet.
Misschien moet toch maar wel een dagbudget instellen. Misschien niet. Ik besluit nog maar niets. Een dagbudget instellen kan altijd nog, als ik na drie dagen toch spijt heb van die leuke sandaaltjes en die stoere pet voor Zonne die ze vervolgens nooit op zet. We gaan het zien.

3 gedachten over “Vakantiezakgeld

 1. Dat vraagstuk is voor ieder zo persoonlijk. Ik werk wel met een budget voor de vakantie (en zorg evengoed dat er meer beschikbaar is dus er een beetje overheen gaan is ook geen ramp). Mijn vriend vindt dat al bekrompen die heeft meer de ‘we zien later wel, het is nu vakantie’-houding. Dat ik dus de uitgaven (de grotere bedragen althans zoals uitjes en boodschappen maar niet tot het laatste ijsje of die ene kaart voor oma) bij hou in een boekje is hem al verspilde moeite. Maar ik heb geen budget per dag, wel een schatting per categorie (x voor boodschappen en y voor eten buiten de deur, enz.) en als dan de laatste dag een hoop over is van x voor de boodschappen dan besteden we dat lekker aan y oftewel nog een keertje een terrasje of lunch ofzo.
  Feitelijk gaat dat altijd goed ook zonder dat ik echt het idee heb er iets voor te laten maar mijn boerenverstand stop ik wel in de koffer dus ik blijf wel nadenken en kritisch. Toen een biertje in de avondwinkel in Berlijn meer dan het dubbele van de supermarkt bleek te kosten, haalden we ergens anders een goedkope fles rosé. Toch een lekker drankje dus niets ingeleverd wat mij betreft maar wel met de gebruikelijke zuinigheidsmodus aan, ook al is het vakantie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Indien nodig zou ik een dagbudget vaststellen. Zelf heb ik het nooit gedaan, mijn kinderen kregen ook daggeld en toen ze ouder waren weekgeld tijden de vakanties. Wij leefden altijd al redelijk zuinig maar maakten ons nooit druk over een ‘luxe’ uitgave: keer lekker uit eten, terrasje pakken, een keer naar een zwemparadijs (😥 waar ik niet van houd en de kinderen dol op waren😥)

  Like

 3. Fijne vakantie alvast! Ik herken wel wat je zegt over moeilijk geld uitgeven aan vakanties. Ik vind het wel leuk om op vakantie – zeker met buitenlandse valuta – een kasboekje bij te houden om te zien wat ik per dag gemiddeld kwijt ben. In Schotland kwam ik rond een tientje (wel in ponden) per dag uit. Dan had ik mijn overnachtingen en Interrail-pas al vooraf betaald, maar het was wel inclusief eten (een maaltijd per dag buiten de deur en de rest bij de supermarkt), drinken, ansichtkaarten en postzegels en nog wat los OV-geld.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.