16 gedachten over “Ja wie bèn jij dan?

 1. Ik ben het heel erg eens met deze column. Zelf werk ik in een mannenbedrijf en met name het hogere management – voor het overgrote deel mannen – maakt regelmatig van die quasi grappige opmerkingen over vrouwen. Vooral als “de baas” dit doet, lachen de andere mannen als makke schapen met hem mee. Ik spreek hen er weleens op aan maar dan krijg ik doorgaans alleen maar een glazige blik vol onbegrip of krijg ik te horen dat ik een “feminist” ben, hetgeen uit hun mond niet bepaald als een compliment bedoeld is.

  Ik zie en hoor om me heen – werk, tv, kennissenkring, het www – nog steeds schrikbarend veel seksisme. Je zou denken dat we anno 2019 wat verder waren geëvolueerd maar helaas is het met de emancipatie (van vrouwen en nog een heleboel andere groepen in onze samenleving) nog steeds bedroevend gesteld. En het lijkt wel of stappen terug doen in plaats van dat we vooruit gaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben het helemaal met je eens. En ik ben het eerlijk gezegd ook meer dan zat dat ik, als ik mensen een spiegel voorhoud, voor “feminist” (ja ik ben ook een feminist, dat zou iedereen moeten zijn, mannen en vrouwen, ’t is GEEEN scheldwoord!!!!).

   En óók als mensen zeggen dat het aan mijn “bui” ligt of dat ik “lichtgeraakt” ben vind ik heel vervelend en denigrerend. Neem mij aub serieus, dat doe ik andersom ook…

   Ik vraag me dan overigens ook meteen af of mánnen verweten wordt dat ze lichtgeraakt doen of “buiïg”, wanneer ze hardop durven te zeggen dat ze het ergens niet mee eens zijn. In mijn oren wordt er namelijk altijd achteraan gedacht “je zult wel ongesteld zijn”. Maar dat is vast óók niet zo bedoeld…. 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is inderdaad ook zoiets: als mannen zeggen waar het op staat zijn ze kordaat en standvastig, als vrouwen zeggen waar het op staat zal het wel aan de hormonen liggen en/of zijn het bitches.

    Geliked door 1 persoon

 2. Nee. natuurlijk maak ik geen opmerkingen over iemands m/v uiterlijk. Maar wees eens eerlijk,, hebben jullie echt nooooit een negatieve gedachte over hoe iemand er uitziet ? Geloof ik niks van. Ik loop niet voortdurend te oordelen maar ik denk weleens dingen als : goh die rode broek staat niet zo leuk, die haarkleur is wel erg donker etc.
  Trouwens, het domme commentaar over het uiterlijk van Karin Bloemen heb ik drie keer gelezen voor Ik het snapte,

  Like

  1. Het stuk gaat erover dat vrouwen kritischer beoordeeld worden dan mannen. Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de tendens dat veel vrouwen die op tv komen aan hun uiterlijk laten sleutelen. Vrouwen die dat niet doen lijken afgeschrikt te worden om met een “normaal hoofd” en lichaam nog op tv te komen.

   Daardoor krijgen wij, vrouwen, ook weer een heel gek beeld van wat “normaal” is.

   Voor mezelf kan ik in ieder geval wel zeggen dat ik meer rimpels en grijze haren heb dan veel vrouwen van mijn leeftijd die op tv te zien zijn en ook van vrouwen die 10-20 jaar ouder zijn. Maar dat ligt dus niet aan mijn uiterlijk, dat ligt aan het gesleutel. En dat gesleutel is dan weer om kritiek te voorkómen.

   En dáár gaat dus de column van Claudia over.

   Like

  2. Ik vind zeer zelden iets van iemand zijn / haar uiterlijk.

   Het is in mijn optiek niet belangrijk. Ik kijk eerder naar iemand zijn ogen dan naar z’n broek (buik / haar / rimpels).

   Het nadeel: bij mij moet je ook niet wezen voor spontane complimenten over verminderd lichaamsgewicht. Dát zie ik namelijk ook niet 😉

   Like

 3. Onze jongste heeft als motto: alleen puntjes naar voren brengen die iemand binnen vijf minuten op kan lossen. Gulp dicht, handen eassen, veters strikken of lipstick van je tanden.
  Niets over: je geslacht, huidskleur, lichaamsgewicht. Om maar een paar zaken te noemen. Maakt de omgang tussen mensen zoveel prettiger.

  Like

 4. Ik kon het hele stuk jammer genoeg niet lezen, maar de strekking is wel duidelijk.

  En mee eens: er wordt veel te vaak commentaar geleverd op het uiterlijk van vrouwen – ook door andere vrouwen trouwens helaas.

  Te dik, te dun, kapsel niet goed, scheer-kwaliteit her en der te laks, kleding te weet ik veel wat.

  Allemaal nutteloos en kwetsend commentaar. Het zou zo fijn zijn als we met zijn allen geen commentaar meer zouden leveren op iemand zijn buitenkant.

  Want is het belangrijk? Heeft het een nuttig doel? Zou iemand met een paaar kilo teveel / te weinig (wie bepaald dat trouwens?!) grijs haar, wallen, beenhaar of whatever dat echt niet weten? Verandert het iets dat je er wat van zegt / vind / blikken geeft? Buiten dat je iemand een rotgevoel geeft dan.

  Beperk je tot helpend commentaar en dan bedoel ik dat je iemand niet laat rondlopen met een veeg tomatensaus op haar gezicht.

  Dit commentaar zorgt voor een onvrijheid waar we als vrouwen vrolijk aan meewerken. En die mag er wel af.

  (Stapt weer van zeepkist af….).

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat fijn om te lezen dat meer vrouwen zich hier boos over kunnen maken.

   En vast ook een aantal mannen…!

   Ik zag overigens dat ik inderdaad een verkeerd afgesneden foto had geplaatst, alsnog hersteld…

   Like

 5. Ik las de column van Claudia de Breij ook en werd kwaad. Wat is er toch weinig veranderd in de afgelopen 50 jaar. Wij, vrouwen, worden nog steeds afgerekend op ons uiterlijk en het heeft (uiteraard) nog steeds invloed op ons.
  Tijdens mijn tienerjaren moest Marie wijzer worden maar we (ze) zijn Jan, Piet en Klaas vergeten!
  Zou het nog veranderen voordat Zonne 70 is??

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik spreek mensen regelmatig aan op dit soort gedrag en ik krijg eigenlijk altijd als reactie dat ik overdrijf, dat ze het zo niet bedoelen, dat zer helemaal geen sprake van is dat vrouwen op sommige punten heel anders behandeld worden dan mannen.

   Ik vind dat soort reacties nog bijna erger dan de eerste opmerking. Het geeft immers aan dat mensen niet van plan zijn om te veranderen.

   Like

   1. Ik zeg altijd tegen de kinderen dat ik niet onaardig over mensen wil praten (dus niet alleen als ze binnen gehoorsafstand zijn, maar sowieso niet).

    Zo van als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan maar niets.

    Like

   2. Ik denk dat als je hun onvolkomenheden even voor hem bekijkt en benoemt, dat ze het dan misschien wat beter snappen.

    Maar da’s misschien wel een heel onaardige aanpak 😁

    Like

Reacties zijn gesloten.