Een bericht van planeet single parent

“En… nog een leuke vader gezien?”

“Zit er nog wat appetijtelijks bij, qua mannen?”

“Heb je al geflirt? Een lekker ding gevonden? Gescoord?”

Dat zijn de berichten die ik “van thuis” ontvangen heb, sinds ik op vakantie ben.

Dat is weer eens wat anders dan “Hoe is het weer daar?” of “Is het daar óók zo warm?”

Hijgerigheid? Meelevendheid?

Het zijn vanzelfsprekend allemaal hele lieve of grappig bedoelde opmerkingen. Echt. Als ik oprecht verbaasd reageer en vraag of ik de indruk gewekt heb dat ik op vakantie ben gegaan om een man op te pikken, komt er vaak nog een grapje achteraan. Over condooms of zo. Persoonlijk vind ik die opmerkingen volstrekt ongepast, dus dan reageer ik maar in de trant van “Ja de meeste van de mensen die deze vakantie geboekt hebben lijken aangespoord te worden om hier maar even iemand op te pikken. En dat terwijl ik van de 16 alleenstaande ouders er nog géén gesproken heb die daar heel erg naar op zoek lijkt te zijn”.

Toen ik probeerde uit te leggen dat ik niet op zoek was werd ik gewoonweg niet geloofd of was de volgende reactie “Ja maar juist als je niet op zoek bent dan gebeurt het!”. Ik hoorde een lichte hijgerigheid die, wanneer ik ernaar zou vragen, er natuurlijk niet zou zijn en ik besloot maar om geen verdere reactie te geven in dat gesprek. Blijkbaar bedoel ik iets anders dan dat ik zeg, of zo. Denkt men. Of misschien weten andere mensen beter dan ik wat ik nodig heb in mijn leven, of dat ik vanalles mis wat ik niet nodig denk te hebben. Namelijk de helft van een setje zijn.

Maar weet je… ik zeg het gewoon nòg een keer: ik hóef helemaal geen man op te pikken tijdens deze vakantie en ik ben ook niet op zoek naar een spannend avontuurtje. Echt niet. Mijn leven en ook deze vakantie is zo al leuk genoeg.

De miscommunicatie tussen twee planeten.

Ik snap het wel hoor, en ik neem het mensen ook niet kwalijk. Als je op planeet “Al Eeuwig Samen Met Iemand” woont dan kun je je misschien niet voorstellen dat het misschien ook wel prima toeven is op míjn planeet, de planeet van de “Ik Mis Niks In Mijn Leven Single”. Dan denk je misschien wel dat ik niet weet wat ik mis of misschien vermoed je één of ander trauma waardoor ik alle vertrouwen in mannen voor eeuwig verloren heb. Maar het effect van de opmerkingen die ik krijg, is eigenlijk alléén maar dat ik besef dat mijn pogingen tot uitleg niet aangekomen zijn.

Best gek eigenlijk, zo’n planeet met mensen die denken dat hun leven iets is dat andere mensen zo actief zouden willen nastreven. Wie heeft die norm eigenlijk bepaald? Daar hebben wij het gisteravond best lang over gehad. Met een wijntje erbij. Het was een gezellige avond.

Ik zit nu een dag of vier op deze camping tussen de andere alleenstaande ouders en geen van de mensen met wie ik hierover in gesprek was, gisteren, lijkt enig behoefte te hebben aan een partner. Dat kan namelijk gewoon. Sterker nog… de meesten van ons met wie ik hierover sprak, denken het veel beter voor elkaar te hebben op zo’n gezellige groepsvakantie – no strings attached – dan de gezinnen op de afgebakende gezinskampeerplaatsen of de echtparen in de camper of het huisje met een hek eromheen en alleen maar elkaar om naar te kijken.

Waar wij dan allemaal wel weer last van hebben is dat wij in ons dagelijks leven, en soms ook hier op de camping, het gevoel krijgen dat we afwijken van één of andere norm. Dat we iets uit te leggen hebben. Dat mensen vanzelfsprekend denken dat alles wat wij willen in het leven is, dat wij “er óók bij horen”.

Mocht het u interesseren: We vertellen elkaar niet continu verhalen over hoe moeilijk het allemaal is als alleenstaande ouder, of hoe pijnlijk de scheiding was. Voor de meesten is die scheiding een al lang gepasseerd station en veel ouders ervaren het alleenstaande ouderschap net als ik: het is zoals het is en enige vergelijking met ouders die een opvoeding met zijn tweeën doen wordt eigenlijk niet gemaakt. Ook die éne weduwnaar is al lang niet meer zielig.

Ik bedenk me ineens dat sommige mensen daar nog wel wat van kunnen leren: gewoon níet vergelijken en de mensen in hun waarde laten, dat zou mooi zijn…..

De echtparen die over ons veldje wandelen en hun nek bijna verrekken van het bekijken van die gezinnen met “zielige alleenstaande ouders” die in kleine of grote groepen spelletjes doen, een wijntje drinken of ergens in een hangmat in hun eentje een boekje lezen – terwijl de andere ouders de kinderen in het oog houden – denken misschien wel dat zij het beter voor elkaar hebben Want Zij Hebben Immers Elkaar En Dat is Een Stuk Minder Eenzaam. Misschien zijn ze ook jaloers of gewoon nieuwsgierig.

Wij laten ons maar gewoon bekijken en ondertussen hebben we steeds weer interessante ontmoetingen met elkaar en goede gesprekken over tal van onderwerpen.

Jouw leven is oké, mijn leven is oké.

Blijkbaar hebben wij, mensen, het erg moeilijk met ons voorstellen dat zo’n andere planeet erg leuk kan zijn. Als ik terugkijk op 28 jaar volwassen vakanties – soms met partner, soms in een groep, soms met alleen mijn meisje – dan staan die vakanties met partner niet op de shortlist van mooiste herinneringen, óók niet toen ik heel gelukkig was met die man(nen). Dus ook ik heb medelijden met al die kleine miniwereldjes van gezinnen en echtparen, met alleen elkaar als gesprekspartner. Waarschijnlijk is dat net zo onterecht als de vooroordelen die men over míjn vakantie lijkt te hebben en ik ben blij dat ik me dat nu besef, nu ik zo geconfronteerd word met de vooroordelen die men heeft over alleenstaande ouders- vakanties.


Er lijkt echter toch een verschil te zijn in de wijze waarop we naar elkaar kijken. Alleenstaande ouders – en misschien wel alle alleenstaanden – krijgen ongewild en ongevraagd opmerkingen over flirten, partners zoeken en lekker los gaan. Wij zijn echter voorzichtig met enig advies aan onze getrouwde vrienden, ook al vragen we ons soms misschien wel af of zij nou wel zo gelukkig zijn.
Dat bleek tenminste toen we het gisteren hadden over die ongevraagde adviezen…

Een beetje wederzijds respect. Dat zou toch eigenlijk wel leuk zijn….

24 gedachten over “Een bericht van planeet single parent

 1. Je eigen weg vinden kost denk ik altijd meer moeite op het begin. Maar als je er eenmaal bent heb je ook echt wat bereikt!:)

  Like

 2. Waw herkenbaar. ik ben vier jaar alleenstaande mama geweest en dat vond ik prima. Ik heb een tijdje een vrouwelijke huisgenoot gehad om de kosten te delen. Voor het dorp was ik plots lesbisch. arm manneke, dat kind. Ik heb nu een partner, hij heeft een dochtertje. Soms zijn we met ons twee, vaak met drie en soms met vier. Leuk toch. Maar hoe kan dat dan? Je kan toch niet evenveel houden van zijn dochter als van je eigen kind? Nee, dat klopt, hoeft ook niet, daar gaat het niet om. Soms gaan we met wijn vieren weg, soms met drie, soms met twee. De afwisseling is leuk. De sleur waar veel mama’s die ik aan de schoolpoort ontmoet inzitten, mogen ze hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Afgelopen (retraite)week had ik het er nog over met een paar andere deelnemers: dat een relatie in onze maatschappij blijkbaar nog steeds als het summum van geluk wordt gezien. Waarbij men gemakshalve maar even vergeet dat heel veel relaties op de klippen lopen.
  Ik heb een geliefde maar onze relatie is niet bepaald standaard huisje-boompje-beestje en ook daar wordt van alles van gevonden. Ik trek me doorgaans niet veel aan van opmerkingen van de buitenwereld. ’t Is meer dat ik me er erg over verbaas dat sommige mensen zich ongevraagd en totaal schaamteloos met het liefdesleven van anderen bemoeien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel veel relaties lopen natuurlijk ook niet op de klippen, maar als ik zo om me heen kijk zou ik dan toch echt niet willen ruilen met dat “summum van geluk”… 😉

   Maar mijn ergernis zit ‘em er dus inderdaad vooral in dat mensen pretenderen beter dan ikzelf te weten wat ik nodig heb in het leven. Ongevraagd en schaamteloos, inderdaad….

   Like

 4. Dan heb je geluk, ik heb een goede en slechte ervaring met alleenstaande ouder vakanties. De goede was zoals jij het beschrijft. Heerlijk en alle kinderen van de buurveldjes maar bij ons komen spelen of kijken of ze mee konden doen met het pannenkoekenfestijn. (alle brandertjes op een rij en bakken maar) De kampwacht die ’s avonds laat bij ons aanschoof voor een biertje want de rest van de camping sliep al.
  De andere vakantie was wat minder, een kleinere groep die niets anders deed dan afgeven op hun ex. Ik had er na 3 dagen al genoeg van en ben mijn eigen gang gegaan. Aangeven dat ik een prima relatie met mijn ex heb werd niet gewaardeerd, dat kon toch echt niet.

  Geniet er lekker van, maar dat is voor jullie geen probleem.

  Like

  1. Oh dat klinkt inderdaad minder….

   Een wat grotere groep zodat je wat te kiezen hebt qua gezelschap was voor mij wel een eerste vereiste. Precies om de reden die jij noemt.

   Like

 5. Ik begrijp helemaal wat je schrijft en ik ben het er ook mee eens. Maar ik denk dat ze het juist goed bedoelen, je het geluk gunnen op de manier waarop zij het kennen. Op zn Rotterdams gezegd: het komt een beetje rot uit de strot maar tis wel aardig 😉

  Like

 6. …en ik heb altijd het idee dat mensen, die een ander ervan willen overtuigen dat hun manier van leven (getrouwd, getrouwd met kinderen) fijner is, bezig zijn zichzelf te overtuigen!

  Like

 7. Wat ontzettend irritant, zeg! Ik heb heel lang met heel veel plezier rondgelopen op Planeet ‘Single zonder een enkel probleem’. En dan vinden mensen het echt héél verwarrend als je zegt ‘maar ik hoef helemaal geen relatie!’

  En het is inderdaad het gebrek aan begrip en respect (of inlevingsvermogen) dat zo frustrerend is. Als ik op de vraag ‘ben je nou nog steeds single?’ had geantwoord ‘heb je nou nog steeds een relatie?’, dan was de wereld waarschijnlijk te klein geweest.

  Ik heb overigens nu per ongeluk wel een relatie 😉 En ja, dat is leuk – als hij niet de moeite waard was geweest was ik tenslotte wel alleen gebleven – maar er is helemaal niks mis met een alleenstaand bestaan.

  Geliked door 1 persoon

 8. Zulke mensen met hun bemoeienissen moeten nog ontzettend veel leren. Laten ze vooral wat van hun leven maken in plaats van zich druk te maken over het leven van anderen, die het in een andere vorm vaak beter voor elkaar hebben en waarschijnlijk bewuster genieten van het leven ! Fijne dagen nog !

  Like

 9. De 3 vakanties die ik met mijn dochter die het eerste jaar 16 was waren ook bijzonder. Alhoewel de vakanties met ex partner prima waren was het alleen gaan ook prima. Geen georganiseerde maar gewoon “normale camping” en leuk contact met de buren, kreeg altijd veel aangeboden

  Like

 10. Haha, amen! En herkenbaar, ook zonder kind. Ik noem ene Andrés… Ik denk inderdaad dat veel stellen met kinderen denken dat hun manier van leven de norm is. Ik ben blij dat er tegenwoordig meer opties zijn.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ow, terug in de tijd! Dit gedrag hield bij mij rond mijn 50e. Dan ben je definitief door iedereen opgegeven als onverbeterlijke single, ha ha.

  Geliked door 1 persoon

 12. Wederom mooi stuk. En als je een handicap hebt en getrouwd bent, dan is het heel fijn dat een man zo goed voor je zorgt/ bij je is en blijft. Alsof ik niet bijdraag aan een fijn huwelijk.

  Geliked door 1 persoon

   1. Oh ontzettend, alsof men zich opeens mag bemoeien met dat soort dingen. Overigens herkenbaar van colourfulworld helaas. Laat elkaar in je waarde. Zelfde zie ik overigens gebeuren bij stellen die bewust geen kinderen willen. Sommige ouders zijn daar erg teleurgesteld en vragen vrienden (ik dus) soms of het er echt niet van komt…

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja ook dát is een goed voorbeeld. En soms is er een niet geplande kinderloosheid. Ook dán zijn opmerkingen níet welkom.

    Like

   3. Of als er een kind is, of er nog meer komen. Soms lukt het gewoon niet of hebben mensen bewust er voor gekozen door bijvoorbeeld medische redenen om het bij eentje te houden

    Geliked door 1 persoon

  1. Dat over het vragen naar partner en kinderen ervaar ik nu ook ineens m.b.t. kleinkinderen. Ik verloor 4 jaar geleden mijn partner aan kanker. Na een poosje toespelingen op een nieuwe partner zoeken (waarom ga je niet daten? je moet nu eenmaal niet denken dat je de diepte en de kwaliteit van je eerdere relatie weer kunt krijgen, niet zo kieskeurig zijn! ) komen nu de toespelingen op kleinkinderen. Omdat men ‘me dat zo gunt’. Heel subtiel, bijv. de tandartsassistente vroeg me of een vervolgafspraak in de herfstvakantie wel kon ‘i.v.m kleinkinderen’. Ik laat mijn 3 kinderen vrij, ze zijn geen broedkuikens die tot doel hebben om mij gelukkig te maken.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.