Geld uitgeven aan vakantie. Omdat het kan.

Van alle Nederlanders gaat een kwart niet op vakantie. Voor de helft van deze mensen zijn de kosten een reden om niet op vakantie te gaan, uit onderzoek van het Nibud blijkt dan ook dat relatief veel mensen met een ondermodaal inkomen niet op vakantie gaan.

Ik hoor dus bij een bevoorrechte groep. Sterker nog: wij gaan vaker op vakantie dan eens per jaar, en dat is volgens Nibud op wat uitzonderingen na echt alleen weggelegd voor de “happy few”.

Voor al uw goedkope vakanties

Nou ben ik dan wel weer een expert in goedkoop op vakantie gaan. Sunnybus was in aanschaf zeker niet gratis en die kosten, die ik in 2012 maakte, heb ik niet meegerekend in het vakantiebudget. Ook het onderhoud en de vaste lasten niet, dus eigenlijk is het een scheve vergelijking. Als ik dat zou doorrekenen, zou er jaarlijks ca 700 euro bijkomen inclusief de afschrijving van de aankoopsom.

Maar als je zo’n campertje eenmaal gekocht hebt dan kun je je vakanties echt heel goedkoop houden. Zo gingen we in 2014 voor slechts 900 euro driemaal op vakantie, gedurende in totaal 5 weken (en dan tel ik de weekendjes weg niet eens mee). Dat is echt wel veel meer vakantiedagen dan gemiddeld voor veel minder geld. De kosten voor die vakanties waren vooral terug te voeren op tol, brandstof en zo nu en dan een nachtje op een camping. We gingen amper uit eten, we bezochten geen pretparken tijdens onze vakantie en ook geen waterwonderland. Wel wandelden en klommen we veel en gingen we zwemmen in kleine (gratis) meertjes en riviertjes. Het voelde niet als afzien en ik had niet het idee dat we iets misten. Een vakantie met een driejarige is gewoon erg goedkoop.

Vakantiebudget

In het onderzoek is ook geïnventariseerd hoe veel geld men gemiddeld aan vakantie uitgeeft. Dat blijkt ca 2.300 euro te zijn. De helft van de Nederlanders geeft minder dan 1.500 euro uit aan vakantie, de andere helft meer (en soms is dat véél meer, vandaar dat dat gemiddelde een stuk hoger is dan de mediaan van 1.500 euro).

Ik hoorde de afgelopen jaren bij die eerste helft want ik bleef steeds onder de 1.500 euro (tenzij ik die kosten voor de Sunnybus meetel, maar aangezien de gegevens uit een enquete komen durf ik zomaar in te schatten dat kosten voor de aanschaf van een tent, kampeeruitrusting of caravan door de respondenten ook niet zijn meegenomen, eigenlijk klopt dat budget dus gewoon niet). Mijn inkomen is echter bovenmodaal. Vergeleken met mensen met een vergelijkbaar inkomen heb ik dus veel minder geld uitgegeven aan mijn vakanties. Dat klopt ook wel: ik ging nog nooit twee weken duiken en strandliggen op Bonaire en ik heb ook nog nooit een roadtrip door de VS gemaakt. Ik heb geen ervaring met safaris in Afrika of citytrips naar New York of Shanghai. Niet dat ik dat niet zou willen, hoor, maar in de afgelopen jaren vond ik mijn eigen financiële toekomst gewoon net iets belangrijker en daarvóór had ik ofwel veel minder geld, ofwel andere prioriteiten. Bovendien hangen er al genoeg vliegtuigen in de lucht, ik hoef daar niet jaarlijks opnieuw aan bij te dragen.

Een trendbreuk

Dat allemaal gezegd hebbende: vorig jaar nam ik me voor om méér geld te reserveren voor vakantie. Ik vind vakantie namelijk erg leuk. Het sparkt me joy, zoals één of andere Japanse wijsgeer zou zeggen en later is allang begonnen, volgens een Klein Orkest. Met beide uitspraken ben ik het hardgrondig eens. Zuinig zijn met mijn vakantiebudget is echter zo’n gewoonte voor me geworden dat het lastig voor me is om wat dat betreft de teugels te laten vieren. Voordat ik het besef heb ik weer wat geld aan mijn broker overgemaakt om het te beleggen en dan blijft er automatisch minder geld over voor vakanties.

Om die reden startte ik na onze verhuizing met maandelijkse reserveringen voor onze vakanties. Het potje groeide en natuurlijk hoefde dat niet in één vakantie leeg, maar het mocht wél.

En inderdaad: deze vakantie was duurder dan ik gewend ben. Kijkt u maar eens naar de grafiek, waar het percentage vakantie-uitgaven is weergegeven op basis van mijn bruto jaarinkomen. Overigens is mijn bruto jaarinkomen in de afgelopen jaren gedaald omdat ik vanwege mijn veel lagere vaste lasten steeds minder ben gaan werken, dus de stijging van het percentage wordt niet alleen veroorzaakt door hogere vakantieuitgaven maar óók door een lager inkomen.

Het potje is overigens niet leeg, het jaar is immers nog niet om. Ik ga nog geld verdienen èn geld uitgeven, ook aan vakanties die nog komen gaan dit jaar. Misschien gaan we met kerst wél een keertje vliegen naar een Ver Warm Land, misschien niet. Dat zie ik tzt wel (uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ZZP’ers relatief laat boeken, niet zo gek natuurlijk wanneer je nu nog niet weet hoe je werkdruk er de komende maanden uit gaat zien).

Daarnaast blijf ik investeren in meer financiële onafhankelijkheid. Wat een luxe, dat dat gewoon allemaal kan!

10 gedachten over “Geld uitgeven aan vakantie. Omdat het kan.

 1. Ik schrijf dit op mijn verranda, terwijl ik uit kijk op een parel wit strand met palmbomen in het Caribisch deel van het koninkrijk.
  Om na 2 dagen te beseffen dat wij geen mensen zijn voor een strandvakantie. Hoe mooi het hier ook is.
  Volgend jaar blijven we weer in NL, het jaar erna weer wat anders.
  Interrailen is ook erg leuk om te doen zeker met een 12- er aangezien die grotendeels gratis reizen. Nachttreinen zijn echt geweldig leuk met jongere kinderen.
  Het ene jaar gaan we vaak en goedkoop, het andere jaar kan het een stuk duurder uitvallen zoals dit jaar.

  Like

 2. Wij geven best veel geld uit aan een vakantie denk ik. Meer dan ‘gemiddeld’. Luxe stacaravans of verre bestemmingen, goed eten, lekkernijen. Dit jaar zaten we twee weken te relaxen in zuid-Frankrijk, voor volgend jaar overwegen we een camper in Californië. Maar dat is nog dromen. Voorlopig gewoon weer lekker aan het werk en de tiener naar de middelbare.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb zelf gemerkt dat als je het een beetje slim doet, het niet per se veel hoeft te kosten. Nou heb ik zelf ook het geluk dat ik een aantal vrienden in het buitenland heb, wat het vaak al een stuk makkelijker maakt.

  Like

 4. Wij gingen de laatste 10 jaar ook met eigen campertje (was tevens de auto voor ‘dagelijks’ gebruik) en dat waren altijd goedkope vakanties! Het campertje wordt nu verkocht 😳
  Wel gingen (en gaan) we bijna elk jaar 4 weken (soms langer) naar Australië, om k8nderen en kleinkinderen te zien!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik denk dat ik niet snel thuis zou blijven omdat ik vakantie ‘te duur’ vind. Maar alles hangt natuurlijk af van je verwachtingen en prioriteiten. Ik zou bijvoorbeeld perfect tevreden zijn met thuis vertrekken met de fiets, logeren in een tentje en zelf koken. Meestal doen wij het ook wel wat luxueuzer dan dat, omdat het kan inderdaad.

  Geliked door 1 persoon

  1. @Greet: Wat jij beschrijft is mijn ideale zomervakantie. In voor- en najaar huur ik wel eens wat, maar kamperen / fietsen is toch wel het leukste wat er is. Maar ik ga wel geregeld (ongeveer 50/50) uit eten – omdat ik dat leuk vind, lekker makkelijk, lekker luxe (met een écht stoel aan een échte tafel!) 😉

   Like

 6. Jaaa! Ik voel me ook zo rijk dat ik op vakantie kan – en nog wel een paar keer per jaar! Ik ga nog uitrekenen hoeveel mijn zomervakantie kostte. Ik ben zo benieuwd: ga jij voor je bedragen, en gaat de enquete, uit van de bedragen pp? Of per gezin? Ik wil eigenlijk minder geld uit gaan geven aan vakanties, (en dan vaker weggaan…) maar ik heb geen idee wat veel is en wat niet/ En verder moet ik ook altijd denken dat inderdaad de afschrijving van de kampeerbenodigdheden er nog bij komt: zeg maar € 40,00 / € 50,00 per jaar?

  Geliked door 1 persoon

  1. eehh, wij zijn fanatieke kampeerders. Wij kopen elk jaar een stuk uitrusting. Dit jaar voor het eerst iets vervangen ipv geupgrade.
   Maar elk jaar geven we daar toch wel 3-4 honderd euro aan uit. Luxepaardjes zijn we dus!

   Daardoor leven we echt comfortabel in onze tent en fietsen, en brengen we met plezier 4 weken plus een weekend of 8 per jaar er in door. Dus wij vinden het het prima waard.

   Geliked door 1 persoon

   1. Lekker hoor! Ik vind geld besteden aan kampeeruitrusting ook meestal wel goed besteed geld…. De laatste jaren moest er na iets van 35 jaar van alles vervangen worden (als in tent, bord, bestek, waterfles…) – iets upgraden, daar ben ik over het algemeen niet zo van. Ons blijft zuunig! Maar wat hebben jullie dan veel tijd om op vakantie te gaan! Dat wil ik ook (pensioen is nog ver weg……)

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.