Rust en regelmaat

En reinheid. Oh ja. Maar dat vind ik zo’n ouderwets woord… en hoewel ik mijn eten wel graag van een schoon bord eet, ben ik nog nooit ziek geworden van een beetje vies zo nu en dan… Alles schoon vind ik niet persé beter, zeker niet wanneer dat me veel tijd zou kosten.

Maar oké. Ik dwaal al af voordat ik begonnen ben met te vertellen wat ik vandaag wil vertellen. Even opnieuw dan maar.

Rust en regelmaat.

Dat is dus niet alleen belangrijk voor kinderen, ook volwassenen doen het heel goed op rust en regelmaat. Zeker na een terugreis van vakantie in Kroatië die niet helemaal volgens planning ging doordat een medewerker van de reisorganisatie een fout had gemaakt in het verwerken van onze boeking. Een foutje dat mij een doorwaakte nacht opleverde waardoor mijn lijf dat virusje wat minder succesvol af kon weren en ik vervolgens een week met een zware verkoudheid rondliep. Ik bespaar u de details.
Dat de vriendinnen van mijn meisje vorige week allemaal tot aan hun oren volgepland zaten en het weer ook nog niet echt mee zat, hielp ook niet. Na twee dagen heerlijk aanrommelen in haar kamertje sloeg bij Zonne de verveling toe en ik begreep dat. Een beetje verveling kan geen kwaad, maar er zijn grenzen. Ik had geen deadline dus ging ’t kind voor en de behoefte aan rust en (vooral) regelmaat werd dus nog even een week lang niet bevredigd.

Eindelijk!

En nu zijn we een weekje verder. Het nieuwe schooljaar is begonnen in onze regio en huize Struikelen is veranderd in een oase van rust en regelmaat, zéker tijdens de schooltijden maar erna, want alle vriendinnen zijn weer beschikbaar voor speelplezier buiten of op het eigen kamertje. Ik keek ernaar uit, ik was eraan toe. Ik was er zó aan toe dat ik vorige week al een strak rooster maakte met Alleen Maar Regelmaat. Een rooster met voldoende ruimte voor werk, huishoudelijke klussen, grotere klussen (zoals bijvoorbeeld eindelijk eens die zolder inrichten, we wonen hier immers al bijna een jaar…), leuke dingen met kind en leuke dingen zonder kind. En we hebben een weekmenu, de vakantiewas is weg gewerkt, de kampeerspullen zijn uitgepakt. Voor de komende weken zijn er taken en plannen. Qua werk heb ik een leuke nieuwe opdracht, ik kan een mooie factuur sturen voor de opdracht die ik tijdens de vakantie afrondde en er zitten leuke nieuwe dingen in het vat.

De kans is groot dat het volgende week alweer één grote chaos is qua planning. Alles zal als vanouds weer lekker door elkaar lopen. Ik ben nu eenmaal nogal chaotisch van nature en lui bovendien, dus sommige taken zullen wel weer blijven liggen. Dat kan ook. Ik ben eigen baas en het hoofd van dit huishouden dus ik mag het lekker zelf weten!

Maar toch… gisteren en ook vandaag heb ik lekker productieve dagen achter de rug. Dat is toch alvast mooi meegenomen.

4 gedachten over “Rust en regelmaat

 1. Onze rust krijgen we tegenwoordig wel (gepensioneerd hé)
  Reinheid, rein genoeg volgens mij!
  Regelmaat is ver te zoeken dus daar doen we maar geen moeite voor!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk, die echtheid. Ik ben ook zo en probeer het beetje bij beetje te veranderen. De weekplanning qua eten zit er nu redelijk in, het elke week bloggen moet me dan ook nog wat scherp houden. En ik begin sinds de vakantie voorbij is elke dag met de vraag: wat kan ik vandaag doen dat het meeste effect zal hebben” – dat kan dan op het gebied van werk zijn, maar ook persoonlijk (behoefte aan beweging, meditatie), qua huishouden (“ik wil echt een schoon bed vanavond”) of financieel (even weer het overzicht hebben / die onkosten declareren). Dat maakt verrassend productief, terwijl het niet voelt alsof ik me nu heeeeeeeel druk productief moet maken 😉

  Like

  1. Ja zo’n weekplanning voor het eten, dat zit er bij mij inmiddels ook in! En ik doe dat net zoals jij: gewoon wat gerechten bedenken, daar de boodschappen doen en dan per dag kiezen.

   Die vraag over het meest effectief is ook een goede! Ik doe dat meestal op weekniveau: “Het is de hoogste tijd voor…” maar per dag als extraatje voor een 20-minutenklusje zou een mooie toevoeging zijn.

   Like

 3. Ik vind het herkenbaar. Ik functioneer het beste met regelmaat, zelfde tijd naar bed enzo. Ik slaap dan beter, eet ook beter. Sporten met regelmaat helpt.

  Like

Reacties zijn gesloten.