Een bericht van de chef de cuisine van huize Struikelen

Ik ben niet persé een keukenprinses maar soms heb ik mijn momenten. Soms ook niet. Soms eten we gewoon een soepje uit de diepvries met gebakken broodreepjes – met – knoflook. Als het aan de zevenjarige lag, stond dat overigens dagelijks op het menu. Maar ik houd toch wel van wat afwisseling.

Wat ik belangrijk vind aan een maaltijd…

 • Het moet geen uren duren voordat het klaar is. Liefst een half uurtje. Tenzij ik de slowcooker kan gebruiken.
 • Bij te veel verschillende ingrediënten die ik vervolgens nooit meer gebruik haak ik af.
 • Wij eten met mate dierlijke producten en alle dierlijke producten die we eten zijn biologisch.
 • Wij eten liefst zo weinig mogelijk voorbereid voedsel uit potjes, pakjes en zakjes. Behalve dan rijst uit een pak, bijvoorbeeld.
 • Ook let ik bij de boodschappen op verpakkingen. Producten die driedubbel verpakt zijn koop ik liever niet.
 • Sinds mijn keto-experiment let ik op de hoeveelheid (bewerkte/loze) koolhydraten. Zo eten wij sindsdien maximaal eens per week pastagerechten.
 • Ik let op het budget. Bij voorkeur maak ik maaltijden klaar met producten die in de aanbieding zijn.
 • Het boodschappen doen moet geen dagtaak worden. Als ik nou nog minder uren zou werken, zou ik met liefde naar de biologische markt in onze oude woonplaats gaan. Zo’n bezoek duurt inclusief fietstocht heen-en-weer toch echt minimaal twee uur. Dat is een belangrijke reden waarom ik die markt toch amper bezoek en uitwijk naar de alom bekende grootgrutter om de hoek, waar ik alle producten blindelings weet te vinden.
 • Bij die grootgrutter weet ik precies wanneer de koeling waar alle producten die 35% korting hebben omdat ze de uiterste houdbaarheidsdatum naderen, dagelijks bijgevuld wordt. Zo’n korting is mooi meegenomen en veel producten die ik daar vind gaan de diepvries in, voor een weekje later.
Gebakken broodreepjes met knoflook, voor bij de soep – op dinsdag.

De zoektocht naar een werkzaam weekmenu

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig geworsteld met weekmenu’s. Ooit maakte ik een weekmenu waarbij ik voor de hele week niet alleen de avondmaaltijd, maar óók het ontbijt en de lunch vastlegde. Dat ging te ver en na die eerste poging duurde het een hele tijd tot ik weer een nieuwe poging waagde. Vervolgens leerde ik vooral dat ik een week niet helemaal moet volplannen en mezelf de vrijheid moet geven om op maandag alsnog te kiezen voor de maaltijd die voor dinsdag stond ingepland en andersom. Na een jaar of twee oefenen en bijschaven weet ik het zeker: een weekmenu maken klinkt misschien wat suf, maar wat mij betreft is het een blijvertje.

Weekmenu’s hebben voor mij veel voordelen:

 • Door één keer per week (op zondag) even goed na te denken over wat we de komende week gaan eten, vermijd ik dat ik dagelijks om vijf uur erachter kom dat ik niet weet wat ik moet klaarmaken, met de neiging om dan vervolgens maar even snel iets in elkaar te flansen. Daardoor eten wij lekkerder en gevarieerder.
 • Door één keer per week de tijd te nemen om over ons eten na te denken, is koken voor mij een leuker, creatiever en bevredigender moment van de dag geworden in plaats van een “moetje”.
 • Niet dagelijks te hoeven nadenken over de maaltijd creëert rust in mijn hoofd. Overigens geef ik mezelf 100% vrijheid om de maaltijden te wisselen. Op mijn eetkalender staat dus wel dat we op vrijdag mie met boontjes en tofu eten, maar in werkelijkheid eten we dat misschien drie dagen eerder of een dag later.
 • Ik kies mijn boodschappen bewuster en heb vaste momenten in de week waarop ik mijn boodschappen doe. Ik hoef niet dagelijks na te denken over wat ik nu weer moet maken om vervolgens even snel naar de supermarkt voor dat éne ingrediënt en drie impulsaankopen. Dat bespaart tijd.
 • Ik kies mijn boodschappen bewuster en omdat ik minder vaak in de supermarkt ben èn met een lijstje door die supermarkt loop, doe ik minder impulsaankopen die vervolgens liggen te verkommeren in de koelkast, waardoor ik geen voedsel verspil en geld bespaar. Bovendien koop ik minder snoep en snacks.

Maar welke gerechten kies ik dan?

Allereerst heb ik besloten om mijn voorraad, die toch wel vaak gebaseerd is op wat in de aanbieding is (zeker de 35% aanbiedingen vind ik zoals gezegd onweerstaanbaar), centraal te stellen in de keuze van gerechten. Dat betekent dus dat ik mijn koelkast, voorraadkast, diepvries en eventuele oogsten in mijn tuin inspecteer vóórdat ik recepten ga zoeken. Vaak lukt het me om één of twee maaltijden te bedenken op basis van wat er al in huis is. Er is altijd veel meer in huis dan dat ik denk, heb ik inmiddels geleerd. En door er echt even voor te gaan zitten en me te laten inspireren door alle recepten die via internet te vinden zijn, kom ik een eind.

Onlangs vond ik deze pagina (ja ik heb aandelen maar deze link is niet gesponsord). Het mooie van het weekmenu dat daar gepubliceerd wordt is dat het budget erbij staat. En maaltijden die omgerekend minder dan twee euro per persoon kosten en bovendien gezond zijn, daar word ik blij van!

Inmiddels heb ik er overigens een gewoonte van gemaakt om een keer of twee per week voor vier personen te koken. Zo kan ik altijd “de joker inzetten” en bij drukte of geen zin iets uit de diepvries trekken!

Verder is er altijd wel een restjesdag. Ook op restjes kun je via de zoekfunctie vaak leuke gerechtjes vinden en als ik geen inspiratie heb, maak ik “smulbordjes”, waarbij gewoon alle restjes opgewarmd en in ietwat interessante combinaties op onze borden verschijnen. Van restjes kun je overigens altijd een frittata maken, supergemakkelijk en gezond. Wat rauwkost on the side en je bent klaar.

Ja. Zo’n weekmenu…. het is dat ik niet aan tips doe. Ander zou ik het iedereen adviseren…..

12 gedachten over “Een bericht van de chef de cuisine van huize Struikelen

 1. Hier ook altijd een weekmenu. In de ‘herinneringen’ app van iPhone staan alle gerechten die ik regelmatig maak, verdeeld onder pasta, salades, agv, etc. Eens per week haal ik daar 7 gerechten tussenuit die ik bovenaan zet als weekmenu en de ingrediënten daarvan zet ik in de appie app. Op vrijdag haal ik alles dan bij de Appie, incidenteel laat ik het bezorgen. Ik heb de gerechten niet vast op een dag staan, maar kijk wel even tussendoor naar de houdbaarheid van bepaalde producten. Het scheelt me vooral die continue uitstapjes naar de suup. Ik heb echt een hekel aan boodschappen doen, dus hoe minder, hoe beter.

  Geliked door 1 persoon

 2. HIER GAAT HET ONGEVEER HETZELFDE AL ZIJN ER EEN AANTAL DINGEN DIE IK OOK NIET DOE,MAAR HOE BEN JE ER ACHTER GEKOMEN OP WELKE DAG(EN) DE GROOTGRUTTER AFPRIJST?

  Like

  1. Ik ken de betreffende grootgrutter, ik heb aan de overkant gewerkt, en ik durf met redelijke zekerheid te zeggen dat die elke dag afprijst… Best handig, hoewel ik mezelf erop betrap toch net die extra kilometers niet te willen fietsen nu ik niet meer geregeld in de buurt hoef te zijn.

   Geliked door 1 persoon

 3. Jaa, I ❤ het weekmenu. Vriendinnen kijken me vaak wat bevreemd aan om mijn burgerlijkheid, maar ik ben niet in staat om na een lange werkdag nog na te moeten denken over avondeten, het te kopen (in de spits) en het daarna te bereiden…

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik begin toch ook weer met een menu nu ik dit weer zo lees. Op de één of andere manier komt er altijd weer de klad in na een tijdje . Terwijl het eigenlijk gewoon heel fijn is om een planning te hebben zodat je inderdaad niet om vijf uur denkt…eeh…alle restjes worden opgegeten door zoonlief als ontbijt of lunch dus van die smulbordjes ken ik jammer genoeg niet;)

  Geliked door 1 persoon

 5. Bij mijn dochter, 3 kinderen, wordt het lage-tafel-eten genoemd! Iedere andere maaltijd (ontbijt, lunch en diner) wordt aan de eettafel gegeten alleen op restjesdag mag dat aan de ‘salontafel’.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.