Als je geen televisie kijkt dan houd je tijd over.

Inmiddels is de zomervakantie definitief voorbij en ga ik q4 tegemoet, van oudsher het drukste kwartaal van het jaar. In de afgelopen week kreeg ik meerdere aanvragen voor nieuwe opdrachten, ik was dan ook erg druk met het schrijven van offertes. In mijn vakgebied is dat meer dan alleen een prijsindicatie. Het is flink wat nadenkwerk en ik ben daar per offerte toch zeker een uur of zes tot tien zoet mee.

Niet in de achteroverleunzone is fijn.

Ik vind offertes schrijven heel erg leuk omdat ze me stimuleren om steeds opnieuw na te denken over waarom ik mijn werk op een bepaalde manier aanpak en hoe het eventueel beter kan. Het is alleen 100% onbetaald werk, da’s een nadeeltje….

Ondanks dat ik dus veel uren maakte in de afgelopen anderhalve week, verdiende ik amper geld. Ik heb op dit moment één betaalde opdracht. Een kleintje, goed voor anderhalve maand inkomen. Maar met al die leuke aanvragen en mijn enthousiaste offertes gaat dat vast goed komen, de komende tijd. Al komende donderdag hoor ik of ik met die eerste nieuwe opdracht aan de slag kan.

Een aantal aanvragers vroeg me om de offerte binnen een paar dagen op te leveren. Dat is altijd een beetje lastig, zeker omdat ik parttime werk en het niet persé nodig vind om dat ook bekend te maken aan mijn opdrachtgevers. Wanneer de opdracht leuk genoeg is en bovendien een leuk inkomen oplevert, dan ben ik namelijk bést bereid om daar (tijdelijk) meer uren voor te werken, namelijk. Dan verzin ik wel een oplossing voor de andere taken in mijn leven en ik compenseer het wel weer tijdens een rustigere periode.

Nuttig en gezellig.

Ik was er dus druk mee, de afgelopen week. En avonden. En verloren uurtjes in het weekend. Betrekkelijk druk dan, hè? Want “drukdrukdruk” vind ik overrated en ik blijf graag tijd overhouden om te lanterfanten. Bovendien zei ik ook even geen “nee” tegen een lunchafspraak met een vriendin op vrijdag, ik bleef zelfs langer hangen dan verantwoord, eigenlijk.. Ook gingen we op visite bij kamperende vrienden op zondag en vervolgens nodigde ik diezelfde vrienden uit om op maandag te komen eten. Ze bleven lang hangen. Dat was heel gezellig. En vervolgens schreef ik nog even een voorstel af en ging ik om twee uur naar bed. Dat kan best een keertje.

En omdat ik morgen nog iets af moet hebben maar het vandaag toch wel erg leuk vond dat die éne vriendin die ik veel te weinig zie spontaan wilde langskomen, zei ik toch weer ja.

Heb ik ineens een druk sociaal leven én een volle agenda qua werk, het moet niet gekker worden…

Een blije volle agenda leidt tot meer.

Alle afspraken en werkzaamheden van de afgelopen week geven me veel energie. Van de weeromstuit repareerde ik de kledingstukken die ik nog nog niet weg wilde brengen en bracht ik een zak te kleine of afgedragen kleding naar de kledingbak. En geloof me… “dat doet ze normaal echt nóóit!”

Ik deed nog wat in de tuin, ontdooide de diepvries en sopte twee keukenkastjes uit. Ik stofzuigde zelfs de zolder, dit ondanks het warme nazomerweer en het niet zo goed geïsoleerde dak en de daarbij horende zolderhitte. Wat ik níet deed was de ramen wassen in verband met te warm. Voorlopig vind ik het voldoende dat ik er nog soort van doorheen kan kijken.

En dan is er altijd nog tijd voor lanterfanten.

En nog heb ik het niet echt druk gehad. Ik had genoeg tijd om te lanterfanten, bijvoorbeeld in de besloten FIRE-vriendengroep op slack. Ik keek daarnaast ook filmpjes terug van de wereldkampioenschappen sportklimmen en leuterde met een vriendin over of en hoe het topsportbeleid in Nederland beter kan. Ik schreef dit redelijk nutteloze blog, ter vermaeck van mezelf en u en ik keek sinds we terug zijn van vakantie géén tv.

Als je geen tv kijkt dan houd je tijd over, echt. Probeer het maar eens…!

11 gedachten over “Als je geen televisie kijkt dan houd je tijd over.

 1. Ik kijk ook zelden tv. Op dit moment volg ik één serie en that’s it. Wat voor soort werk doe je eigenlijk want dat weet ik niet (ben nog niet zo lang aan het meelezen hier). En mooi hoe je wat dat betreft in het leven staat.

  Like

 2. TV is er hier niet in huis, maar wel een tablet. Met Pinterest. Dus soms (als ik moe ben vooral) is er zo maar een avond weg. Al lukt het nu beter om een biebboek te pakken. Maar ik ben regelmatig moe genoeg om niet echte klussen op te pakken.
  En twitter kost ook elke dag een uurtje – maar levert sociale contacten op (die anders vervagen door de afstand) en kennis van mijn vak. Dus ik kan dat nog niet goed tegen mezelf verkopen hoe dit te korten. Al probeer ik het in verloren momenten (trein, wakker liggend snachts) te doen.
  Maar goed, ik heb zitten rekenen dat ik binnenkort FIRE kan,d us dan heb ik tijd ZAT…. (behalve dat ik al voldoende heb bedacht om elke week 3 weken aan zaken te willen doen)

  Geliked door 1 persoon

 3. ik zou zo graag iemand zijn die geen tv kijkt… maar ik vind een avond op de bank in de chips rollen met een flutserie toch wel heel fijn…
  misschien als ik later groot ben 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. JAAA, dat heb ik ook! Ik zou ZO graag na mijn vakantie het niet kijken willen volhouden, maar het blijft gewoon zulk lekker dom (of iets minder dom) vermaak… Kost inderdaad wel heel veel tijd, die ik eigenlijk graag anders zou willen besteden…

   Like

 4. Ik ben ook wel toe aan geen tv kijken alleen Natas nog niet dus die doen we nog niet weg. Er zijn maar een paar programma’s die ik echt de moeite waard vind maar ook die kijken we eerder later terug.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hoeft natuurlijk niet mee te kijken met haar, hè? 😉

   Wij hebben gewoon nog een tv. Zonne mag bijvoorbeeld televisie kijken wanneer ik aan het koken ben.

   Like

 5. Fijn dat je weer offerte-aanvragen kreeg. Goed bezig met je sociale leven daarmee te combineren. Tv kijken doe ik weinig, in de winter op zaterdagavond onderuit op de bank, dat is het zo’n beetje, en dat levert inderdaad veel tijd op!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.