Zomerwarmte en nachtmerries

Het warme weer duurt voort, het lijkt wel hartje zomer, maar toch is het komend weekend alweer september. De school is alweer twee weken bezig en het ritme zit er alweer redelijk in.

Op één ding na.

Zonne komt ’s avonds maar lastig in slaap. Nu ligt haar slaapkamer ook op het zuiden. Ons huis is – vind ik – redelijk geïsoleerd maar toch is het er best warm, ’s avonds.

Daarom mag ze van mij in mijn slaapkamer slapen.

Toch is er nog wat anders aan de hand. Zonne maakt zich namelijk zorgen over het einde van de wereld. Ik vermoed dat dat misschien wel komt doordat de klas heel democratisch besloten heeft dat “MILIEUVERVUILING” het eerste klassethema is. Lekker positief het jaar in, zeg maar…..

Ook heeft ze op school een keer op het jeugdjournaal gezien dat de Amazone in brand staat “En dat zijn de LONGEN van de AARDE, mama!”.

Sindsdien heeft ze angstdromen over dat de zuurstof op is in de wereld. En ’s avonds durft ze dus niet meer in slaap te vallen omdat ze bang is om die droom opnieuw te krijgen.

Helaas heeft mijn zevenjarige inmiddels door dat dromenvangers niet altijd hun werk doen, ook het wegjagen van dromen met een spuitbus met water heeft inmiddels geen effect meer. Gelukkig heb ik nog wel wat creatieve oplossingen: we zijn overgestapt op geurzakjes met lavendel, er wordt wat meer tijd en aandacht besteed aan het bedritueel en Pippa mag als extra beschermer in de slaapkamer slapen. Dat helpt een beetje.

Wat nog beter zou helpen is iets koelere temperaturen, die komen er vanzelf wel weer aan. En wanneer het de juf dan ook nog gaat lukken om het thema “milieuvervuiling” om te draaien in “milieuvriendelijk leven” dan zijn we een heel end, geloof ik.

Dat jeugdjournaal mag van mij ook nog wel even wegblijven, thuis kijken we er nooit naar. Meisjes die nog in elfen geloven zijn daar nog niet helemaal aan toe, vind ik.

Gelukkig begreep de juf dat ook, dat scheelt.

9 gedachten over “Zomerwarmte en nachtmerries

 1. Arme Zonne, fijn dat Pippa bij haar mag waken. En laat al die wereldproblemen nog maar even lekker ver van haar bed😉

  Geliked door 1 persoon

 2. hier hetzelfde met het jaarlijks (NU!) terugkeerde ‘hygiene’ thema… ieder kind miept wekenlang, zoniet maandenlang, bij alles wat ‘vies’ is over bacterien, ziek worden, doodgaan… overdag tekenen ze de ene na de andere bacteriekolonie, en s nachts dromen ze van bacterien die wel even groot als mensen zijn en aanvallen.
  ik heb meermaals met school gesproken, dat waar ze de meeste kinderen op school blijkbaar een beetje hygiene bij moeten brengen, ze de mijne juist wel wat meer luchtigheid mogen schenken.
  gelukkig zakt het ook wel weer weg na afronding van het thema, en hou ik weer wat handzeep over hier en daar. Maar als ze ooit smetvrees ontwikkelen dan heeft de school daar zeker het zaadje voor geplant.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij keken op de lagere school naar een film over de holocaust. Dat was ook iets teveel van het goede voor mij!

  Ik zou zelf ook proberen het met haar er over te hebben, hoe zij iets kan doen om het een beetje beter te maken. In haar eentje redt ze dat natuurlijk niet helemaal, maar ze is ook echt niet alleen.

  Like

 4. Wat sneu is dat toch! Onze dochters waren ook zo en het “verpest” toch ietwat de onbezorgde jeugd die je je kind zo gunt.
  Ik ben van 1950 en in mijn jeugd bestond er geen milieu, moesten we een borstrok aan om longontsteking te voorkomen en was de klas geen democratie maar een dictatuur!

  Like

  1. Och ik vind een democratische klas heel leuk.Zonne heeft alleen de pech dat sommige kinderen in haar klas 2 of 2 en een half jaar ouder zijn en andere interesses hebben.

   Like

 5. Kan alleen maar meeleven met Zonne, ik weet hoe het voelt. Tijdens mijn kinderjaren was er volop koude oorlog en enorme kerndreiging, docenten voor de klas die uitspraken dat “alles vóór 1999 wel is afgelopen”… daarnaast waren mijn ouders en ik toen ook al bezig met milieu en natuur, en de bescherming daarvan.

  Slapeloze nachten en nachtmerries, ik weet er van. Als ik ’s nachts een vliegtuig laag hoorde overkomen (wat toen gelukkig nog wat uizondelijker was dan nu) lag ik in mijn bedje te bibberen, in afwachting van de “klap”.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ahh die Zonne. Hopelijk kan de juf er inderdaad een mooie positieve draai aangeven en als het ook wat koeler wordt volgende week kan ze weer wat beter slapen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.