Wat zou jij doen?

Man man man man man man man man man man.

Ik ga het toch een partij druk hebben, de komende tijd! Niet normaal zeg.

Voor mijn doen dan, hè? Ik ben immers niks meer gewend, ik loop eigenlijk al jaren te lanterfanten. Sinds ik geen werknemers meer heb die me helemaal gek maken tenminste. En het voelt als een half mensenleven geleden dat ik werknemers had, hoewel dat eigenlijk pas een jaar of vijf geleden is.

De tijd nemen

Ik heb het heel erg goed gehad, de afgelopen jaren. Als ik vandaag geen zin had om te werken dan kon het altijd ’s avonds nog en heel vaak was er ook nog wel de dag van morgen. Ik kon er echt iets van maken, verdiepen en een extra rondje maken om zo mijn opdrachtgevers te verrassen met wat extra’s. Zoveel opdrachten had ik immers niet dus ik kon volledig aandacht schenken aan de klussen die ik wél had. Maar ik had er genoeg om van rond te komen en dan hield ik nog geld over om zo links en rechts wat te beleggen ook. Wat een luxe.

Aan de slag

Maar nu. In één week kreeg ik twee grote opdrachten erbij en dan zat ik al in de middel of somesing. Eén van de twee nieuwe opdrachten moet In Zes Weken Af. Dat wordt even doorbuffelen dus en als u nog leuke studenten kent die de komende weken een paar weekjes willen bijverdienen in de omgeving van Zwolle dan houd ik me van harte aanbevolen.

En dan zit er nog meer in de pijplijn voor de komende periode. Hoeft niet, maar zou leuk zijn.

Het klinkt misschien gek, of misschien wel helemaal niet, maar ik heb wel weer eens zin om even flink wat rond te rammelen qua werk. Die nieuwe projecten zijn heel leuk en interessant, of had ik dat al gezegd? Ik kan lekker creatief en eigenwijs aan de slag, koren op mijn molen. En het wordt nou ook weer niet Zo Verschrikkelijk Druk dat ik moet gaan afraffelen, ook dat is mooi. Voor mij zijn werkweken van 60 of 80 uur met tranen in de ogen en een brok in de keel, voor altijd en altijd verleden tijd.

Keuzes

Het voordeel van deze soort-van drukte is dat ik ook meer geld verdien dan dat ik gewend ben. Daarmee heb ik voor mezelf de luxe positie gecreëerd om volgend jaar, als ’t werk gedaan is, keuzes te kunnen maken.

 • Ik kan ervoor kiezen om een tijd lang nog maar één of anderhalve dag per week te werken en daarnaast twee dagen per week uur vrijwilligerswerk gaan doen.
 • Ik kan in de zomer een mooie reis gaan maken met Zonne, zes weken lang (leest u mee, leerplichtinspecteur: zes weken, niet zeven…).
 • Ik kan in één klap 10% of 15% van mijn hypotheekschuld aflossen en misschien wel nog een hapje meer waardoor ik meer vrijheden creëer voor de rest van mijn leven.
 • Ik kan mijn huis verduurzamen door het goed te isoleren en misschien wel iets met zonnepanelen of -collectoren.
 • Ik kan “nee” zeggen tegen de aanvraag voor een opdracht wanneer ik er geen zin in heb. Als dat gebeurt tenminste; ik vind veel opdrachten leuk, ik heb immers leuk werk.
 • Ik kan een schoonmaakster inhuren die mijn huis voor me poetst. En een tuinman bovendien. En een hondenuitlaatdienst erbij. Maar waarom zou ik eigenlijk…
 • Ik kan een nieuwe badkamer laten plaatsen.
 • Ik kan iemand die dat niet verwacht en het wel nodig heeft een mooi bedrag schenken. Iemand die tegenslag heeft gehad in het leven of een topsporter die er keihard aan werkt om naar de Olympische Spelen te gaan. Of misschien wel een mevrouw die een weeshuis is begonnen in Mali.
 • Ik kan leren pottenbakken en vervolgens een winkeltje beginnen.
 • Of ik kan dagelijks een halve dag gaan wandelen.
 • Ik kan een boek gaan schrijven.
 • Ik kan iemand een jaar lang inhuren om alle (zakelijke) klussen te doen waar ik zelf geen zin in heb. De administratie bijvoorbeeld, en het aansturen van uitzendkrachten. Maar ach…Zo erg is dat nou óók weer niet.
 • Ik kan een lapje grond kopen of leasen en daar een flinke moestuin starten om van de opbrengsten een zomer lang te eten.
 • Ik kan mijn aandelenportfolio flink uitbreiden waardoor ik in de toekomst wat vaker één van bovendstaande keuzes kan gaan maken of misschien wel eerder met pensioen zou kunnen gaan dan dat ik nu gepland heb.

Ik kan ook “iets” kopen. Ik heb daar best lang over nagedacht terwijl ik dit blogberichtje schreef, maar ik kon niets bedenken. Ik heb alles al. Dus dat “iets” kopen dat doe ik maar niet.

Wat zou jij doen als je onverwachts drie, vijf of misschien wel acht of tien maanden salaris extra zou kunnen verdienen?

42 gedachten over “Wat zou jij doen?

 1. Mijn dochters, schoonzoon en kleinkinderen tickets sturen om een vakantie bij (o)pa en (o)ma door te brengen! Het eventuele restant naar een goed doel!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit exact met dit probleem: ik verdien geld genoeg (om te sparen, alles te kopen wat ik moet en wat ik wil en dan nog over), heb tegenwoordig ook tijd genoeg en energie genoeg (overgang gaat blijkbaar toch ook eens over). En nu?
  IK heb wereldverbeterende plannen, dus daar maar eens werk van gaan maken. Levert geen geld, maar ik wil dat het milieu beter wordt, dus dan moet ik iig iets doen. En meer tijd met vriendinnen (en familie?? als ze me hebben willen) doorbrengen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heb net gehoord dat ik er 250 EUR pm er netto op vooruit ga (in loondienst). Ook een mooi bedrag. 200 pm gaat extra naar beleggingsfondsen en 50 euro pm kan ik extra aan mezelf uitgeven. werkster heb ik al en huis is vorig jaar verbouwd. Ik droom nog steeds van een klein vakantiehuisje in NL aan het water en/of weids uitzicht, maar dat vind ik dan weer te duur. Aflossen hypotheek doe ik niet meer aan nu de hypotheek nog maar 40% van de WOZ waarde is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Geen idee eigenlijk. Misschien een nieuwe badkamer.

  en ik word nu nog nieuwsgieriger naar wat voor soort werk je eigenlijk doet. Zal even gaan kijken of je dat al hebt laten weten toen ik er de vorige keer naar vroeg.

  Like

 5. Met 5 tot 10 maandsalarissen zou ik de verleiding waarschijnlijk niet kunnen weerstaan om ‘verstandig’ met het geld om te gaan. Ik ben, vanwege de huidige rente, niet zo van het aflossen. Het zou dus extra beleggen worden. Biedt op termijn weer allerlei keuzemogelijkheden..

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja verstandig is altijd goed, soms vind ik het alleen een beetje saai. Dit soort keuzes is natuurlijk ook afhankelijk van hoe ver je al bent qua FIRE-reis en hoeveel haast je hebt.

   Geliked door 1 persoon

 6. Onze 40 jaar oude keuken vervangen! Die begint behoorlijk krakkemikkig te worden. De keuken zelf hoeft niet zo luxe voor ons, maar we willen ook het 75 jaar oude leidingwerk vervangen, wat extra groepen etc dus er moeten vloeren en muren opengemaakt worden en weer (netjes) dicht. Ik kook graag dus als alles weer goed werkt zal ik er veel plezier van hebben.

  Verder zou ik waarschijnlijk heel saai wat extra beleggen om eerder FI te zijn. En stiekem droom ik ook al heel lang van een eigen bosperceeltje op fietsafstand van huis, maar vanwege drugsdumpingen die aan de orde van de dag zijn in deze regio is dat in de praktijk niet zo handig.

  Geliked door 1 persoon

 7. Heerlijk hoe je ertegenaan kijkt. Het nemen zoals het is. Je komt altijd zo bedachtzaam en relaxt over. Daar kunnen velen iets van leren. Wat zou ik doen: een paar kortlopende kredieten aflossen, garderobe updaten, hulp in huis zou soms wel lekker zijn, iets vaker naar de kapper, lekker luxe uit eten…

  Ik geloof dat ik t wel op krijg 🙂

  De komende tijd doen wij ivm start bedrijf iets rustiger aan, maar het vooruitzicht is dat het schip met geld in de vorm van dividend begin volgend jaar veel ruimte biedt voor verstandige en leuke keuzes.

  Like

  1. Oh ja dat dividend dat is fijn, hè? Ik zit inmiddels op ongeveer één maand inkomen per jaar aan dividendinkomsten. Dat groeiende passieve inkomen maakt het beleggen bijna verslavend, maar toch vind ik het belangrijk om ook te onthouden dat je maar één keer leeft. Het zal dus waarschijnlijk uitdraaien op een flinke investering in mijn financiële onafhankelijkheid, maar ook “iets leuks”, wat dat dan ook mag zijn.

   Like

 8. extra geld is hier altijd een kort leven beschoren 🙂
  afgelopen 15 jaar hebben we meermaals 5000-10000 extra verdiend met opdrachten, of gewoon gekregen uit een (voor-)erfenis. daarvan kochten we o.a. een stacaravan, een oldtimer, een aflossing op de hypotheek, en nog een, een nieuwe keuken (nu!), een mooi kunstwerk, de nodige donaties aan goede doelen, een sportfiets, nog een sportfiets, nog een sportfiets (hold your horses, de man is voormalig topsporter en fietst zo’n 800km p.w.), wat speelgoed met een aangevreten appeltje erop, een joekel van een speeltoestel in de achtertuin, we bezochten de ikea nog maar eens, en kochten nog wat meer kunst.
  voor nu is het lijstje leeg, maar we zitten dus nog middenin een keukenverbouwing, dus ook zonder Grote Wensen stroomt alle extra er gemakkelijk weer uit hoor 🙂

  o wacht, ik weet nog iets: ik zou wel een leuk vouwwagentje willen voor als we over een jaartje of twee de stacaravan in nederland gedag zeggen en zomers lekker door europa gaan toeren. of toch een campertje… of toch iets aan die badkamer doen… of misschien wel weer eens een nieuwe tuinset die wel bij elkaar past…

  komt wel op.

  Geliked door 1 persoon

 9. In ieder geval huishoudelijke hulp nemen en een tuinman.
  Voor mezelf zou ik een week of 2 op een wellnessreis willen om de laatste 4 kilo eraf te krijgen en mezelf te laten masseren, kneden en me uit de huidige dip te laten halen, voel me al een tijdje opgeblazen en futloos zonder dat ik weet waarom.

  Like

 10. Fijn voor je en geniet er van!
  In mijn situatie (en dat is niet die van jou) zou ik een familielening verstrekken aan onze kinderen zodat zij hun vleugels kunnen uitslaan. En als er dan over was, misschien weer een universitaire studie er bij oppakken.
  Succes met laten bezinken. Er komen vast nog wel meer ideeen bij je op, als je het even laat zakken en daar konden de allerbeste wel eens bij zitten. Niet te snel willen beslissen.

  Like

 11. Ik denk zelf: de badkamer. Een fijne, helemaal op je eigen situatie toegesneden badkamer, daar krijg je elke dag weer een kick van.
  En: huis isoleren. Bespaart kosten en verschaft comfort.
  En als er wat overblijft: nog wat van de hypotheek aflossen.
  Met die reis zou ik nog een jaartje wachten, tot Zonne nét wat ouder is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een onzin, het kan later ook, maar nu ook. Een reis brengt op elke leeftijd iets anders, je kijkt naar andere dingen, je doet andere dingen. Dat maakt het voor beide bijzonder.

   Like

   1. Ja persoonlijk zou ik denk ik ook eerder voor een ervaring kiezen dan voor een nieuwe badkamer. Maar dat is denk ik ook afhankelijk van de staat van je badkamer (die van ons is schimmelvrij en functioneert) en hoeveel tijd je erin doorbrengt.

    Zo zie je maar, ieder mens is anders!

    Like

  1. Ja dat snap ik in jouw geval!
   Ligt er denk ik ook nét aan hoeveel tijd je spendeert aan dit soort klussen en hoe gelukkig of ongelukkig je ervan wordt.

   Like

 12. Tjonge, drukte van belang dus.
  Wat moet de student doen om jou te kunnen helpen?

  En vier maanden extra loon, zou ik weer op de studie rekening van mijn dochter zetten.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik werk voor haar studie zodat ze niet hoeft te lenen. Ik wil niet dat ze met een schuld begint als ze van de uni afkomt.

    Like

 13. Wat een mogelijkheden, je zou er bijna keuzestress van krijgen. Mooi vooruitzicht en heerlijk om dadelijk die vrijheid te hebben 🙂 En dan ook nog eens met hele toffe klussen. Heel veel plezier en succes de komende periode!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik werk voor haar studie zodat ze niet hoeft te lenen. Ik wil niet dat ze met een schuld begint als ze van de uni afkomt. Maar wat kan /moet een student voor jou doen?
   Mijn dochter komt elke dag in Zwolle. 😏

   Like

 14. wij hebben verleden jaar van een extraatje het huis laten isoleren en dat is een hele goede beslissing geweest want we hebben de helft van de normale hoeveel hout verstookt.dus dat betaald zich meteen terug, Verder hebben wij nog zeker 10 punten op een lijstje staan maar extraatjes ontvang je niet te vaak

  Geliked door 1 persoon

   1. Isoleren is ons heul erg bevallen.
    Niet alleen krijg je er geld van terug (goed voor de cijfertjes), en word je warm van het idee dat je een stukje milieu hebt gered, maar je zit zooooveel lekkerder comfortabel in je huissie. Gewoon lekker en warm enzo.
    De katten laten dat zo goed zien als pasja’s op de grond gedrapeerd.mmmmm

    Geliked door 1 persoon

 15. Heel lekker! Mijn bedoeling is eigenlijk om slechts 1 tot 2 dagen per week betaald werk te doen, maar ik heb ook over deze situatie nagedacht. Zolang ik het waar kan maken denk ik dat ik ook even alles zou aanpakken wat er langskomt. Even de buffer aanvullen, want er kan zo weer een magere tijd aan komen. Zolang het leuk blijft hè. De moestuin moet ook gedaan.

  Las pas geleden een tweetje waarin iemand zei dat een zzp’er maar twee standen lijkt te kennen: O jee, niemand wil me meer inhuren! En: Madre mía, wat heb ik het druk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die buffer aanvullen is altijd Verstandig inderdaad. Maar aan de andere kant

   Buffers zijn best overrated in de FIRE-business…. 🙃

   Like

 16. Wat fijn ! Lekker veel werk dat je nog leuk vind ook 😀 Ik zou een deel voor de aflossing gebruiken en een deel om de spaarrekening weer aan te vullen. Als er nog iets extra was zou ik een paar weken een huisje huren in de buurt van mijn zoon. (In Kopenhagen)
  Bij jouw komt het wel goed met dat geld 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zijn ook goede plannen! Spaarrekening aanvullen en aflossen is altijd verstandig, en mooi dat je dat dan combineert met iets leuks!

   Like

Reacties zijn gesloten.