’s Avonds werken is niet erg

Vanavond werkte ik en dat was niet erg. Tenzij god bestaat natuurlijk, en dat die dan ook nog vindt dat je inderdaad niks mag doen op zondagavond. Dan zou het erg zijn. Maar aangezien ik op haar lijk, zal ze het wel prima vinden dat ik gewerkt heb vanavond. Ik ben immers gecreëerd naar haar gelijkenis. Als ze bestaat dan hè?

Maar ik dwaal af, genoeg over god…

Jinek op de achtergrond

Ik luisterde vanavond naar wat afleveringen van Jinek want ik had de tv al een tijdje niet meer aangehad. Languit met mijn voeten op de bank en een extra kussen in de rug en de laptop op de schoot. Ik maakte een tussenrapportage met interessante bevindingen, leuke plaatjes erbij en goede ideeën voor de komende weken. Ik zat er lekker in. Theetje erbij. Of nee laat ik maar niet liegen: wijntje erbij en een kaasje. Eén wijntje, hoor, alles met mate immersch. En een poes die af en toe over stak over het toetsenbord en dat ik dan wel weer even de backspace toets moest gebruiken.

Avondmens?

Vroeger, toen ik nog een kantoormensch was – eerst op het kantoor van een ander en daarna op mijn eigen kantoor – kon ik daar al van genieten, van ’s avonds werken. Liever nog ben ik gewoon lekker lui trouwens, maar als er dan toch iets nuttigs gedaan moet worden met een computer dan lenen die avonden zich er prima voor wat mij betreft. Dan houd je overdag tijd over om een kleurplaat in te kleuren met je dochter of een wandeling te maken met je hond, bijvoorbeeld.

Ik kan me het gezicht van mijn teamleider nog precies voor de geest halen: dat gezicht dat hij trok wanneer ik om een uur of elf ’s avonds ineens een brainwave kreeg voor een superleuke interessante analyse en dat ik dan bijna juichend SPSS opstartte. Die wilde dan gewoon wel een keertje naar huis. Nou, naar huis wilde ik ook weleens, maar niet op zúlke momenten. Niet dat ik persé een avondmens ben hoor… ’s morgens heb ik ook zo mijn momenten. Eigenlijk verlangde ik vooral naar huis tijdens vergaderingen of – toen ik directeur was – bilaatjes met een werknemer. Vooral van die bilaatjes kon ik niet echt genieten, en dat is zacht uitgedrukt….

Nooit meer nutteloze vergaderingen.

Eén van de allergrootste voordelen van ZZP’en is voor mij nog steeds dat ik nooit meer hoef te vergaderen. Ik heb nu alleen nog maar overleggen die echt ergens over gaan. Wel zo fijn.

Da’s niet helemaal waar trouwens, bedenk ik me nu: ook nu ik ZZP overkomt het me nog weleens dat ik me verbaas over de nutteloosheid van zo’n vergadering. Maar wanneer ik nu aan een – in mijn ogen – nutteloze vergadering deelneem dan bedenk ik gewoon hoeveel ik per uur, per kwartier en per minuut verdien aan het bijwonen van die vergadering. Dat maakt het een stuk leuker allemaal. Ik ga dan gerust ook even voor iedereen een koffietje halen. No problem.

Net als dat het gewoon echt heel leuk is om ’s avonds met een kussen in je rug en je voeten op de bank een mooie rapportage in elkaar te draaien met een wijntje en een kaasje erbij. En Jinek. En een wierookstaafje aan. Want zo’n geitenwollensok ben ik dus blijkbaar.

Daar kun je op kantoor al helemáál niet mee aankomen.

8 gedachten over “’s Avonds werken is niet erg

 1. Pingback: Struikelen
 2. Wij werkten ook regelmatig ‘s avonds. Overdag wat meer tijd voor de kinderen en later om lekker te wandelen of te fietsen of in de tuin te werken.
  Zondagavond vind ik ook een prima avond om te werken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zodra je het idee loslaat dat je ’s avonds naar een beeldbuis zou moeten kijken ter ontspanning, krijg je er niet alleen veel tijd, maar ook veel keuzemogelijkheden bij!

   Like

 3. ah, de potloden doen het nu weer goed? Goed om te horen.
  En ja, vergaderingen. Als het echt dingen doorwerken is, dan vind ik het prima. Maar als mensen niet meer naar elkaar luisteren (alleen naar de baas, of naar die ene die collega zoveel te vertellen heeft), dan slaap ik ook makkelijk.
  Ik zit nu bij een grootbedrijf waar veel internationaal vergaderd wordt. Dan wil je snel klaar zijn. Het is heir ook prima ende normaal als een vergadering korter duurt of niet doorgaat. Dus het kan wel…. (en thuiswerken is ook prima, zeker als jij ’s avonds op je best bent. Zolang het af is, goed is is iedereen happy, zeker de baas)

  Geliked door 1 persoon

  1. Je beschrijft het heel herkenbaar. Ik had vandaag ook een overleg waarin ik aan de hand van de rapportage die ik gisteren ontwikkelde al voorstellen deed en we alleen nog op sommige bespreekpunten hebben gebrainstormd, de meeste voorstellen waren hamerstukken. Een goede voorbereiding is immers het halve werk, en dan helpt het ook enorm als mensen zo’n meeting niet gebruiken om hun mening of kennis tentoon te stellen en (dus) alleen op standje “zenden” staan. Zo blijf je in overleg in plaats van dat het verzandt in zo’n eindeloze opeenvolging van monologen.

   Like

Reacties zijn gesloten.