Uit je leven halen wat erin zit.

Onlangs werd in de actieve slackgroep voor FIRE-adepten een mooi artikel gedeeld van Joshua Becker, een artikel dat te vinden is op de website becomingminimalist.com. Hij stelt in zijn artikel dat het begrip “geluk” in onze maatschappij gedefinieerd wordt in materialistische termen: een huis, auto, reizen, entertainment, uit eten gaan.

Het gevolg van deze definitie lijkt volgens Becker te zijn dat wij continu geluk zoeken in de volgende aankoop: een groot huis, veel kleding, gadgets die ervoor zorgen dat je met een klap in je handen een lamp aan kunt doen en dat je dan vervolgens wel naar de sportschool moet omdat je niet voldoende beweegt, meer prestige in je werk door een promotie of een bedrijfsovername en ingewikkelde beschrijvingen van je al-dan-niet bullshitbaan, liefst in het engels en met linkedin beschrijvingen als “senior executive”, “maximizing product value” “opportunities” en “agile”.

We moeten zo veel….

Dan zijn we ook nog bezig met onszelf mooier willen maken dan dat we zijn. Iets met spieren voor mannen. En wij, vrouwen, worden geacht een gezicht op ons gezicht te schilderen (u begrijpt misschien al: daar doe ik niet aan mee) en wanneer ons haar grijs wordt dan moet daar verf overheen. Wij trekken corrigerend ondergoed aan en trekken haren uit onze wenkbrauwen.

En diëten, dat ook. Ik ook.

Want dat is goed voor je zelfvertrouwen. Er goed uitzien. Blijkbaar.

En we blijven zoeken naar geluk door uit eten te gaan en alle creaties van de chef te showen op instagram. Door verre reizen te maken en tijdens die reizen van alles te beleven.

Dat doe ik ook al, die reizen. Iets minder ver dan gemiddeld, maar toch….

Een drukke dag gehad, wat betekent dat eigenlijk?

In het artikel wordt een voorbeeld gegeven van een gesprek tussen twee mensen die werkzaam waren in hetzelfde bedrijf. Die dag was het druk geweest. Eén van de medewerksters was moe. De andere reageerde daarop met de opmerking “Ik weet het, voelt het niet geweldig?”, waarop de eerste medewerkster reageerde met dat ze dat toch niet zo had willen beschrijven.

De medewerkster die het geweldig vond om zo moe te zijn, vertelde dat het heerlijk was om fysiek te voelen dat je je de hele dag je met je hele hart hebt ingezet en die dag dus tot het volst geleefd hebt. Je hebt de dag niet verspild. Je hebt er alles uit gehaald.

Wat geeft ons leven eigenlijk zin?

Wat hier beschreven wordt is ook waar het in het leven echt om draait, aldus Becker. We ervaren zingeving en tevredenheid wanneer we aan het eind van de dag, de week, het jaar beseffen dat we er alles uitgehaald hebben wat er in zat. Dat we aan iets gegeven hebben wat groter is dan onszelf.

Tevredenheid ervaren door het beste te doen wat we kunnen doen, nu, waar we nú staan, is voor ieder mens anders.

Het kan zijn dat je op een drukke dag alles op alles zet om die deadline te halen zonder in te boeten op kwaliteit. Dat je in je werk buiten de lijntjes kleurt om een beter resultaat te halen, zonder dat dat van jou verwacht wordt of (zelfs) zonder dat je baas of je opdrachtgever zich daar bewust van is en dat je dan geen complimentje nodig hebt maar voldoende bevrediging haalt uit het feit dat jij tevreden bent. Dat je een nacht overslaat om die vriend of vriendin bij te staan die jou heel hard nodig heeft. Dat je als vrijwilliger van de voedselbank alle bruine blaadjes uit de biologische sla plukt om zo de kans iets groter te maken dat die sla ook daadwerkelijk opgegeten wordt. Dat je het kind van de buurvrouw een middagje opvangt en alles uit de kast haalt om ervoor te zorgen dat dit kind en je eigen kind elkaar niet constant in de haren vliegen en dat dat dan – met behulp van een half uurtje televisie – lukt.

Sommige FIRE-adepten zeggen niet mee te hollen in de ratrace van sneller-groter-meer omdat zij andere keuzes maken. Zij gaan iets minder vaak of ver reizen, zij kopen minder kleding, ze kopen misschien zelfs wel een iets kleinere auto of een gadget per jaar minder. Hun ratrace of wedloop is van een andere aard: zij spelen een zelf opgelegde wedstrijd met doelen, mijlpalen, aflosschema’s en herijken van beleggingsportefeuilles. En het creatief omgaan met eventuele belastingmaatregelen, dat ook. Want de maatregel is wel fair, maar je moet vervolgens wel alles op alles zetten om die belasting te ontduiken ontwijken niet te betalen.

Ik doe daar ook aan mee, aan die wedloop. Ik doe niet mee aan geld wegsluizen naar het buitenland of tijdelijk investeren zodat ik op 1 januari minder geld op de rekening heb, maar ook ik heb een excel met grafieken en doorberekeningen voor de toekomst. Ik stel ook doelen qua beleggingen en aflossingen. Ik tel regelmatig mijn geld.

Het is ook heel verleidelijk om daarin mee te gaan; om jezelf op de borst te kloppen omdat jij een minimalistischere levensstijl hebt dan anderen en dat je zo verstandig met geld omgaat.

Maar toen ik het artikel las werd ik toch wel geraakt: het leven speelt zich ook nu al af en dat is wat mij betreft een inzicht dat behoorlijk onderbelicht blijft. Deze invalshoek “maar wat DOE je eigenlijk met je leven?” mis ik bij veel FIRE-adepten en bloggers hierover. Erop los leven en al je geld uitgeven aan schpullen en ervaeringhen doen FIRE-adepten niet. Maar wat doen wij eigenlijk wèl, behalve dan ons geld oppotten en dagelijks tellen hoeveel het is?

Men leeft voor de toekomst, voor een financiële toekomst, maar ondertussen is het leven al lang begonnen!

Leven in dienst van een ander

Becker gaat in zijn artikel (u vindt het linkje onderaan dit artikel, ik hoop dat het voor u net zo inspirerend is als dat het voor mij was) in op “selfless living”, wat vertaalt naar “onbaatzuchtig leven”.

Het artikel wees voor mij direct naar de balans in het leven die ik al tijden zoek. De subtitel van mijn blog is immers niet voor niets “Een verhaal over met vallen en opstaan groeien naar balans, geluk en vrijheid. ” Voor mij hoort bij dat geluk namelijk óók voldoening en zingeving en die valt niet te halen uit stijgende grafiekjes.

Er worden in het artikel veel voorbeelden gegeven van selfless leven: grote en kleine voorbeelden. Over het adopteren van een verlaten baby met extra zorgbehoeften, maar ook over het zonder al te veel instortingen overleven van een nacht met een huilende baby met krampjes.

Becker geeft in zijn artikel aan dat het vinden van geluk niet gemakkelijk is. Het lijkt niet op de beelden die we zien in reclames en zelfs een stressvrij leven is niet genoeg om gelukkig te zijn. Soms is dat geluk ook gewoon hard werken, pijnlijk en uitputtend. Maar de beloning is dat je op dat harde werken, die pijn en uitputting terug kijkt en dat je dan beseft dat je er alles uit hebt gehaald wat erin zat. Dat diepe geluk dat topsporters voelen.

Zo’n leven dat diepe bevrediging en tevredenheid geeft ziet er heel anders uit dan wat ons beloofd wordt in reclames, aldus Becker. Daarom is het ook zo lastig om het te vinden: wij weten niet hoe dat moet. We zijn de weg kwijt tussen consumeren en consuminderen maar zouden we ondertussen niet beter kunnen zoeken naar wat ons echt voldoening geeft in ons leven?

Wat bepaalt ons geluk?

Inkomen en vermogen bepaalt niet ons geluk, volgens Becker. Dat we in ons leven mensen verliezen is ook niet bepalend, helaas maken we dat op den duur allemaal weleens mee. Onverwachte tegenslagen en uitdagingen bepalen niet of we gelukkig zijn. Zelfs onze relaties bepalen dat niet, aldus Becker.

” Lasting satisfaction can be ours only when we invest our life into those things that are worthy of the one life we’ve been given”.

Ofwel: blijvende voldoening bereiken we alleen als we ons leven investeren in die dingen waarvan wij vinden dat ze ons leven echt waard zijn.

En eerlijk is eerlijk… ik vind mijn excelletje best leuk, maar ík ben niet bereid mijn leven te geven voor het extrapoleren van mijn fortuin naar de toekomst en het staren naar de som van mijn verschillende rekeningen.

Becker geeft ons ook nog wat tips mee in zijn artikel, voor iedereen die het zat is om pleziertjes na te jagen en behoefte heeft naar een diepere bevrediging in het leven:

 1. Schenk aandacht aan de mensen in je keuken, je parkeerplaats, woonwijk en voetbalveld.
 2. Gebruik wat je hebt. Kook als je goed bent in koken, klus als je goed bent in repareren.
 3. Hoewel het ons natuurlijke instinct is om onszelf voorop te stellen; open je ogen voor anderen die je mogelijk nodig hebben en laat ze profiteren. Zorg dat je goed doet voor de mensen op je werk; buren, vreemden, mensen die anders zijn.

Een korte samenvatting van het artikel is deze boodschap, die ik eruit haal:

Wat je ook doet, doe het met hart en ziel.

Haal eruit wat erin zit. Wees niet bang je nek uit te steken. Doe de dingen met aandacht. Maak jezelf niet het middelpunt van de wereld. Wees niet bang om te geven. Deel je rijkheid in kennis, kunde en bezit. Wees passievol. Daag jezelf uit om buiten de gebaande paden te gaan. Als je een verschil kan maken, doe dat dan.

Ik ga nog eens goed kauwen op dit artikel, ik kom er nog op terug. En ik ben erg benieuwd wat jíj ervan vindt! Hier is de link.

Met dank aan HJV, voor het delen van het artikel in de slackgroep “FireFriends”.

15 gedachten over “Uit je leven halen wat erin zit.

 1. Sinds ik mn fuck-y-$$ heb, sta ik anders in het leven. PRobeer ik af en toe na te denken. Durf ik meer, durf ik af te wijken voor dingen die ik belangrijk vind. De schoonmaker groeten (want ik vind het heel fijn dat ik een schoon kantoor heb). Fietsen, terwijl de rest voor een grotere auto gaat. Genieten met vrienden, en niet naar een beroemd festival.
  Ontdekken dat ik daar echt happy (Gelukkig?) van wordt en daarmee langzaam een tevreden mens worden. Met vallen en opstaan, dat wel.
  En dus weer minder gevend om wat “iedereen” doet en belangrijk vindt.

  En nu lijk ik mn hoera-getal dicht te naderen, wordt de vraag: wat doe je dan, als geldverdienen niet meer nodig is? Dus bovenstaande blog lijkt erg op wat er al in mn hoofd speelt. Dank je

  Geliked door 1 persoon

 2. Tijd is alles wat we krijgen in het leven, de een wat meer dan de ander. Vandaag leef ik en morgen moet ik maar zien of ik gezond wakker wordt, ik leef nu. Ik leef verstandig, het woord genoeg komt vaak aan bod in ons gezin.

  Angelsaxen hebben het vaak over happy en in hun taal komt het woord tevredenheid niet voor. Zonder tevredenheid is gelukkig zijn een illusie.

  Succes met het vervolgen van je levenspad. Zo mooi dat er regelmatig nieuwe impulsen voorbij komen zodat je kan bijsturen om een fijn leven te hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit zijn heel interessante vragen. Zelf zijn we hier ook al een tijdje mee bezig. Het blijft een vallen en opstaan, want de kans om uit balans te raken is groot. Er is zoveel afleiding. Soms zijn er radicale keuzes nodig.
  We investeren dan wel niet in beleggingen, maar wel in goede doelen (mensenlevens), en het opbouwen van anderen. Daarnaast investeren we tijd in vrijwilligerswerk, budgetcoaching etc. Toch is het moeilijk uit de ratrace te blijven. Ik merk dat een valkuil is om het allemaal te willen. Met gevolgen als streberigheid, keihard werken en uitgeput zijn. Alles gegeven, maar eigenlijk een beetje teveel. Om mezelf geven mag ook, en ‘moet’ ook om uit te kunnen delen.
  Goed dat je helpt om weer even scherper te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Compliment voor dit mooi geschreven stuk. Ik denk, dat je er een hoop mensen ” wakker ” mee maakt. Je kunt wel vooral bezig zijn met de toekomst zeker te stellen, maar het feit is, dat er niks zeker is en ondertussen glipt het leven je door de vingers

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat zijn mooie uitgangspunten voor het leven inderdaad! Ik ben zelf alleen een tikje allergisch voor ‘haal eruit wat erin zit’, omdat dat voor mij alsnog klinkt als een druk om (bepaalde) dingen te doen, terwijl slow living en op bepaalde dagen gewoon echt helemaal niks doen in mijn ogen juist heel goed zijn. Ik denk dat jij daar als geen ander heel erg voor bent (en het is natuurlijk ook maar net hoe je het interpreteert), maar toch 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik snap je bultjes bij de term “eruit halen wat erin zit”. Vaak wordt dat geïnterpreteerd als een lange lijst met bucketlistactiviteiten die je dan moet doen. Dus meer consumeren.

   Maar zo is het inderdaad niet bedoeld in dit artikel. Integendeel.

   Like

 6. Zit de zingeving deels ook niet in deze blog? Je berichten hebben waarde voor mij.

  Ken je de blog https://projectovervloed.nl/start-hier/ helaas wordt die niet meer bijgehouden. Maar het mooie vind ik de kanteling van sparen, bezuinigen naar overvloed ervaren.

  Ben benieuwd naar het vervolg.

  Like

  1. Oh wat een mooi compliment, Anke!

   Ik ben soms inderdaad wel een beetje een soort missionaris met mijn blog, dat klopt. 😉

   Like

 7. Het is mooi gezegd. Als ik kijk voor mezelf ik heb gekozen voor een baan waar ik een stuk waardering en zinvolheid in kan vinden. Dit is voor mij belangrijk, niet een hoog inkomen. Het estafettestokje doorgeven, zo zie ik het leven. Wat ik geleerd heb van een ander over het leven, zelf toepassen en weer doorgeven, weleenswaar gekleurd met mijn ervaringen. Ik heb wel voor zekerheid gekozen…..ik heb ook gekozen voor minder lasten, maar ik heb ook gekozen om datgene wat ik lief heb extra te waarderen, juist door minder uit te geven, hierdoor is het leven voor mij eenvoudiger geworden. Ik heb ook gekozen voor als ik eerder overlijd dan mijn partner deze verzorgd achter te laten. Ik heb niet gekozen voor meer, meer wat voor mij leegte oplevert. Ik heb dan ook geen bucketlist……

  Like

 8. Mooie blog! Ik moet er ook even op kauwen. Maar ik heb al wel geleerd dat als je je best doet om geld en bezit minder belangrijk te maken in je leven, je niet de hele tijd je geld moet gaan zitten tellen.

  Dat is wat mij een beetje is gaan tegenstaan aan de FIRE-beweging. We ging toch besparen, investeren en de hypotheek aflossen en zo met een reden? Omdat we andere dingen veel belangrijker vonden dan materiële zaken? Laten we ons dan ook eens wat meer gaan richten op die andere dingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat ben ik helemaal met je eens Lonneke! Ik vermoed dat we met zijn allen helemaal geen idee hebben. Behalve dan voor de zekerheid nog wat meer werken en nog wat meer investeren en hypotheek aflossen.

   Ik vind het eigenlijk wel een prachtige zoektocht die ik vooralsnog invul door samen te kleuren met Zonne en lief voor haar te zijn wanneer ze schoolziek thuis komt. Dus: een HOT leven zonder dat ik daarvoor een boot, een nieuwe gadget of een snelle auto nodig heb.

   Dat is een heel leuk begin, maar voor mij is het niet genoeg. Wordt vervolgd dus….

   Like

Reacties zijn gesloten.