Snelle maaltijden met een snufje liefde

Soms valt het niet mee om voldoende tijd te vinden voor een lekkere maaltijd, dus als ik weet dat ik in een bepaalde week snel iets op de borden wil hebben dan houd ik daar zeker rekening mee, qua inkopen.

Drukke weken zijn overigens ook wel echt dé weken dat ik het fijn vind om een weekmenu te hebben. Als ik tijd en zin heb dan maak ik zo’n weekmenu vóórdat ik boodschappen ga doen. Maar andersom kan ook, in dat geval kies ik gewoon voor producten die altijd van pas komen om een snelle maaltijd van te maken.

De ingrediënten

Ingrediënten die ik vaak in huis haal in de drukkere weken, zijn bijvoorbeeld:

 • Diepvries erwten, diepvries boontjes en diepvries rösti.
 • Vega balletjes en tofu: een blok of van die roerbakdingen. Blok is natuurlijk wel wat voordeliger en net zo makkelijk en snel, natuurlijk. Maar soms zijn die roerbakdingen in de aanbieding. Oh… ik vind vega-shoarma ook erg lekker.
 • Simpel en makkelijk / snel klaar te maken biovlees zoals bijvoorbeeld kip of – een guilty pleasure – speklapjes.
 • Eieren.
 • Verse groente, bijvoorbeeld groene bladgroente zoals spinazie of andijvie, een broccoli, prei en/of courgette. Die laatste kun je namelijk overal doorheen mikken.
 • Champignons, shiitake of andere paddenstoelen. Die vind ik namelijk héél erg lekker en ze maken een simpele oosterse roerbakmaaltijd of een omelet net even wat luxer en lekkerder.
 • En dan altijd standaard in de voorraad: noodles in verschillende soorten en maten, quinoa en/of couscous of bulgur, rijst, linzen en pasta.
 • Ook standaard op voorraad: sojasaus, oestersaus, ketjap, pakken of blikken tomaten, al dan niet gezeefd, zout, peper, kaneel, peper, cayennepeper, kerriepoeder, paprikapoeder, knoflook en uien. En nog wel meer kruiden en specerijen, maar die gebruik ik wat minder vaak.

De maaltijden.

Wat je daar voor maaltijden van kunt maken?

Nou.. bijvoorbeeld pasta met rode saus en één of meerdere van de groente(n) die ik hierboven noem. Met vegaballetjes bijvoorbeeld. Ook lekker met grote garnalen.

Of roergebakken noodles met sojasaus, oestersaus en/of ketjap (ik doe vaak op het gevoel een beetje van alledrie), tofu en boontjes. Of in plaats van de tofu nep-shoarma of nep-spekjes of biokipstukjes. Of in plaats van de boontjes roergebakken bladgroente. En dan shiitake of champignons erbij.

Of roergebakken rösti met een omelet met daardoorheen welke groente dan ook.

Of voor twee dagen vooruit quinoa of rijst koken. En dan vervolgens bladgroenten met tofu roerbakken met veel kerrie, paprikapoeder en/of knoflook en afblussen met wat kososmelk. Of géén kokosmelk maar weer de sojasaus / oestersaus / ketjap. Of zonder saus en dan met wat verse tomaatjes.

Van rijst en quinoa kun je ook een quichebodem maken: een ei erdoor, beetje aanduwen en klaar. En dan de groente die in huis zijn erbovenop mikken, ei loskloppen met wat melk en eroverheen gieten. Kaas daar weer overheen. Heerlijke quiche. Moet dan wel weer een tijdje in de oven dus niet helemaal geschikt voor vlugklaar.

Linzen zijn altijd een fijne basis voor soep, ook een goede plek om restjes groenten aan toe te voegen. Eventueel met een zelfgemaakte flatbread van bloem, yoghurt en wat zout. Heerlijk met gebakken champignons erbij.

Dat zijn dus allemaal maaltijden die ik in hooguit een kwartier in elkaar flans.

De wok is voor mij een veelgebruikte pan, zowel voor de meer oosterse maaltijden alsook de pastagerechten. Een goede truuk die ik veel gebruik wanneer de groenten en vlees(-vervangers) – saus wat waterig is, is om daar dan de half gegaarde pasta een toe te voegen: deze zuigen zich dan vol met de waterige saus en dan krijg je een heerlijke anderhalve-pans gerecht.

Wat is jouw favo snelklaar maaltijd?

7 gedachten over “Snelle maaltijden met een snufje liefde

 1. Eigenlijk kook ik standaard zo’n 20 minuten-gerechten. Niet echt een vaste keuze ofzo, haha, dat is kennelijk de tijd die ik eraan wil spenderen. Favorieten zijn: wokschotels (alles in de pan, hoppa), soep (alles in de pan + pureren), pasta (alles in de pan + saus en losse pasta koken). Pasta met tonijn, champignons, courgette en roomsaus in de herfst is pasta met tonijn, sperzieboontjes, paprika en tomatensaus in de zomer 🙂

  Like

 2. Ik vind speklappen ook zó lekker!

  Het ding met snelle maaltijden vind ik altijd dat het met snijden bij mij altijd vrij langzaam gaat, haha. Ik vind couscous met rozijnen en groenten altijd lekker. Moot verse zalm erbij… Smullen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja couscous en ook zalm zijn echt goede voorbeelden van snelklaaropties. Persoonlijk houd ik dan weer niet van rozijnen door mijn eten… 😉

   Like

   1. Ah! Ja zo doe ik dat dus met champignons. Die krijg ik er bij Zonne niet in en ik vind dat helemaal niet zo erg: dan is er meer voor mij!

    Like

Reacties zijn gesloten.