Duurzame Doelen

Heb ik weer eens een heerlijke alliteratie gevonden: DuurzameDoelen.

Onlangs las ik namelijk bij Lonneke een blog over de crisis waarvoor alles zou moeten wijken en ze heeft gelijk! Ik las over de deplorabele insectenstand, over klimaatvluchtelingen, over bosbranden. Je ontkomt er niet aan en het is allemaal even deprimerend en ik heb gewoon helemaal geen zin om me zo hopeloos en machteloos te voelen!

Niet willen is heel menselijk….

De crisis is allang begonnen en het is misschien wel de grootste uitdaging waar de mensheid ooit voor heeft gestaan. Er zijn echt stappen nodig en dat doet pijn, want we willen eigenlijk gewoon met zijn allen blijven consumeren, we willen hogere lonen, we willen lekker eten en dan ook nog liefst zo makkelijk en goedkoop mogelijk, we willen verre vakanties, we willen comfort en we willen het allemaal nu.

Maar dat kán dus niet meer, komen we steeds meer achter… en dat is helemaal niet fijn. Veel fijner is om niets te hoeven veranderen in ons eigen leven. Dus we wijzen naar anderen. We vergelijken ons met mensen die maarliefst twee of drie keer per jaar op vliegvakantie gaan en we vinden één keer prima kunnen. We maken ons wijs dat we moeten reizen voor ons werk want sneller en goedkoper dan treinen (en ja dat is helaas ook echt zo) en soms moet je elkaar in de ogen kijken, ook al zijn er voldoende communicatiemogelijkheden-op-afstand. We willen gewoon blijven rijden in ons autootje dus vinden we dat de auto-bouwers die dingen maar duurzaam moeten maken. Net als de energie, want ook dáárvan vinden we dat we het nodig hebben.

Zélfs veel klimaatwetenschappers die vinden dat we in een crisis zitten pakken een vliegtuig om hun wijsheden te verkondigen – behalve dan Gretha Thunberg, die ging zeilen, en vervolgens viel de wereld over haar heen omdat haar zeilcrew terug ging met het vliegtuig. Het is ook nooit goed. Zeker wanneer je je nek uitsteekt.

Want… als zij het doen dan mogen wij het ook, toch? Het is immers toch nooit goed, zuchten we met zijn allen… en we blijven lekker in onze comfortzone zitten en we gunnen onszelf die lekkere maaltijd met niet-duurzaam geproduceerd voedsel dat van ver gekomen is of onder glas geproduceerd is. Het is gewoon echt allemaal te ingewikkeld. Echt.

Het is ook nóóit goed… en ik word er depressief van……!

Ik heb soms de neiging me te laten verleiden om boos te worden door troll-achtige uitspraken over het milieu. Zo kan ik me boos maken over het feit dat mensen die voor een beter milieu demonstreren “activisten” “extremisten” of zelfs “gekkies” genoemd worden, terwijl mensen die liever hun hoofd in het zand steken de neutrale titel “ontkenners” krijgen. Ik vind het ook jammer dat klimaatdemonstranten veel minder media-aandacht kregen dan bijvoorbeeld de boeren. En dat terwijl de klimaatdemonstranten met véél meer waren.

Misschien moeten ze de volgende keer meer files veroorzaken en hekken omver werpen….

Na het volgen en discussiëren over alle geprotesteer en gedoe voor een beter klimaatbeleid of – door de tegenstanders – voor de eigen portemonnee of levensstijl, ging ik maar eens bij mezelf te raden. Alles leuk en aardig namelijk dat ik me echt niets kan voorstellen bij mensen die << vul iedere onduurzaam gedrag hier maar in >> maar hoe was ik zèlf ook alweer bezig, wat kan ik zèlf doen.

Door mijn eigen gedrag onder een vergrootglas te leggen kan ik mijn gevoel van grote hopeloosheid en machteloosheid een beetje terugbrengen… en dan is het maar te hopen dat de rest van de wereld dat ook doet. Ieder op zijn of haar eigen manier en liefst zo eerlijk mogelijk. Al was het maar een béétje… waardoor de politiek dapperder wordt en regels durft te stellen…

Klein begonnen. ..

Ik deed mijn jaarlijkse overstap van energieleverancier en ging daarbij van Groen naar NogWatGroener. Over die overstap kom ik misschien nog wel een keertje terug (eigenlijk vind ik energieleveranciers een iets te saai onderwerp om over te schrijven).

Ik vond dat ik mijn verwarming aan mocht zetten. ’t Was best koud en je kunt overdrijven met dat klimaat, immers. Maar bij wijze van proef haalde ik eind vorige week mijn warme truien èn sloffen tevoorschijn – en voor ’s avonds een dekentje op de bank – en toen zette ik tóch de thermostaat een graadje lager waardoor de verwarming weer uit bleef zonder dat ik zat te bibberen van de kou.

Dat was stap één.

En dan verder….?

Ik besloot om die gave rondreis door Cuba, die ik voor de kerstvakantie in gedachten had, toch maar niet te boeken. Dat besluit deed wel pijn, trouwens… Ik moet nu namelijk op zoek naar een ander, duurzamer alternatief voor de feestdagen want gedurende die weken hang ik graag een “niet beschikbaar”- bordje om mijn nek. En ik wil eigenlijk gewoon wel echt heel graag reizen, ook verre reizen maken, ook naar Cuba. Maar dan wel iets meer doordacht… of zo…. en tot die tijd is het geen vliegreis voor ons. Ook al had ik al meerdere redenen bedacht waarom deze reis bést kon. Inclusief wijzen naar andere mensen die veel vaker vliegen…. ….

Welke stappen hierna gaan volgen dat weet ik nog niet. Iets met isoleren. Misschien iets met no-waste en meer fietsen en toch maar met het OV. Wellicht éindelijk die stap zetten naar duurzame kleding, ondanks alle mitsen en maren die meteen in mijn hoofd opkomen wanneer ik dat overweeg. En weer een stapje maken richting meer vega/vegan eten. Ook als ik dat eigenlijk niet wil want ik ben er zo aan gehecht, aan mijn huidige leventje. Ik vind het immers veel fijner mezelf een complimentje te geven dan om erbij stil te staan dat er méér nodig is…..

(Iets) duurzamer leven kan altijd. Ook wanneer je eigenlijk vindt dat je al veel doet, want het is dus nóóit genoeg….
Ik ben er deze maand mee begonnen. Doe je mee?

… en durf jij hardop te zeggen wat je níet goed doet qua duurzaamheid, ook al voelt het zo fijn om jezelf een schouderklopje te geven…?

34 gedachten over “Duurzame Doelen

 1. Hier nog heel veel stappen te zetten:
  Op nummer 1: minder vaak de auto nemen.
  Meer mogelijkheden met restjes eten proberen.
  Een weekmenu plan maken.
  Helemaal geen vlees meer eten .
  Minder kleding kopen ook al is het tweedehands.
  De zolder isoleren (staat wel op het programma)
  Wij hebben nog een gas open haard die nog maar een paar keer per jaar aangaat. Maar weghalen kan ook natuurlijk.
  Nou, dit is al erg genoeg geloof ik 😬

  Like

 2. Wij hebben nog steeds een auto 😳
  Ik gebruik nog steeds zuivelprodukten, niet veel en wel biologisch 😳
  Mijn man eet nog steeds vlees. Biologisch, van de lokale slager die zelf slacht 😳
  Wij vliegen bijna ieder jaar naar onze kinderen, down under 😳
  Onze thermostaat staat overdag op 20 graden, mijn man heeft ‘n reumatische aandoening!
  Wij hebben 2 kinderen en 3 kleinkinderen

  Wij verbouwden groente, aardappelen en fruit en kopen veelal produkten van het seizoen 🙂
  Wij scheiden heel zorgvuldig ons afval 🙂
  Wij gaan verhuizen naar een heel kleine woning, goed geïsoleerd 🙂
  Wij plaatsen zonnepanelen op het huis van oudste dochter, veel meer rendement dan een paar panelen op ons kleine dak 🙂
  We kopen weinig kleding, huishoudelijke spullen etc. en bij voorkeur 2E hands 🙂
  Wij proberen de wereld een beetje beter te maken door te delen 🙂

  Like

 3. na 30 jaar vegetariër zijn, ben ik weer af en toe vlees gaan eten. Hierdoor voel ik me fitter. Ik vlieg nooit (dus mag ik best af en toe met de auto). Verwarming staat hoger tegenwoordig, want we zijn wat ouder geworden….. 😦 (wat een non redenering..!) Ik heb een dure Nieuwe bank gekocht terwijl het nog lang niet nodig was. Gewoon mooi was ie! Ik koop niet altijd bio eten. Moet er zo ver voor fietsen. Pfffff ik ga niet verder hoor, mijn hele image naar de barrebiesjes.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja… De lijst is lang (met daarbij mijn gedachten om cognitieve dissonantie op te heffen):
  – spullen bestellen op internet (we bezitten geen auto)
  – vlees/vis eten (we eten best vaak vega (3-4 keer per week) / buikbaby heeft B12 en goede vetten nodig)
  – plastic niet scheiden (de container is te ver lopen (zie punt 1..) en bleek laatst niet uit onderzoek dat dat dus geen verschil maakt vanwege alle verschillende soorten plastic door elkaar dat die toch niet gerecycled worden?)
  – op vakantie willen naar Grieks eiland met vliegtuig straks als gezin van 4 (Griekenland heeft boost economie nodig! – we gaan btw niet want vliegschaamte)
  – een kind baren (heb hier geen logisch verhaal – ik wil het gewoon! – en het is niet zo erg als 3,4,5 etc kinderen hebben..)
  – langer douchen dan nodig (maar we hebben wel een dak vol zonnepanelen!)

  Las tijdje geleden over onderzoek naar duurzame keuzes die mensen maken maar dat die vaak weer ‘gecompenseerd’ worden door verbruik op ander gebied. Dus dat wij allemaal heel goed zijn in onszelf voor de gek houden…

  Geliked door 1 persoon

 5. Interessante vraag! Ik vlieg heel graag….ongeveer 2 keer in de 12 maanden ( dus niet 2 keer in het jaar 2019, maar wel 2 keer in een jaar tijd, komt op hetzelfde neer maar toch 😉 ) Ik koop nog “gewoon” vlees in de supermarkt, af en toe bij de slager, puur omdat onze portemonnee het nog niet kan verdragen om 5 kilo varken voor 150 euro aan te schaffen bij een boer hier even verderop. Mijn kleding komt uit de normale winkels, af en toe wat moois bij de kringloop vandaan. Ik heb een nieuwe eettafel gekocht, gewoon omdat ik hem mooier vond passen bij ons huis terwijl de oude nog prima functioneerde.
  Wat ik wel doe en erg prat op ben: afval scheiden, van glas tot papier en gft en restafval. We wonen met 2 pubers in huis die dus gewoon alles in de gewone afvalbak mikken, haal ik het er vervolgens weer uit en zeg het ze….Doen ze helaas nog niets mee. Ja mam, oke is goed mam. Een volgende keer ligt er wéér papier in de prullenbak… Ik fiets vaker dan dat ik de auto pak. Die heb ik puur voor de ritjes die moeten, ik ga niet voor de “fun” even op een middag in de auto zitten. We krijgen binnenkort zonnepanelen, zijn ons huis langzaamaan aan het verduurzamen/beter isoleren. We kunnen nog zoveel meer doen, ik wil dat ook heel graag, maar ik heb met meerdere personen in mijn gezin te maken die 19 graden echt te koud vinden in huis en de kachel staat dan ook regelmatig hoger…wat ik dan weer onzin vind. Leg een dochter maar eens uit dat 20 minuten de badkamer bezet houden echt niet nodig is, of meters toiletpapier om een maandverbandje te wikkelen terwijl er een handig zakje omheen zit…Nou dat dus…

  Geliked door 2 people

 6. Ik zie je reacties hierboven, dus ik ga maar gewoon met de billen bloot en zeggen wat ik beter zou kunnen doen:
  – Helemaal geen vlees meer eten
  – Minderen met zuivel (ik vind de eieren die ik rechtstreeks bij de boer haal met eierdozen die we blijven hergebruiken tot het echt niet meer kan best verantwoord)
  – Fietsen naar mijn werk want zo ver is het niet (maar ik zweet zo snel…)
  – Ik zou wel meer verpakkingsvrije dingen willen kopen, maar daar zijn hier helaas weinig opties voor in de verre omgeving.

  Dat zijn wel de belangrijkste dingen denk ik…

  Geliked door 1 persoon

   1. Heel herkenbaar. Naar aanleiding van dit blog ben ik er wel verder over na gaan denken: hoe haal ik de mitsen en maren weg? Hoe kan ik minder plastic verpakkingen kopen? Waar haal ik dezelfde spullen maar zonder het plastic? Ik koop graag grootverpakking toiletpapier vanuit financieel voordeel bijvoorbeeld, maar ja al dat plastic erom heen..

    Geliked door 1 persoon

   2. Bij sommige dingen ontkom je er niet aan, ben ik bang! Maar in sommige gevallen kan het echt wel minder. Ik ga erop terugkomen, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

    Like

   3. Pas geleden een bestelling ontvangen van Kruidv@t. Ik vond de doos al behoorlijk groot voor wat er was besteld. Wat bleek? Bijna de helft van de doos was gevuld met die luchtzakjes (of hoe heten door dingen?). Ja dat hoeft dus ook niet. Doos anders vouwen maakt ook een verschil. Wat me eraan doet denken om daar eens over te mailen. Want ik ben niet de enige die daar bestelt… In het kader van “wat doe je zelf?” ieder geval bericht sturen.

    Geliked door 1 persoon

 7. Goed bezig! En je hebt helemaal gelijk redenen verzinnen waarom iets in dit geval toch mag is de dood in de pot. Maar dat maakt het niet minder lastig.
  Tof dat je toch niet gaat vliegen. Als iedereen dit soort stappen zet wordt het nog wel eens wat met dat klimaat!

  Like

 8. Ik ben al een tijdje bezig met verduurzamen van onze levenstijl. Ik ben begonnen met duurzaamer eten dus ik eet geen avocado, quinoa en tonijn (die moeten toch vliegen) maar appels, peren, en mackerel. Heel soms banaan maar zeker geen exotische, trendy eten zoals jackfruit. Ook minder rijst en meer aardappels, paar keer in de week naar werk hardlopen of met OV, vlees, groente en fruit kopen van boerderijen in de omgeving (of helemaal geen vlees eten als ze niet beschiekbaar zijn). Mijn kindje gebruikt veel 2e hands kleren en ik had dit jaar alleen maar 2 stuks kleren gekocht. Speelgoed kopen doen wij ook niet. Kleine stapjes kunnen ook grote invloed hebben. Maar vliegen naar een verre land, dat doe ik minst een keer in de twee jaar. Anders zie ik mijn familie in het buitenland helemaal niet meer. Sommige compromis moet ik nog maken want wij leven toch nog steeds in het NU.

  Like

  1. … klinkt fantastisch allemaal, je bent lekker bezig… maar durf jij ook te vertellen wat wél gewoon nog beter kan in jouw leven? Zonder te wijzen naar andere mensen en zonder je eigen gedrag goed te praten, bijvoorbeeld?

   Like

   1. Oh ja zeker, zoals Audrey hieronder zei: misschien ook minder vlees eten, en meer de trein nemen naar weekendje weg ipv de vliegtuig (ook reis ik niet zo veel al.)

    Maar echt, als de grote macht in het politiek en de kapitalisten blijven zwijgen over onze duurzaamheid probleem kunnen wij maar klein beetje vooruitgang maken. En behalve afvalscheiden, Qurrent gebruiken, plastic verpakking vermijderen, recyclen, upcyclen, etc. etc, wat kunnen wij nog doen?

    Neem mij niet kwalijk, ik probeer niet op te scheppen, maar misschien beetje kritiek van mensen die elke ochtend avocados ontbijten. Omdat ik denk dat als wij de hele duurzamheid doel wil bereiken, moeten wij wat dingen opofferen. Denk je ook niet? Ik eet nog steeds rijst, en vlees en dat kan minder (zoals ik boven had aangegeven). Ik vliegt naar elke 2 jaar Azie maar dat ga ik niet opgeven, want mijn hele familie wonen daar. Jammer, maar realitiet.

    Verduurzamen van levenstijl is niet makkelijk, zeker voor mensen met lage inkomen. Bio eten is duur, vlees is goedkoper dan groente, dat geldt ook voor energie leverancier en zonne panelen, elektrische autos of huis isoleren. Die kosten allemaal geld.

    Maar avocados niet eten, speelgoed niet kopen, 2e hands kleding gebruiken, dat kan iedereen. Of niet?

    Like

   2. Tja.. vlees of avocado’s, ik gok dat hierover de meningen verschillen.. 😉

    Hoe meer stappen wij met zijn allen nemen, óók als ze pijn doen, hoe meer de politiek zich gesterkt voelt om ons allen ertoe te bewegen om nóg meer stapjes te nemen. Dat hoop èn geloof ik tenminste.

    Geliked door 1 persoon

   1. Daarom. Aangezien de kleine man inmiddels toch echt te groot is voor die kleding, is een tweede leven een goede optie. Overigens bedenk ik me net dat ik geen eigen auto heb, maar af en toe huur. Ok benzineauto maar nog beter dan eigen auto. Dan pakken mensen toch sneller dat ding dan de fiets of trein.

    Like

   2. … klinkt goed… maar durf jij ook te vertellen wat wél gewoon nog beter kan in jouw leven? Zonder te wijzen naar andere mensen bijvoorbeeld?

    Like

   3. Je zet me wel aan het denken. Meer tweedehands, niet zomaar spullen aanschaffen maar wel goede kwaliteit (dan doe je er ook langer mee), scheiden van afval zou beter kunnen. Soms gaat er iets toch wat te makkelijk in de kliko, moet ik bekennen. Vegetarisch zou beter kunnen. We eten wel vaak vlees. Maar goed het vlees dat we eten proberen we tegenwoordig wel van beter komaf te verkrijgen. Dat kunnen we ook meer doen.

    Dit “even kort” als reactie op je vraag 😀

    Geliked door 1 persoon

 9. ik doe al jaren stapjes. fietsvakanties (al dan niet met trein combi). Onze laatste verre reis was trouwens fietsen op Cuba. Ga maar niet, Cuba is niet meer leuk socialistisch en nog niet prettig kapitalistisch,,maar worst of both worlds. En t eten is heel saai.

  Dus nu al onze stapjes klaar zijn, zit ik ons hele comfi geisoleerde huuis te denken hoe ik mijn werk duurzamer kan maken. Lastig voor een ITer, en de dingen die ik tot nu toe heb bedacht werken nog niet 😦

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.