Dividend update

… even genoeg over die duurzaamheidsdoelen, volgende week een update over waar ik tegenaan gelopen ben en wat ik eventueel geleerd heb….

Vandaag schrijf ik maar weer eens een stukje over de dividenden. Daar schreef ik één of twee keer eerder over, de laatste keer was in mei.

Tijd voor een update! En omdat plaatjes soms méér zeggen dan woorden, heb ik er effe een grafiekje van gemaakt:

… nou… dat ziet er bést aardig uit. Per maand heb ik sinds juni meer dan €120 dividend ontvangen. En dat maandbedrag zal blijven stijgen, aangezien ik die dividenden (en nog wat meer) blijf investeren in extra aandelen.

Zonder dat het me geld kost kan ik dus al 120 tot 150 euro per maand investeren in de aankoop van extra aandelen. En zo gaat die sneeuwbal steeds harder rollen!

Waarom dividend?

Vandaag kwam het onderwerp nog even voorbij in de FireFriends – slackgroep. Vanwege de stijgende koersen en daarmee hogere aanschafskosten van bepaalde aandelen en ETF’s, heb ik mijn blik sinds begin dit jaar wat meer gericht op ETF’s en aandelen die dividend uitkeren; de zogenaamde “dividend ETF’s”, “dividend aristocrats” en “dividend kings”. Ik heb dus wat minder gekocht van bijvoorbeeld VWRL, die steeds “duurder” wordt om te kopen. En ik heb méér geïnvesteerd in dividend ETF’s, REITs en individuele dividend-aandelen. Ook díe zijn duurder, maar niet allemaal. En bovendien leveren ze, ongeacht de koers, wél twee of vier keer per jaar, en sommige zelfs iedere maand, rendement op in de vorm van dividend.

Qua dividendinkomsten heeft deze keuze me geen windeieren gelegd. Ook qua koers niet, trouwens, maar dát effect kan zomaar omkeren.

Risico’s.

Beleggen is risicovoller dan sparen. Dat weten we denk ik inmiddels wel allemaal. En als je dan tóch gaat beleggen dan is spreiding een goed idee en het is ook handig om niet te veel kosten te hebben. Dus ETF’s en niet via de bank of een fondsenbeheerder.

En we zitten nu alweer een hele tijd in een bullmarkt: de aandelen zijn al een jaar of tien aan het stijgen. Mensen roepen “DAT KAN NIET GOED BLIJVEN GAAN!”. De aandelenmarkt heeft immers sinds begin van de 19e eeuw, toen de effectenbeurzen ontstonden, altijd tijden gekend dat de gemiddelde waarde van de aandelen ineens kon dalen dús dan zal dat ook nu heus wel een keertje gebeuren. Op een dag krijgen die mensen dus echt wel gelijk (“Told you so!”).

Persoonlijk denk ik dat we al láng in een crisis zitten. Een milieucrisis. Maar dat is een ander verhaal….

Daarom beleggen we natuurlijk met zijn allen braaf alléén met geld waarvan we zeker denken te weten dat we het niet nodig hebben de komende jaren. En we beleggen alléén op de korte termijn. Toch?
Oh nee. De lange termijn (grapje).
Want dan kunnen we die minderwaardgeworden aandelen gewoon lekker negeren en laten staan en op een dag is die crisis voorbij en worden ze weer meer waard. Zelfs meer dan dat ze waard waren vóórdat de markt instortte. Daar gaan we in ieder geval vanuit, met zijn allen.

Die individuele aandelen die ik in mijn aandelenportefeuille heb zijn natuurlijk wel veel risicovoller dan wanneer je kiest voor een ETF (want spreiding). Ook al zijn de bedrijven waarin ik aandelen heb echt heel stabiel gebleken de laatste decennia (of langer), ze kunnen áltijd van de één op de andere dag omvallen en dan is de waarde van die aandelen die ik heb óók omgevallen. Naar nul. Of de helft. Daarom beleg ik ook maar een klein déél van dat geld dat ik sowiesó niet nodig denk te hebben in individuele aandelen en dat dan ook nog op die lánge termijn. Het merendeel van mijn beleggingen is enórm gespreid want in ETF’s. Echt. Ik beloof het.

En inderdaad. Ik ben niet risico-avers. Ofwel, in gewonemensentaal, ik vind een beetje risico niet eng.

En wat is nou dat resultaat?

Tussen de 125 en 150 euro per maand aan dividendinkomsten, zoals u op het grafiekje kunt zien. Minder dan 125 euro gaat het niet meer worden denk ik. En ik verwacht dat ik na medio 2020 niet meer onder de 150 euro duik. Tenzij crisis en lagere dividenduitkeren, hoewel de bedrijven waarin ik geïnvesteerd heb óók in de crisis bleven uitkeren. Tot nu toe tenminste….

Tja… je weet het sowieso nooit, hè? In het verleden behaalde resultaten zijn géén garantie voor de toekomst. Dus mocht het helemaal mis gaan met die dividendinkomsten dan ga ik daar gewoon óók over schrijven. Beloofd!

En in de tussentijd is het maandelijks gratisch geld. Meer dan 1.000 euro, dit jaar. Toch leuk.

5 gedachten over “Dividend update

 1. Mooie positie heb je al zeg. Ben benieuwd hoeveel wijbaan dividend per jaar gaan verdienen over 1 jaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit nog steeds te twijfelen over beleggen. Ik ben wat meer risico-avers, en die nieuwe belastingplannen van de overheid vind ik al helemaal ruk. Dus dat was ik nu eigenlijk een beetje aan het afwachten, wat daar nou uiteindelijk mee gaat gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja de drempel is hoog. Je zou kunnen starten met 100 of 200 euro. En dan zie je dat geld als een “cursus hoe werkt het en hoe voelt het”. Dat laatste keer je niet uit een boekje of websites namelijk.

   Like

Reacties zijn gesloten.