Project bevrijd-de-goudvis; een weekoverzicht.

Ik wíl geen goudvis zijn!

Een tijdje geleden schreef ik hier en hier over zin geven aan je leven. Over passievol leven en de juiste prioriteiten stellen in je leven. Over een betekenisvol leven leven, over een leven dat past bij wat ik werkelijk belangrijk vind.

Ik schreef toen:

Ook als je zo’n beetje meedrijft op de golven van het leven raak je weleens op het verkeerde strand verzeild. Waar het dan ook wel oké toeven is, trouwens. Zo goed dat je misschien vergeet dat je ergens naar op weg was. En dat is prima, voor een tijdje. Maar dat moet je dan wel een keertje beseffen, dat je ergens naar op weg was en nu blijft hangen. Ergens in blijven hangen is óók een keuze namelijk en die maak ik liever bewust dan dat het me overkomt en dat ik dan later spijt heb.

Van doelen afwijken vind ik prima. Ik heb niet het leven zoals ik dat voor ogen had toen ik 16 was en dat is maar goed ook: mijn huidige leven past beter bij me dan het leven dat ik toen voor mezelf bedacht had. Ik heb nieuwe inzichten gekregen in mijn leven waardoor mijn ideeën veranderd zijn. Het leven is bovendien niet maakbaar: sommige dromen en doelen had ik mezelf best gegund, maar het is toch anders gelopen.
Toch… een afslag nemen in het leven omdat je ergens blijft hangen, dàt vind ik een ander verhaal. Wat ik in mijn leven geleerd heb is dat dat “rond blijven hangen” ook zo zijn keerzijde heeft, namelijk. Van sommige keuzes die ik níet maakte omdat ik maar zo’n beetje meedobberde, heb ik toch eigenlijk echt wel spijt, als ik erop terugkijk.

Een goudvisleven

Het beeld van ergens in blijven hangen deed me laatst denken aan een goudvis in een kom. Zo’n vis met een wat beperkte blik op de wereld… weet waarschijnlijk niet eens hoe groot de wereld wel niet is…. zwemt er rondjes, stelt zich niet de vraag of dit het nu is, of er meer is, of dit alles is…. en weet niet zo goed of ze wel gelukkig is….

En ik besefte toen:

Ik wil er “later” niet achter komen dat ik al die tijd een goudvisleven gehad heb!

Wat ik later wilde worden toen ik een kind was.

Geïnspireerd door Lonneke stelde ik mezelf laatst de vraag wat ik later wilde worden toen ik een kind was. Dat was iets anders dan ik ben geworden en hoewel ik niet langer meer een carrière als dokter ambieer, maar héél even paus wilde worden en ook niet langer meer de wens heb om de juffrouw van de snoepwinkel te zijn, zijn er wél nog kinderwensen over die ik nog steeds zou willen bereiken.

Wat mij zingeving en geluk brengt.

Ook ben ik gaan zoeken naar de keuzes en activiteiten voor mij tot nu in mijn leven de meeste “zin” gehad hebben: activiteiten die me energie gaven, waarin ik gelukkig was, die maakten dat ik voelde dat ik voor 100% leefde.

Immers: soms ben je zó druk met alle dingen die op je pad komen in je leven dat je vergeet waar je het eigenlijk allemaal voor doet en of ze nog wel echt bij je passen. Zoals die goudvis, eigenlijk….

Let op, hier volgen de smoesjes….

Nou kwam dit overnadenkthema wel echt op een f#ckmoment. Ik heb namelijk de wind mee op het moment, qua werk. En wij ZZP’ers roepen misschien allemaal wel zo leuk-en-aardig dat we onze tijd zelf kunnen indelen en dat we zoveel vrijheden hebben, maar wanneer er in een korte tijd iets te veel opdrachten aankomen die allemaal interessant, leuk en uitdagend zijn en ook nog eens goed betaald, dan zeggen we geen nee. Ik in ieder geval niet. De afgelopen maand was dus een maand waarin werk zoveel mogelijk de eerste prioriteit kreeg (zo veel mogelijk… want als je kind één ouder heeft en jij die ouder bent dan gaat dat kind altijd voor en dat is prima, moederschap is één van de mooiste cadeaus in mijn leven…).
Máár… de grote overload is voorbij. Hoewel er nog werk genoeg over is, kwam er de afgelopen week voor het eerst weer wat ruimte voor andere zaken. Vandaar dat ik vandaag op die eerdere blogs terugkom. Want…

Wat heeft u nou eigenlijk met uw leven gedaan, de afgelopen week, mevrouw goudvis?

Bereikte doelen… goudvisdoelen….

Ik bereikte best veel deze week. Zo rondde ik een opdracht af die eigenlijk een beetje “over datum” was en al een week in mijn achterhoofd aan het zeuren was. Ik had dat hoofd echter nodig voor andere zaken. Dus maandagavond zette ik de laptop aan en rondde ik één en ander af. Klaar. Weg. Wat een opluchting.

Ik bereikte nog veel meer, deze week:

 • Ik investeerde opnieuw in die zakelijke relatie die me de laatste maanden zowel opdrachten als inspiratie en energie oplevert en zorgde er zo voor dat het gevoel wederzijds bleef.
 • Ik zag mijn geldreserves groeien.
 • Ik regelde met wat haken en ogen tóch vrij op woensdag want de scholen staakten. Wij gingen naar het museum en dat was leuk. Iets van de nood een deugd en zo.
 • Die dag moest natuurlijk wel weer gecompenseerd worden met werken in de avonduren. Beetje jammer…
 • Ik had een nuttige brainstorm met de juf over hoe we het aanbod op school uitdagender en spannender kunnen maken voor Zonne.
 • Ik gaf voldoende aandacht aan het huishouden zodat de klusjes zich niet ophoopten tot een molensteen. Dat deed ik aan het begin van de week althans, want halverwege de week kwam het klad erin……. .. . .. ……..
 • Zonne en ik hadden een leuk-druk, gevariëerd en erg leuk weekend.
 • Ik zag dit weekend meer vrienden dan in de hele maand oktober.
 • Ik was weinig actief op sociale media. Op die éne dag na en dat was prima zo.

Alles leuk en aardig… maar… ben ik daar over tien – twintig – vijftig jaar nog steeds trots op, op deze doelen? Offuh… of zijn het goudvisdoelen??

Nou… deze aldannietgoudvis maakte deze week veel mooie dingen mee. Dingen die je normaliter niet tegenkomt in een goudvis. Echt niet.

Lees maar:

De mooie momenten van de afgelopen week:

 • Zonne die mijn vogeltjeswekker hoort en dan slaapdronken mijn slaapkamer binnenkomt en lekker onder mijn deken kruipt, haar meisjesbillen tegen mijn warme lijf. Zonder woorden. Ik leg mijn arm om haar heen en ze zucht van genot. En dan zo nog een kwartiertje zonder haast blijven liggen. Een klein gesprekje. En giechelend het bed uit.
 • Aangevallen worden door een enthousiaste speelse Minoes. Ze tacklet me bijna door tussen mijn benen door te lopen. Ik val bijna de trap af zoals ik al een tijdlang iedere ochtend bijna die trap af val. Maar ik ben erop voorbereid, ik heb goede reflexen en houd me stevig vast.
 • Wandelen met Pippa in de regen. De telefoon bleef thuis: ik ging dus niet “even snel” checken wat er te checken valt op dat ding. Wat ik wèl deed? We zochten stokken. Ik gooide ze en zij bracht ze terug. Het viel me op hoe mooi ze is. Hoe ze me vol vertrouwen aankijkt als ik met haar praat. Hoe gracieus ze loopt en hoe snel ze kan zijn.
 • In het kader van “Mijn leven is te kort om me druk te maken over ongewassen ramen en als ik het zelf doe dan ben ik nooit tevreden” regelde ik een glazenwasser en genoot ik van de laaghangende prachtige zon, ondanks dat deze erg zichtbaar maakte dat die ramen aan een wasbeurt toe zijn. Dat is de schuld van de glazenwasser die nog niet geweest is. Niet van mij.
 • Vertragen, een ander tempo kiezen en een ander pad. En dan véél meer genieten van dat prachtige bos dat bij mij om de hoek is. Paddenstoelen zoeken. De hoogtijdagen lijken voorbij te zijn maar nog steeds zijn er voldoende juweeltjes te vinden.
 • De wedstrijd waar Zonne aan meedeed, zaterdag. Geweldige sfeer, fijn om tussen oude vrienden te zijn, fijn om te zien hoe Zonne mij tijdens zo’n dag bijna helemaal niet nodig heeft omdat ze met haar vriendjes en vriendinnetjes samen zo’n wedstrijd kan beleven. Fijn dat het de organisatoren gelukt is een wedstrijd op maat te organiseren, wat geen sinecure is voor deze doelgroep.
 • Nóg een wedstrijd waar we zaterdagavond naartoe gingen. Het Nederlands Kampioenschap Lead. Zonne met een stralende lach omdat ze van mij mee mocht om haar helden aan te moedigen, ook al was het eigenlijk wel een beetje laat voor een kind van acht. Bijpraten met bekenden. Vrienden zien. Genieten van sportieve prestaties en sportiviteit. Genieten van dat waar ik te weinig aandacht voor had, de laatste jaren: mijn vrienden, mijn wereldje, mijn sociale netwerk, mijn sport.

Verspilling van tijd:

 • Ik vond dat ik het verdiend had nadat ik die éne opdracht afrondde en verdeed vervolgens vier avonden van mijn leven met tv-hangen. Een avondje televisie is niet erg. Maar vier is wel wat uit balans. Iets anders doen dan werken of tv-hangen ’s avonds is daarom mijn voornemen voor de komende week.
 • Vrijdag was het zo’n heerlijk weertje, wát een genot! Ik zat te werken met de vieze glazen achterdeuren open. Of nou ja… werken… ik zat toch wel erg veel te chatten via sociale media. Het bleef positief en gezellig, dat was het goede nieuws. Maar inmiddels weet ik bést dat het eigenlijk gewoon tijdsverspilling is.

In hoeverre heb ik geïnvesteerd in de rest van mijn leven?

Ik was nog steeds druk, mensen. Iets te druk met werken. En ja dat is ook investeren in de rest van mijn leven want werk = geld en geld = tijd. Alleen nu gaat die tijd dus op aan werk. Dat is een vicieuze cirkel die niet echt opschiet. Herkent u dat, hardwerkende en geldoppottende medegoudvis?
Omdat ik weet dat er voor mij pieken en dalen zijn qua werk, dobberde ik lekker op deze golf mee. Soms is zo’n goudvisleven zo slecht nog niet en de rust komt vanzelf wel weer. Echt. En wanneer ik weer in zo’n periode zit dat ik slechts één opdracht heb in plaats van zeven, dan kan ik dankzij deze drukke periode genieten van die rust – hoop ik – omdat ik voor het eerst van mijn leven een fatsoenlijke inkomstenbuffer opbouw. Deze week was niet zo’n week waarin ik die rust al had. Nog niet.

Zei de goudvis. En zij zwom nog twee rondjes werk – huishouden – kind – werk – slapen – kind – werk – kind – televisie – slapen.

Maar omdat je óók als je níet veel tijd “over” hebt, die tijd tóch zinvoller kunt besteden, ging ik ondanks geenzintemoekinderopvangregelenislastig toch naar die sportbeleidsvergadering afgelopen woensdagmiddag. Ik ging naar die vergadering, ik was nuttig en opbouwend en mijn aanwezigheid was zinvol en ik bood mijn vrijwilligers-diensten aan voor meer vergaderingen en meedenken, in het komend jaar… ervan uitgaande dat er genoeg momenten komen dat ik niet al zeven opdrachten heb… of dat ik er gewoon tóch één of twee ga weigeren.

En ter bevrijding van de goudvis gingen we óók naar die klimwedstrijd kijken. Omdat daar mensen rondliepen die ik graag zie en die mij graag zien. Omdat zij belangrijk voor mij zijn en omdat ik belangrijk voor hén wil zijn. Omdat ik mijn vrienden niet wil verwaarlozen en toch doe ik dat zo nu en dan, te vaak….. helaas te vaak….

En, zwemmende goudvis, hoe was nou uw week?

Dus daar staan we dan, aan het einde van deze week. Een week waarin ik genoot van de “gewone dingen in het leven” die voor heel veel mensen helemaal niet zo gewoon zijn. Regen, een knuffelkind en vuile ramen, bijvoorbeeld.

Ik vond daarnaast die balans die ik zoek door al die fijne en gewone dingen te verrijken met die àndere invulling van de dag. En die combinatie maakte deze week tot een hele fijne, hele goede week.

En hoeveel goudvisrondjes zwom jij deze week? Zwom je ook een keertje een andere kant op?

6 gedachten over “Project bevrijd-de-goudvis; een weekoverzicht.

 1. Ik las in het FD dat Jurgen Rayman met een groot project bezig was waarin hij mensen wil bevrijden van het hamsterwiel. Zo noemt hij dat. Benieuwd of dat matcht met wat jij aan het doen bent (en of jullie elkaar misschien kunnen inspireren

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een fijne blog weer zo op zondagavond om te lezen in het begin van de nieuwe week. Ik zwom veel rondjes in ziekteland inclusief opname in het ziekenhuis. Maar deze goudvis heeft geleerd om mij soms helemaal niets aan te trekken van al dat ziek zijn en gewoon zonder nadenken- hup dingen te doen die ik leuk vind. Dan komen er daarna wel weer veel saaie rondjes maar die andere kant op zwemmen is erg fijn.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.