D(z)uivels Dilemma op Duurzame Donderdag

Het moet niet gekker worden met die alliteraties…!

de zuivelopties…

Ik schreef laatst over duurzaamheid, weet u nog? En ik vertelde dat ik eens ging nadenken over hoe ik niet alleen mijn restafval, maar ook de andere afvalsoorten zou kunnen verminderen.

Daar ging ik mee aan de slag, de afgelopen twee weken.

Ik had twee “speerpunten”: nul voedselverspilling en minder verpakkingen kopen, waardoor ook mijn hoeveelheid pmd zou verminderen. En vandaag vertel ik u hoe het gegaan is met mijn poging om minder verpakkingen weg te gooien en waar dat uiteindelijk toe leidde.

Zuivelmeisjes

Zonne en ik zijn zuivelmeisjes. Bij mij valt dat op zich nog wel mee: ik eet eigenlijk nooit toetjes maar wel ben ik erg gehecht aan die heerlijke koffie verkeerd in de ochtend. Een tijdje dronk ik mijn ochtendkoffie zwart, maar die overstap is nooit van harte gegaan. Tegenwoordig houd ik het bij die éne koffie-verkeerd in de ochtend, verder ga ik zuivelloos door het leven. Want kaas is geen zuivel, toch…?…?!

Zonne is echter een echt zuivelmeisje. Voor haar koop ik regelmatig toetjes; meestal is dat vla of zo. Ik sla dan met liefde over en drink een kop thee terwijl zij van haar toetje smult. Daarnaast ontbijt ze het liefst met yoghurt en muesli en ik kan haar in deze tijd van het jaar niet blijer maken dan met een warme chocomel.

Nou zou het meest duurzaam zijn om helemaal over te stappen op plantaardige zuivel. Ik heb het geprobeerd, echt. Haverdrink, kokosmelk, amandeldrink, soyadrink, noem maar op. Ik probeerde meerdere merken en zowel de ongezoete als (met wat tegenzin want ik wil liever niet te veel suikerachtigen mijn lijf in) gezoete varianten. Maar ik vind het niet te pruimen om daar mijn geliefde koffie verkeerd van te maken en ook Zonne vindt de meeste plantaardige toetjes en yoghurtachtigen ook maar zo-zo.

Terug naar het afval.

Het viel me dus op dat die pmd-zak van mij behoorlijk wat lege zuivelpakken bevat. Nou ben ik ook niet zo’n pietje precies dat ik een leeg pak helemaal netjes op vouw of zo; wanneer ze bijna leeg zijn gaan de yoghurtpakken opdekop de koelkast in en vervolgens vouw ik ze zo’n beetje tegen elkaar om ze als een soort tube een beetje uit te knijpen, maar verder geloof ik het wel.

Veel zuivelpakken dus, in die pmd-zakken.

Ik ging dus maar eens kijken naar alternatieven bij de biologische supermarkt in OnsDorp, want bij mijn vaste super was er geen alternatief voor die zuivelpakken.

Bij de biosuper was die er wel. De glazen fles. Met statiegeld. Voor de dubbele prijs vergeleken met de biomelk en -yoghurt bij de “normale super”…

Dat was dus wel even slikken. In eerste instantie deed deze in mijn ogen absurd hoge prijs me maar meteen omdraaien en weglopen. Ik ben immers sinds jaar-en-dag gewend geraakt om de prijs per liter of per kilo te vergelijken en in dit geval was dat een makkelijke rekensom.
De verkoopster vertelde enthousiast dat de leverancier van deze melk bio-dynamisch boert. Dat betekent onder andere dat de melk niet gehomogeniseerd wordt en dat het veevoer voor minimaal 80% op een biodynamische wijze op de eigen boerderij verbouwd, worden koeien niet onthoornd, en de kalfjes worden na de geboorte niet meteen van de moeder weggenomen, maar mogen een aantal weken bij de moeder blijven en drinken.

Terwijl ik naar de Appie liep bedacht ik me hoe wreed ik dat vind, dat wegnemen van kalfjes van de koeienmoeders. Sinds ik zelf moeder ben kan ik behoorlijk snotterig worden bij dergelijk dierenleed.

Dus – lang verhaal kort – ik ben omgedraaid. Ik kocht die melk en ik kocht die yoghurt. Vervolgens ontdekte ik nog een nadeeltje van die flessen: ze zijn zwaar en ze rinkelen in mijn fietstassen. Maar hee… je moet er iets voor over hebben, toch?

Verantwoord boodschappen doen is misschien wel duurder, maar misschien is het dat gewoon wel waard?

Was ik niet op zoek naar een goed doel, dit jaar? Nou, ik heb ‘em gevonden. Ik stap over naar deze zuivel. Die is wel duurder dan dat ik gewend ben. Maar ik geloof dat ik het die kosten dubbel en dwars waard vind.

En weet je. ’t Is echt nog veel en veel lekkerder ook. Plus het opkloppen van de melk voor mijn koffie verkeerd gaat nog een heel stuk makkelijker. Ook niet onbelangrijk.

Met Zonne bereikte ik het compromis om haar toetjes voortaan zelf te maken op basis van plantaardige yoghurt met daar doorheen wat gepureerd overrijp fruit, dat ik altijd wel in de diepvries heb liggen.

9 gedachten over “D(z)uivels Dilemma op Duurzame Donderdag

 1. Moet momenteel aan de ijzerpillen, dus mag in de ochtend geen zuivel (iig geen calciumrijke). Terwijl ik dus het liefste ontbijt met lekker dikke griekse yoghurt met zelfgemaakte granola en iets van fruit (banaan, aardbeien in de zomer..). Dus best even omschakelen inderdaad! Afgelopen dagen heb ik of een smoothie gemaakt (maar die vullen toch niet zo, vind ik..) of Bircher muesli (wat tegenwoordig overnight oats heet) met havermout in havermelk en dan in de ochtend doe ik er een lepeltje kokosyoghurt bij + fruit.

  Maarre, goed bezig! 😉

  Like

 2. Leuk om te lezen! Ook ik ben al bijna een jaar aan het wikken en wegen… zou zo graag zuivel uit mn leven schrappen maar veel niet-zuivel alternatieven vind ik echt te duur of niet lekker. Kaas eten we nog in bepaalde gerechten maar niet meer op brood (ik tel dat wel als zuivel😉) maar de melk hebben we vervangen door havermelk (toch echt het lekkerste) en yoghurt eet ik nauwelijks nog, met pijn in mn hart, dat wel.

  Like

  1. Wanneer drinken jullie die havermelk?
   Ook die heb ik geprobeerd voor de koffie-verkeerd… vond het maar een bittere nasmaak hebben…

   En dat ’t te duur is… ja ik vind het ook duur. Totdat ik bedacht dat die anderhalve euro per week dus per jaar 75 euro “voor het goede doel” is. Leuke twist en het is ineens oké, haha!

   Like

   1. In Nederland vond ik de ongezoete soya yoghurt prima te eten. Ik zette dan ’s nachts alvast de yoghurt met havermout ‘in de week’ met wat rozijntjes en diepvriesfruit. Een prima ontbijt! In Nieuw Zeeland hebben ze alleen onbetaalbare kokosyoghurt als alternatief, dus eet ik nu havermelk met havermout wat ’s nachts in de koelkast heeft gestaan. Ik vind het lekker en zie mezelf best als een kritische eter 😉

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.