Schema Voor De Praktische Huischfrouwe (M/V)©.

Ik ben niet de ideale huisvrouw en ik heb die ambitie ook helemaal niet. Ons huis is zo nu en dan een beetje rommelig en dat is oké: er hoeven hier géén foto’s gemaakt te worden voor een interieurblad. Toch weet ik nog goed hoe vervelend ik het vond om in ons OuweHuis die plakkerige keukenkastjes schoon te maken omdat ik te lang had gewacht. Daarnaast word ik er ook gewoon blij van om géén tijd kwijt te zijn aan het zoeken van kwijt geraakte spullen. Tenslotte wil ik nooit meer het gevoel hebben dat er zich rommel ophoopt.

Daarom nam ik me voor, toen we een jaar geleden in ons nieuwe huis gingen wonen, om iets meer aandacht te schenken aan de huishoudelijke zaken. En zo geschiedde.

Een praktisch huis is een zegen voor de praktische huischfrouwe© (m/v).

“Niet de ideale huisvrouw” is een nogal rekbaar begrip. Vandaar dat ik mezelf herdefinieerde als “De Praktische Huischfrouwe”©.

Voor efficiënt schoonmaken en opruimen helpt het enorm dat we nu in een veel praktischer huis wonen: een huis met maarliefst twéé van die handige inbouwkasten. De keuken is nog vrij nieuw en behoorlijk praktisch ingericht met geen bovenkastjes die toch maar vies en plakkerig worden door de kookluchten, een goede en handige afzuigkap waarvan alle onderdelen in de vaatwasser kunnen en fijne lades en kasten die de goede afmetingen hebben en handig schoon te maken zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dit huis is gemáákt voor een Praktische Huischfrouwe©.

De Praktische Huischfrouwe© Weet Huishoudelijke Taken Perfect Te Combineren Met Al Het Andere Dat Het Leven Te Bieden Heeft.

Nu ik sinds september vanwege drukte op het werk minder tijd over houd om te lanterfanten, trok ik niet alleen de werkgerelateerde planningen strak; ik ging daarnaast óók maar eens opnieuw naar de huishoudelijke taken kijken. Ik vind het namelijk af en toe best lastig om te bepalen wat genoeg is zonder te gaan overdrijven. Daardoor kon ik soms na een dag lang poetsen en opruimen, tóch het gevoel overhouden dat ik niet genoeg gedaan had terwijl ik op andere dagen dan weer te weinig deed.

Ooit ging ik aan de slag met van die schema’s voor de perfecte huisvrouwen, maar ik bén dus helemaal geen perfecte huisvrouw en het kan me echt geen bál schelen of en hoe de bedden opgemaakt worden. Er zijn zelfs mensen die iedere dág de wc poetsen… Dat is in ons tweepersoonshuishouden echt niet nodig.

Al doende maakte ik het voor mij i.d.e.a.l.e. schema. En na een jaar van heisessies, agile scrums en Deep Democracy processen is het af en presenteer ik het aan u.

Meerdere keren per week taken:

 • ’s Morgens de vaatwasser leeg als die gedraaid heeft, ’s avonds indien nodig het aanrecht even afvegen en de eettafel ontrommelen (let u even op mijn taalgebruik: “Indien Nodig”!!
 • Op maandag en donderdag de vloer van de woonkamer-keuken en gang vegen en de kattenbak leegscheppen of verschonen.
 • Kleding die de volgende dag niet gedragen wordt, gaat meteen de was in of weer terug in de kast.

Wekelijks terugkerende 15 minuten opruim- en schoonmakentaken in steeds een andere ruimte

 • op maandag de was ophangen en kleding opruimen, eens per 2 weken de tuin.
 • op dinsdag de keuken.
 • op woensdag de slaapkamers waarin Zonne in haar eigen kamer aan de slag is.
 • op donderdag de huiskamer en inloopkast.
 • op vrijdag de badkamer en de wc.
 • op zaterdag het hele huis stofzuigen.
 • op zondag niks behalve ’s avonds even de was in de machine doen en die aanzetten

De weekthema’s

Keihard gejat van flylady: weekthema’s waarin ik minimaal vier keer per week (iedere dag vind ik ietsjes te hoog gegrepen en ook niet nodig) gedurende een kwartier extra aandacht geef aan één ruimte.

 • Deze week de keuken: wat lades uitruimen en weer inruimen, doekje erdoor. Oven schoonmaken, koelkast schoonmaken, vriezer ontdooien. Dat soort dingen. Even de platen van de afzuigkap in de vaatwasser gooien.
 • Volgende week is het de badkamer: even een paar keer wat extra schoonschrobben of een kastje of lade opruimen of uitzoeken.
 • En dan hebben we nog een zolderweek, slaapkamersweek, woonkamerweek, zo nu en dan een kledingweek en (in het voorjaar bijvoorbeeld) een tuinweek. De keuken komt wat vaker aan bod dan de rest, die vergt wat meer Teijd en Aendacht.

Nou. Dat is het dan. En vanavond ga ik dus nog even de “LekkerLa” uitruimen, schoonmaken en weer opnieuw inruimen, maar dan netter.

Doei!

16 gedachten over “Schema Voor De Praktische Huischfrouwe (M/V)©.

 1. Tsja, de oplossing is natuurlijk gewoon minimalist worden 😛
  Ik doe op zondag een rondje en vind het dan gezegend.

  Oh. En een glazenwasser voor buiten. Dat helpt echt enorm!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die gaat binnenkort eindelijk weer eens langskomen, dat zal een hoop daglicht opleveren… 😉

   Volgens mij is minimalisme overigens geen oplossing voor gewone huishoudelijke taken als een doekje over je aanrecht halen, de was doen of stofzuigen. En zo nu en dan een kastje uitruimen om er een doekje door te halen, daar ontkom je ook niet aan.

   Samen leven met iemand die ook wat taken oppikt en geen huisdieren misschien wel.

   Like

   1. Ik weiger samen te leven met huisgenoten die niets oppikken. Kinderen krijgen een aangepast programma, incl zang en uitleg.
    Maar volwassenen mogen alleen corvee skippen als ze mijn fietsen repareren (en ik heb er 6,5, dus dat balanceert dan netjes). Net zo goed als ik mag skippen als ik de belasting voor het huishouden doe die week, of als ik na 36 uur werken+10 uur mantelzorg gestrekt lig.

    Geliked door 1 persoon

 2. ik maak eens per week schoon wat vies is (meestal een uurtje of 2-3 voor het hele huis, soms een uurtje meer voor wat extras als ramen of tuin) en ruim elke avond ‘even’ 15-20min op wat een troep is. dit doe ik net voordat ik naar bed ga, en geeft me elke avond een enorm ‘goed gewerkt vandaag’ gevoel 😉
  1 dag per week trilt mijn horloge elke 2 uur om de was door de gaan draaien op zolder en twee avonden per week (na het sporten) plof ik respectievelijk op zolder achter de tv/luisterboek om de was op te vouwen/ruimen en beneden achter de computer om de administratie en alle andere meuk te regelen. de man ruimt elke avond de vaatwasser in, iedereen zet de hele dag zijn eigen meuk in de keuken. iedereen ruimt ook zijn eigen zooi op na het spelen/werken, en iedereen zorgt dat zijn school/gym/sport/muziekspullen op de juiste plek zijn.
  Ik kook elke avond volgens een menuplanning die ik wekelijks maak adhv de inhoud van de groentekrat (niet zelf iets verzinnen maar een toepassing googlen voor wat een ander hier binnengooit is écht veel makkelijker), en op zondagavond en woensdagochtend mealprep ik voor een halve week de ontbijt/lunch/snack dingen (vast rondje dat routinematig kan worden afgedraaid terwijl ik een boek luister of fluttv kijk).
  Volhouden helpt, en af en toe overslaan ook :p

  Geliked door 1 persoon

   1. klinkt als meer werk dan het is hoor… en combineren met luisterboeken of tv werkt voor mij heel goed, voelt het niet als straf (huishouden) maar als geoorloofd toegeven aan je zwakten (passief lezen/fluttv)
    – Lis

    Geliked door 1 persoon

 3. Wij hadden een schema: 1x per week stofzuigde 1 gezinslid. De anderen waren dan nuttigh besigh in anderen ruimten (WC schoonmaken, douche, raam lappen, kattenhoek lappen, koelkast sopje). Het einde viel meestal samen met een algeheel “nu is het schoon genoeg gevoel”.
  Sinds zoonlief weg is, lopen alle schema’s anders en werkt dit niet meer. Dus ik ben ernstig aan de DoD aan het tweaken, de WoW in divers retro perspectief aan het bekijken. Mooi schema heb je, al kan ik weinig jatten, elke dag iets doen vind ik niets. WIP dus.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zo’n soort “schema” hadden wij vroeger, toen ik nog een kind was. Alleen duurde dat dan de hele zaterdagochtend en dan ook nog tot ver na de lunch. Wát een tijdsverspilling…. zeker van een weekend-dag.

   Dan klinkt jouw schema me wel beter in de oren!

   Like

 4. Ben ook géén perfecte huisvrouw. Toch brengt het meer rust als de rommel zich niet tè fel opstapelt. Anderzijds heb ik ook zoiets van: er mag ook nog geleefd worden. Soms moeilijk hé die balans vinden. Graag komen lezen hier.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben hier echt al jaren mee aan het worstelen. En aangezien dat weekmenu na wat vijven en zessen eindelijk naar mijn zin is en me rust & structuur biedt, dacht ik… “toch nog maar eens proberen”….

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.