December feestmaand

Al sinds ik min of meer zelfstandig kan nadenken heb ik een haatliefderelatie met de maand december. Sinterklaas, kerst en oud-en-nieuw, voor mij hoeft het niet persé. Te veel verwachtingen, te veel consumeren, te veel opgelegde gezelligheid. Al jaren zoek ik naar alternatieven maar toch blijft dat altijd een beetje een zoektocht: een compromis tussen “wat hoort”, “wat ik leuk vind” en 100% vluchtgedrag door ad hoc buitenlandreisjes te boeken.
Op zich is dat zoeken ook helemaal niet zo erg natuurlijk en inmiddels is het weer zo ver: het is december. De sint is in het land, de pieten en de discussies ook. Zwarte vrijdag is voorbij, de winkels en pakjesbezorgers beleven hoogtijdagen.

Hoe we dit jaar de feestmaand vieren

Hier in huis is er een mijlpaal behaald: Zonne is ingewijd in “het grote geheim voor grote mensen en kinderen” en weet dat die sint helemaal niet bestaat. Voor haar is dat een einde van een tijdperk waar ze vol spanning en verwachtingen liedjes zong bij de schoen. Die magie is nu voor altijd voorbij en ondanks mijn ambivalente houding over dit feest was dat toch wel even slikken voor mij. Maar gezien de discussies over de pieten en óók omdat ik soms wat onpasselijk kan worden van de overdadige commerciële ellende eromheen, ben ik ergens ook wel erg opgelucht. Ik hoef haar niet langer weg te houden van de ongepast te zwart geschminkte < ik maak mijn zin niet af > en er is ook geen discussie meer over het al dan niet kijken van het sinterklaasjournaal – helaas vaak inclusief de reclames en daarbij horende moeder en dochter dialogen over de noodzakelijkheid van plastic rommel.

… of ben ik nu te cynisch….

In familiekringen heb ik het jongste kind en werd er dus naar mij gekeken voor het nemen van samenkom-initiatieven in de eerste week van december. Nou heb ik best mijn kwaliteiten, maar het organiseren van familiebijeenkomsten is er niet één van. In onze familie ben ik namelijk niet de enige met een eigenzinnige mening, voorkeuren en allergieën en bovendien hebben wij allemaal onze geheel eigen wijze van het ventileren van deze mening. Dan zijn traditionele vieringen waarin een traditie nooit echt ontstaan is, een goede aanleiding tot van alles dat ik graag wil samenvatten met het woordje “GEDOE”.

Ik vier dit jaar dus vooral dat dat niet meer hoeft. We komen wel een keertje op de koffie volgende week. Of andersom. En dan maken we een wandeling met of zonder hond en kletsen we wat. Veel beter. Cadeaus en uitpakfestijnen zijn er niet meer bij. Heerlijk.

Het alternatief van 2019.

Ik heb (weer) een alternatief. In de afgelopen weken bezocht ik regelmatig de kringloopwinkel. Ik kocht er verschillende leuke puzzels van 1.000 stukjes voor één euro per doos en een paar stripboeken à 50 cent per stuk. Er werden zoals ieder jaar wat kindermaillots in de juiste maat gekocht. En – ja hoor, dat óók – er werd een speelgoedwinkel bezocht.

Ook voor mezelf kocht ik één en ander: mijn oude trouwe wakkerwordlampwekker die al tijden alleen maar geluid, maar geen licht meer geeft mocht weleens vervangen worden bijvoorbeeld. Een anti-spetter-deksel wilde ik eigenlijk ook al tijden lang want uiteindelijk scheelt dat een hoop schoonmaken.

En zo ontstond er een berg cadeautjes en hoewel goed over nagedacht, beredeneerd gekocht en soms ook gewoon een noodzakelijk, toch stond die berg me een beetje tegen. Ik vind het aan de lopende band uitpakken van pakjes gewoon niet zo leuk. Ieder cadeautjes is immers met zorg uitgekozen en ingepakt en verdient waardering en aandacht.

Daarom doen we het dit jaar anders. We maken er een adventmaand van. Door wat chocolademunten per stuk in te pakken en lieve gedichtjes toe te voegen kwam ik tot 31 pakjes en de mand met deze cadeautjes staat inmiddels in de woonkamer. Op ieder pakje staat een datum en voor wie het bestemd is. Zo hebben we deze maand iedere dag feest en krijgt ieder pakje de aandacht die het verdient. Zelfs die handige doseerfles voor poffertjesbeslag, een bot voor de hond en de fles balsamicoazijn die ik anders gewoon óók wel gekocht had.

Mindful pakjes uitpakken, dat kan dus tóch!

10 gedachten over “December feestmaand

 1. Commerciële ellende en nu die klaas weg is begint het al net zo erg met kerst. Gezellig samenzijn lijkt minder belangrijk dan pronken met wat er allemaal gekocht en gekregen is. Hebben hier een eigen vorm van invulling en ben daar blij mee.

  Like

 2. Ik gruwel van december feestmaand. En dan ben ik zelf ook nog jarig.
  Voor mijn moeder heb ik Sinterklaas en Kerst erin gehouden. Bij haar (vond ze fijn). Begin vorig jaar is zij overleden. Goede reden om Sinterklaas spontaan af te schaffen.
  Vorig jaar nog wel kerst ‘gevierd’ met Broer en SchoneZus maar gezien het feit dat haar moeder momenteel in een verzorgingstehuis woont, en haar vader daardoor alleen thuis is… vermoed ik dat Kerst dit jaar ook verleden tijd is.
  Tijd voor een eigen invulling. Zonder pakjes. Dat is een ding wat zeker is. Al vind ik de adventkalenderpakjes wel een erg leuk idee.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij vieren wel Sinterklaas (ook al zijn we alle vier volwassen) maar het is geen gigantisch uitpakfestijn. Het komt meestal neer op 3-4 pakjes per persoon. Verder eten we soep en uiteraard sinterklaas-lekkers, en na afloop gaan we allemaal rustig weer naar huis. We genieten van het samen kunnen vieren en elkaar een mooi cadeautje en gedicht kunnen geven.

  Like

 4. rustig denken over wat je wilt en wat (je gevoel zegt dat) je niet wilt, en daarmee een fijn leven maken, wordt steeds makkelijker he? en meer rust levert nog meer nadenk en brainwave momentjes op….
  Tot je op een moment rondkijkt en je afvraagt waarom iedereen zo hard rent in die ratrace. En je rustig doorgaat met genieten van je thee, hond, boek, breiwerk, kind, tuin,……. en aankondigt dat je pensioen op dag X is.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben helemaal fan van pakjesavond. We vieren dat al jaren met mijn ouders en maken surprises met gedichten en natuurlijk wat cadeautjes erbij.
  Jouw idee is ook tof!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een leuk idee, maar dat zijn dan wel dus cadeautjes voor jullie samen – of ook wanneer er dan wel familie komt. ik ben wel nog vrij dol op met name het Sint feest, maar ik ga dus nooit naar verjaardagen van bv mijn nichtjes omdat ik bij familie niet naar binnen kan. Bij ons is het ook te klein om echt familie te ontvangen en dan fatsoenlijk te eten, met kerst zijn we dan ook meestal weg . Dus Sint met soep en broodjes op schoot en dan toch wel verwennerij voor mijn nichtjes, dit jaar in een dobbelspel. Ik bedacht een dobbelspel met vele kleinere cadeaus voor iedereen/ zoals hoort bij dobbelspel en ook op die stapel liggen pakjes met zoekopdrachten voor nichtjes die leidden tot wat echte cadeaus die ze niet meer hoeven weg te geven. Zo wordt het ook niet alleen achter elkaar geven en krijgen ze toch wat dingen die ze graag willen hebben en kan ik erg genieten van het uitpakken. Heel veel uitpak plezier in de maand december.

  Like

 7. Mensch, ik vind het ( en jou) fantastisch!! En voor de rest ben ik het ook met je eens. Omdat wij oud (en der dagen zat……) zijn en onze kinderen ook. (nee, geen kleinkinderen) doen we niet meer mee met het 5 december gedoe. En ik mis het eerlijk gezegd helemaal niet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.