Deze Alleenstaande Moeder Loste In Vijftien Jaar Haar Gehele Hypotheek Af

Ik schreef al eerder over de lage woonlasten die ik heb sinds wij verhuisd zijn: bruto betaal ik nog maar 514 euro per maand aan mijn hypotheekverstrekker. Ooit betaalde ik het drievoudige dus u begrijpt dat ik maandelijks erg blij word van dit nieuwe bedrag. Ik ben er nog niet aan gewend en dat is een goed ding.

De hypotheekrente is laag, maar toch wil ik van die schuld af.

Dat ik nu nog maar zo weinig betaal komt vooral door de lage rente. Daarnaast was het geleende bedrag ook lager dan dat ik nodig had voor mijn oude huis: ons nieuwe huis is goedkoper dan het vorige. Ik doe niet aan leefstijlinflatie.

Ondanks de lage rente en de lage woonlasten, heb ik het plan opgevat om over 15 jaar – liefst eerder – hypotheekvrij te zijn. Hypotheekvrij zijn betekent immers dat ik niet 514, maar nul euro per maand zou betalen aan wonen, wie wil dat nu niet?!. Zelfs als ik het door mij opgebouwde kapitaal niet kan laten renderen tot pensioenleeftijd maar al vóór die tijd nodig heb, is mijn leven door die afwezige woonlasten op alleen een AOW’tje een stuk luxer dan het leven van heel veel andere mensen. Bovendien kan ik altijd nog mijn huis verkopen en dan heb je toch echt weer een hele sok vol geld om te verbrassen over, als oudje.

Soms is niet aflossen gewoon echt een hele prima keuze.

Het rentepercentage op mijn hypotheek is wel gewoon echt erg laag en om die reden koos ik ervoor om een jaar lang andere prioriteiten te stellen. Ik wilde bijvoorbeeld zorgen dat ik voldoende buffer had in privé waardoor ik niet langer ad hoc hoefde te lenen van de bankrekening van mijn bv. Daarnaast gaf ik prioriteit aan beleggen. Door te beleggen kan ik immers gemiddeld tot 10% per jaar aan rendement behalen en door het compounding effect is dat percentage op de lange termijn veel hoger. “Time in tha market” is heel belangrijk en dus heb ik in 2019 een heel groot deel van het geld dat vrijkwam uit de verkoop van het vorige huis geïnvesteerd in beleggingen. In juni berichtte ik al over een mijlpaal: ik ging over de ton aan beleggingen heen en sinds de zomer is dat bedrag nog flink gegroeid. Een mooie extra is dan ook nog de dividendinkomsten uit mijn beleggingen. Daar kunnen we al een maand per jaar van leven.

Het “niks extra aflossen aan de hypotheekschuld” – doel lukte bijna, in 2019. Ik loste €850 af en dat is het laagste jaarbedrag sinds ik in 2012 ontdekte dat aflossen überhaupt een optie was.

Oké, een jaartje weinig aflossen, prima, maar nu?

Het jaar is om en vanaf 2020 wil ik dus wél gaan aflossen. “All in” op beleggen was leuk voor een jaartje, maar nu is het wel klaar en wil ik me op meer peilers richten. Aflossen dus.

Dat aflossen kan ik op meerdere manieren vormgeven. Zo zou ik bijvoorbeeld jaarlijks een vast bedrag kunnen aflossen. Dat is de “gestaag en zeker” methode. Heel goed en prima maar het past niet zo goed bij mijn persoonlijkheid en ook niet bij mijn fluctuerende inkomen, ik wil óók ruimte voor adhoccerigheid. Ook zou ik voor de sneeuwbalmethode kunnen kiezen, waarbij ik maandelijks het door een eerdere aflossing bespaarde bedrag extra aflos. Heel leuk, motiverend en doeltreffend, maar eerlijk gezegd vind ik het ook wel weer gedoe om dat dan iedere maand uit te moeten rekenen.

In 2020 ga ik daarom maar een simpele start maken met dat hypotheekvrijdoel voor 2034. Ik heb besloten om mijn vaste maandbedrag van 514 te verhogen naar 714 euro. Zo los ik dus maandelijks 200 euro extra af. Met de annuïtaire aflossingen erbij zal ik in 2020 ongeveer 5.000 euro van mijn hypotheeklening aflossen. Bovendien wil ik, wanneer mijn winst in bepaalde maanden boven een x bedrag uitkomt, deze winst afromen door een ad hoc extra aflossing. Zo kan het totaal afgeloste bedrag in 2020 nog wat oplopen maar ik wil het niet te gek maken: beleggen is voor mij nog altijd een hele belangrijke peiler en dat verandert niet, in 2020.

En voor de verdere toekomst?

Ik vind het eigenlijk wel een prima idee om mijn woonlasten tussen de 700 en 725 euro per maand te houden. Zo gaat er dus vanzelf tóch een sneeuwbal rollen.

Ja die hypotheekschuld is echt wel weg, over vijftien jaar. En misschien wel eerder.

12 gedachten over “Deze Alleenstaande Moeder Loste In Vijftien Jaar Haar Gehele Hypotheek Af

 1. Ik heb een hypotheek 50% spaar, 50% aflossingsvrij. Van die laatste heb ik, binnen acht jaar, al de helft afgelost. Zonder de aankomende verbouwing was dat een hoger percentage geweest. maar ja, die badkamer moet echt vervangen worden, net als de keuken. Daarna ga ik weer verder met hypotheek aflossen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed bezig!! Dat betekent dus dat zelfs als je niet zou aflossen, je aan het einde van de looptijd nog maar een kwart van de oorspronkelijke lening zou overhouden. Lekker hoor!

   Heb je ook al eens over een extra inleg in de spaarhypotheek nagedacht? Dat kan namelijk behoorlijk lucratief zijn.

   Like

 2. Leuk om te lezen. Afgelopen 2 jaar heb ik fanatiek afgelost en heb nog 23000 te gaan op een aflossingsvrije lening. De rente is op dit leningdeel erg laag maar toch blijf ik aflossen omdat ik nog niet durf te beleggen. Misschien dat ik in 2020 voorzichtig ga beginnen met beleggen of eerst dit leningdeel aflossen en dan beleggen.. of beide een beetje. Ik blijf het lastig vinden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn tip: begin gewoon met beleggen met een redelijk klein bedrag en zie dat als je “cursusgeld beleggen”. Bijvoorbeeld een bedrag van 500 euro in één keer en vervolgens extra inleg van 100 euro per maand. Per maand kun je besluiten je cursus af te sluiten of nog een maandje te verlengen. Ook kun je besluiten om de cursus een maand of drie stil te zetten om hem vervolgens weer op te pakken.

   Wie weet houd je wel geld aan die cursus over, misschien wel meer dat dat ‘ie kostte…. 😉

   Like

 3. Leuk om te lezen! En lekker dat je een flinke berg aan beleggingen hebt, dan kan de komende tijd mooi gaan renderen! 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.