Ik ben goed genoeg

Ik ben een type mens dat zichzelf behoorlijk veel doelen kan opleggen in verschillende deelgebieden van mijn leven. Soms zoek ik naar duurzame verdiepingen of verbeteringen van mijn leven; zo legde ik in de afgelopen weken mijn lat wat hoger qua eco-keuzes, en vervolmaakte ik mijn geweldige huishoudschema. En dan wilde ik ook nog geen goudvisleven dus kwam er een cursus en beleefden we avonturen.

Moederdoelen, werkdoelen, financiële doelen, overige doelen…. doelen doelen doelen…

Ik was in de afgelopen maand nogal druk met “moederdoelen”. Later is allang begonnen, immers. Ik heb niet gekozen voor een kind om haar amper te zien. Dus kwam er kwaliteittijd, vrijwilligen op school, lachen stoeien spelen voorlezen knutselen. En dat is een korte samenvatting.

Een korte samenvatting van de werkdoelen: projecten afronden, projecten opstarten, netwerken, overleggen, regelen, denken, rekenen, schrijven, adviseren, factureren. Maal zeven projecten want sommigen werden afgerond en andere kwamen daarbij. Zoveel nieuwe aanvragen kwamen erbij dat ik nu al voldoende opdrachten heb voor een prima omzet in 2020. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Het lijkt haast op inkomenszekerheid, veel gekker moet het niet worden….

En dan financiële doelen: extra investeren in beleggen, een maandelijkse extra aflossing van de hypotheekschuld regelen, inkomstenbuffer opbouwen, uitgaven bijhouden, buffer voor nooduitgaven opbouwen. Je kunt er maar druk mee zijn…

Ik deed in de afgelopen maanden dus die taalcursus. Ik hernieuwde het contact met een aantal licht verwaarloosde vriendinnen. Ik maakte de tuin “winterklaar” en verstopte met veel voorpret 80 voorjaarsbollen in de grond. Ik ging in gesprek met een deskundige over het extra isoleren van ons huis en in de tussentijd werd er een tochtgordijn opgehangen in de gang, met een enorme winst in comfort. We bleven kort douchen want het milieu. Ik bleef op mijn uitgaven letten.

Nooit genoeg!!

Nou dat soort dingen dus. Ik was een druk baasje en ondanks alles dat ik deed, voelde het tóch niet als genoeg. Donderdag bijvoorbeeld: een spoed-zakelijke afspraak, dus stond ik een half uurtje vroeger op om éérst met Pippa te gaan wandelen voordat ik het ontbijt maakte voor Zonne en mezelf. Om vervolgens om kwart over acht in de auto te stappen en naar de Achterhoek te rijden. Een prachtige rit trouwens, maar dat terzijde. En die afspraak in de Achterhoek liep maarliefst een uur uit. Ik hoorde mezelf aan het einde van het gesprek beloven om maandagochtend iets aan te leveren terwijl er nog genoeg andere taken op mijn wachtten. Vervolgens had ik tijdens de rit naar huis een telefoontje van een trouwe klant voor een grote klus in februari – maart. Thuis aangekomen een telefonisch overleg, dat liep óók al uit en daardoor kwamen een paar huishoudelijke klussen in het gedrang want het werk en Zonne gaan altijd voor.

Ja hallo… ik ben maar gewoon een vrouw, ik heb geen superpowers!

Dingen lopen nu eenmaal uit en dat gebeurt al 20 jaar. Dat is ook niet persé een probleem. Het is echter wél een probleem dat ik dan vervolgens vind dat ik ’s avonds niet alleen die werk-klus moet afmaken – dát is vrij normaal en dat kan ook gewoon – maar eigenlijk ook nog die extra huishoudklusjes. Terwijl ons huis echt niet vies is of zo.

Toen ik daar afgelopen zaterdag over nadacht, tijdens het stofzuigen, ging er een lampje aan. Misschien moet ik eens effe niet zo streng zijn voor mezelf. Het gaat gewoon keigoed in ons leven, óók als ik die teugels wat laat vieren.

Daarom had ik vandaag gewoon vrij. Ik ruimde de vaatwasser uit, veegde het aanrecht af, ging met Pippa lopen, kletste en speelde een tijdje met Zonne en toen keek ik naar het schaatsen in Nagano. En dat mocht ik gewoon van mezelf.

Wij zijn allemaal maar gewone mensen die soms ons best doen en soms ook niet. En dat is prima. Ook niet je best doen of een lui dagje hebben is prima. Ik ben goed genoeg. Mijn leven is goed genoeg.

10 gedachten over “Ik ben goed genoeg

 1. Naar mijn mening is het ook een illusie om te denken dat er een perfecte balans bestaat die je kunt bereiken, ook al hoor je er wel overal over. Je leven verloopt ook nooit gelijkmatig, er zijn tijden dat je het druk hebt en tijden dat het rustiger is. Hierop zul je je routines en de eisen aan jezelf toch weer moeten aanpassen. Volgens mij doe je dat heel goed!

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed dat je beseft dat het leven niet alleen uit doelen kan bestaan… De boog kan niet altijd gespannen zijn, en een deadline is leuk, maar het moet wel leuk blijven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je energie en tijdsbudget stellen zeker grenzen! Blijft lastige balans, maar je retroot vaak genoeg om het heen en weer waggelen gewoon goed te doen. Komt goed dus.
  (en dat andere moeders hun jeans en washanden strijken, en daar stress van krijgen, is hun keuze)

  Geliked door 1 persoon

 4. Je bent op de goede weg, want zoals ik het lees is het voor jou nooit goed genoeg en als die kanteling er is leef je in het juiste tempo.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jeetje, het klinkt mij alsof je het super druk hebt gehad de laatste tijd… maar dat zegt dan weer vooral veel over wat ik als ‘genoeg’ doen vind, dus ik hou snel mn klep 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.