Midwinterdagdroom

Hallo zon

Vandaag is het 22 december. Een bijzondere dag, het is namelijk de kortste dag van het jaar. We hebben maarliefst één seconde minder daglicht dan gisteren en morgen komen er alweer vijf seconden bij.
Dat de dagen na vandaag weer lengen wil niet zeggen dat het eerder licht wordt. Integendeel: over een week komt de zon twee minuten later op dan vandaag. Wel is er dan aan het einde van de middag vijf minuten daglicht bijgekomen. Dat is toch weer mooi meegenomen.

Net zoals ieder jaar zette ik ook dit jaar weer een “daglicht-app” op mijn telefoon. Het is fijn om te kunnen zien dat die dagen weer langzaam langer worden; het doet me verlangen naar lange zomeravonden met een wijntje en een klein vuurtje. Al dan niet met een schaaltje olijven erbij.

Winterweer vind ik niet persé vervelend en waar ik vroeger een broertje dood aan sneeuw had, is dat tegenwoordig ook meer dan welkom. Daar horen immers vaak stralend blauwe luchten bij. Ik vind het ook heel erg leuk om samen met Zonne en Pippa in de sneeuw te spelen. Misschien spannen we Pippa wel voor de slee, als het zover komt tenminste.

Vroeger kon ik wel echt somber worden van de donkerte. Inmiddels weet ik dat dat helemaal niet kwam door de donkerte, maar ik gewoon niet persé positieve associaties had met de kerst en de periode daaromheen. Sinds ik andere keuzes maak over hoe we die periode doorbrengen en ik daardoor een schat aan mooie winterherinneringen opgebouwd heb, ben ik daar anders over gaan denken. Inmiddels is er ook meer balans tussen wat moet/hoort en wat mag/niet hoeft tijdens die feestdagen.

En dan is eens die winter een stuk minder somber.

2 gedachten over “Midwinterdagdroom

  1. Ik vind kou helemaal niet erg. En houd, net als jij, van strakblauwe luchten met sneeuw op de grond. Maar regen of ijzel en zo, bah!
    En stiekem ben ik ook blij als de sneeuw netjes in het weekend er ligt en voor de maandag weer verdwenen is. dan hebben veel mensen er veel minder last van.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.