Wat er van mijn voornemens en doelen terecht kwam in 2019.

Het is de laatste dag van het jaar en wij zijn in Berlijn. Het is fijn om er weer even helemaal uit te zijn. Ik vind dat we het verdiend hebben. Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt. Of best hard, dan. Voor een lid van de deeltijdprinsessenclub dan….

Ik ben dol op voornemens en doelen. Voor mij staan ze symbool voor ontwikkeling; zowel de doelen die ik wél, als de doelen die ik niet haalde. Niet gehaalde doelen hoeven niet persé te betekenen dat je mislukt, vind ik. Ze kunnen ook aangeven dat je in de loop van de tijd nieuwe inzichten of andere prioriteiten gekregen hebt en daar is niets mis mee.

Dat gezegd hebbende kijk ik op deze dag van het jaar terug op wat ik bereikt heb. Hier komen ze:

Financiële doelen: op weg naar financiële vrijheid.

In 2018 verkocht ik mijn dure huis en kocht ik er een goedkoper huis voor terug. Ook al vanwege een veel lagere rente en omdat ik in de jaren ervoor veel afloste op mijn hypotheekschuld, reduceerde ik daardoor mijn vaste woonlasten tot eenderde van wat ze in 2012 waren. Dat voelde fantastisch.

In 2019 wilde ik mijn financiën wat overzichtelijker maken door niet langer ad hoc geld van BV naar zakelijk naar privé en vice versa over te hevelen, maar mezelf een vast maandsalaris uit te betalen. Van dit salaris zou ik dan in privé een buffertje opbouwen voor onverwachte uitgaven waardoor die adhoccerigheid niet meer nodig zou zijn. Ook ging ik experimenteren met doelsparen: ik legde van dat salaris maandelijks een bedrag opzij voor vakanties.
Het geld dat op mijn zakelijke rekeningen zou “achterblijven” wilde ik niet alleen gebruiken om mijn zakelijke kosten te betalen, maar ook reserveren voor de inkomstenbelasting.

Wanneer er vervolgens geld over zou blijven, zou ik mezelf in tijden waarin ik weinig werk had gewoon dat salaris kunnen blijven uitbetalen. Et voila…. de inkomstenbuffer.

Al deze plannen voerde ik uit en mede dankzij de drukke laatste maanden heb ik nu een reserve opgebouwd waaruit ik mezelf gedurende acht maanden een maandsalaris kan uitkeren. Gezien de nog lopende opdrachten en te factureren bedragen, wordt die inkomstenbuffer alleen maar hoger in de komende zes maanden.

Door deze nieuwe inkomstenbuffer hoef ik in in slappe tijden niet langer geld te lenen van mijn BV. In 2019 kon ik daardoor 60.000 euro van mijn BV-spaarrekening (geld dat vrijkwam na de huizenverkoop) investeren in beleggingen zonder dat dat voelde als een risico. Deze beleggingen zijn bestemd voor mijn pensioen na mijn 65e.

Om alle bovenstaande doelen te bereiken nam ik me voor om een jaar lang niets af te lossen op mijn hypotheeklening en daarnaast alleen maar te investeren in beleggingen (in privé) wanneer dat ècht kon.

Naast het opbouwen van buffers loste ik toch nog een beetje extra af op mijn hypotheek, het nietaflossendoel bereikte ik dus niet. Ook kon ik nog een substantieel bedrag investeren in beleggingen in privé. Ja. 2019 was een prima jaar.

Eindstand 2019:

  • Een buffer van 6.000 voor onverwachtse uitgaven.
  • Een vakantiespaarpotje van 2.000 euro na aftrek van de uitgaven in Berlijn.
  • Een inkomstenbuffer die goed is voor 8 maanden zonder inkomen uit werk.
  • 60.000 euro aan BV-geld overgeheveld van een spaarrekening naar beleggen.
  • Hypotheekschuld is 3.000 euro afgenomen aan annuïtaire aflossingen plus een klein beetje extra aflossingen.
  • Door een combinatie van extra investeringen, dividenden plus een rendement van 24%, zijn mijn privé beleggingen meer dan verdubbeld in waarde.
  • Mijn totale vermogen (inclusief het vermogen in BV) is met 38% gegroeid.

Kortom, qua financiën ben ik dik tevreden.

Wonen in het nieuwe huis: wat waren de plannen en wat is ervan terecht gekomen?

Op 1 november kocht ik ons nieuwe huis in OnsDorp en in de laatste twee maanden van het vorige jaar was ik druk met uitpakken en inrichten. Ik zag en zie dat als een proces: het hoefde niet in één keer af. We woonden al na een maand niet meer tussen de dozen en in januari, nadat een nieuw toilet werd geïnstalleerd, was “de basis af”. In februari volgde onverwachts een nieuwe ketel. Vervolgens nam ik me voor om maandelijks wat tijd en/of geld te investeren in ons huis zodat het steeds ons eigen plekje zou worden.

De tuin was, mild uitgedrukt, een leeg canvas. De schutting was, mild uitgedrukt, wankel. Die tuin werd een prioriteit en in het voorjaar ben ik enthousiast aan de slag gegaan met voorzaaien en opkweken van planten en groenten. Daar heb ik veel plezier aan beleefd. In de zomer was onze tuin een ware bloemen- en groentenzee en tot oktober oogstte ik mijn eigen tomaten. We hadden frambozen, aardbeien, druiven (van de buren), snijbiet, prei en bietjes en heel veel kruiden. Niet voldoende om zelfvoorzienend te zijn maar dat was ik ook helemaal niet van plan. Het was voldoende om leuk te blijven, ik heb genoten van alle momenten dat ik in de tuin bezig was geweest en het niet voelde als een gebed zonder einde, zoals in onze vorige tuin van 400 vierkante meter en overal woekerende hop.

Wat betreft het gezelliger maken van het huis gebeurde er ook wel wat, maar niet helemaal in het gestage tempo dat ik voor ogen had. Ik was van plan om maandelijks toch wel echt een verschil te maken en dat lukte zo om de maand. Ons huis is al heel gezellig, maar er zijn nog best veel dingen die ik voor ogen heb om er nog meer van te maken. Wordt gewoon voortgezet in 2020, dus!

De zakelijke doelen.

Ik wilde een nieuwe website en dankzij lieve hulp kwam dat ervan. Ik wilde meer diensten bieden, meer kansen creëren en meer omzet. Ook dat lukte, hoewel het voelde alsof de kansen me in de schoot geworpen werden. Veel van de ideeën voor andere diensten bleven ideeën. En dat is een luxeprobleem want mijn omzet was prima in 2019 en ook de komende maanden zien er prima uit. We zien wel, dus. Qua werk liggen mijn ambities al jaren bij het blijven verbeteren van waar ik al goed in ben. Ik heb geen omzetdoelen, mijn doelen liggen in het creëren van zo veel mogelijk meerwaarde.

Mijn persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling zal voor mij altijd wel een thema blijven. Ik vind mezelf nooit “af”, altijd is er ergens die onrust om te blijven ontwikkelen, ontdekken, avonturen te beleven en te groeien als mens. Ook in 2019 was dat het geval. Ik nam mezelf daarom voor om een cursus te gaan doen en die deed ik. Ik deed zelfs twéé cursussen en die leverden me meer vaardigheden op voor zowel werk als privé.
Ook in 2020 ga ik aan de slag met een HBO-module sportmanagement. Ik heb inmiddels serieuze(re) plannen voor een vrijwilligersfunctie met behoorlijk wat inhoud, namelijk.

Daarnaast had ik ook wat andere, minder ambitieuze doelen. Het wekelijks sporten ging soms goed en soms wat minder. Het meer onder de mensen komen idem. Ook schonk ik meer aandacht aan mijn vriendschappen en soms ook weer eventjes niet. Ik deed meer dan mijn portie vrijwilligerswerk op school en daar genoot ik van. Ik ruimde zwerfvuil op. We deden leuke dingen. Ik hield de flexitarische levensstijl vast, ging aan de slag met afvalpreventie en een optimalere dagroutine. Ik viel in het voorjaar die kilo’s af. Ik bakte wafels en poffertjes. Ik zong liedjes, ik genoot van mijn meissie.

De doelen die doelen bleven of uit het oog verdwenen.

Er kwam geen nieuwe badkamer. Er kwam geen nieuwe schutting. Ik hield geen sport-trainingsschema vol. Ik kwam in het najaar weer wat kilo’s aan maar minder dan dat er in het voorjaar af gingen dus dat was eigenlijk niet zo erg. Die me-time bleef ver weg. Vaste vrije avond vergeet het maar. Ik maakte zoals altijd te veel plannen en stelde te veel doelen waardoor ik in een spagaat kwam en weer tegen mezelf moest zeggen dat ik goed genoeg was. Ik werd niet die supervrouw die alles onder controle heeft en dat was maar goed ook eigenlijk.

Nou dat dus.

En in 2020 komen er gewoon weer opnieuw doelen en voornemens. Sommigen zullen nieuw zijn, anderen gaan in de herkansing. En zo blijft mijn leven in beweging. De goede kant op. Van meer dan goed genoeg naar nog beter. Ik ben een Tevreden Mensch.

Een gedachte over “Wat er van mijn voornemens en doelen terecht kwam in 2019.

Reacties zijn gesloten.