2020, start van een nieuw decennium

Er is niet alleen een nieuw jaar maar ook een nieuw decennium aangebroken en dat voelt goed. Niet dat het afgelopen decennium zo afschuwelijk was hoor: integendeel. Ik heb in de afgelopen tien jaar belangrijke levenslessen geleerd. Ik heb geleerd om meer balans te vinden tussen werk en privé. Ik heb ook (eindelijk) geleerd hoe ik richting aan mijn leven kan geven, hoe ik aan het roer van mijn eigen leven kan staan. Dat heeft me veel gebracht: een dochter; werk dat bij me past en dat me gelukkig maakt; prachtige momenten; mooie avonturen en een solide financiële basis.

Nu is het 2020 en mijn leven heeft er eigenlijk nog nooit zo mooi uitgezien. Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn!

Goede voornemens – wilde plannen?

Zoals altijd heb ik ook voor dit jaar, voor 2020, weer voornemens, doelen en plannen maar in tegenstelling tot de eerdere jaren (2019 2018 2017 2016(1) 2016(2) 2015) wil ik nu toch echt definitief de nadruk niet meer op financiële doelen leggen. Mijn financiële basis is op orde en ondanks de onzekerheid die altijd aan het ZZP’schap kleeft lijkt het erop dat ik die basis de komende tijd gewoon kan blijven uitbouwen waardoor die financiële vrijheid die ik nu al ervaar, alleen maar zal groeien.

Tijd voor een shift in de focus, dus. Ik leef immers niet om geld te tellen.

Genieten van wat ik heb, een verschil maken en zelfonplooiing.

 • Doel 1: een plan maken voor het optimaliseren van mijn huis.
  Wij wonen prima, ons woonplezier is na de verhuizing in 2018 veel groter dan dat het ooit was in ons vorige huis. Toch heb ik nog heel veel vage en wat minder vage plannen over om dat woonplezier nog groter te maken. Zo komt er ooit een nieuwe badkamer. Ik wil “iets” met isoleren. De afwerking van de zolder is behoorlijk belabberd en daar wil ik ook iets mee. De voortuin bestaat nog uit kale tegels en dat past helemaal niet bij me. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Ik vind het lastig om keuzes te maken tussen alle vage plannen en om die reden wil ik ze allemaal concreet maken, tot een kostenplaatje aan toe. Zo kan ik vanaf q2 (eerst nog even doorsparen) keuzes maken om ons huis steeds weer een beetje fijner te maken.Àlle plannen uitvoeren is een meerjarenplan en misschien dat sommige plannen na het concretiseren doorgestreept worden. Maar even een lijst met afwegingen, kosten en prioriteiten is wel handig. En dan in de loop van het jaar aan de slag. Met de tuin. Of toch dat isoleerplan.
 • Doel 2: een cursus die me de vaardigheden geeft om mijn werk beter te doen maar óók een leuke vrijwilligersbaan op te pakken.
  Ik roep al tijden dat ik graag vrijwilligerswerk zou doen waarmee ik een verschil kon maken. Na veel zelfonderzoek heb ik daarom bedacht dat mijn ikagai (waar ik van houd, waar ik goed in ben, wat de wereld nodig heeft èn waar ik voor betaald word / wil worden) ligt in het maken van strategisch beleid. Eigenlijk doe ik dat al en zelfs de branche waarin ik actief ben, namelijk kleine overheden, past goed bij me. Min of meer per ongeluk ben ik eigenlijk in het goede beroep beland en bedien ik ook nog eens de goede branche, dak u karma.
  Maar ik wil me (nog) verder bekwamen en ook wil ik als vrijwilliger actief worden in mijn sport als beleidsmaker / bestuurder. Ik houd niet van half werk. Daarom leek het me een goed idee om een opleiding te gaan doen die me helpt mijn huidige werk beter uit te voeren en daarnaast deuren te openen voor die vrijwilligersbaan die ik voor mezelf aan het creëren ben. In december schreef ik me dus in voor een sportgerelateerde beleidsopleiding van een half jaar. Die gaat binnenkort van start. Ik heb daar heel veel zin in!
 • Doel 3: leuke dingen doen.
  Gisteren kwamen we terug van een hele leuke stedentrip naar Berlijn. We doen al leuke dingen maar hoe meer leuke dingen hoe beter. Daarom heb ik ook voor dit jaar weer dit doel: leuke dingen blijven doen! Concreet ben ik van plan om voor ieder kwartaal een korte emmerlijst te maken met Zonne en al die leuke dingen echt in te plannen. Morgen maken we de lijst voor de eerste paar maanden!
 • Doel 4: iets met geld.
  Ja, dus toch. Geld blijft belangrijk. Onlangs rekende ik uit dat Deze Alleenstaande Moeder en Deeltijdprinses Over Tien Jaar Financieel Onafhankelijk Kan Zijn. Dat zou zelfs flink wat eerder kunnen, maar in tegenstelling tot sommige FIRE-adepten is mijn leven al lang begonnen en zie ik het niet zitten om voltijds te werken en mijn kind niet te zien opgroeien. Daar is ze veel te leuk voor. Later is allang begonnen. Ik doe het dus kalm aan met die financiële doelstellingen, hoewel ik ook wel besef dat heel veel mensen nog steeds van hun stoel vallen als ze zouden weten hoe veel geld deze deeltijdprinses wel niet opzij kan zetten voor het investeren in beleggingen en aflossen van de hypotheek. Daarom noem ik geen bedragen meer. Maar nu ik mijn buffers op orde heb ga ik wel weer op volle kracht aan de slag met aflossen en beleggen: 50% aflossen en 50% beleggen. En een beetje sparen voor die huisplannen, dat ook.
 • Doel 5: iets met duurzaamheid.
  Ik kwam in de afgelopen weken regelmatig in een discussie terecht over verantwoordelijkheid nemen over de milieucrisis. Mensen beweerden bijvoorbeeld dat “De Nieuwe Generatie Het Vast Wel Kan Oplossen”. Ik merkte hoe kwaad ik daarvan werd. Officieel ben ik als kind van de jaren ’70 geen babyboomer. Maar in de nieuwe definitie die ik onlangs las zouden alle mensen die vroeger soort van progressief praatten maar inmiddels een vast contract hebben en zich druk maken over de hypotheekrenteaftrek en de vermogensrendementsbelasting een boomer kunnen zijn. En daar pas ik voor. Boomers zijn volgens de nieuwe definitie blijkbaar mensen die vast zitten in hun consumeergedrag en hun gebrek aan maatschappelijke engagement goed proberen te praten door in een fiscaal voordelige elektrische auto te rijden en daarnaast gesubsidieerde zonnepanelen op hun dak te leggen waardoor ze op de lange duur financieel voordeliger uit zijn. Het zijn mensen die door geld, status en bezit gedreven zijn maar dat verstoppen onder het mom van milieurendement en vervolgens vinden dat ze vanwege die zonnepanelen prima even op vakantie kunnen met het vliegtuig. Een keer of wat per jaar, liefst. En die boomers kunnen dus ook twintigers en dertigers zijn.
  Nou: zo-iemand wil ik dus nooit worden: iemand die duurzaam lult maar het ondertussen breed laat hangen en de schouders ophaalt over het eigen niet-duurzame gedrag.
  Dus ging ik met de trein naar Berlijn in plaats van met het vliegtuig naar Cuba.
  Ik sluit voor de toekomst vliegreizen niet uit, integendeel: ik wil met Zonne de wereld veroveren zo lang ze nog met me mee wil. Maar dat hoeft niet ieder jaar. En ondertussen gaan we bij een eerstvolgende demonstratie vóór een beter milieu meedoen. Wij volwassenen zouden dat namelijk niet aan kinderen over moeten laten, we zouden ons moeten laten inspireren en ze ondersteunen. Dat wil ik dit jaar gaan doen. En ook kleine stapjes blijven nemen richting vega(n), afvalloos en consuminderen. Op mijn eigen manier. Wat die manier ook moge zijn. Wordt vervolgd dus!
 • Doel 6: iets met vrienden en buren.
  Als kind verhuisde ik gemiddeld eens in de twee jaar en wellicht is dat een reden dat ik er niet erg goed ben in vriendschappen onderhouden. In de laatste jaren is dat iets beter geworden en ook in de komende jaren, te beginnen met 2020, wil ik hieraan aandacht blijven geven. Voor het komende jaar heb ik hierin een aantal concrete doelen bedacht: een keertje een buurtfeest organiseren bijvoorbeeld. Een hondenwandelgroepje concretiseren voor dat éne uurtje in de week. Zo eens in de zoveel tijd afspreken met vriendinnen, bijvoorbeeld in de komende tijd eens bij ons thuis en dan een kaasfondue.
 • Doel 7: iets met feminisme.
  Omdat de emancipatie nog lang niet af is en het blijkbaar nodig is om dat te blijven herhalen.

Ja. Het belooft een mooi jaar te worden en een nog mooier decennium.

8 gedachten over “2020, start van een nieuw decennium

 1. qua isoleerplannen zou ik parisproofplan aanbevelen van Lars Boelen. Niet goedkoop, wel het echte goede plan dat je in je eigen tempo kan uitvoeren. Je kan het ook met meerdere eigenaren “bestellen” en laten uitvoeren, dat drukt de kosten aanzienlijk…..

  Like

 2. Dat zijn mooie plannen! Ik wil die iets met isoleren en meer doen met de zolder combineren door na het plaatsen van een dakraam de boel te isoleren en af te werken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.