Een ZZP’er met salaris

Sinds begin vorig jaar ontvang ik salaris, nét zoals mensen die in loondienst zijn. Ik schreef daar hier al weleens over.

De hoogte bepaal ik natuurlijk zelf. Mijn salaris is voldoende om goed van te leven: alle vaste en variabele kosten zijn ermee gedekt. Vervolgens blijft er voldoende geld over om flink te investeren in financiële onafhankelijkheid en te sparen voor vakanties en grote uitgaven, zoals bijvoorbeeld isoleren of een nieuwe badkamer (ooit…).

Een verhaaltje uit de oude doos…

Vroeger, toen we nog rente kregen op ons spaargeld, maakte ik er een gewoonte van om alle inkomsten die binnenkwamen op mijn zakelijke rekening, meteen over te maken naar mijn privé spaarrekening. Als je dan eens per drie maanden BTW hoeft te betalen dan kun je best wat geld verdienen met het parkeren van je omzet in privé. Wanneer en dan een zakelijke factuur binnenkwam, boekte ik geld terug. Privé uitgaven werden vanzelfsprekend betaald uit mijn privé betaalrekening, deze vulde ik gewoon zo nu en dan aan. Ook dát ging prima, maar het nadeel ervan was dan wel weer dat ik op een soort nullijn leefde. Bij veel geld op de spaarrekening loste ik gewoon even een flinke som op mijn hypotheeklening af. Als er dan een nieuwe opdracht binnenkwam waarvoor ik wat zaken moest voorfinancieren dan ging een geplande vakantie gewoon maar even niet door tot een andere opdracht betaald werd. Zo leefde ik en dat was prima. Er is een tijd geweest dat er maandelijks véél geld uitging – bedenk maar eens wat een kantoor van 200 vierkante meter plus 20 man personeel kan kosten – en nog meer geld in kwam, en ondanks dat het soms wel wat kunst- en vliegwerk behoefde, kwam het altijd wel weer goed.

Ook toen ik terug ging van BV naar ZZP bleef ik vrolijk geld overmaken van zakelijk naar privé. En als het nodig was, leende ik vrolijk wat geld van de BV en betaalde dat dan een maand later weer terug. Ik hield alle overschrijvingen keurig bij, geen centje pijn.

Toch maar een buffer.

Maar nu was ik dus toch maar eens op het idee gekomen om die BV-pot – die na mijn huizenverkoop ook nog eens behoorlijk gespekt was – om te zetten in beleggingen. Er wordt immers geen rente meer verdiend met geld in een spaarrekening en deze pot is bedoeld als aanvulling op een AOW.

Dus moest daar die buffer komen in privé en ik besloot het helemaal anders te gaan doen: eens per maand een vast bedrag van zakelijk naar privé en wat er overblijft in een zakelijke spaarrekening. Zo ontstond mijn zogenaamde “inkomstenbuffer”.

En hoe voelt dat nou, een salaris?

Ik heb niet heel lang fulltime in loondienst gewerkt en mijn laatste echte salaris ontving ik ergens in 2003. Dat is al een tijdje geleden dus. Vanzelfsprekend besef ik heel goed dat die maandelijkse overschrijving een nepsalaris is en ik met een paar drukken op de knop wat extra kan overmaken of juist weer moet inleveren. Maar toch heb ik in dit jaar wel wat meer begrip gekregen voor werknemers. Ik begrijp bijvoorbeeld de regelmaat van het gekneuter over hoe hoog de VWRL staat (vandaag blijkbaar weer wat lager….); een maandelijks terugkerend fenomeen in de slackgroep. Dat gebeurt altijd in de laatste week van de maand, logisch natuurlijk maar dat verband had ik dus nog niet gelegd.

En inmiddels kan ik zelfs meepraten over salarisverhoging. Komt ‘ie:

Ik heb deze maand méér salaris ontvangen, hoera! Mijn maandsalaris ging 4,6% omhoog. Het is salaris inclusief vakantietoeslag en eindejaarsbonus, deze wordt niet uitgekeerd maar maandelijks verrekend. En het is ook een nettosalaris, want de belastingen worden betaald uit mijn zakelijke buffer.

Mijn salarisverhoging en een beetje meer stop ik in de maandelijkse extra afbetaling van mijn hypotheekrente. Voor mij dit jaar dus géén leefstijlinflatie, sterker nog: ik houd minder vrij te besteden inkomen over door deze vrijwillige ophoging van mijn vaste maandlasten. Maar ik was sowieso al niet van plan om toffe gadgets te kopen, de ketel verving ik vorig jaar al, de wasmachine is nog vrij nieuw en de auto doet het ook nog gewoon. Dat gaat we goed komen dus.

Alleen de BTW over q4 van 2019. Die doet even pijn… Maar sommige pijn is best lekker…. zei deze ondernemer die stiekem gewoon helemaal geen salaris ontvangt, maar wel omzet draait waarover BTW betaald moet worden….

4 gedachten over “Een ZZP’er met salaris

Reacties zijn gesloten.