De duurste tijd van het jaar

Vaak wordt gezegd dat december de duurste maand van het jaar is vanwege de feestdagen. Voor mij geldt dat niet. De hoogste kosten heb ik juist in het eerste kwartaal. Januari is voor mij de maand van de hoge rekeningen: zorgverzekering, inkomstenbelasting, bijdrage zorgverzekeringswet en de BTW. Alles bij mekaar lopen die bedragen behoorlijk op.

Blauwe enveloppen, altijd feest……

Gespreid betalen of niet?

Op de BTW – die ik natuurlijk altijd gewoon meteen apart zet – na kan ik ervoor kiezen om de rekeningen in maandelijkse termijnen te betalen, verspreid over het jaar heen en tot een paar jaar geleden maakte ik dankbaar gebruik van die mogelijkheid. Wanneer je geen spaargeld hebt is het spreiden van rekeningen van meer dan 100 euro een nobrainer.

Toch valt er ook wat voor te zeggen om deze rekeningen gewoon in één keer te betalen. Je kunt er maar vanaf zijn en er zit ook nog een kleine korting in. Ik heb dan de rest van het jaar de tijd om die bedragen weer bij elkaar te sparen en aangezien ik het geluk van een mooi inkomen heb blijft er in de maanden van april tot het einde van het jaar maandelijks geld over voor extra aflossingen op mijn hypotheek en de aankoop van beleggingen.

Steeds minder gespreid betalen.

De zorgverzekering was de eerste relatief grote rekening die ik een paar jaar geleden in één keer ging betalen. Vorig jaar betaalde ik voor het eerst de inkomstenbelasting èn de bijdrage zorgverzekeringswet in één klap, in februari, en met die betaling was mijn zorgvuldig opgebouwde buffer helemaal leeg. Ik kon zelfs geen tochtgordijn meer kopen. In maart volgden de gemeentelijke belastingen en omdat de inkomsten in dat kwartaal nogal achterbleven had ik vervolgens geen geld meer over om de waterschapsbelastingen in één keer te betalen. Die kosten betaalde ik dus verspreid over het jaar.

Dit jaar ben ik beter voorbereid. Ik kan alle jaarrekeningen in één keer betalen dit jaar. De betalingsopdrachten voor de inkomstenbelasting en de Zvw staan al klaar. Op 28 februari worden de bedragen overgemaakt: één dag voor de uiterste betaling, gewoon omdat het kan.

Hoge rekeningen betalen doet altijd pijn…

… maar laten we eerlijk zijn… ik houd méér over dan dat ik moet betalen. En hoe meer ik moet betalen, hoe beter het me blijkbaar gaat. Hoewel het best een dingetje is dat er van mijn bijdrage aan de staatskas ambtenaren betaald worden die verantwoordelijk zijn voor de toeslagenaffaire ga ik er toch maar vanuit dat er met een groot deel van mijn betalingen goede dingen worden gedaan.

Het goede nieuws voor mij persoonlijk is, dat ik vanaf maart weer maandelijks geld ga overhouden. Dat kan ik dan mooi weer gebruiken om te investeren in mijn persoonlijke financiële vrijheden.

Oh ja, dat tochtgordijn hangt er inmiddels ook en het scheelt een hoop in comfort!

2 gedachten over “De duurste tijd van het jaar

  1. Goed bezig! Ik probeer inderdaad ook maar te bedenken dat er vooral ook veel goede dingen gebeuren met de belasting die ik betaal.

    Ik kon mijn belastingaanslag van 58 euro eventueel ook in 11 termijnen betalen… Ach ja, voor sommige mensen is dat misschien wel een uitkomst. Ik ga voor die euro korting.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.