Een dividend update

Sinds deze zomer geef ik in de keuze van ETF’s en ook in de keuze van individuele aandelen, meer aandacht aan de dividendopbrengsten. Dividenduitkeringen zijn leuk. Het voelt als gratis geld en dat is het natuurlijk ook wel een beetje en het is iedere maand weer leuk om te zien wat er die maand op je rekening is bijgeschreven zonder dat jij er iets voor hebt hoeven doen. Het doet een beetje denken aan de dagen van weleer, toen je nog rente kreeg op je spaargeld.
Om die reden heb ik bijvoorbeeld geïnvesteerd in wat REITS*, maar daarnaast heb ik ook wat individuele aandelen gekocht die relatief veel dividend uitkeren èn geïnvesteerd in een ETF die relatief veel dividend uitkeert.

Nou ben ik niet (meer) zo bezig met geld als een jaar geleden. De basis is er, ik ben een rijke vrouw en zelfs zonder er veel aan te doen is de kans groot dat ik over een jaar weer wat rijker geworden ben dan nu. Maar soms is het wel even leuk om in de excelletjes te kijken om te zien wat de status is.

Qua waarde van de aandelen is er op het moment iets met een coronavirus aan de hand wat zo zijn invloed heeft maar echt zorgen maak ik me niet. Er is altijd wel wat en ik heb dit jaar gewoon mijn inkomen uit werk, ik kan mijn hypotheek en mijn boodschappen betalen. En ondertussen kan ik zo nu en dan gewoon weer wat aandelen bijkopen, alleen al omdat ik dividend ontvang. Kijk maar:

*REIT staat voor Real Estate Investment Trust, het is een fonds dat (gespreid) belegt in vastgoed. Een REIT keert 90% van de winst uit aan de aandeelhouders. De meeste REITS zijn gespecialiseerd, bijvoorbeeld in winkelpanden of juist panden voor zorginstellingen. Dit soort specialisaties maakt ze minder of meer gevoelig voor economische fluctuaties. Het is dus best handig om je te verdiepen in wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten REITS die op de markt zijn.

Let op: beleggen kan risico’s met zich meebrengen, doe het niet zonder je vooraf goed te informeren hierover en beleg alleen met geld waarvan je zeker weet dat je het de komende 10+ jaar niet nodig hebt!