Ziek zijn is saai

Jij weet niet zo goed wat er allemaal aan de hand is want je bent ziek en dat is voor jou een nieuwe ervaring. Jij bent immers nooit ziek.

Je bent niet zo heel ziek hoor. Een beetje maar. Verkouden en misschien een hele lichte verhoging. Hoesten en keelpijn. En ook een ietwat verstopte neus. Dat is alles. Maar jij hebt eigenlijk niet zo veel vergelijkingsmateriaal. Voor jou staat de wereld op zijn kop want je voelt van alles dat je nog niet eerder voelde. Of in ieder geval niet de afgelopen vier jaar.

Ook nu ben je niet ziek, dus. Maar ach… na die twee dagen staking van de juffen en de eerste werkdag daarna een studiedag ben ik inmiddels wel gewend om ’s avonds werk dat ik overdag niet heb kunnen doen, in te halen. En je sliep vannacht niet goed vanwege het hoesten. Je ziet er pips uit en vanmorgen “deed je stem het niet”. Dus blijf je een dagje thuis.

Zeke kinderen kijken géén televisie. Daarmee is het meteen een stuk minder leuk om ziek te zijn. Best saai, eigenlijk, zuchtte jij na al om tien uur vanmorgen. En waar jij eerst nog even in bed bleef liggen was je vervolgens lekker aan het spelen met je knuffeldieren, op de grond in je kamertje.

Ondertussen bleef ik jou liefdevol verplegen. Ieder uur kwam ik iets lekkers brengen: een keelpastille, thee met honing, een versch sapje, een rijstwafeltje met kaas en een warm appeltje met kaneel en rozijntjes.

Gelukkig werkte ik thuis vandaag.

Na een uur of vier rondhangen op je kamertje kwam je toch maar gezellig bij je moeder in de woonkamer. Ik moest werken, waarschuwde ik je, druk tikkend op mijn laptop. Dus géén kindermuziek op de achtergrond en géén televisie. En ik kon niet met je spelen of kletselen. Of nou ja, eventjes dan….

En Ik stopte je lekker knus in met een dekentje op de bank.

Van alle verveling viel jij vanmiddag maar even in slaap. Zie je wel, dacht ik. Toch maar goed dat ik je thuis gehouden heb. Want sinds jouw peuterleeftijd sliep jij nooit meer overdag. Zelfs niet na uit de hand gelopen feestjes waardoor je korte nachtjes had.

Ik maakte maar even van de gelegenheid gebruik om toch nog wat werktaken af te ronden. Eigenlijk heb ik prima kunnen werken vandaag, met zo’n ziekig kind thuis.

Ziek zijn is eigenlijk best stom en saai, liet jij vervolgens opnieuw weten, toen je weer wakker was. Je probeerde tegen beter weten in of je toch echt niet… die televisie… of een ander beeldschermpje…

Maar nee. Ondanks dat jij “al” acht jaar bent en er dui-zen-den kinderen tiktokken, minecraften en snapchatten, leef jij eigenlijk nog 100% offline. Al die influencers hebben jou nog niet bereikt, voor zo lang het nog duurt. Voorlopig moet jij het doen met boeken van Paul van Loon en de familie Stilton en alleen ’s avonds kijk je tv: wanneer ik aan het koken ben mag jij zelf kiezen en na het eten kijken we samen naar televisieprogramma’s die we allebei leuk vinden.

Vandaag las jij drie boeken uit. En morgen ben je beter, heb je zojuist besloten.

12 gedachten over “Ziek zijn is saai

 1. Oja ! Héérlijk een beetje ziek, lekker op de bank met kussens en dekentjes en allemaal extra aandacht van mamma tussendoor:)

  Geliked door 1 persoon

 2. Ziek zijn is meestal niet fijn, maar als je mama zo goed voor je zorgt, dan volgens mij stiekem ook wel een beetje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Drie boeken is geen verkeerde score als je ziek bent! En misschien een tip voor als kind echt heel ziek is: luisterboeken. Die kun je ook bij de bieb lenen, en er zijn hele leuke (gelukkig).

  Geliked door 1 persoon

 4. Beterschap voor je dochter. Wij zijn altijd erg makkelijk geweest bij ziekte lekker een bedje op de bank en dan in de middag fijn een gezellige film kijken. Kopje thee en kaneel beschuitjes erbij. Ik vond het wel gezellig.
  Onze kinderen zijn op de basis school erg weinig ziek geweest. Zoonlief is volwassen en werkt. Dochter zit op het VO en was wel flink ziek als ze ongesteld was. Nu door de pil gaat dat beter. Ze leeft met haar telefoon, dus geniet van deze periode 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Die van mij kwam dan ‘ziek’ bij zijn oppasmoeder aan, kreeg een plekje op de bank, en vertrok om kwart over acht vrolijk mee naar school want om nu de hele ochtend met de babies naar peuter TV te kijken (alsof hij zelf al zo groot was), dat zag meneer niet zitten.

    Geliked door 1 persoon

 5. Mijn kinderen waren ook bijna nooit ziek en het leek ze zo leuk om eens ‘n dag thuis te zijn terwijl iedereen naar school was. Daarom mochten ze ‘n enkele keer een ‘snipperdag’ nemen en die brachten ze door op de bank met veel boeken en ‘lekkere hapjes voor zieke kinderen’
  Beterschap voor Zonne!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.