Taken en verantwoordelijkheden verdeeld over de week

Als thuiswerkende ZZP’er en alleenstaande moeder lukt het me meestal prima om mijn afspraken met mijn opdrachtgevers en mijn verantwoordelijkheden als moeder met elkaar te combineren. Wat dat betreft heb ik mooi geluk gehad: ik heb drie halve en één hele middag per week vrij om voor mijn kind te zorgen, Zonne gaat maar één dag per week naar de BSO. Daar heeft ze het overigens prima naar haar zin dus die enkele keer dat ik een extra BSO-dagje bij moet kopen is voor haar geen probleem.

Taken combineren of afwisselen

Mijn daginvulling pas ik aan op deze twee belangrijke thema’s in mijn leven: mijn dochter en haar sporttraining, muziekles, gezonde maaltijden, bibliotheekbezoekjes, vriendschappen en andere kindertaken aan de éne kant en mijn werk met de deadlines, overlegmomentjes, uitvoerende en adviserende taken anderzijds. En daarnaast houd ik óók tijd over om lekker veel te hondenwandelingen te maken, vrijwilligerswerk te doen en gewoon te niksen.

De uitdagingen van de dinsdag

Tegenwoordig gaat Zonne iedere dinsdagmiddag naar een speciaal verrijkingsklasje voor de snelle leerlingen van een aantal scholen. Dit klasje komt bij elkaar op een andere school dan die van Zonne en aangezien ik haar verkeersinzicht nog niet voldoende vind om veilig van de éne naar de andere school te fietsen, fiets ik met haar mee. En dan moet ze ook weer terug… dus in de tussentijd doe ik boodschappen of – op de werkdrukke dagen – ik race weer snel terug naar huis om nog even wat werktaken op te pakken.

Op diezelfde dinsdagen gaat ze ná school naar sporttraining. Ik ben haar chauffeur en tijdens haar training sport ik zelf ook. Het is toch wel een eindje rijden en tegen de tijd dat we weer thuis zijn is het bijna kinderbedtijd, dus dat is dan even aanpoten qua koken-eten. Door deze activiteiten zijn de dinsdagmiddagen behoorlijk chaotisch voor me.

De inbox van maandag en de overlegmomenten op vrijdag

Ook de maandagen zijn voor mij vaak erg adhoccerig omdat dit bij uitstek de dagen zijn waarop mijn inbox volstroomt met e-mails die vaak directe actie vergen. Maandagen vind ik ook de lastigste dagen om echt aan de slag te blijven. Vaak laat ik me afleiden door huishoudelijke taken die ik dan ineens heel belangrijk vind. De binnenkant van de oven schoonmaken of zo.

En dan de vrijdagen…. tegenwoordig heb ik iedere vrijdagochtend een meeting op locatie aan de andere kant van het land. Nu is het net buiten de filetijden en vind ik die reis met een podcast of wat muziek op de achtergrond geen straf, maar met reistijd erbij kost dat éne overlegje me eigenlijk de hele werkdag, die immers maar tot half drie duurt. De reistijd wordt overigens gewoon gefactureerd dus mij hoor je niet klagen.

Rust en duidelijkheid op woensdag en donderdag

Nee… dan de woensdagen en donderdagen… wat een heerlijkheid…!

Op woensdag werk ik niet… of in ieder geval niet officieel. Sinds oktober komen die vrije ochtenden er eigenlijk niet van omdat ik veel werk heb eb dan dus toch even de laptop open klap (en dat is helemaal niet erg). De out-of-office staat op woensdag wél aan en tijdens de woensdagochtenden, wanneer Zonne naar school is, ga ik soms ook even extra lang wandelen met Pippa, uitgebreid boodschappen doen of spreek ik met een vriendin af. Op woensdag hoef ik mijn telefoon niet te beantwoorden en dat is fijn. Alleen al niet bereikbaar te hoeven zijn voor werkzaken geeft veel rust.

En de donderdag werk ik juist wél en flink ook! Het is de BSO-dag, dus ik kan even flink vlieguren maken. Vandaag was zo’n dag. Ik werkte alle taken weg, zélfs een aantal taken die niet persé af hoefden vandaag (nee… niet alle… that will be the day…) Mijn inbox is leeg, de taken voor volgende week staan gepland. Dingen zijn gewoon af en verder is er overzicht en rust.

Ja, soms is zo’n ouderwetsch werkdagje waarin je echt alleen maar hoeft te werken best lekker. Zo eens per week.

En vorlopig ziet het ernaar uit dat het in april qua werk weer wat rustiger wordt. Dat lijkt me ook wel weer heerlijk, eerlijk gezegd!