Opnieuw beginnen op je 53e

Laatst was het weer zo ver: ik had voor een opdracht ondersteuning nodig in de uitvoering. Tegenwoordig probeer ik dit soort klussen buiten het uitzendbureau om te regelen omdat ik de mensen die ik zelf – op projectbasis – inhuur dan veel beter kan betalen. Zeg maar minimaal het dubbele uurloon dan via een uitzendbureau en dan ben ik alsnog goedkoper uit. Uitzendbureaus zijn duur….

Ik zette dus wat oproepjes op de geijkte sociale media en al snel kwamen de eerste reacties binnen.

Het werk dat ik aanbied (en ook de beloning die erbij hoort) vind ik typisch studentenwerk en uit die hoek krijg ik dan ook meestal de reacties. Maar deze keer reageerde ook Mark (die niet echt Mark heet). Mark is ooit mijn opdrachtgever geweest, lang geleden toen ik nog in loondienst werkte. En Mark is inmiddels 53.

“Ik pak alles aan” liet hij weten.

En ja… daar zit natuurlijk een verhaal achter….

Ik ging hem dus maar eens bellen om zijn verhaal te horen en toen ik vorige week toch in de buurt een afspraak had, sprak ik met hem af voor een lunch.

En inderdaad, Mark heeft een verhaal. Mark vertrok tijdens een vorige crisis naar het buitenland voor een “plan B” omdat hij toentertijd niet meer aan een baan kwam. Hij was toen begin 40. Maar plan B bleek toch ook niet het beste plan te zijn. En daarom kwam Mark eind december 2018 terug naar Nederland.

Het bleek niet zo eenvoudig om een woning te vinden en het bleek zelfs heel moeilijk om zich in te schrijven in de gemeente waar hij van zijn 20e tot zijn vertrek naar het buitenland – dik tien jaar geleden – altijd gewoond had. Het bleek ook niet eenvoudig om een woning te vinden zonder werk en zonder woning is het dan weer heel lastig om werk te vinden. Mark is overgekwalificeerd voor veel klussen die hij echt wel wil aanpakken. Zijn kennis en kunde in zijn oude vakgebied – toen hij nog mijn opdrachtgever was – is verouderd en het werk dat hij deed in “plan B” is ook niet echt (meer) passend.

Dat kan dus zomaar gebeuren in je leven…..

Mark is inmiddels “housesitter” en verder blijft het allemaal moeizaam.

Hij gaat nu voor mij aan de slag, tien dagen lang. In die tien dagen verdient hij genoeg voor weer een tijdje boodschappen en andere basisvoorwaarden om te leven. En als het bevalt dan schuif ik hem misschien zo nu en dan nog wel een klusje toe. Hij mag mij dan ook op zijn CV zetten, als hij wil. Want Mark kan namelijk echt wel dingen. En je zou maar in zijn schoenen staan: nog lang niet met pensioen, geen werk, geen huis en geen enkele zekerheid in het leven.

Twintig jaar geleden zat ik in een soortgelijke situatie als waar Mark in zit. Maar toen was ik een twintiger. Dan is het leven nog één groot avontuur, het mijne was dat in ieder geval wel toendertijd en ik kijk er met plezier op terug. Dan maak je je niet druk en dan komt het ook wel weer goed. Zo is het ook gegaan. Maar dat is dus zeker geen vanzelfsprekendheid…

Wat heb ik het toch goed voor elkaar, kon ik alleen maar denken toen ik met Mark sprak. En ik ben hem daar dankbaar voor, dat ik dat nu weer zo heel erg besef. Het kan namelijk ook echt anders lopen in je leven… ook al denken de meesten van ons dat hen dit nooit zal overkomen…

13 gedachten over “Opnieuw beginnen op je 53e

 1. Goed dat je over zo’n situatie schrijft! Het is inderdaad zo dat mensen zich lang niet altijd er van bewust zijn hoe goed ze het getroffen hebben in het leven!
  Ik zat tot 22 jaar geleden ook in een dergelijke situatie (bijstand, verouderde opleiding, geen zicht op werk). Pech, verkeerde keuzes en “te oud, want al 45 jaar”.
  Gelukkig is het toch nog goed gekomen en kreeg ik 18 jaar geleden een vaste baan waar wat perspectief in zat!
  Ik wens Mark veel succes!
  Zuinigaan (Aaf)

  Geliked door 1 persoon

 2. Tjonge, wat een aangrijpend verhaal. Afschuwelijke situatie voor hem. Mooi stukje schrijf je hier over, toch met een positieve noot, knap hoor.

  Like

 3. Toen het einde van het eerste werkloosheidsjaar in zicht kwam, begon ik voor een lot als dat van Mark te vrezen.
  Het lijkt erop dat het goed is gekomen..al kan je dat na één dag werken in een nieuwe omgeving natuurlijk niet met zekerheid zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed dat je hem een kans geeft en dat je met deze blog aandacht schenkt aan deze categorie werkzoekenden. Een buitenlands avontuur wat niet zo positief afloopt heeft ook op de langere termijn nog consequenties (minder AOW-opbouwjaren). Niet alles is rozengeur en maneschijn helaas.

  Like

 5. Tja, bureaucratie gekoppeld met neoliberale vrijeheid (zolang je geld hebt, ben je vrij om te doen wat je wilt) is best toxisch. Goede actie van je.
  Werkt het nu bevreemdend, in deze nieuwe machtsverhouding? Wel fijn dat het voor jou je van eigen situatie zo laat genieten.
  En wie weet kun je Mark aanbevelen bij iemand/m een hint geven dat er ergens een opdracht is. Maar verder kun je inderdaad zijn leven niet oppakken. Lijkt mij best balen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die machtsverhouding is inmiddels zó lang geleden dat dat niet meer echt relevant is.

   Ik hoop dat de samenwerking goed bevalt, dan ga ik Mark zeker aanbevelen en wie weet kan ik hem ook een beetje helpen met zijn CV, als referentie….

   Like

 6. Goed stuk! Ik denk wel eens aan de keuzes die ik heb gemaakt die verkeerd uit hadden kunnen pakken. Daar sta ik niet te lang bij stil hoor, maar ik ben wel dankbaar voor het geluk dat ik heb. Ik ben ervan overtuigd dat als het goed gaat in je leven het een gevolg is van de combinatie van je eigen keuzes/acties en een portie geluk.
  Ik wens Mark geluk. Het zou fijn zijn als jullie samenwerking bevalt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat heel veel mensen niet of nauwelijks beseffen hoeveel geluk ze hebben of hebben gehad. Er heerst ook een taboe op pech hebben, zoals Mark pech grhad heeft. Ik vind het goed om dit soort verhalen te delen en te lezen. Het leven komt helaas niet altijd op zijn pootjes terecht. Dat blijkt wel weer….

   Like

   1. Dag Mariimma,
    Geweldig dat je hierover schrijft. Het is inderdaad een taboe op het pech hebben. Een taboe over keuze die verkeerd uitpakken door welke oorzaak dan ook. Je leest vaak alleen de geslaagde verhalen. Maar het kan dus ook anders, door ziekte, pech en andere rampspoed in combinatie met leeftijd. Hulde dat jij hier aandacht aan geeft.
    Groet, L.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.