Weekmenu: meer biologisch, lokaal en vega

In de afgelopen maanden heb ik behoorlijk wat stapjes genomen richting een voedingspatroon met minder impact op natuur en milieu. Zo heb ik weer opnieuw een abonnement genomen op een groentepakket met biologisch geteelde, lokale producten. Voor mij betekende dat de laatste tijd, dat ik regelmatig op zoek was naar recepten met kool en bieten. We eten immers met het seizoen mee….

Quinoa, geroosterde gele biet, geitenkaas en walnoot. En oké, klopt, ik ben geen culinaire fotograaf en kwak het eten gewoon op een bord. Maar het was wel lekker.

Soms een weekje niet met het seizoen mee

Ik vind zo’n groentepakket best een uitdaging. Zo was ik op een gegeven moment wel klaar met de Hollandse stamppotjes en de afwisseling met aziatisch geroerbakte kool voelde op een gegeven moment niet meer als leuke afwisseling maar werd óók wel saai. Het verschil tussen witte kool, groene kool, spitskool, chinese kool en paksoi vind ik ook niet zo heel groot, eerlijk gezegd, en als je dan wekelijks twee van die exemplaren in je kratje aantreft dan betekent het dus vier dagen kool. En soms vind ik het fijn om gewoon een snelle maaltijd te maken met erwtjes uit de diepvries. Die heb je óók biologisch maar ze zitten nooit in mijn groentepakket maar op de vriesafdeling van de supermarkt.

Om die reden zegde ik eerdere abonnementen tot twee keer toe weer op en om de lat wat lager te leggen voor deze derde poging meld ik me nu af en toe een weekje af. Ik word in zo’n “tussenweek” erg blij met aubergine en paprika; dan maar even niet met het seizoen mee.

Minder vlees is stap één

Ik merk dat ik het lastig vind om een blogberichtje te schrijven over vegetarisch eten. We zijn er nog lang niet namelijk, dat weet ik ook wel: wij eten nog af en toe vlees en ook zuivel. Toch maak ik stappen en soms lijkt het wel alsof ik daar niet trots op mag zijn. De laatste keer dat ik iets schreef over dit thema kreeg ik weliswaar echt wel leuke reacties, maar in één reactie vlogen me de artikelen over Hoe Slecht En Ongezond Het Wel Niet Was Om Melk Te Drinken me om de oren. Ik was mijn kind nog nét niet aan het vergiftigen met dat bakje yoghurt per dag.
Ik zit daar niet op te wachten. Meedenken over deze ontwikkeling en een tip of een leuk recept vind ik prima, maar lezers die betweterig laten weten dat zij Het Veel Beter Doen, mét vingertje…. wie wordt daar nou blij van?

Dat gezegd hebbende schrijf ik er vandaag toch over. Ik vind namelijk dat wij goed bezig zijn. Het lukt me steeds beter om mijn weg te vinden in de vegetarische keuken. Vandaag bijvoorbeeld aten we quinoa met geroosterde gele bieten, een restje geitenkaas en walnoten. Met een heerlijke dressing van sinaasappel, honing en tijm. Het smaakte heerlijk. De volgende keer doe ik er gebakken uienringen bij, on tha side, Zonne heeft namelijk zo haar grenzen.

Inmiddels eten we misschien nog één of hooguit tweemaal per week vlees en meestal is dat kip. Kip heeft immers de laagste milieubelasting. Overigens hebben we in februari nog niet één keer vlees gegeten. Dat zegt wel genoeg over dat het eten van vlees geen gewoonte meer is.

Minder zuivel is stap twee

We zijn nog niet echt toe aan die tweede stap. Tegenwoordig sjouw ik met glazen flessen biodynamische melk en yoghurt, die maarliefst meer dan twee keer zo duur is dan biologische melk van de supermarkt. Het gesjouw met die flessen vind ik gedoe en iedere keer ben ik er weer trots op dat ik desondanks toch weer kies voor deze producten. Ik moet er bijvoorbeeld ook voor naar een andere winkel die niet in mijn route ligt.

De toetjes zijn zuivelvrij en yep… ook deze toetjes zijn verschrikkelijk duur. Ze zijn overigens alleen voor Zonne: mama blieft geen toetjes maar eet liever een olijfje of een stukje kaas of chocola. Van Tony. Want fairtrade en duurzaam geproduceerd en lekker bovendien.

En verder probeer ik af en toe een vegan melkvervanger uit. Hoewel er wel steeds vaker gekookt wordt met kokosmelk ben ik nog niet overtuigd.

En kaas… ja… kaas staat nog volop op het menu. De kaasconsumptie is zelfs toegenomen naarmate de vleesconsumptie afgenomen is. Eén stap tegelijk….

Weekmenu

 • Maandag: ovenschotel van rijst, prei uit het groentepakket, noten en cheddar.
 • Dinsdag: quinoa, gele bieten uit het groentepakket, geitenkaas en walnoot met een tijmhoningsinaasappeldressing.
 • Woensdag: zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegaspekjes (vegan).
 • Donderdag: ovenschotel aubergine en witte bonen met basilicum en mozzarella.
 • Vrijdag: rijst met geroerbakte tofu en boontjes uit de diepvries (vegan).
 • Zaterdag: gnocci met groentepakketrestjes uit de diepvries en tomatensaus, met verse basilicum en kappertjes en parmesaanse kaas.
 • Zondag: restjesdag.

23 gedachten over “Weekmenu: meer biologisch, lokaal en vega

 1. Goed bezig volgens mij! Lekker gevarieerd eten .
  Hier hebben we vlees van koopeenkoe/ koopeenkip, dat voelt dan toch een béétje verantwoord. En het zijn ook geen grote lappen. De mannen willen hier niet helemaal vegetarisch eten. Dus een paar keer per week krijgen ze vlees of vaker kip. Verder eten ze alles zonder gemopper, geroerbakte tofu, geitenkaas en groentenschotels met een ei of noten. Zo rommelen we wat aan maar wordt de vleesconsumptie toch stiekem steeds minder.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed bezig hoor, belangrijker dat je een manier vindt die je volhoudt dan je ineens volledig op iets storten en afhaken.

  De kooluitdaging, ik herken het; ook hier een groentenpakket namelijk :). Heb je de Japanse pizza al gemaakt? Ideaal ook om restjes te verwerken! Niet vegan, wel vegetarisch.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind dat je enorm goed bezig bent. Daar kan ik nog een puntje aan zuigen. En nu ik weer aan het werk ben, is de kans daarop voorlopig wel wat kleiner geworden. ‘k ga toch weer even voor wat sneller en makkelijker.

  Geliked door 1 persoon

 4. O, zoooo herkenbaar. Wij hebben ook een groentenpakket. En daar zit Heel Veel en Vaak Kool in. Nu ben ik dol op kool, gelukkig maar, ha ha. Maar het is wel veel. En dan neem ik het pakket om de week af, en is het een pakket voor 2 personen. Daar doen wij met z’n vieren dus 2 weken mee, en we komen echt makkelijk aan onze quota groentjes….. En inderdaad eten we dan tussendoor ook wel eens iets anders, maar echt, als je die hoeveelheid in 1 week met z’n tweeen op moet eten, weet ik niet hoe dat zou moeten. Maar goed. Veel kool dus inderdaad. Heel vaak stamppot (lekker), ook vaak geroerbakt (ook lekker), regelmatig rauw (niet alles, maar bv witte kool en rode kool wel. Lekker als mee-neemlunch), en tussendoor als ovenschotel (hoewel dat veel weghelft van stamppot-in-laagjes, maar goed, ook lekker). Laatst hadden we crosnes! Die kende ik nog niet. Ook met enige regelmaat spruitjes. Ben ik zelf niet gek op, maar de kinders en manlief eten het gelukkig graag en ik eet braaf mee. En bietjes ook inderdaad. Die vinden we heerlijk als stamppot, gekookt, geroerbakt en rauw (nou ja, wel eerst koken, maar als salade, bedoel ik). Vlees eten – of beter: minder vlees eten – is hier wel een issue. Laatst maandje geen vlees als broodbeleg gedaan maar dat ging niet zo goed. Kids gingen los op de zoetigheid en dat was de bedoeling niet. Humus ed is nog niet aan ze besteed, en kaas eten we niet. Wel veel vega-kip, vega burgers etc. Die gaan er gelukkig goed in. En in het kader van ‘no waste’ ‘nemen’ we regelmatig een magic box af van de lokale supermarkt (van Too good to go). Echt superleuk. We verheugen ons erop te kijken wat er in zit. 1 keer hadden we een beetje pech en zat er veel zuivel in (tja, dat gebruikt maar 1 gezinslid en die is er nou ook weer niet zo dol op), maar meestal kunnen we er een prima draai aan geven. Noopt soms tot creativiteit. 1 Keer zaten er cordon blues in. Die vinden we echt niet lekker dus die hebben we aan de buren gegeven.

  Like

 5. Ik ben heel blij met mijn groentepakket, maar er zouden wat minder pastinaken bij mogen zitten 😉 Mijn dochter is sinds kort geheel vegetarisch (dus ik eet thuis ook vegetarisch op boterhambeleg na) en zelf verdraag ik geen koemelk meer, maar we eten wel veel eieren dus daar valt vast ook nog over te zeuren. En ik vind geitenkaas toch een pak lekkerder dan vegan kaas en helemaal nooit vis meer eten vind ik ook geen optie …

  Like

 6. Hier ook al jaren zo’n pakket maar dan om de week. Elke week gaf me gevoelsmatig inderdaad te weinig vrijheid. Ik kook 4 dagen per week en meestal 2 keer vega. Dat was tot een jaar geleden nog 4 keer met vlees, dus het wordt langzaam minder. Eieren komen van lokale bio pluimveehouderij. Koop ze ook daar ter plekke. Mijn man kookt de andere dagen en die kookt vaker met vlees dan ik, maar als gezin wordt het dus langzaam wel minder. Zuivel en kaas gebruiken we nog wel. Ik neem steeds kleine stapjes.

  Geliked door 1 persoon

 7. Daarom heb ik bij Odin het kleine groentepakket. Dat is voor 4 avonden. De ander dagen profiteer ik van aanbiedingen of eet ik waar ik zin in heb. Het is handig dat je op internet kunt kijken wat er in je tas zit. Vaak zit in de tas ook de groente die in de aanbieding is.

  Like

 8. Altijd goed, inspiratie! Wij zitten nu op max. 1 keer per week vlees thuis. Vis een paar keer per maand, en verder vegetarisch. Bij groenten zou ik eigenlijk wat meer op de herkomst moeten letten… Onze eieren komen dan wel weer van een lokale boer waar we ze direct ophalen. Veel lekkerder ook!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah wat eieren betreft kom ik vooralsnog niet verder dan de biologische versie van de supermarkt.

   Er is nog zó veel te verbeteren qua herkomst: koffie – thee – sommige noten – rijst… allemaal niet echt goed voor het milieu…. En wat dacht je van palmolie…

   Like

   1. Ja precies! En ook als je dan weer kijkt naar uitbuiting van mensen. Bijvoorbeeld bij die tomatenblokjes in blik waar een aflevering van KvW aan is gewijd…

    Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb precies hetzelfde als jij met de biologische groentenpakketten, op een gegeven moment wil je graag even wat anders! Qua kool; vind je coleslaw lekker? Denk “amerikaanse coleslaw” meestal met een mayonaise-achtig sausje; dungesneden kool; wortelreepjes; stukjes appel en evt. rozijnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig heb ik nu een hele flexibele groentepakket-boer gevonden die het heel goed begrijpt dat je soms een weekje wat anders wil! 😉

   En ja, coleslaw eten we regelmatig. Lekker inderdaad!

   Like

 10. Jouw weg hierin helpt mij ook weer verder. Ook hier steeds meer de wens om vegetariër te worden. Alleen best moeilijk, omdat we vlees ook zo lekker vinden! maar ik vind het te zielig. Dus mocht ik alleen nog afgeprijsd biologisch vlees. Maar nog steeds zielig. Mijn weerzin groeit meer en meer, maar ook op gebied van groente en fruit heb ik een toenemend stemmetje dat zich met vanalles meebemoeit. Goedkope courgettes uit Spanje? Dat land waar zoveel gif wordt gebruikt? Dan toch maar biologisch. En aardbeien uit de kas? In de winter? Ja, want het was Valentijnsdag en ik mag ook al geen chocolade meer van de diëtiste. Gedoe he! Vind ik jou helemaal een bikkel, met je glazen flessen melk. Dit plan heb ik ook serieus overwogen. Maar toen weer laten varen, en nu door jou weer aan het overwegen, want beter voor de kalfjes enzo. Dus laat alle opgeheven vingers lekker van je rug af glijden. Je hebt sowieso mij al weer extra gemotiveerd. En wie weet wie nog meer. Hartelijke groet van Jacqueline

  En oh ja, wat ons vandaag vegetarisch erg beviel, paddenstoelen risotto. Misschien ook een ideetje voor jou? Wij hadden er overigens spitskool:) bij, gewoon simpel als rauwkost met wat mayo en gehakte walnoten. Voelde heel vegetarisch verantwoord.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat fijn om jouw strijd te lezen! Het is inderdaad vallen en opstaan, af en toe buiten de comfortzone gaan en voelen hoe dat voelt. En soms snel terugrennen naar die comfortzone. Wij vinden vlees namelijk ook erg lekker.

   Paddenstoelenrisotto, die ga ik opschrijven!
   En ja, zélfs kool als salade gaat vervelen… 😉

   Like

 11. Mooi om te lezen over jouw ontwikkelingen! Gedragsverandering gaat ook langzaam, zo is de kans op ‘terugval’ het minst groot. Ik merk heel erg dat het gaat om gewenning. Ik eet geen yoghurt of melk meer. De eerste weken vond ik de havermelk echt een slap aftreksel maar nu vind ik het vaak lekkerder dan koeienmelk! Hoe vaker je een maaltijd maakt zonder zuivel, hoe minder je het mist. Ga zo door☺️

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanks Renee! Ik vind overigens de grootste hindernis nog dat ik ook een beetje “kidsproof” moet koken. Ook Zonne moet aan andere smaken wennen immers…

   Like

Reacties zijn gesloten.