Elkaar de maat nemen

Mensen zijn daar nogal goed in: elkaar de maat nemen. Het gebeurt soms onderhuids, soms openlijk en soms stiekem.

Ik ben het er overigens niet mee eens dat vrouwen elkaar meer de maat nemen dan mannen of dat zij stiekemer zijn of gemener. Persoonlijk krijg ik steken onder water van beide geslachten; man en vrouw. Wél denk ik dat vrouwen vaker de maat wordt genomen dan mannen. Nynke de Jong geeft daar hieronder een paar treffende voorbeelden van.

Met dank aan Triltaal, die deze column eerder vandaag publiceerde.

Belangrijk om te onthouden is dat rotopmerkingen niets zeggen over de ontvanger maar alles over de zender. Daar houd ik me dan maar aan vast, wanneer een steek onder water mij treft. En hoewel ik me dan ook weer regelmatig kan verbazen over de interpretatie die mensen geven aan een uitspraak die ik doe, ben ik als notoire flap-uit natuurlijk niet zonder zonde. Ook ik denk er het mijne soms van, bijvoorbeeld van mensen die betweterig oreren over zaken waarvan de ontvanger gewoon veel meer verstand heeft. Of mensen die vanuit hun eigen (rijke witte) bubbel neerkijken op anderen. Op die mensen kijk ìk dan weer neer, die neem ìk de maat. Ook niet goed. Sjonge wat moeilijk zeg…!

Ik ben niet zonder zonde, ik werp die eerste steen niet. Maar het is wel goed om hierbij stil te staan: dat we gewoon allemaal wat verdraagzamer en begripvoller zouden mogen zijn.

De enablers die mee glimlachen of geen opmerking maken over wat er gebeurt wanneer iemand de maat wordt genomen vind ik persoonlijk nog veel erger dan degenen die openlijk lullig doen.

Daarom vind ik deze column goed: omdat iemand het voor ze opneemt in plaats van wegkijkt!

5 gedachten over “Elkaar de maat nemen

 1. Doe je dat vaker Nynke, meningen niet plaatsen waarmee je het oneens bent? Je plaatst alleen graag wat jij wil horen. Binnen een discussie platform plaats je toch tegengestelde meningen naast mekaar? Onder andere DAAR floreert een democratie op. Of heb je het niet zo op democratie? Maar wel de rechten van de vrouw he? Gelukkig is het feminisme op zijn retour. Dat je mijn mening niet plaatst is een typisch gevalletje linkse wegkijkerij.

  Like

 2. Ik kan hier geen “duimpje omhoog” bij zetten – maar: dank! Voor het plaatsen van de column en voor je overweging. Ik weet niet of het iets uithaalt, maar het kan niet vaak genoeg gemeld worden……..

  Geliked door 1 persoon

 3. Zowel mannen als vrouwen nemen vooral (andere) vrouwen de maat. Dat was al zo toen ik jong was en anders dan de anderen in het dorp en nu, 55 jaar later, neemt bijna iedereen bijna iedereen de maat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het zo oninteressant om te horen wat iemand van iemand anders vind. Praat lekker over jezelf of informeer naar de ander. De rest is niet boeiend.

   Helaas zit de wereld niet zo in elkaar. Sommige mensen hebben gewoon te weinig te doen of zo…

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.