Ben jij al in paniek?

Laatst kwam ik in een nogal kafkaësk gesprek terecht over preppen. Blijkbaar zijn er dus mensen die vanwege het Coronovirus extra boodschappen doet: flessen water, blikvoer, rijst, wc-papier etcetera. Men vond dat wel een verstandig idee. Ik heb het niet helemaal gevolgd, ik ben daar geloof ik iets te nuchter voor.

Ik heb ook wel wat geprept: er zitten meestal wel zo’n twee volledige maaltijden in de diepvries. Altijd handig als ik geen zin heb om te koken of een drukke dag gehad heb. Maar blikvoer vind ik over het algemeen niet te vreten. En inkopen doen omdat mensen griep hebben dat lijkt me niet echt persé nodig. Misschien heb ik dat wel helemaal mis, de tijd zal het leren.

Voor mij was het sowieso een verademing om het laatste blog van Anja te lezen. Ook Geldnerd en Niettot71 maken ze de pis niet lauw. Er zijn blijkbaar meer mensen die het risico aandurven om on-geprept door het leven te gaan.

Wij hebben géén extra flessen water in huis. We wonen wel heel dichtbij het zwembad, dus dat scheelt…

En toen ik gisteren in de auto zat, ging het gesprek op de radio over de paniek op de beurs.

Het gesprek ging ongeveer als volgt:

“Er is wat PANIEK uitgebroken op de beurs. Hier in de studio is Hanneke, deskundoloog. Hanneke, wat kun je vertellen over deze PANIEK op de beurs, wat is er aan de hand?”

“Nou Karin, allereerst is het wel belangrijk om te vertellen dat het niet echt helpt om steeds het woord PANIEK te noemen. Want hoe vaker de mensen dat woord PANIEK horen, hoe groter de PANIEK is. Terwijl er helemaal geen reden is voor PANIEK.”

“Dat begrijp ik Hanneke. In dat kader heb je een interview met Henk meegenomen die er iets over vertelt. Laten we daar even naar luisteren.”

<< Geluidsfragment van een minuut met daarin vijf keer het woord PANIEK >>

“Ja Hanneke, daar is dan toch een paar keer het woordje PANIEK in te horen.”

“Precies, en alleen al als mensen dat woord hóren neemt die PANIEK toe, dus dat is helemaal niet verstandig.”

Nou. Tot zover over die PANIEK. Ik ben net thuis aangekomen na een pittige werkdag. Zakenvrouwenoutfit uit, lekkere hangtrui aan. Met de poes op schoot. Eens kijken of er nog een prepmaaltijd in de diepvries zit.

Blijkbaar zitten de aandelen ook in een dip. Misschien moet ik eens kijken. Morgen of zo.

En ondertussen lees ik het boek “De Beproeving” van Stephen King. Oorspronkelijke titel van het boek is “The Stand”. Het is een post-apocalyptische horror roman over een pandemie, een supergriep veroorzaakt door een door de Amerikaanse overheid als biologisch wapen ontwikkeld is en dat voor 99% van de bevolking van de wereld dodelijk is. Binnen een paar weken.
Ik vind het een mooi boek, lekker dik. De karakters zijn mooi uitgewerkt en het is wel interessant om te lezen hoe de overgebleven mensen, kuddedieren, omgaan met de leegte die ontstaat wanneer er zoveel mensen wegvallen. Hoe nieuwe samenlevingen ontstaan en de fenomen macht, liefde, angst, empathie en hoop daarin een rol spelen.

Ja. Daarvan zou ik wel in paniek raken, van zo’n virus….

15 gedachten over “Ben jij al in paniek?

 1. Ik zit voor mijn werk volop in de Corona-shit (en het is niet eens een buikgriep, haha) dus ik heb er al behoorlijk genoeg van. Vind het overigens wel machtig interessant die preppers… kom het wel eens tegen op Discovery ofzo… nucleaire aanval, besmet water, stralingsnormen die extreem overschreden worden… ze geloven er heilig in. Best apart.

  Dank voor de vermelding trouwens!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik sla altijd voor een paar dagen voedsel in, dus dat zit wel goed.
  De ziekte zelf is geen reden voor paniek. Het nadeel is alleen dat niemand er ook nog maar enige weerstand tegen heeft waardoor de kans dat er heel veel mensen tegelijkertijd ziek worden, niet gering is.
  Maar goed. De mensheid is niet zo één twee drie uit te roeien. Diverse virussen hebben dat in het verleden al eens geprobeerd en gefaald.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier wel wat extra voorraad in huis gehaald. Niet uit angst voor lege schappen, maar omdat ik liever niet in een overvolle supermarkt kom als er wél een fikse uitbraak komt. Daar lopen dan namelijk vast verspreiders rond die zich nog van geen kwaad bewust zijn.

  Dochter van 6,5 wordt van een gemiddeld virusje al heel ziek. Haar weerstand is laag en haar reserve is minimaal. Dan vermijd ik liever het virus voor zover ik daar invloed op heb.

  Maar ik heb alleen dingen gehaald die we sowieso opeten binnen een paar maanden. Als het virus meevalt, is die voorraadkast zo weer leeg met 6 man.

  Like

 4. Los van dat is de heisa rondom het virus ook overdreven vind, is het wel een feit dat de economie nu een klap krijgt. Met China voorop. Internationaal opererende bedrijven hebben in die paar weken ook flink wat te verwerken gekregen. En ik verwacht dat dit nog een fiks rimpeleffect gaat hebben. Waardoor we potentieel de effecten van Covid19 ook in ons dagelijkse leven terug gaan zien. Met name in de detailhandel. En dan komen die pakken rijst ook wel goed van pas. Maar ook ik doe voorlopig niets anders.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat denk ik ook. Ik ging laatst voor een tent kijken en toen werd er gezegd dat de levertijden konden oplopen omdat de tenten uit China moesten komen.
   En de beurs, tja de beurs. Er zat ook wel wat lucht in, hè?

   Like

   1. Het helpt misschien dat mensen nu al twijfelen over hun Italie-vakantie van komende augustus. Gaat de vraag naar tenten misschien wat naar beneden 🙂

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.