Hoe 555 dollar binnen drie jaar 1325 dollar werd

Borrower image

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed meer hoe lang ik nu via Kiva deelneem aan het verstrekken van microkredieten. Ik gok dat het een jaar of drie geleden was dat ik ermee startte. Inmiddels doneerde ik in totaal 555 dollar en dat werd grotendeels terugbetaald, waardoor het merendeel van mijn donaties een tweede en derde keer kon worden uitgeleend. Zo heb ik kunnen bijdragen aan 53 leningen, verdeeld over 38 landen: van Trinidad, Peru en Rwanda via Tajikistan en de Philippijnen tot de US of A.

Omdat ik nog steeds maandelijk een donatie doe en er daarnaast flink terug betaald wordt, kan ik inmiddels maandelijks twee tot drie nieuwe mensen kiezen aan wie ik mijn bijdrage van 25 euro gun. En nee… niet iedereen betaalt terug. Inmiddels heb ik één default en drie mensen liggen achter met het terugbetalen van hun microkrediet. Persoonlijk heb ik daar niet zo’n moeite mee. Ze zullen hun redenen wel hebben om niet terug te betalen en omdat er inmiddels 20 mensen maandelijks een deeltje terugbetalen, blijft er naast mijn eigen donaties genoeg geld binnenkomen om weer opnieuw een keuze te maken. Maandelijks kan ik dus twee of drie aanvragen selecteren om te supporten met 25 dollar per aanvraag. Ik vind het leuk om daarvoor steeds weer een ander land te selecteren dus over een paar weken zijn misschien Mali, Jordanië en Moldavië aan de beurt.

Of José, die terwijl ik dit schrijf nog maar zes bijdragen van 25 dollar nodig heeft om zijn motoronderdelen te kopen zodat hij weer verder kan met zijn motor-reparatiebedrijf. Of Alianzawo, die in totaal 275 dollar nodig heeft zodat ze haar kruidenierswinkeltje kan uitbreiden.

Ik vind dat allebei hele goede doelen. En als zij over een paar weekjes hun microkrediet ontvangen hebben dan zijn er weer honderden nieuwe aanvragen die ik óók kan kiezen, zodat zij weer verder kunnen met hun leven.

Dat gun ik ze allemaal van harte!

6 gedachten over “Hoe 555 dollar binnen drie jaar 1325 dollar werd

  1. Wat een mooie manier van doneren. Ik heb een account aangemaakt. Klopt het dat je alleen maar geld op je account kan zetten met creditcard of paypal? (Dan moet ik even bij Meneer Money Wenkbrauw aankloppen, want die heb ik allebei niet.)

    Geliked door 1 persoon

  2. Net als je vorige blog vind ik het echt leuk om hier nieuwe dingen over te lezen. Mijn omgeving en ik zijn hier (nog) niet zo mee bezig maar merk dat ik jouw aanpak zelf ook passend vind: alleen wat je kan missen beleggen en ook vanuit een soort van idealistische kant kiezen op welke manier je dat doet. Ik leer veel van je blogs dus leuk dat je dit deelt!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.