Meten is weten: een rapportcijfer per dag

Foto door Castorly Stock via Pexels

Hoewel je natuurlijk kan overdrijven, zit er wat mij betreft een flinke waarheid in de uitspraak “meten is weten”. Daarom houd ik bijvoorbeeld al sinds 2014 mijn uitgaven bij. Dan wéét je waar het blijft.

Op mijn werk hield ik altijd urenstatussen bij. Ik begon daarmee als werknemer omdat het bij mijn toenmalige werkgever gebruikelijk was. Eigenlijk wist ik niet beter, dus ook toen ik mijn eigen bedrijf oprichtte hield ik gedurende de dag bij waar ik mee bezig was. Zo wist ik wat veel tijd en minder tijd kostte en kon ik daar mijn toekomstige werkzaamheden beter op begroten.

Maar een jaar of drie geleden stopte ik met het bijhouden van mijn uren. Ik wist het wel, zo-ongeveer, dacht ik. Als ZZP’er was er sowieso minder de noodzaak om gewerkte uren te registreren omdat ik echt wel kan onthouden wat veel en weinig tijd (en energie) kost. Met de werkervaring van de afgelopen 20+ jaar kan ik ook gewoon op mijn gevoel offreren en mijn inschattingen zijn altijd wel okay. Toen ik nog met een team werkte waren de declarabele uren draaien bovendien veel belangrijker dan nu vanwege alle overhead.

Sinds januari, echter, begon ik weer met mijn uren bijhouden. Daar waren verschillende redenen voor. Zo heb ik het sinds het najaar wat drukker dan gebruikelijk en dan wordt efficiëntie belangrijker. Soms kon ik aan het einde van de week niet precies bedenken hoe het toch kwam dat ik toch op zaterdagavond nog wat werk moest afmaken. Meten is weten, dus ik herintroduceerde mijn urenoverzicht. Helemaal op maat voor mij. Ik hield bijvoorbeeld óók bij hoeveel tijd ik eigenlijk aan het huishouden / wandelingen met Pippa / kwaliteittijd met Zonne- etcetera besteedde en als kers op de taart gaf ik iedere dag een rapportcijfer: hoe leuk was die dag geweest?

Na een week of vijf – zes maakte ik de balans op. Ik kwam er niet alleen achter dat ik té veel tijd zat te verlummelen op sociale media, maar óók ontdekte ik wat mij blij maakte en wat niet. Als je je bijna dagelijks bezig houdt met statistiek is het niet zo moeilijk om dat even uit te rekenen.

Gemiddelde rapportcijfers per week

Een paar conclusies:

  • Ik word blij van mijn sociale contacten, wandelingen met de hond, tijd spenderen aan/in mijn gezin (en dan met name kwaliteit-tijd met Zonne, zoals samen kleuren of een spelletje doen) èn investeren in mijzelf.
  • Dit jaar werkte ik nul tot 14 uur per dag en hoeveel ik werk heeft geen invloed op mijn stemming van die dag. De inhoud van mijn werk wel: soms is “iets dat met werk te maken heeft” het leukste van een dag, soms juist het stomste.
  • Externe afspraken geven mij regelmatig stress. Overigens denk ik dat ik niet persé stress krijg van die afspraken, die zijn vaak juist heel leuk. Maar het reizen vind ik lastig en stresserend. Ik heb helaas maar weinig marge om later thuis te komen en ik heb geen partner die dan thuis de boel even regelt. Dat maakt dat met name de terugweg vaak geknepen billen oplevert.
  • Ik word niet blij van veel internetten. Maar soms wel.

Meten is weten… en dan…?

Met dat “stress door reizen” ging ik aan de slag. Ik heb besloten om toch maar die tweede BSO-dag te regelen. Dit tot groot plezier van Zonne, die het heel fijn vindt om naar de BSO te gaan; zeker op dagen dat de meisjes met wie ze veel speelt allemaal een clubje hebben of ook al op de BSO zijn.

Wat betreft “internettijd” (of – zoals ik het in mijn overzichtje noem “loze schermtijd”) ging ik wat specifieker bijhouden welke sites ik per dag bezoek. En daarvan leerde ik dat met name sites die draaien op scrollen en interactie mij niets positiefs opleveren (integendeel). Sociale media gingen dus een paar weken geleden op een laag pitje. Blogs lezen en daarop reageren, de “langzamere” manier van interactie met onbekenden, vind ik wél leuk: het is vaak ontspannend, soms is het vermakelijk en soms ook inspirerend. En ook bepaalde nieuws-sites hebben een toegevoegde waarde voor mijn dagen.

Dat heeft u gemerkt, de laatste weken. Ik experimenteerde met méér bloggen enerzijds, en minder scrollen en chatten anderszijds. En ik zag mijn “rapportcijfer over hoe blij ik ben” stijgen.

Ja. Soms is meten weten!

4 gedachten over “Meten is weten: een rapportcijfer per dag

  1. Wat een goed idee om zo je dag te “meten”. Je leest vaak over zaken als elke dag opnoemen waar je die dag dankbaar voor bent etc, maar een dag een cijfer geven en zo achteraf een beloop zien spreekt mij meer aan. Misschien ga ik dat ook wel doen, ik weet al dat de afgelopen maanden (en eigenlijk jaren) een laag cijfer hebben opgeleverd, maar na alle gedoe moet de lijn nu wel weer stijgen en dat bijhouden lijkt mij fijn. Goede inspiratie!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.