Iets met een virus

Foto door Anna Shvets via Pexels

Ik dacht wel even wat leuk vrijwilligerswerk op te pakken. Wedstrijdjes organiseren. Gewoon kleinschalig. Zo’n 70 deelnemertjes in verschillende leeftijdscategoriën en niveaus. De eerste wedstrijd was een paar weken geleden en komend weekend zou de tweede van de competitie plaatsvinden. Alles was goed voorbereid door de vrijwilligers op de locatie en dat is best veel werk. Ik had de startlijsten al klaar.

En toen vond ik me vandaag – zoals héél veel vrijwilligers, waarschijnlijk – terug in een soort mini-epicentrum van nieuwsberichten, telefoontjes en e-mails.

Want de wedstrijd was in Brabant. Het was geen “evenement met meer dan 1.000 bezoekers”. Dus wat besluit je dan?

Eerst was er een advies van de provincie over het terughoudend zijn in sociale contacten. Dat is leuk en aardig maar ook wel erg vaag. Zou dat betekenen dat er in Brabant niet meer gesport zou worden? Wat is het verschil tussen een wedstrijd en een training? Wat zijn de risico’s in onze specifieke sport?
Ik belde met een bevriende locatiemanager in Brabant, die me vertelde dat de helft van zijn personeel thuis zat en dat zij iedere avond wel wat hoestende sporters naar huis sturen. Dat er veel vragen zijn van klanten en van personeel. Ik nam maar eens contact op met de sportbond. Die wilde de beslissing om de wedstrijd al dan niet door te laten gaan bij mij leggen. Maar dat vond ik dan weer niet persé een goed idee. Dus wilde de bond de beslissing bij de eigenaar van de locatie leggen.

Daar moest ik even over nadenken. Dat kon ook makkelijk want de locatie zou pas aan het einde van de middag open gaan.

Na overleg met andere vrijwilligers en zoeken op internet liep ik tegen het bericht aan dat de NOC*NSF adviseerde om alle wedstrijden in Brabant af te gelasten. Dus maar weer contact met de bond. Ondertussen namen de eerste deelnemers, ouders en trainers contact op: telefonisch, via e-mail en via de FB-pagina.

Toen bleek dat andere bonden het advies van NOC*NSF overnamen, ging ik nog maar een keer bellen met onze bond. En linkjes doorsturen. De bondsbureaumedewerkers gingen opnieuw in overleg. Het advies werd overgenomen maar dan is het nog steeds wel netjes om het gewoon te bespreken met de organisatoren van de locatie die nog dicht was tot het einde van de middag. Die vervolgens niet op locatie bleken te zijn vandaag.

Nou dat dus. Het leek wel werk…

Maar het ei is gelegd. Wij hebben komend weekend een leeg dagje in de agenda.

En ik hoop dat we allemaal in goede gezondheid de volgende wedstrijd samen mogen beleven. Die is over twee weken en… niet in Brabant.

8 gedachten over “Iets met een virus

 1. Nee op mijn eigen blog, sorry niet zo duidelijk, ik schreef over corona en kreeg een berg shit over me heen van allerlei mensen die vonden dat ik onzin schreef. Was het maar waar geweest.
  Een week geleden ging alles nog gewoon door en was er niks aan de hand, Italie beleeft een lockdown (mooi filmpje bedankt) dat moet hier ook.

  Like

 2. Wat een werk moet je er in steken zeg. Maar goed, de regeltjes zijn niet alleen Brabant meer en er wordt vandaag gezegd neit meer dan zoveel personen. Op 1 maart was ik nog een paniekzaaier en een zeurpiet volgens (verwijderde) reacties. Wees verstandig, neem je verlies want mensen gaan zich toch omkleden in een beperkte ruimte.

  Like

  1. Over welke verwijderde reacties heb je het? Hier op dit blog?

   Ik deed overigens helemaal geen uitspraken over wat ik zelf vind van de maatregelen en het afgelasten van de wedstrijd. Uit je reactie maak ik op dat ik het als een verlies zou zien. Maar voor alle duidelijkheid: ik was vóór afgelasting. Maar ik wilde óók dat de juiste partijen hierin verantwoordelijkheid namen en deze verantwoordelijkheid niet afschoven op goedwillende vrijwilligers. Wat mij betreft dus géén verlies te nemen.

   Like

 3. Annuleren is nooit leuk,maar ik vermoed zomaar dat er nog veel meer geannuleerd gaat worden voordat de grootste piek voorbij is. Al was het maar om te voorkomen dat het een enorme piek wordt…

  Maar het klinkt inderdaad als een dag hard werken… om iedereen op een lijn te krijgen, en de beslissingen daar te laten waar ze horen.

  Like

 4. ik snap niet dat er hier in nederland zo lang moet worden nagedacht of een evenement met een grote groep mensen al dan niet door moet gaan .de gevolgen van een grote piek uitbraak van het virus is voor de gezondheidszorg niet te behappen ,dus dat moeten we met alle middelen voorkomen .dus vermijdt die contacten voor een paar weken A.U.B.

  Like

Reacties zijn gesloten.