Surrealistische tijden

Foto door cottonbro via Pexels

Het zijn surrealistische tijden, deze tijden van corona. Maatregelen en adviezen volgen elkaar op. Mensen blijven mensen: sommigen kapen de laatste vijf pakken wc-papier van de schappen zodat anderen ernaast grijpen. Toen ik vanmiddag een brood wilde kopen greep ik mis. Maar dat gebeurt wel vaker. Morgen weer een kans. En overmorgen hebben alle hamsteraars hun keukenkastjes hopelijk vol.

Mensen mopperen. Op de overheid, op het RIVM, op de GGD. Over te weinig tests, over te veel maatregelen, over te weinig maatregelen. Over dat in het buitenland andere keuzes gemaakt worden. Mensen verklaren zichzelf deskundiger dan deskundigen en denken te weten wat het beste is.

Anderen delen “7 overheerlijke recepten van wc-papier”.

Het hamsteren begrijp ik nog steeds niet, en al helemáál niet de keuze voor wc-papier…. Maar goed… mensen die in paniek zijn denken niet helemaal rationeel… en ze denken ook allemaal dat zij wél een goede reden hebben om 12 pakken wc-papier, 20 blikken soep en 10 pakken macaroni van de schappen af te graaien.

Mensen werken thuis en komen erachter hoe fijn en hoe moeilijk dat kan zijn. Voor mij verandert er weinig. Ik heb niet veel externe afspraken per week en als ik ze heb dan zijn het meetings met maximaal een man/vrouw of vijf. Dat minisymposium waar ik als spreker figureerde vond aan het begin van de week plaats. U weet wel, vroeger, toen niemand zich nog afvroeg of het door zou gaan…

Waar sommigen zich zorgen maken over de gezondheid van zichzelf en de mensen waar ze van houden en anderen over het voortbestaan van hun bedrijf of over hun inkomen, maken anderen zich zorgen over of de vakantie nog wel kan doorgaan en of de al betaalde kaartjes gerestitueerd worden. First world problems….

Zonne kucht al een week of twee, liet ik de juf en de schoolleiding gistermiddag weten, en ik ben klachtenvrij. 0,00001% kans op corona maar ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ze bleef vandaag dus thuis. Tot mijn verbazing hoorde ik dat niet iedere ouder zijn of haar snotterende of kuchende kind thuis houdt. Ik snap wel dat het lastig is om dit te regelen met werk etcetera maar je zou het maar op je geweten hebben dat het virus zich dankzij jou verder verspreidt….
De opa van een schoolvriendinnetje is in de laatste fase van een slopende ziekte. Je moet er toch niet aan denken dat… misschien wel dankzij jou….

Ik had dus een kind thuis. Toen ik even voor overleg naar een opdrachtgever om de hoek reed, liet ik dat na aankomst maar meteen even weten. Ze zou me kunnen bellen, immers. Zonne is namelijk acht jaar; groot genoeg om even alleen thuis te zijn maar ook klein genoeg om mij ieder moment van de dag nodig te hebben. Mijn opdrachtgever had alle begrip en vertelde dat zij haar meervoudig gehandicapte zoon, die in een instelling woont, niet mocht bezoeken. Als je dan zo’n verhaal hoort dan rest je alleen maar even stilte.

Deze tijden verbroederen ook.

Ik deed een briefje in de bus van de 80+ buren. We hebben een “lekker weertje hè?” – contact, maar als zij me nodig hebben ben ik maar één deur of telefoontje van ze verwijderd, liet ik maar even weten. Ze hebben mijn telefoonnummer en als ik ze tegen het lijf loop, bied ik opnieuw mijn hulp aan.

Eerlijk is eerlijk, ik twijfel nog of ik die andere oudere buurvrouw, die om de hoek woont, ook mijn hulp zou aanbieden. Die is namelijk gewoon altijd chagrijnig…

Met bevriende ouders maakten we afspraken over onderlinge opvang voor de kinderen, als dat nodig mocht zijn. De hashtag #coronahulp is trending en nadat ik laatst wat mopperreacties las op de een nieuws-website, werkte het lezen van alle coronahulpaanbiedingen louterend.

In Italië klinken gezangen in de straat tijdens de lockdown.

Ja. Het zijn rare tijden. Tijden die het beste en het slechtste in sommigen van ons naar boven halen.

19 gedachten over “Surrealistische tijden

 1. Heel mooi en raak blog. Je zit er hetzelfde in als ik.

  Het brengt het beste en het slechtste in mensen naar voren. En wie weet, heel misschien, komen er na de crisis ook nog goede dingen uit voort (minder consumeren, meer thuiswerken omdat we nu zien dat het best kan))>

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik sta er vrij nuchter in. Ziek iets beter uit (ook omdat mij dat door mijn nieuwe werkgever, al dan niet ingegeven door corvid-19, wordt toegestaan), ga volgende week thuis of op een locatie waar geen cliënten wonen.
  Ben niet van het hamsteren, al heb ik sinds de verbouwing wel iets meer ruimte en daardoor iets meer voorraden dan normaal en hoop dat gemiddeld Nederland eens niet eigenwijs doet en gewoon thuis blijft als er op uitgaan niet strict noodzakelijk is.
  Helaas ben ik er bang voor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja mensen voelen zich al snel onkwetsbaar. “Wij zijn gewoon gezond hoor, dus we kunnen zelf boodschappen doen!” zei mijn buurman. Van 83 jaar oud.

   En het vriendinnetje van Zonne, dat véél meer last van verkoudheid had dan Zonne, is afgelopen vrijdag gewoon naar school geweest.

   De moeder liet inmiddels weten dat ze haar kinderen nu thuis laat. Ter bescherming van zichzelf, niet een ander…….

   Maar gelukkig zijn er ook héél veel mensen die wèl verstandig zijn en gewoon thuis blijven. Ik hoop maar dat dat de meerderheid is. Wij doen in ieder geval mee.

   Geliked door 1 persoon

 3. Vandaag ik de winkel hoorde ik van een medewerker dat er een vrouw met 15 pakjes paracetamol weg ging…… Ik snap het allemaal niet zo. Vorig jaar waren er duizenden griep doden. Daar hoorde je niemand over….

  Like

  1. Lagen toen de ziekenhuizen overvol? Kon de zorg het niet aan? Stierven er mensen omdat er geen plek was in het ziekenhuis?

   Dat is het verschil denk ik…
   Daar zijn WIJ nog niet, maar in China en Italië was / is dat met dit virus wel zo.

   Waarom denk je dat dat hier anders zal lopen?

   Like

  2. 15 pakjes paracetamol…. je kunt het maar in huis hebben…….. 🙄

   Maar die medewerker had ook best een max per klant kunnen verkopen in plaats van hierover roddelen met een andere klant…

   Like

 4. Precies dat, er gebeuren bizar stomme dingen, maar er ontstaat ook veel moois.

  Ik heb op eigen initiatief het vrijwilligersbezoek aan ouderen met mijn hond afgezegd. Ik voel me er wel rot over, maar het is nog rotter als er iemand ziek van wordt of het de verspreiding bevordert.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed dat je zelf het initiatief neemt. Ik heb zojuist gebeld met mijn 75-jarige moeder. Die heeft nogal de neiging om te denken dat ze eeuwig 30 is. Maar gelukkig had ze nu toch ook zelf bedacht dat ze haar vrijwilligerswerk “bij de oudjes” in het verzorgingshuis maar eens even moest overslaan…

   Like

 5. Als je water hebt, dan kom je zonder pleepapier ook wel uit…

  Hier was het vorige week al surrealistisch. Een week voor de drukste week van het jaar werden alle beurzen gecanceld. Dahaaag inkomen tot september.

  Dochter was thuis vanwege mijn nare hoest en haar gesnotter. En vanaf nu blijft ze thuis.

  Ik heb trouwens wel gehamsterd (maandag al). Niet omdat ik bang ben voor een lege supermarkt, maar voor het oplopen van het virus tijdens het boodschappen doen.

  Veel plezier en gezondheid gewenst voor jou en de jouwe !

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk eerlijk gezegd dat de kans nihil is om het virus op te lopen in de supermarkt als je na de boodschappen even je handen wast.

   Misschien ben ik wel té nuchter…

   Like

   1. Ik weet het niet. Er is nog zoveel onbekend. Wat ik wel weet is dat het in Italië echt niet goed gaat en dat het kennelijk nogal besmettelijk is.

    En dat ik een kind heb wat ik niet ergens anders onder kan brengen. Dus tja.

    Like

 6. Hoi Mariiimma, ik sta er net zo in als jij. Overigens begrijp ik de hamsteraars wel. Het gevoel van grip op de situatie willen krijgen. En eigenlijk ben ik een chronische hamsteraar. Door mijn ouders die vol de oorlog hebben meegemaakt, heb ik sinds heugenis een drang om niet afhankelijk van het toeval te zijn. Tel daar ervaring met weinig geld bij op en je kan je wellicht mijn goed gevulde, uit aanbiedingen opgebouwde voorraad voorstellen.

  Maar dat van dat w.c. papier hield mij ook bezig. Tot het kwartje viel. Ik heb nl vrienden die een hekel hebben aan kamperen, enkel en alleen vanwege gedoe met gedeelde w.c’s. w.c’s zijn kennelijk belangrijke plaatsen! En wie heeft nooit dat schrikmoment ervaren, zittend op de w.c., beetje mijmeren en dan, verrek! Het w.c. Papier is op. En het fonteintje is buiten de w.c. Zo’n ervaring legt de basis voor altijd voldoende rollen op de w.c. Wat denk je? Zou dat het zijn?

  Hartelijke groet,

  Jacqueline

  Geliked door 1 persoon

  1. Er zwerven wc-papier theorieën over het internet. Iets met kuddegedrag, feit dat een wc papierschap vanwege de omvang van de pakken er al snel leeg uitziet en fear of missing out.

   Dat klinkt logisch.

   Like

 7. Deze tijden maken mij ieder geval nederig maar soms ook dankbaar in diverse opzichten: de verbazing van de zijlijn over dergelijke hamsteracties, die de grootgrutter uit Zaandam (als ik me goed herinner) jaloers maken, de kwetsbaarheid van het leven, de kleine dingen of momenten met mensen die je doen glimlachen. Zoals de coördinator die die ene werknemer thuis bewust laat werken, wegens diverse kwetsbare en vatbare mensen in directe omgeving (opdat ov niet gebruikt hoeft te worden). Dat maakt het surrealistisch (voor mij ieder geval)…

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb standaard extra wc papier in huis, al jaren omdat ik die ind e aanbieding koop genoeg voor de volgende aanbieding. Ik heb standaard 12 flessen water in huis en genoeg eten voor weken. Ik heb meer dan genoeg gehoord van mn oma om er rekening mee te houden. Als de waterleiding breekt heb je een dag geen water, ook de wc werkt dan niet. Ik ben vorig jaar onverwacht ziek geworden, griep mn vriend ook. Wat was ik blij met mijn voorraad wc papier, water en tissues. Ik hoef neit naar de supermarkt en ga voorlopig ook niet meer. Als iedereen zo veel mogelijk binnen blijft (zoals Italie nu!) dan zou dat virus zich niet zo enorm verspreiden. Alleen begrijpen ze dat hier in Brabant niet, ik hoorde een feestje verderop…

  Like

Reacties zijn gesloten.