De noodzaak en luxe van rebellie

Ik las een blog over de luxe en noodzaak van rebellie. Hierin wordt betoogd dat mensen die rebels denken, dat doen uit noodzaak, omdat ze niet anders kunnen. Je leeft naar de keuzes die je maakt en dan staat er iets persoonlijks op het spel.
Ik denk overigens ook dat mensen ook gewoon van nature wel wat dwars kunnen zijn. Het is niet persé altijd een bewuste keuze, denk ik.

Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com

Mensen die rebels denken, blijven trouw aan zichzelf en hebben het lef om hun eigen geluid te laten horen. Ik vind dat heel belangrijk. Ik vind het zelfs een noodzaak. Te veel macht of zelfingenomenheid is niet goed en dan is het nodig dat er mensen zijn die een ander geluid durven laten horen. Dat geldt zowel op grote schaal, zoals bijvoorbeeld in landen waarin volkeren onderdrukt worden, als op kleinere schaal, zoals op de werkvloer of het schoolplein, in verenigingen, families, vriendengroepen en allerlei andere communities.

In zekere zin is mijn dochter rebels en dat heeft zij niet van een vreemde. Zij spreekt zich uit tegen het meisje dat nogal dominant probeert om het spel op het schoolplein te bepalen. Zonne betaalt daarvoor een prijs: de laatste tijd is het een paar keer gebeurd dat zij wordt buitengesloten. Toch ben ik trots op haar en probeer ik ervoor te zorgen dat zij trots op zichzelf is: het is goed wanneer je je durft uit te spreken, wanneer je tegen de stroom in durft te zwemmen.

Mijn dochter geeft het dominante meisje de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen. Hoe dat meisje hiermee omgaat is háár verantwoordelijkheid. Ze kan in de haar aangeboden spiegel kijken. Ze kan wegkijken. Ze kan mijn dochter afstraffen voor de spiegel. Maar iemand een spiegel voorhouden is niet verboden.

Overigens ben ik er inmiddels wel mee aan de slag om te voorkómen dat dit gedrag van buitensluiten echt een patroon wordt. De makkelijkste manier is dat Zonne nu meer met andere kinderen speelt en dat gaat prima.

Veel mensen houden er niet van om anderen een spiegel voor te houden. Zij vinden er wel wat van maar gaan conflicten uit de weg. Ik heb daar niet zo veel mee: de zwijgende meerderheid geeft te veel ruimte voor misstanden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Ik snap het overigens wel, hoor. Het is lastig om rebels te zijn. Persoonlijk doe ik het niet om mensen tegen me in het harnas te jagen, maar dat is wèl vaak het effect. Als je je uitspreekt of misstanden benoemt dan krijg je vaak te maken met weerstand. Mensen gaan het al snel persoonlijk zien omdat jouw uitspraken ze uit hun bubbel haalt. Mensen vinden je maar lastig omdat je ze dwingt om na te denken over dingen die ze liever niet zien.

Als het oordeel van mensen de prijs is die ik betaal omdat ik mij uitspreek dan is dat een luxe. Veel mensen betalen en betaalden hiervoor een hogere prijs.

Misstanden niet willen zien of noemen kan veel gevolgen hebben, in het groot en in het klein.

Ik houd dus van andere rebellen, ook al ben ik het regelmatig hartgrondig met ze oneens. Ik word soms boos als zij op hun beurt míj een spiegel voorhouden maar ik ben er ook (soms wat later….) verschrikkelijk blij mee omdat ze me wèl blijven inspireren om over mijn eigen keuzes na te blijven denken. Ik zou nu een paar bloggers kunnen noemen die in dat plaatje passen: bloggers die hun leven op een totaal andere manier inrichten dan ik en dat doen tegen de stroom in. Ze kunnen mijn bloed waarschijnlijk wel drinken en andersom is dat soms óók het geval, maar ik neem mijn hoed héél héél diep voor ze af (yep ik denk dat je het goed hebt, ik bedoel óók jou!). Meewaaien met de heersende wind vind ik veel minder interessant om te lezen….

Nou, ik ga maar weer eens even lekker rebels zijn. Komt ‘ie:

“Eerlijk gezegd begrijp ik niet dat jij ervoor kiest om je verkouden kind naar school te laten gaan, terwijl er al zoveel onrust is in Nederland over dat de scholen open blijven. De richtlijnen zijn duidelijk. Jij kunt denken dat ze geen corona heeft maar je bent geen dokter.”

“Ik ben het er niet mee eens dat jij zonder overleg modereert en mensen en reacties uit een online chatgroep haalt.”

“De overheid heeft ons gevraagd er alles aan te doen om het coronavirus niet verder te verspreiden. Bijvoorbeeld door onnodig sociale interactie tegen te gaan. Dat jij je sportaccomodatie open laat met een maximum van 95 mensen is weliswaar precies binnen de lijntjes, maar je kunt er óók voor kiezen om het voorbeeld van de plaatselijke hockeyclub te volgen en gewoon alle trainingen af te gelasten.”

“Wauw. Je jokt wanneer je zegt dat je net doet alsof je van niets weet.”

“Wij hebben dat helemaal nooit afgesproken.”

“Dat het al jaren zo is vind ik niet een reden om het zo te laten.”

“Goh, best bijzonder dat jij met haar in discussie gaat zonder dat je persé verstand hebt van haar vakgebied en zij bovendien 20 jaar meer ervaring heeft. Doe je dat omdat je jezelf overschat, omdat zij een vrouw is of omdat je gewoon een hoge behoefte hebt om jezelf te profileren?”

“Waar zijn eigenlijk de váders op deze school? Zij kunnen toch óók luizenkammen, voorlezen, chauffeur spelen of het knutselen begeleiden?”

“Beste opdrachtgever, je hebt me leren kennen als erg flexibel en proactief en je weet dat ik alle afspraken met je nakom en het bovendien niet erg vind om soms wat extra voor je te doen. Maar als je me nú vraagt of ik vanmiddag nog aan de slag wil met een extra taak, dan kan dat niet. Nou zou ik een verhaal kunnen verzinnen over hoe druk ik het heb maar de waarheid is dat het lekker weer is en ik verheug me er al dagen op om na alle hectiek van de afgelopen tijd in dit project, rustig een kopje thee te drinken in mijn tuin.”

“Ik vind het verontrustend om van jou te horen dat jij ondanks een verkoudheid toch boodschappen gaat doen in deze tijden van virussen. Waarom bestel je je boodschappen niet, voor deze ene keer?”

“Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom ik dit met jou moet overleggen en niet met je man. Hij is toch de vader van jullie kind?”

“Ik vind seksistische opmerkingen nooit grappig. Dus als ik niet meelach is dat niet omdat ik geen humor heb maar omdat jij een seksistische grap maakt.”

“Jammer dat je nu wat inkomsten kwijt bent vanwege de veranderde markt in de laatste weken. Maar je bent toch ZZP’er? Dan weet je toch waar je aan begint?”

De meeste van bovenstaande opmerkingen heb ik niet gemaakt en als ik ze zo op een rijtje zie staan dan heb ik daar toch eigenlijk spijt van. Maar – gelukkig – regelmatig flapt er iets uit. Ik heb er vrienden en vijanden door gemaakt. Het is niet altijd gemakkelijk om rebels te zijn. Maar voor mij is het noodzaak omdat ik het belangrijker vind om trouw te zijn aan mezelf dan dat vage bekenden mij aardig vinden. En het mooie is dat mijn èchte vrienden en vriendinnen stevige, eerlijke mensen zijn die die spiegel die ik ze voorhoud prima kunnen hebben. En ik kan het ook prima van ze hebben wanneer zij hetzelfde doen. Ik hoef me niet in te houden wanneer ik verontwaardigd ben. Ik hoef me niet beter voor te doen. Ik ben goed genoeg.

Dit blog sluit ik graag af met een quote uit het blog van raamopen:

Terug naar de filosofie achter rebellie. Onlangs sprak ik een familielid over typerende ervaringen. We kwamen tot de conclusie dat andere mensen ons vaak harder nodig hebben dan wij hen. Rebellie is een noodzaak … en een luxe.

10 gedachten over “De noodzaak en luxe van rebellie

 1. Bij mij resulteren opmerkingen die niet “kloppen” in een kortsluiting in mijn hoofd. En ik wil altijd weten hoe/waarom dingen zitten (ik ben een wrombeer), dus na al die jaren weet ik best wel wat van best veel dingen. Dus ik heb een fijnzinnig afgestelde bullshitdetector.
  En dat is lastig: ik moet of mijn kortsluiting zelf handlen, of de buitensluiting van de bubble riskeren omdat ik tegen de sociale mores in de bullshit (zo sociaal vaardig mogelijk) aan de kaak stel. Beide opties zijn energievreters 😦
  En mijn hoofd wil maar slecht accepteren “dat het nu eenmaal zo zit in de maatschappij/deze afdeling/…” 😦

  wel fijn te lezen dat er toch meer mensen zijn die ingaan tegen wat iedereen vindt. Hopelijk wordt het dan iets gewoner om dat (respectvol enzo) te doen.

  Like

 2. Het is fijn je blog te lezen die veelal verder gaat dan sociaal gewenste antwoorden. Ik ben in woorden nooit zo rebels, om ook niet veel in situaties waar ik rebels moet/kan zijn. Maar denk in algemene zin wel veelal anders dan de meute, ik zie meer verbindingen of het geheel. Op FB kom ik nogal eens wat denk wijzes tegen die ik totaal niet begrijp, in negatieve zin dan. Inzake corona mis ik ook iets. Het advies is thuis te blijven als je klachten hebt. Tevens voor iedereen vermijden van sociale contacten/drukke plekken etc. Gross van de mensen maken er nu van- altijd thuis blijven anders ben je asociaal (hoewel dat dan niet te zien is aan supermarkt gedrag). Terwijl ik denk, je kunt prima lopend/eigen vervoer het bos/natuur in. Lijkt mij gezond, jammer dat de overheid dat niet wat meer benoemt. Blijf weg van drukkere plekken, maar maak wel een boswandeling of loop stukje in straat voor de buitenlucht (kom je echt niet continue mensen tegen). Dit is maar klein voorbeeldje en niet echt rebels, maar denk dat zelf nadenken en niet meelopen erg belangrijk zijn. Fijne dag!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind je voorbeeld wel mooi! Ik vermoed dat dat ook gewoon een kwestie is van creatief denken. Zo zijn Zonne en ik gisteren de hele middag buiten geweest en hebben we in het bos een prachtige hut gebouwd. Buiten de gebaande paden inderdaad want ik hoor van schoolpleinouders alleen maar Netflix verhalen.

   Like

 3. Ik weet niet of het rebellie is, maar ik ben wel heel trouw aan wat ik zelf vind en verre van een meeloper. Tegelijkertijd vind ik ‘c’est le ton qui fait la musique’ erg belangrijk. Dus je zult mij uit pure rebellie (bijna nooit) heel grof horen zijn. Dat werkt contraproductief en past ook niet bij mij.

  Like

 4. Je ideeën zetten me aan het denken, omdat bepaalde dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn voor me. Maar dat is niet erg, zet me aan het denken. Waarom ik het er wel of niet mee eens ben. Dus ja rebellen zijn broodnodig 😀

  Geliked door 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s