Thuiswerk en thuisonderwijs; een pittige uitdaging

Thuiskantoor

Sinds afgelopen vrijdag heb ik een achtjarige collega tegenover me zitten. Ik ben haar moeder, haar manager en haar juf. Ik maak iedere avond het dagrooster voor ons beide en vervolgens gaan we allebei aan de slag.

Vandaag zag ons rooster er als volgt uit:

Het “lesrooster”

Het kan best zijn dat we volgende week een tandje lager schakelen of een dagje vrij nemen. Maar voor nu is het schema erop gericht om de jongedame leuk en afwisselend bezig te houden, samen én zelfstandig, zodat er voor mij wat werktijd overblijft.

“VIJF TIPS VOOR THUISWERKEN”

Overal worden er op het moment tips gegeven over efficiënt thuiswerken. Ik begin daar dus maar niet aan, ik ben niet zo van de tips. Ik werk natuurlijk al jaren thuis, maar ook voor mij is de situatie nu – met kind erbij – weer helemaal anders. Dat is toch een kwestie van uitproberen denk ik dan. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat het voor mij fijn werkt om een soort whiteboard te hebben waarop ik taken kan afkruisen. Ook vind ik het fijn om zo nu en dan mijn inbox te checken, in plaats van dat ik me door pop-ups laat storen. Op vaste momenten mails checken werkt dan weer totaal níet voor mij; ik doe dat wanneer ik even geen zin heb in een andere taak of zo. En ook die veelgeprezen pomedori-methode vind ik helemaal niks. Liefst werk ik vier uur onafgebroken door. Maar met kind erbij kan dat nu dus even niet… dus ook voor mij is het weer even het wiel uitvinden.

Eén van de eerste tips in alle rijtjes is overigens “richt een werkplek in op een rustig plekje”. Maar voor zelfstandige ouders zonder partner of voor ouders waarvan er eentje thuis werkt en de ander extern, is dat niet echt een optie. In ons geval is dat ook niet persé nodig: ik werk sowieso niet fulltime en Zonne is een heel leergierig kind dat erg geconcentreerd en zelfstandig kan werken. Ik ben wel heel blij dat ze niet pas twee of drie jaar oud is trouwens, thuiswerken met een jonger kind lijkt me een hele uitdaging!

Maar goed. Wij werken dus gewoon tegenover elkaar aan de eettafel.

Een dagschema.

Voor mij werkt een whiteboard met het afvinken van taken en Zonne blijkt grip op de tijd nodig te hebben. Ik probeer dat nu te combineren zodat we beide blij worden.

U ziet in het schema hierboven al meteen een foutje, trouwens. Geen fruitpauze. Voor mij zijn al die pauzes die Zonne gewend is nog wel even een dingetje, zeker omdat er ook nog een hond rondloopt die een ritme wil. Persoonlijk werk ik na de ochtendwandeling met Pippa meestal onafgebroken tussen half 10 en half 3 (met wat heen en weer geloop tijdens het bellen, af en toe een boterham of een kop thee en soms wat taken staande uitgevoerd, dat dan wel weer…). Al die pauzes en de regelmatige interactie zijn nu eenmaal nodig voor een achtjarige en na drie werkdagen heb ik al gemerkt: ze gaan wel echt ten koste van mijn efficiëntie. Dat er wat opdrachten “on hold” gezet zijn vind ik dus vooralsnog niet zo erg en ook dan ben ik zo nu en dan blij met de avonden….

24/7 in elkaars gezelschap.

Het is best een uitdaging: werken in bijzijn van mijn kind. Hoe braaf ze ook is. Ik merk nu al dat ik ook af en toe wel toe ben aan een kindloos moment. Daarom doe ik de eerste hondenwandeling van de dag mèt, en de tweede hondenwandeling zónder kind. Ik kan niet wachten tot dat kuchje van Zonne tot het verleden behoort en ze weer buiten kan spelen met klachtenvrije vriendjes en vriendinnetjes. Maar dat is er voorlopig nog even niet bij helaas…: ze speelt even alleen op haar kamer of ze is samen met mij buiten. Ze mist nu al kinderen om mee te spelen. Ik snap dat heel goed en probeer dat gemis zo goed mogelijk goed te maken dus eergisteren bouwden wij een boomhut en gisteren hebben we samen gerolschaatst. Zij kan het al even goed als ik…

Helemaal los gaan op doe-onderwijs.

Net zoals op haar school gebruikelijk is, doet Zonne ’s morgens het “denk-werk” en ’s middags is er “doe-onderwijs” en met name over dat laatste ben ik erg enthousiast: eindelijk kan ik haar leren wat ik zèlf leuk en belangrijk vind. Nou ben ik niet persé een ontzettende knutselmoeder en dat hoeft ook niet. Ik barst ik van de ideeën. Zo hadden we vandaag “tuinles”: terwijl ik de tuin opruimde, leerde Zonne hoe je moet snoeien (net bóven een uitloper) en inventariseerde ze “Welke Planten Groeien In Onze Tuin”. Na het tuin-uurtje zocht zij op internet nog wat bijzonderheden op over snijbiet, krokussen, kamille, klimop en framboos.

Gisteren mocht ze lekker lezen in de middag en kreeg ze als “doe-onderwijs” een kookles: “Hoe Schil en Snipper Je een Ui en Knoflook?” Bijkomend voordeel van samen koken vind ik dat het eindresultaat zo ongeveer altijd lekker wordt gevonden en er niet aangespoord hoeft te worden tot door-eten. ’t Is dat ik niet aan tips doe, anders gaf ik deze aan iedere ouder van met lange tanden etende kinderen…

Er staat nog meer in de planning. Zo had ik bedacht om tijdens onze hondenwandeling in de ochtend allerlei vondsten te verzamelen om vervolgens thuis uit te zoeken wat nou bijvoorbeeld het verschil is tussen dennenappels en sparappels en hoeveel soorten sparren er eigenlijk in ons bos staan. Het lijkt me ook heel leuk om samen uit te zoeken hoe je erachter kunt komen wat noord, oost, zuid en west is en waar wij dan wonen ten opzichte van vriendinnetjes, familie en datzelfde bos. En hoe je weet hoe je vanuit het bos naar huis moet lopen.

Ik heb nog een i.kea logeerbed op zolder dat er al bijna een jaar op wacht om in elkaar te zetten, ook heel educatief om dat samen te doen. Er zijn allerlei leuke virtuele rondleidingen in musea die we kunnen doen en ook kunnen we aan de slag met het wat meer geijkte werk: knutselen (nou vooruit dan, één keertje…), tekenen, handwerken, kleien. Alles bij elkaar heb ik al zo’n 40 ideeën verzameld, daar kunnen we dus acht tot tien weken mee verder. Af en toe niks moet ook kunnen, immers…

“Beeldscherm uit!”

De school helpt ook mee met het thuisonderwijs. Vandaag mocht ik op school een extra laptop ophalen (voor haar) plus een stapeltje boeken en schriften. Via email ontving ik van de juf de opdrachten en een soort weekrooster. Veel is op een beeldscherm, zag ik al. Ik snap dat best hoor, maar toch heb ik me voorgenomen om te vragen of het mogelijk is om één en ander op een alternatieve manier te doen. Zo heeft de juf als idee om een dagboek bij te houden over deze ongewone periode. Dat zou digitaal moeten, maar aangezien ik een scanner thuis heb zie ik ook andere mogelijkheden. Het reken- èn spellingsonderwijs op deze school is namelijk ook al helemaal digitaal, persoonlijk vind ik dat in combinatie met het opzoeken van één en ander (“studie”) wel voldoende. Ik wil nog even geen beeldschermkind. Ze mag van mij ook niet op “Insta” en “Tiktok”, ze volgt géén influencers op youtube, er wordt hier in huis niet gegamed en ik heb er geen boodschap aan dat “alle” vriendinnen dat wèl zouden mogen. Sociale media opvoeding had ik bedacht nog even een jaar of twee uit te stellen. Ze is pas acht jaar oud.

En dat uurtje tv-kijken, dat is dan voor mijn eigen rust wel weer extra lekker. De NPO heeft aangekondigd extra veel educatieve programma’s uit te gaan zenden. Lijkt me dikke prima!

Ik ben heel benieuwd hoe het thuiswerken, thuiszitten, thuisonderwijs en de eventuele combinaties ervan jóu bevallen, na deze eerste dagen!

13 gedachten over “Thuiswerk en thuisonderwijs; een pittige uitdaging

 1. Wauw, dat weet je knap te bolwerken! Dat worden hele leuke en leerzame dagen (en dat het af en toe pittig is geloof ik meteen….)

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha, 8 jarige collega 🙂
  We tellen nog maar dag 2 van het thuisonderwijs, maar tot nu toe gaat het goed.
  Ik vind het wel echt sneu voor de kinderen, want voor hen valt er heel veel weg. Geen school, geen sport, timmerwerkplaats of muziekles.
  Ze moeten het met mij doen en de suffe dingen die ik voor ze in petto heb. Huiswerk, werkstuk, typecursus, keukenkastjes schoonmaken, onkruid wieden. Bleh 😉
  En ik vind mezelf ook wel een beetje zielig, want voor mij verandert er niks. Ik zit gewoon mijn werk thuis te doen. Ik ging toch al nooit weg ’s avonds, dus extra tijd heb ik ook niet opeens gekregen. Het enige is dat ik een half uur langer kan slapen. Daar kan ik wel aan wennen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja het is wel heel sneu inderdaad. Maar er zijn helaas héél veel kinderen die het nog veel slechter hebben in deze wereld, denk ik dan maar…. 😉

   Like

 3. Voor ons ook een uitdaging. Ik werk niet fulltime, maar manlief wel. En dat doet hij nu dus thuis. En onze vrije school gaat het thuis-werk digitaal aanbieden. Dat is dus enorm ongebruikelijk, en het is er ook nog niet, dus flierefluiten we wat aan. We moestuinieren, doen dingetjes op Squla, maken mandala’s (ik wilde gaan vormtekenen, maar dat is een vak apart en heb ik maar even gelaten voor wat het is), en ik heb ook volop ideen. WWF heeft leuke ‘toekomstlessen’, zo kreeg ik getipt. IDeen zat, maar ik moet zelf ook nog wel eens wat en het kost me meer tijd dan me lief is om beide jongens (zonder gedoe) een beetje aan het werk te houden. Niet fulltime, maar wel wat, en wel een mix van typische schoolvakken en al het andere wat zinvol is (dus ook hun boekenkast uitmesten – wat willen ze houden, waar zijn ze te groot voor, watwillen ze doorgeven, verkopen etc).En ondertussen neemt mijn verkoudheid, keelpijn etc toe. Bleehhhhhh.Vanochtend begonnen met een 9 minute kids Workout trouwens, Dat was fijn. Zo lang we nog naar buiten mogen probeer ik dat ook veel te doen. Samen sporten enzo. Zolang het kan en mag. Koken zijn ze hier minder in geïnteresseerd, maar denk toch dat ik ze morgen maar eens een blik in de voorraadkast / koelkast / moestuin gun en laat nagaan wat we daarmee kunnen voor de avondmaaltijd. Of een mooie wandeling en dan de postelein plukken die ik laatst al hardlopend tegenkwam. Possibilities possibilities….

  Like

  1. Koken wordt hier ook niet meteen toegejuicht. Kwestie van niet onderhandelen en brengen alsof het helemaal normaal is… 😉

   Like

 4. Het is inderdaad pittig, met 1 groep acht kind en een derdeklasser en een moeder die allemaal thuis moeten werken. Daar is ons huis niet echt op ingericht. Efficiënt werken lukt inderdaad niet, maar het is soms ook wel gezellig. Gelukkig kregen we net voor de oudste een lesschema toegestuurd, waarmee op afstand lesgegeven wordt. Een soort skype vergadering, maar dan met de klas. Dat wordt nog een hele uitdaging voor de leerkrachten 😉Hij wordt donderdagochtend om 8.30 in de ‘les’ verwacht. Zelf moet ik mijn draai ook nog vinden, ik doe veel denkwerk en lees taaie teksten, maar dat valt niet mee als er regelmatig wordt gevraagd ‘mam, ik begrijp deze som niet’.
  Iedereen succes met thuiswerken, met of zonder kinderen. 👍

  Geliked door 1 persoon

 5. Een hondenwandeling zonder hond? 😉

  Leuk, dat doe-onderwijs! Het scheelt inderdaad dat Zonne net al wat zelfstandiger is, maar het lijkt me een hele uitdaging. Ik vind thuiswerken ‘mwah’, maar ik realiseer me maar al te goed dat ik zonder kind in huis helemaal niks te klagen heb wat dat betreft.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.