Een blog over verantwoordelijkheid nemen

Er moeten me even wat zaken van het hart. Ik loop er al een tijdje mee rond en heb het tot nu toe vóór me gehouden. Ik vind namelijk dat we – vooral in deze tijden – een verantwoordelijkheid te nemen hebben om níet negatief te zijn en ik neem in deze surrealistische tijden graag mijn verantwoordelijkheid.

Ik blijf positief. Ik ga iedere ochtend dansen met mijn kind als een alternatieve gymles. Ik voel me dankbaar omdat ik me (nog) geen zorgen hoef te maken om de mensen die me dierbaar zijn. Ik ben blij omdat ik (nog en hopelijk blijft dat zo) iedere dag het bos in kan. Ik doe mijn boodschappen zonder angst voor virussen en zonder angst voor schaarste, zoals altijd en als ik thuis kom was ik netjes mijn handen. Ik koop wat ik nodig heb en soms koop ik wat anders omdat er op het moment voor sommige producten wat minder keuze is. Ik zet mijn beste beentje voor.

Maar dan toch.

Gisteren ging onze minister van medische zorg letterlijk door de knieën van vermoeidheid. Die man leeft al weken onder hoogspanning en zet zich met man en macht in om de juiste besluiten te nemen op basis van informatie van slimme mensen die zich op hun beurt ook met man en macht inzetten. Dat geldt ook voor de minister-president. Heeft u weleens goed naar die man gekeken, de laatste tijd? Hij ziet er nogal opgeblazen uit, vind ik. Met kleine oogjes. De mannen zijn moe, heel moe.

Deze mannen hebben niet mijn politieke voorkeur maar ik heb voor hen minimaal net zo veel respect als voor alle artsen en verpleegkundigen – vooralsnog vooral in het buitenland gelukkig – die op hun tandvlees diensten blijven doordraaien. Ook de mannen die op dit moment de leiding hebben over ons land (en hopelijk ook een enkele vrouw, achter de schermen dan tenminste….) verdienen ons respect. Zij hebben een grote verantwoordelijkheid te nemen en ik zou niet graag in hun schoenen staan. Zéker niet in een land waarin huisvrouwen, boeren, bankieren en zakenvrouwen zelfbenoemde deskundigen zijn, deskundiger dan wetenschappers virologen, epidemiologen en IC-artsen (al dan niet werkzaam bij het RIVM).

Ja. Ik vind daar wat van.


“Een van de pijnlijke dingen van onze tijd is dat zelfverzekerde mensen dom zijn, terwijl mensen met verbeeldingskracht en inzicht juist zoveel twijfel en besluiteloosheid kennen.”

“In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn.”

Bertrand Russell, 1933 / 1951

Hou op met zeuren en mopperen op keuzes die jij nooit zou durven en kunnen maken. En als jij het niet eens bent met gekozen beleid, bijvoorbeeld omdat het voor jou onmogelijk is om het hele plaatje te overzien, dan kun jij altijd nog gewoon in een zelfverkozen lockdown gaan. Zo heb ik vanwege mijn hoestende kind sinds afgelopen donderdag geen mens meer gezien en kom ik alleen mijn huis uit voor een wandeling in een rustig hoekje van het bos (met en zonder kind, en indien mèt, dan roep ik een eventuele voorbijganger op 10 meter afstand al toe dat zij hoesterig is en voor de duidelijkheid: ze hoest zo eens in de twee uur een keertje) en een kort tripje naar de supermarkt voor wat boodschappen. Alleen. Waar ik tot mijn verbazing hele families, verschillende generaties door elkaar, samen boodschappen zien doen alsof het een gezellig uitje is.
Ik spreek daar mensen soms op aan maar probeer positief te blijven en het maar te negeren. Ook al maken zij het míj haast onmogelijk om me wél aan de richtlijnen te houden van die anderhalf à twee meter afstand houden.

Klagen en mopperen helpt niet. Je kotst op zo’n moment je negativiteit ongevraagd uit over anderen en die moeten daar dan maar mee dealen, en waarom?!

En dan nog iets. Ik hoor van verschillende kanten dat mensen zeggen “Ja ik hoest wel, maar ik hoest altijd / al een tijdje / ben astmatisch / heb een allergie / ben niet in Italië geweest / heb er geen koorts bij / val niet in de risicogroep / ben onkwetsbaar dus ik hoef me niet aan de richtlijnen te houden. Ik ga gewoon boodschappen doen of begeef mij in het gezelschap van andere mensen”.

Die éne circa 68-jarige hoestende mevrouw, samen met haar beide hoogbejaarde ouders in de supermarkt spande wat mij betreft de kroon …

Of ze zeggen iets dergelijks over hun kind.

Mensen. Ik heb óók een hoestend kind en net zoals jullie ben ik ervan overtuigd dat zij géén corona heeft. Ik heb daar vijf argumenten voor waarmee ik jou niet ga vermoeien. Maar regels zijn regels en tenzij je drie tests gedaan hebt om vals negatieve uitslagen uit te sluiten, wéét je het gewoon niet. Dus néé ik neem haar niet mee naar de supermarkt of naar school om haar schoolwerk op te halen. Néé ik laat haar niet met haar vriendinnetjes spelen, niet binnen en niet buiten, ook al mist ze ze verschrikkelijk en ben ik er hard aan toe om even een uurtje – of twee – zonder haar door te brengen. Sterker nog: ondanks dat ik klachtenvrij ben, heb ook ik àlle gezelschap vermeden want als zij iets onder de leden heeft dan ben ik niet virusvrij (wat voor virus dan ook), aangezien ze nog steeds iedere ochtend mijn bed ik kruipt.

Ik heb in de afgelopen paar dagen regelmatig op mijn tong gebeten, want ook al kies ik er vaak voor niet weg te kijken maar me uit te spreken, in deze tijden vind ik het toch wat ongepast om mensen een spiegel voor te houden. De angst ligt immers bij veel mensen vlak onder het oppervlak. Ik houd het maar bij vertellen dat ik zelf “better safe than sorry” ben. Ik heb ze een keer gevraagd of ze vinden dat ik dan te streng ben omdat ik me wél aan de richtlijnen houd, maar verder ben ik niet gegaan.

Maar ondertussen zadelen deze mensen die vinden dat de richtlijnen niet voor hen van toepassing zijn, mij met een moreel dilemma op. Want als moeder x uitdrukkelijk zegt dat zij zichzelf vanwege haar longen als risicogroep beschouwt en moeder y zegt zich al een paar dagen niet fit te voelen, maar wèl met de kinderen van moeder x naar de speeltuin te gaan en mijn hoestende dochter ook maar uitnodigt “omdat het zo’n vaart niet zal lopen”, moet ik dan moeder x waarschuwen? Of moet ik het er maar bij laten zitten omdat het voelt als roddelen? En hoezo is dit dan opeens míjn dilemma geworden??

Wij mensen hebben de neiging om onze eigen situatie te rooskleurig in te schatten, voor onszelf redenen te vinden waarom wij wél zouden mogen hamsteren – mopperen – sociale isolatie doorbreken – ons niet aan regels en richtlijnen te houden. Wij denken met zijn allen dat we het beter weten en dat we onkwetsbaar zijn. Hoe minder verstand je ergens van hebt, hoe meer je jezelf overschat, zeggen Dunning en Kruger. En als we dat met zijn allen lekker blijven denken en doen dan betalen de artsen, de verpleegkundigen en ouderen / zwakkeren de rekening.

Dat wil ik toch echt niet op mijn geweten hebben.

46 gedachten over “Een blog over verantwoordelijkheid nemen

  1. Graag gedaan… 😉

   Misschien kom ik binnenkort wel weer opnieuw met een theorie om menselijk gedrag te helpen duiden, het is super interessant en kan echt helpen… 😉

   Geliked door 1 persoon

 1. Volledig eens met wat je zegt.

  Soms vind ik de mensheid gewoon niet meer leuk. Stelletje eikels en betweters met elkaar zijn we.
  En dan lees ik een blogje als dit, of ik zie al die lieve mensen die vol gaan voor de kwetsbaren onder ons en dan denk ik dat het allemaal toch wel meevalt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Volgens mij is het vooral belangrijk dat het aantal besmettingen niet te hard oploopt, om de IC’s niet te overbelasten. Volgens mij is het niet reëel om te denken dat er helemaal niemand meer besmet zou mogen worden. Dat is zelfs niet de bedoeling denk ik er van te begrijpen, want dan krijgen we die groepsimmuniteit niet. Ik denk dat het altijd goed is om open te staan voor andere meningen, en ander gedrag niet te snel te veroordelen. Mensen maken verschillende inschattingen van de risico’s. Sommige mensen zijn wat preciezer, zoals jij dus, denk ik, anderen wat rekkelijker. Dat betekent niet dat ze verkeerde intenties hebben, of verkeerde gedachten. En natuurlijk is het prima om het gesprek erover aan te gaan. Maar dan is het denk ik helpend om ook echt benieuwd te zijn naar de overwegingen van de ander, en niet hun gedrag als dom of verwerpelijk te zien.

  Like

  1. Het is altijd fijn om genuanceerde reacties te krijgen, daarom heb ik het ook twee keer gelezen. Maar ik ben bang dat ik het toch echt oneens met je ben.
   Een richtlijn “Blijf thuis bij hoesten” en een richtlijn “houdt anderhalve meter afstand” laat weinig “rekkelijkheid”. Mensen houden zich aan deze richtlijn of ze doen het niet. Ik ben het met je eens dat ze waarschijnlijk geen verkeerde intenties hebben, ná het gesprek te zijn aangegegaan met diverse luitjes en hierover nagedacht te hebben en zelfs gedragswetenschappelijke theorieën te hebben gezocht om dit gedrag te verklaren, kom ik tot de conclusie die ik opschrijf. Ze denken dat zij in staat zijn om andere conclusies te trekken voor henzelf. Ze vinden zichzelf de uitzondering. Als je op sociale media kijkt zie je daar legio voorbeelden van. Die zie je ook in reacties op blogs zoals de mijne, die dit gedrag aan de kaak stelt.
   Juist omdat ik niet te snel wilde concluderen heb ik gewacht met het schrijven van mijn blogartikel.

   Ik vind dat inderdaad een verkeerde ontwikkeling, ik besef dat deze mensen geen verkeerde intenties hebben, maar ik vind óók dat deze mensen inderdaad dom en egocentrisch en sinds ik gisteren in de supermarkt was ben ik zelfs anders gaan denken over een lockdown. Als mensen niet in staat zijn om zich aan richtlijnen te houden die niet “rekkelijk” zijn maar heel eenvoudig te interpreteren, dan beboet je ze maar.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mijn zoon is vakkenvuller in een supermarkt. Hij zegt dat hij ziet dat het besef geleidelijk aan komt. Dat mensen nu wel meer afstand houden, hun kind thuislaten als ze boodschappen doen.
  Veranderingen stuiten vaak op weerstand en kosten ook tijd. Jammer genoeg is tijd om te wennen een luxe die er niet is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed om te lezen dat het “bij jullie” beter wordt. Hopelijk hier ook, liefst morgen al.

   (Sowieso goed om een reactie van jou te ontvangen! ❤ )

   Like

 4. Tja, precies wat je zegt. Je weet niet waarom je hoest of snottert. Ook al heb je hevige hooikoorts, misschien heb je OOK wel corona. Dat weet je niet, WIj blijven thuis, maar gaan er ook op uit. Sporten samen.In elkaars nabijheid (onvermijdelijk dus ach) maar uit andermans beurt. Ik erger me wel aan nogal overtrokken reacties. Zoals toen ik vanochtend hard ging lopen en ene oudere dame met hondje vanaf honderd meter afstand wild gebaarde dat IK de berm in moest. Ik hou heus wel afstand, maar, he, het is wel tweerichtingsverkeer. Verder krijgen mijn tijd prima gevuld, en de kinderen en man ook, maar toch vind ik het wat saai door relatief gebrek aan variëteit. Maar goed, dan maar saai. Beter dan ziek. En ook beter dan anderen ziek. Saai als de nieuwe standaard…..

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het stukje over ja maar ik hoest altijd/ ik heb astma etc. een beetje negatief. Ik snotter het hele jaar door omdat mijn sinussen niet goed zijn aangelegd. Daarnaast heb ik hooikoorts. Ik zou dan volgens jou binnen moeten blijven om anderen niet te besmetten. Sorry, maar daar doe ik dus niet aan mee. Ik heb GEEN Corona. Ik probeer de voorgestelde afstand te nemen en nies en hoest in mijn elleboog. Maar ik blijf NIET binnen omdat er paniekzaaiers zijn. Ik doe gewoon mijn boodschappen en ga gewoon lekker een stukje wandelen of fietsen. Als men zo bang is dan blijven zij maar binnen zitten.

  Like

  1. Paniekzaaiers? Oké……? En dat is dan niet ‘een beetje negatief’?
   Ik heb ook hooikoorts (helaas begint dat seizoen nu net) en helaas ook overprikkelde luchtwegen waardoor ik het hele jaar door wel (af en toe) hoest. Maar ik durf echt niet te beweren dat ik geen Corona heb. Sterker nog, doordat ik die klachten altijd heb hoef ik het helemaal niet te merken. Dus ik let extra op. Ik doe wel boodschappen maar neem extra veel afstand en ga zo min mogelijk.
   Het liefst zou ik me laten testen want dan zou ik het zeker weten. Maar de testen moeten beschikbaar zijn voor de ernstiger gevallen, dat begrijp ik helemaal.
   Dus ik begrijp dat jij (M) ook gewoon boodschappen doet, maar ik vind het nu even niet zo ‘gewoon’.

   Geliked door 2 people

   1. Ik zie niet in waarom ik binnen moet blijven omdat anderen bang zijn. Geloof me als ik me niet lekker ga voelen blijf ik gewoon thuis. Maar met gewoon boodschappen doen bedoel ik het huidige “gewoon“. Dus ik houd afstand, neem een winkelwagentje, ga niet shoppen voor kleding enz. en betaal met de pin. Maar waarom zou ik met mijn hooikoorts binnen moeten blijven? Dan word ik gestraft om de angst van andere mensen.

    Like

   2. Er is een mogelijke oorzaak voor hoesten en niezen bijgekomen. Voor iedereen, dus ook voor mensen met hooikoorts. Die mogelijke oorzaak heet corona. Als jij geen negatieve tests hebt, ben je niet zeker over de oorzaak van jouw genies en gehoest. De richtlijn zegt niet “blijf thuis bij hoesten of niezen etc TENZIJ je “M” heet en zonder test denkt zeker te weten dat jij corona-vrij bent”.

    Jij moet niet thuis blijven vanwege “paniekzaaiers” of “angst van anderen” maar vanwege de richtlijnen die opgesteld zijn om de kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen en ervoor te zorgen dat IC-artsen moeten besluiten welke patiënt een laatste beademingsapparaat krijgt. Dat wordt namelijk de realiteit als iedereen net zo denkt als jij.

    En van mij mag je best naar buiten, in je eentje ergens in een stil bos of zo of desnoods met iemand die je kent en die je vooraf eerlijk op de hoogte gesteld hebt van je niezen en/of hoesten. Ik wil alleen niet dat mijn 76-jarige moeder met zwakke gezondheid, mensen zoals jij (je bent helaas niet de enige) tegenkomt in de winkel en hetzelfde pinapparaat gebruikt als jij. Dat zou jij jezelf óók moeten gunnen, dat jij die mensen die vinden onkwetsbaar te zijn, niet tegenkomt.

    Like

   3. Jij hebt je 76-jarige moeder, ik een schoonmoeder, mijn beide ouders en een partner, die in de risicogroepen vallen. Dus vier personen, die me na staan, en genoeg te verliezen. Dus dan hoop ik maar ook dat zulke mensen me niet op het pad komen. Als ik dan hoor over minister Bruins, die terug treedt wegens oververmoeidheid, heb ik het met hem te doen. Maar waardeer hem ook zeer zeker vanwege zijn inzet, die hem gewoon zijn gezondheid kost. Omdat hij zich ingezet heeft voor de gezondheid van anderen…

    Geliked door 1 persoon

   4. Met de voorbeelden van mensen bedoel ik dat er veel mensen zijn, die ook iemand kunnen verliezen. En ja dat hoort bij de ziekte. Maar het zal maar jouw moeder/vader/partner zijn.

    Geliked door 1 persoon

 6. Hear, hear! Geweldig verwoord en helemaal eens! Vanochtend op de fiets richting moestuin bedacht ik ook dat niet alleen de zorg maar ook deze regering een applaus verdiend. Ik heb op geen van de regeringspartijen gestemd, maar heb diep respect voor de wijze waarop ze nu leiding nemen. Wat een klus, ik zou niet graag in hun schoenen staan.

  Bij de moestuin is het heerlijk rustig nu, maar bij het weggaan komt er toch een ‘lolbroek’ pontificaal pal naast me staan. Op mijn verzoek wat afstand te houden verkondigt hij dat er niks aan de hand is omdat hij gezond en biologisch eet…Naja… Een beetje bizarre manier om de angst af te weren wellicht? Ook al vind je dat de wereld gek is geworden, het virus vergelijkbaar is met een griepje en er nog steeds niks is om je druk over te maken, houd dan in elk geval rekening met je medemens.
  Thx voor deze positieve post!

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo herkenbaar allemaal! Ik moet echt oppassen dat ik me niet de hele dag druk loop te maken over wat alle andere mensen nou wel/niet doen. Continu stressen ligt bij mij wel erg op de loer – het nadeel van je (wel) heel verantwoordelijk voelen… Fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die er zo instaan (en daar mee kampen, jammer genoeg). Succes de komende tijd met het tongbijten en thuiszitten 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kwam vanmorgen mentaal uitgeput terug van de supermarkt waar ik echt het ene domme gedrag na het andere zag.
   Dus ik snap wat je bedoelt.

   Like

   1. Ik heb het geluk dat mijn man, nuchter type die wel aardig wat kan hebben, de boodschappen doet voor ons gezin. Zou zelf helemaal dol worden door wat ik om me heen zie gebeuren. Vertelde ook over markt die er gewoon was en hele gezinnen die daar gezellig liepen… Weet van mezelf dat ik wat snel bang ben voor besmettingen, maar ik zou echt helemaal naar worden. Ons zoontje heeft in oktober 2 keer in het ziekenhuis gelegen met benauwdheidsklachten, dus ben er best wel heel beducht voor dat hij op corona nog feller reageert dan op de gewoonlijk rondzwervende virussen….

    Geliked door 1 persoon

   2. Dat had ik gisteren ook! een man die een enorme (vieze) zakdoek uit zijn broek haalde en uitgebreid ging staan snotteren. Vind ik dat anders al echt om te kokhalzen, nu ben ik weggerend. Mensen die elkaar wegduwen bij de schappen. Oh joh, ik vind het soms zo moeilijk! Ik lees het boek van Rutger Bregman, maar ik schrik van veel menselijk gedrag. Hoewel er natuurlijk ook heel veel fantastische initiatieven zijn. Zoals mijn dochter die in de zorg werkt en ergens anders extra werkt om anderen te ontlasten.

    Geliked door 1 persoon

 8. Heel veel beterschap voor je meisje 💕 ik zie om me heen ook mensen hele rare dingen doen maar vanmorgen in de Appie zag ik geen kinderen en de meeste mensen waren alleen aan het winkelen. Dat is alvast weer iets 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi citaat van Bertrand Russell. Niks nieuws onder de zon, iedere generatie moet blijkbaar pijnlijk wijzer worden.
  Ik ga een nitty gritty correctie op het engels doen, op een fout die ik ook al elders las (beetje nuffig sorry maar ik zag niet hoe ik je kon mailen en jij kan het hebben): Het moet zijn Better safe than sorry. Met een a. Anders staat er dat je later spijt gaan krijgen van het nu voorzichtig zijn 🙂 Met hartelijke groet en beterschap voor je meisje.

  Like

 10. Zo mee eens, ik deed op dinsdagavond mijn boodschappen alleen omdat het dan normaalgesproken rustig is, gelukkig afgelopen dinsdag ook. Tegen de buren gezegd dat onze kinderen daar niet meer binnen mogen komen, want snotterig en buuf werkt in het ziekenhuis, maar daar werd laconiek op gereageerd ‘onze kinderen zijn ook verkouden’. Helemaal als zorgverlener moet je wel je verantwoordelijkheid daarin nemen vind ik.
  Onze kinderen mogen van mij echt alleen voor het huis spelen, want zonder school en sport moeten ze wel de energie kwijt en liever zonder anderen, maar mogen nergens heen, wat voel ik mij dan echt een strenge moeder.
  Voorkomen is in dit geval echt voorkomen dan genezen denk ik. En zoals Lodewijk Asscher zei: als iedereen zo doet alsof hijzelf ziek is en niemand wil besmetten komen we een stuk verder. En dat geloof ik ook.

  Geliked door 1 persoon

 11. Helemaal mee eens. Goed dat er ook tegenberichten komen in een land van kennelijk 17 miljoen deskundigen (en nog een paar uitwonende Nederlanders).

  Geliked door 1 persoon

 12. Normaal ben ik niet zo streng met hygiene of erg voorzichtig maar nu wil ik me toch echt aan de richtlijnen houden.
  Echter gisteren werd me dat bij de Aldi vrijwel onmogelijk gemaakt, het was heel druk en mensen namen totaal geen afstand. Mensen die niets hadden wrongen zich langs de rij bij de kassa. Ik was echt in schok en in mijn 70 jaar, geboren en getogen in Amsterdam heb ik wel enige dingen meegemaakt. Dit gedrag verbaasde me echt heel erg.

  Like

  1. Ik heb dezelfde ervaring, helaas! Mensen die en famille boodschappen gaan doen. Ik vind daar wat van. Maar ik houd me in……..

   Like

 13. Ben het volkomen met je eens. Diep respect en bewondering voor de regering, dat had ik van de week ook al gezegd in een reactie op een negatief blog van een mevrouw uit Noorwegen. Je zal maar de verantwoordelijkheid hebben voor 17 miljoen betweters… k heb gisteren ook met verbazing en verontwaardiging gekeken naar dat debat. Dat de oppositie de overbelaste regering ook nog laten opdraven voor zo’n zinloos debat! Die mensen hebben nu echt wel wat beters te doen, als het allemaal achter de rug is kun je gaan discussiëren of de genomen maatregelen juist waren of niet.

  Geliked door 2 people

  1. Oh… dondert het weer in Noorwegen?!

   Dit soort mevrouwen die kunnen er wat van inderdaad… “Het zijn de domkoppen die….”

   Like

  2. Ik ben het zo met je eens Olga, als regeringspartijen zou je nu één front moeten zijn. Dikke Boe! Voor de oppositie.

   Geliked door 1 persoon

 14. Ik ben het verschrikkelijk met je eens. Ik behoor tot de groep met een hoog risico. Ik ben en blijf thuis. Als ik de verhalen uit Italië hoor slaat de schrik mij om het hart en noord Italië is bepaald geen achtergebleven gebied.
  Boodschappen en alles wat ik nodig heb wordt mij aangereikt door mensen uit mijn gelukkig uitgebreide netwerk. Ik ben normaal altijd op pad en mis alleen in deze 3 weken al 3 concerten, 2 opera’s , mijn Hovo cursus, mijn sportclubs etc. Mijn pilatusjuf gaat morgen via zoom.us een les geven. Ik ben benieuwd. De quiltclub gaat vanmiddag ook via what’s ap communiceren. Kortom ik probeer me aan te passen. Gelukkig woon ik aan de rand van een niet te druk park, zodat ik wel kan lopen en ik heb een tuin. Mijn info komt uitsluitend via NOS, Volkskrant. En ik luister naar mensen die er voor doorgeleerd hebben. Ik had het gisteravond inderdaad te doen met de minister, wat een verschrikkelijke verantwoordelijkheid.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind het wel mooi om te zien hoe we ons kunnen aanpassen, hoe de digitale ontwikkelingen van de laatste 20 jaar daar een mooie rol in kunnen spelen. Zo heeft Zonne vandaag een uur geskypt met een vriendinnetje. Ze is er nog vol van.

   Like

   1. Onze quiltclub heeft vanmiddag digitaal heel veel plezier gehad. De foto’s en tekstjes vlogen heen en weer. 1,5 uur lekker bijpraten

    Geliked door 1 persoon

 15. Amen. Heel erg eens. Veel respect voor ‘Den Haag’ en wat zij in korte tijd allemaal in de lucht krijgen en besluiten. Ik werk voor het bestuur van een ziekenhuis waar dit soort beslissingen op microniveau genomen worden. Dát vraagt al ongelofelijk veel van iedereen hier. Laat staan voor het hele land.

  Het is tijd dat coalitie/oppostitie even pauze neemt en dat ze náást elkaar gaan staan om de boel te regelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is ook de oproep geweest van een aantal oppositiepartijen….

   En ik vind ook dat “Het Volk” moet ophouden trouwens…

   Like

 16. Ik merk inderdaad dat ik de sociale druk ook best lastig vind in deze situatie. Opmerkingen en oordelen zijn niet van de lucht: “Maar ik ben niet bang, jij wel!”, “maar x gaat ook gewoon naar buiten, en die is in de tachtig”, “Wat ben jij ongezellig zeg!”, “Die wetenschappers hebben ook maar een mening”… Ik ben zelf wetenschapper, en ja, ik ben heel voorzichtig want ik neem deze situatie serieus. Waarom is dit mijn dilemma? Het voelt toch rot om vriendschappen en contacten op het spel te zetten en mij constant af te vragen: moet ik nu boos worden, of begrip hebben voor de keuzes die anderen maken?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik herken wat jij vertelt, hoewel het voor mij als ouder van een basisschoolkind dus vooral rondom speelafspraakjes etc aan de hand lijkt te zijn. Met daarbij dus vooral het morele dilemma om mensen die vol vertrouwen zijn, al dan niet te waarschuwen over dat degene met wie zij hun kinderen laten omgaan niet klachtenvrij is….

   Like

 17. Ik ben het – alweer – met je eens! Hoewel ik geen kinderen om me heen heb kan ik me verbazen over de nonchalance van ouders om hoestende en proestende kinderen overal mee naar toe te nemen. Ik begrijp het wel als mensen boos worden, het is waarschijnlijk angst. En met de angst verdwijnt de rationaliteit. Mensen worden overvoerd met informatie, ook tegenstrijdige informatie. Ik heb mezelf maar op informatie dieet gezet. Dat maakt de onrust wat minder. Het is zeer ernstig maar ik heb er geen invloed op. Helaas.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja hoe meer tegenstrijdige informatie, hoe meer mensen kunnen shoppen in deze informatie om zo hun standpunt of gedrag kracht bij te zetten. Heel jammer.

   Geliked door 1 persoon

  2. Ik vraag me af of het angst is. Mensen worden nu eenmaal niet graag aangesproken op hun eigen gedrag en in dit geval weten de meesten ook wel dat ze fout zitten.

   Geliked door 1 persoon

 18. Chapeau! Helemaal mee eens. Je weet heel mooi te verwoorden wat ik zelf ook ervaar. Ook ik koos dit kabinet niet, maar ben nu blij met de stappen die ze zetten en nemen en de ervaring die een aantal politici hebben. Ik ben dankbaar voor ons zorgsysteem (en de mensen die er werken) dat in andere landen nog steeds geroemd wordt en tot voorbeeld is, ook al lijkt het voor ons heel vanzelfsprekend. En zelf blijf ik maar zoveel mogelijk thuis, stuur mijn mensen ook naar huis en beperk het naar buiten gaan, net zoals ik alle berichtgeving over Corona beperk. De NOS site en het rivm, en niet heel de dag door kijken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal mee eens! Ik hoest ook. En nu hoeste ik al voordat de Corona hier officieel was, maar ja…. wie weet heb ik tijdens dat hoesten wel een ander virus opgepakt. Er wordt niet getest, dus ik weet het niet.

   De kinderen zijn ook snotterig.

   En dus zijn we thuis. De kinderen mogen in de tuin en dat is het wel. Pakjesbezorgers informeer ik door een dichte deur dat ik hoest en dat ze het neer kunnen zetten.

   Ik denk dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen, ook al valt dat buiten onze comfortzone. Je zult het virus maar stiekem tóch onder de leden hebben, dat wil je een ander toch niet aandoen?

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik vind het wel heel geruststellend om vandaag te lezen dat ik niet gek ben en er nog hoop is voor de mensheid omdat niet alle anderen dat wél zijn, bedankt voor je reactie!

    Like

Reacties zijn gesloten.